Berza (dionice i kupovina)
Moderator: anex
-
zigzag
#2401 Re: dionice, kupovina itd.
Pa zar nije rasla prodajna cijena? Trebalo bi da se pika zarada.
Nešto kontam, ako je prodana količina pala za 50% a prodajna cijena rasla 200-300% onda je i dalje veliki plus.
Nešto kontam, ako je prodana količina pala za 50% a prodajna cijena rasla 200-300% onda je i dalje veliki plus.
-
Ci-Nick
#2402 Re: dionice, kupovina itd.
Jeste,.. rasla je izvozna cijena ali s obzirom da Elektroprivrede prodaju struju izvoznicima onda će veći dio kolača dobiti izvoznici
Evo sračunah da je Elektroprivreda BiH proizvela u prvih 5 mjeseci 2.588 GWh, da je plasirala domaćim potrošačima 2.182 GWh,.. dakle izvezla je nešto preko 400 GWh.
Ako se nastavi taj tempo,. Izvest će ove godine manje od 1.000 GWh..
-
zigzag
#2403 Re: dionice, kupovina itd.
Može li onda sad izvesti po 400 ili 500 eura po megawatu pa da zaradi 400 ili 500 miliona eura?
-
Ci-Nick
#2404 Re: dionice, kupovina itd.
Oni su dio planirane proizvodnje već prodali na javnom natječaju još prošle godine. Tako im zakon nalaže..
Ne znam o kojoj cijeni se radi ali spominjalo se nesto u dokumentima Elektroprivrede ioko 120 eura po MWh.
Ukoliko bude kise u jesen i pojave se neplanirani viškovi ili rudari nedajbože prebace plan,.. onda će se te količine moći prodati po znatno boljim cijenama.
Nađoh podatak i za prošlu godinu.. višak u prvih 5 mjeseci bio preko 700 GWh.
Dakle skoro duplo manja količina ove godine.
- drug_profi
#2405 Re: dionice, kupovina itd.
Losa je hidrologija, ali to ne pogađa previše JPES.
Mislim prije da se akumulacije drze pune radi toga sto se moglo ocekivati ovaj skok cijena u drugoj polovici godine, a ne zaboravimo da se trude da prikazu poslovanje na granici rentabilnosti da bi isposlovali poskupljenje za domace trziste.
Mislim da ce u ovoj godini veliki dio dobiti da pojede sanaciaj rudnika, i da ce na kraju biti nesto tipa 20-30 miliona plusa ili cak manje.
Ali zato dogodine ja pretpostavljam da ce biti mnogo manje rashoda po tim osnovama. Ocekivana cijena struje ostaje visoka i za 2023.
Mislim prije da se akumulacije drze pune radi toga sto se moglo ocekivati ovaj skok cijena u drugoj polovici godine, a ne zaboravimo da se trude da prikazu poslovanje na granici rentabilnosti da bi isposlovali poskupljenje za domace trziste.
Mislim da ce u ovoj godini veliki dio dobiti da pojede sanaciaj rudnika, i da ce na kraju biti nesto tipa 20-30 miliona plusa ili cak manje.
Ali zato dogodine ja pretpostavljam da ce biti mnogo manje rashoda po tim osnovama. Ocekivana cijena struje ostaje visoka i za 2023.
-
Panta Rei1
#2406 Re: dionice, kupovina itd.
Lijpi pozdrav svima, kakvo je vase misljenje, kupovati sa BHTSR ili skupljat novac cekat pred kraj godine?
-
channel10
#2407 Re: dionice, kupovina itd.
Zasto cekati kraj godine? Ocekujes pad vrijednosti ili?Panta Rei1 wrote: ↑20/07/2022 15:46 Lijpi pozdrav svima, kakvo je vase misljenje, kupovati sa BHTSR ili skupljat novac cekat pred kraj godine?
-
Panta Rei1
#2408 Re: dionice, kupovina itd.
Pa malo sam gledao prosle godine pa vidim da je u pred kraj bila niza cijena, nakon isplate druge dividende
-
Incub
#2409 Re: dionice, kupovina itd.
Pozdrav forum,
Sta mislite o vrijednosti dionice TCMKR Cement Kakanj?
Nakon zadnjeg izvjestaja je vidljivo friziranje prihoda I rashoda tako da su dobit sveli na oko 5 mil.
Sto je duplo manje u odnosu za isti period ranijih godina.
Mislim da je cijena dionice od 31 KM dosta napuhana, ne bi trebala prelaziti 24 KM.
Sa ovakvom dobiti za koju se vidi iz aviona da je nastimana nece daleko dogurati.
Nakon zadnjeg izvjestaja je vidljivo friziranje prihoda I rashoda tako da su dobit sveli na oko 5 mil.
Mislim da je cijena dionice od 31 KM dosta napuhana, ne bi trebala prelaziti 24 KM.
Sa ovakvom dobiti za koju se vidi iz aviona da je nastimana nece daleko dogurati.
-
Incub
#2410 Re: dionice, kupovina itd.
Pozdrav forum,
-
Ci-Nick
#2411 Re: dionice, kupovina itd.
Ja sam prodao sve dionice Cementare Kakanj, nesto na 34, nesto na 32.. Zasto?Incub wrote: ↑24/07/2022 07:39 Pozdrav forum,
Zbog neizvjesnosti oko cijene energenata, zbog najavljenog rasta kamate na kredite,. Što će utjecati na stanogradnju i zbog vjerovatne promjene vlasničke strukture.
Naravno sve to ne znači da sljedeće godine neću mozda ponovo kupovati dionice Cementare..
O realnoj cijeni je tesko govoriti ali kretala se prije par godina između 20 i 25 KM sa boljim rezultatima od ovog sestomjesečnog i stabilnijim uslovima na tržištu.
- drug_profi
#2412 Re: dionice, kupovina itd.
Treba imati na umu da su imali havariju na nekoj kljucnoj opremi koja je prepolovila produkciju. Opravak kosta par miliona navodno.
Uz neizvjesne cijene energenata mislim da je rizicno ulaziti na 30 maraka.
Ja sam svoje prodao na 34. Ako budem kupovao opet, bice to oko 25-27.
Uz neizvjesne cijene energenata mislim da je rizicno ulaziti na 30 maraka.
Ja sam svoje prodao na 34. Ako budem kupovao opet, bice to oko 25-27.
-
zigzag
#2413 Re: dionice, kupovina itd.
Kad već osvježismo temu "bh energija" da ovdje nešto napomenemo.
Dionicama EPBIH se na berzi trguje za bagatelu iako je svi mole za pomoć. EPBIH za 13-14 KM a EPHZHB za 30 KM
Do juče , eto ugalj problem - eto CO2 takse problem - eto greta,janez kopač,denis žižko.propade EPBIH.
A danas kad zarađuje milione ..... I svima valja ugalj i termoelektrane.
Dionicama EPBIH se na berzi trguje za bagatelu iako je svi mole za pomoć. EPBIH za 13-14 KM a EPHZHB za 30 KM
Do juče , eto ugalj problem - eto CO2 takse problem - eto greta,janez kopač,denis žižko.propade EPBIH.
A danas kad zarađuje milione ..... I svima valja ugalj i termoelektrane.
- drndalo
#2414 Re: dionice, kupovina itd.
O kakvoj promjeni vlasnistva pricamo ? Nisam to upratio... S druge strane, uz sav rast cijena svega, rasla je i cijena gradj.materijala, pa i cementa. Autoput i ostali putevi ce nam se jos graditi, cementa ce trebati. Nije bas da je viska Cementara... Time ne mislim da je ovakva/onakva cijena dobra/losa... Tu ste vi koji ste ulagali, pratili, prodavali mjesrodavniji, jer znate kako se istorijski kretala.Ci-Nick wrote: ↑24/07/2022 09:01Ja sam prodao sve dionice Cementare Kakanj, nesto na 34, nesto na 32.. Zasto?Incub wrote: ↑24/07/2022 07:39 Pozdrav forum,
Zbog neizvjesnosti oko cijene energenata, zbog najavljenog rasta kamate na kredite,. Što će utjecati na stanogradnju i zbog vjerovatne promjene vlasničke strukture.
Naravno sve to ne znači da sljedeće godine neću mozda ponovo kupovati dionice Cementare..
O realnoj cijeni je tesko govoriti ali kretala se prije par godina između 20 i 25 KM sa boljim rezultatima od ovog sestomjesečnog i stabilnijim uslovima na tržištu.
-
Ci-Nick
#2415 Re: dionice, kupovina itd.
Pa bilo je mnogo godina kada se dobit kretala oko 2 KM po dionici a dionica između 18 i 22 KM.drndalo wrote: ↑25/07/2022 11:41O kakvoj promjeni vlasnistva pricamo ? Nisam to upratio... S druge strane, uz sav rast cijena svega, rasla je i cijena gradj.materijala, pa i cementa. Autoput i ostali putevi ce nam se jos graditi, cementa ce trebati. Nije bas da je viska Cementara... Time ne mislim da je ovakva/onakva cijena dobra/losa... Tu ste vi koji ste ulagali, pratili, prodavali mjesrodavniji, jer znate kako se istorijski kretala.Ci-Nick wrote: ↑24/07/2022 09:01
Ja sam prodao sve dionice Cementare Kakanj, nesto na 34, nesto na 32.. Zasto?
Nije od 2008. išla preko 30 KM osim u posljednjih godinu dana.
Što se promjene vlasničke strukture tiče,.. trenutni većinski je holandski fond CEEM invest. I to bi trebalo da se mijenja.
http://bihkonk.gov.ba/datoteka/Misljenj ... 018-bs.pdf
-
Incub
#2416 Re: dionice, kupovina itd.
Nije samo cijena dionice napuhana nego kad pogledate izvjestaje vidi se na prvu da su nastimani.
Recimo ove godine polugodisnji oko 52 mil prihod a rashodi 48 mil, tako da dobit svede na 5 mil.
Izvjestaj nije realan a takvi upravo prodju revizorske kuce I budu odobreni...
Da su naveli kvar u proizvodnji, smanjenje narudzbi pa bi se razumjelo ali pumpanje rashoda to nije ta prica...
Recimo ove godine polugodisnji oko 52 mil prihod a rashodi 48 mil, tako da dobit svede na 5 mil.
Izvjestaj nije realan a takvi upravo prodju revizorske kuce I budu odobreni...
Da su naveli kvar u proizvodnji, smanjenje narudzbi pa bi se razumjelo ali pumpanje rashoda to nije ta prica...
- drndalo
#2417 Re: dionice, kupovina itd.
A kako znas da "pumpanje rashoda" nije cijena te linije za proizvodnju koja je prnula bila ? Mislim ne znam ni ja, ali ne mogu tvrditi na pamet, a cini mi se da ti to radis ? Kakva je korist od smanjivanja 1/2 godisnjeg izvjestaja ? Porez se placa za punu godinu na kraju godine.
-
Incub
#2418 Re: dionice, kupovina itd.
Cuj kakva je korist...pa pravi fiktivno manju dobit I samim tim nema dividende...
Isto sto radi i JPESR godinama, jer ove godine I sto prodaju vise struje opet nece prikazati u dobit...nego ce istim receptom povecati rashode (vecina rudnika gubitasi) I na kraju isto ispadne...Izvjestaji se private, revizorske kuce odobre iste I dionicar nista ne dobije...o tome se radi
Isto sto radi i JPESR godinama, jer ove godine I sto prodaju vise struje opet nece prikazati u dobit...nego ce istim receptom povecati rashode (vecina rudnika gubitasi) I na kraju isto ispadne...Izvjestaji se private, revizorske kuce odobre iste I dionicar nista ne dobije...o tome se radi
- drug_profi
#2419 Re: dionice, kupovina itd.
Dividenda se isplacuje po godisnjem poslovanju. Ako su realno imali havariju proljetos, onda im je i rashod bio u prvom polugodistu. Kad bi trebali da ga stave?
Na kraju godine se sve popegla i vidi sta se moze isplatiti.
Nije iskljuceno da ce se zadrzana dobit iz prosle godine, ipak isplatiti dionicarima nakon sto se kapaciteti vrate u punu snagu.
Ili nakon sto se zavrsi prenos vlasnistva.
Na kraju godine se sve popegla i vidi sta se moze isplatiti.
Nije iskljuceno da ce se zadrzana dobit iz prosle godine, ipak isplatiti dionicarima nakon sto se kapaciteti vrate u punu snagu.
Ili nakon sto se zavrsi prenos vlasnistva.
- drug_profi
#2420 Re: dionice, kupovina itd.
Koliko se sjecam FI, dobit na polugodistu je oko 5 miliona manja nego godinu prije.
To bi taman odgovaralo cijeni opravke i izgubljenog prihoda.
To bi taman odgovaralo cijeni opravke i izgubljenog prihoda.
-
Ci-Nick
#2421 Re: dionice, kupovina itd.
Za razliku od kompanija koje su nasi biznismeni zajahali pa se izvlaci novac na razne načine ali ne kroz dividendu da mali dioničari ne bi dobili neke mrvice,.. interes uprave Cementare Kakanj je iskazati dobit jer vlasnik u Holandiji očekuje dividendu..Incub wrote: ↑25/07/2022 15:47 Cuj kakva je korist...pa pravi fiktivno manju dobit I samim tim nema dividende...
U 13 godina koliko sam drzao dionice Cementare Kakanj naplatio preko 25 KM dividende po dionici i na kraju ostvario jos 10 KM kapitalne dobiti. Ja zadovoljan, hvala im.
Sto se tiče Elektroprivrede treba poznavati situaciju..
Oni su rudnike dokapitalizirali sa 400 miliona, platili avans za Blok7 oko 200 miliona i otpisali rudnicima preko 200 mililiona avansnih uplata.
Dakle uprava radi sve da Elektroprivreda opstane i da ne sjedimo u mraku a nije lako između zastićenih rudara, visoke tržišne cijene koju će morati platiti ako struje uzfali i prodajne koja je niža od proizvodne.
-
Incub
#2422 Re: dionice, kupovina itd.
Poznati kvar na postrojenju u TCMKR je bio u Decembru 2021 sto znaci da je usao u godisnji izvjestaj o poslovanju za 2021.
Sto se tice pokugodisnjeg izvjestaja za 2022 vidljivo je da je usminkan. Prikazan veci promet a I rashodi da bi se samnjila dividenda.
Sto se tice JPESR vokio bi da je tako ali sigurno da nece doci do boljih godina za duonicare, o tome mozete samo sanjati.
To navodjenje da je izdvojena suma za rudnike je samo uljepsavanje situacije...Firma vuce tenet rudnika koji su gubitasi I ne proizvode dovoljno ni da pokriju plate radnicima.
Sretno sa ulaganjem ali pazljivo da se kasnije ne ceskate po glavi.
Sto se tice pokugodisnjeg izvjestaja za 2022 vidljivo je da je usminkan. Prikazan veci promet a I rashodi da bi se samnjila dividenda.
Sto se tice JPESR vokio bi da je tako ali sigurno da nece doci do boljih godina za duonicare, o tome mozete samo sanjati.
To navodjenje da je izdvojena suma za rudnike je samo uljepsavanje situacije...Firma vuce tenet rudnika koji su gubitasi I ne proizvode dovoljno ni da pokriju plate radnicima.
- drndalo
#2423 Re: dionice, kupovina itd.
Mislim da ti malo lupas, najblaze receno...Incub wrote: ↑26/07/2022 16:43 Poznati kvar na postrojenju u TCMKR je bio u Decembru 2021 sto znaci da je usao u godisnji izvjestaj o poslovanju za 2021.
Za pocetak, kvar u decembru 2021 nije trebao uci ni po cemu u godisnji izvjestaj 2021, jer se trosak tog postrojenja i radova oko njega trebaju koliko ja znam po IPSAS standardima knjiziti u trenutku isporuke, montaze, placanja, itd. A ne u momentu kvara. Ili je neko bas imao na stanju cijelo rezervno postrojenje 2 Dec. pa kada je pukao kvar 3-eg, oni ga natovarili i poceli voziti. Isporucili i montirali, testirali i tehn. prijem odradili do 27 Dec...? I da su vec tada znali vaskoliku cijenu svih vezanih troskova za to postrojenje, i rast cijena prevoza, gradj. materijala, radova, itd...?
Nece da bude...
De nam pokazi iz izvjestaja te ocigledne petljavine, meni se ne da to traziti. Da ponovimo, rezultat polugodisnjeg izvjestaja NEMA NIKAKAV konkretan uticaj na isplatu godisnje dividende, koja ide iza godisnjeg izvjestaja. Ne isplacuje se dividenda po polugodisnjem. Jos nesto, JEDAN VLASNIK cca. 90% dionica, ima kakav cilj da SEBI smanji dividendu, koju moze povuci kada se isplati nakon godisnjeg izvjestaja i odluke skupstine, u kojoj imaju 90% glasova...? Dakle, bio PROFIT 5 ili 15 mil. u toj godini, vecinski vlasnik sebi moze isplatiti 4.5 ili 13.5 miliona PROFITA iz te godine, na racun u Holandiju, iz neke anamo BiH... I sada cekamo da nam objanis zasto vole da im se isplati 4.5 mil. umjesto 13.5 mil...?
-
Ci-Nick
#2424 Re: dionice, kupovina itd.
U njegovom pisanju postoji samo njegovo misljenje,... nikakve brojke, podaci pa ni logika.
Po trenutnim trzišnim cijenama struje u Europi, mjesečna proizvodnja Elektroprivrede vrijedi 300 miliona KM.
Pri cemu bi mjesečna dobit bila 200 miliona KM..
I onda neko dođe i kaže,.. ne vrijedi vam ta Elektroprivreda ni tih 450 miliona, kolika je njena trenutna tržišna vrijednost.
Po trenutnim trzišnim cijenama struje u Europi, mjesečna proizvodnja Elektroprivrede vrijedi 300 miliona KM.
Pri cemu bi mjesečna dobit bila 200 miliona KM..
I onda neko dođe i kaže,.. ne vrijedi vam ta Elektroprivreda ni tih 450 miliona, kolika je njena trenutna tržišna vrijednost.
-
zigzag
#2425 Re: dionice, kupovina itd.
Jedino što ja ne razumijem na ovoj berzi kako se dionicama firme koje imaju dobit i povremeno isplaćuju dividendu može trgovati daleko ispod nominalne vrijednosti.