Takva je reputacija Lepog da čak ni Hakiz ne sumnja.no_sikiriki wrote: ↑23/07/2022 18:37Vala, da nije ove rečenice, rekla bih da si ispunio očekivanja, ali ovo je zaista iznenađujuće. Čuj ne sumnja.Hakiz wrote: ↑23/07/2022 14:16
Ne sumnjam da se dogodilo.
Ali, ako nije odmah reagovala, šta će reakcija 30 godina poslije donijeti?
Da je Silajdžić na funkciji ili kandidat pa hoće da ga iz osvete skine, to bi mi bilo razumljivo.
Ovo je samo pokušaj da se proda knjiga izdvajanjem sočnih detalja. Nema veze sa doprinosom borbi žena protiv maltretiranja.
Jesam li ispunio forumska očekivanja od mene očekivanom reakcijom![]()
![]()
Danasnji "feminizam"
- dale cooper
#28676 Re: Danasnji "feminizam"
-
no_sikiriki
#28677 Re: Danasnji "feminizam"
Ma nemojte molim vas, innocent until proven guilty and all that jazz.dale cooper wrote: ↑23/07/2022 18:41Takva je reputacija Lepog da čak ni Hakiz ne sumnja.no_sikiriki wrote: ↑23/07/2022 18:37
Vala, da nije ove rečenice, rekla bih da si ispunio očekivanja, ali ovo je zaista iznenađujuće. Čuj ne sumnja.![]()
![]()
![]()
Zna se da žene vole da lažu i izmišljaju ovakve stvari.
- ¤ jelena ¤
#28678 Re: Danasnji "feminizam"
Mah, izmaštala markantnog u gaćama i potkošulji, jasno ko dan.
Kome nije, stvarno je naivan.
Eo, čak se i rimuje.
Kome nije, stvarno je naivan.
Eo, čak se i rimuje.
-
Hakiz
#28679 Re: Danasnji "feminizam"
Dobar glas...dale cooper wrote: ↑23/07/2022 18:41Takva je reputacija Lepog da čak ni Hakiz ne sumnja.no_sikiriki wrote: ↑23/07/2022 18:37
Vala, da nije ove rečenice, rekla bih da si ispunio očekivanja, ali ovo je zaista iznenađujuće. Čuj ne sumnja.![]()
![]()
![]()
-
Hakiz
#28680 Re: Danasnji "feminizam"
Što jest' - jest'.no_sikiriki wrote: ↑23/07/2022 18:46Ma nemojte molim vas, innocent until proven guilty and all that jazz.
Zna se da žene vole da lažu i izmišljaju ovakve stvari.![]()
- Snake Eyes
- Nowicki
#28682 Re: Danasnji "feminizam"
Konačno da se progovori i o toj temi. Kad već rušimo prtrijarhat onda treba rušiti i stereotip o ženama kao nježnom spolu koji nije sposoban za nikakvo zlo nego samo za pružianje ljubavi, pažnjnje i razumijevanja. Žene su također nasilnici, a nasilje je mahom psihološko. Problem je što dobar dio ljudi psihološko maltretiranje uopće ne doživljava nasiljem: verbalna agresija, pasivn agresija, emocionalna manipulacija, omalovažavanje partnera, zanemarivanje itd. sve ono što odnos čini toksičnim.
- piupiu
#28683 Re: Danasnji "feminizam"
To je tačno. Konzistentno verbalno nasilje, omaložavanje, obezvrjedjivanje je užasno. Za zanemarivanje nisam sigurna šta znači. U braku ili vezi su oba partnera odrasli ljudi koji se prije svega moraju zanti brinuti o sebi. Brak nije zamjena za mamino krilo.Nowicki wrote: ↑24/07/2022 11:07Konačno da se progovori i o toj temi. Kad već rušimo prtrijarhat onda treba rušiti i stereotip o ženama kao nježnom spolu koji nije sposoban za nikakvo zlo nego samo za pružianje ljubavi, pažnjnje i razumijevanja. Žene su također nasilnici, a nasilje je mahom psihološko. Problem je što dobar dio ljudi psihološko maltretiranje uopće ne doživljava nasiljem: verbalna agresija, pasivn agresija, emocionalna manipulacija, omalovažavanje partnera, zanemarivanje itd. sve ono što odnos čini toksičnim.
Moram reći da se verbalno nasilje inače previše toleriše u našoj kulturi. Kad je moj zet, koji nije iz Bosne, došao u Sarajevo, provevši ovdje neko vrijeme rekao je da mu je prvi utisak o Sarajevu da su ljudi izuzetno nemilosrdni jedni prema drugima u svakodnevnoj komunikaciji. Nije to bila njegova nenaviknutost na sarajevski 'humor' (koji je takodje pun agresije), nego na medjuljudsku komunikaciju uopšte.
-
Hakiz
#28684 Re: Danasnji "feminizam"
Zanemarivanje znači nedat' mu kad zaišće. Ma ni to, sama mu ne ponudit'.
Hoće li to zvocanje, konačno, postati krivično djelo?
Dabogda...
Hoće li to zvocanje, konačno, postati krivično djelo?
Dabogda...
-
John Cleese
- piupiu
#28686 Re: Danasnji "feminizam"
-
John Cleese
-
no_sikiriki
#28688 Re: Danasnji "feminizam"
+1piupiu wrote: ↑24/07/2022 13:24 Moram reći da se verbalno nasilje inače previše toleriše u našoj kulturi. Kad je moj zet, koji nije iz Bosne, došao u Sarajevo, provevši ovdje neko vrijeme rekao je da mu je prvi utisak o Sarajevu da su ljudi izuzetno nemilosrdni jedni prema drugima u svakodnevnoj komunikaciji. Nije to bila njegova nenaviknutost na sarajevski 'humor' (koji je takodje pun agresije), nego na medjuljudsku komunikaciju uopšte.
Ovo sam čula bezbroj puta od stranaca, a primijetim i sama svakodnevno.
Ako kažeš nešto na tu temu - budeš označen kao "preosjetljiv."
I ne samo nemilosrdni, nego previše "prisni" sa ljudima koje ne poznajemo.
- ¤ jelena ¤
#28689 Re: Danasnji "feminizam"
Žena nije sposobna ni za kakvo zlo?!
To nije stereotip, to je nevjerovatna glupost.
Da, visok prag tolerancije na nasilje je veliki problem na ovim prostorima što je posljedica stalne, nesvjesne, izloženosti nasilju. Da bi se psihološko, verbalno nasilje omasovilo kao oblik nasilja, u svim svojim oblicima, potrebno je senzibilizirati društvo koje se prije 30 godina klalo i ubijalo, a vrlo učestalo se lema, šamara, psuje... i osvijestiti ljude, a to znači predočiti im nešto novo, neke nove vrijednosti, kategorije i načine vrednovanja, što će rezultirati masovnom identifikacijom sa nasilnikom, biti okarakterisano kao pretjerivanje iliti famozno preseravanje i još jedna u nizu novotarija koje smo pokupili odnekud.....sa Zapada, jel...pa sad pokušavamo nasilno da je primijenimo ovdje.
I tako prođe par decenija u natezanju sa linijom manjeg otpora i konzervativnim slojevima društva...
Status papučara je jedna vrlo zanimljiva pojava u patrijarhalnom društvu koju bi, možda, takođe trebalo rušiti kao stereotip.
To nije stereotip, to je nevjerovatna glupost.
Da, visok prag tolerancije na nasilje je veliki problem na ovim prostorima što je posljedica stalne, nesvjesne, izloženosti nasilju. Da bi se psihološko, verbalno nasilje omasovilo kao oblik nasilja, u svim svojim oblicima, potrebno je senzibilizirati društvo koje se prije 30 godina klalo i ubijalo, a vrlo učestalo se lema, šamara, psuje... i osvijestiti ljude, a to znači predočiti im nešto novo, neke nove vrijednosti, kategorije i načine vrednovanja, što će rezultirati masovnom identifikacijom sa nasilnikom, biti okarakterisano kao pretjerivanje iliti famozno preseravanje i još jedna u nizu novotarija koje smo pokupili odnekud.....sa Zapada, jel...pa sad pokušavamo nasilno da je primijenimo ovdje.
I tako prođe par decenija u natezanju sa linijom manjeg otpora i konzervativnim slojevima društva...
Status papučara je jedna vrlo zanimljiva pojava u patrijarhalnom društvu koju bi, možda, takođe trebalo rušiti kao stereotip.
- piupiu
#28690 Re: Danasnji "feminizam"
Nepristojni. "Štosseto tol'ko udeblj'o?", "Štosto ofalio?", "A Boga ti, kol'ka ti je plata?", "DŽe t' je čo'ek? Što to nije s tobom?"...no_sikiriki wrote: ↑24/07/2022 17:27 +1
- piupiu
#28691 Re: Danasnji "feminizam"
Da, da. I kako društvo utjeruje muškarca u kalup (baš onako kako ga utjeruje i u džamiju ili u kafanu ili u zločin).¤ jelena ¤ wrote: ↑24/07/2022 17:35 Status papučara je jedna vrlo zanimljiva pojava u patrijarhalnom društvu koju bi, možda, takođe trebalo rušiti kao stereotip.
-
Hakiz
#28692 Re: Danasnji "feminizam"
Rodica udana za Britanca, novinara. Kada god sa njim razgovaram imam osjećaj da je špijun. Vrlo ljubazan, ali meni je u njegovom prisustvu neprijatno. Mislio sam da je profesija razlog, ali poznavajući nekoliko anglosaksonaca, UK i SAD, ne, to je takva kultura. Prisniji, topliji, su mi bili Skandinavci koje sm upoznao. Možda je anglosaksonce strah, naučili da ako nisu politički korektni, neutralni i kažu nešto kritički da će biti tuženi, optuženi za zlostavljanje itdno_sikiriki wrote: ↑24/07/2022 17:27+1piupiu wrote: ↑24/07/2022 13:24 Moram reći da se verbalno nasilje inače previše toleriše u našoj kulturi. Kad je moj zet, koji nije iz Bosne, došao u Sarajevo, provevši ovdje neko vrijeme rekao je da mu je prvi utisak o Sarajevu da su ljudi izuzetno nemilosrdni jedni prema drugima u svakodnevnoj komunikaciji. Nije to bila njegova nenaviknutost na sarajevski 'humor' (koji je takodje pun agresije), nego na medjuljudsku komunikaciju uopšte.
Nisu ni stranci bolji, samo su drugi ekstrem. Držanja distance.
Imao sam šeficu koja je sa svima bila na Vi. Ne zbog poštovanja, nego zbog (emotivne, empatijske) distance.
Ne vjeruj čovjeku kojeg je strah napiti se, izgubiti kontrolu, ili ispasti budala u tvom prisustvu.
-
no_sikiriki
#28693 Re: Danasnji "feminizam"
Meni dan danas najdraže kad uđeš u neku radnju, a radnica se onako ljutito drekne (punih usta) "Izvolte??!"piupiu wrote: ↑24/07/2022 17:37Nepristojni. "Štosseto tol'ko udeblj'o?", "Štosto ofalio?", "A Boga ti, kol'ka ti je plata?", "DŽe t' je čo'ek? Što to nije s tobom?"...no_sikiriki wrote: ↑24/07/2022 17:27 +1
I ne samo nemilosrdni, nego previše "prisni" sa ljudima koje ne poznajemo.![]()
-
no_sikiriki
#28694 Re: Danasnji "feminizam"
Interesting.Hakiz wrote: ↑24/07/2022 17:43Rodica udana za Britanca, novinara. Kada god sa njim razgovaram imam osjećaj da je špijun. Vrlo ljubazan, ali meni je u njegovom prisustvu neprijatno. Mislio sam da je profesija razlog, ali poznavajući nekoliko anglosaksonaca, UK i SAD, ne, to je takva kultura. Prisniji, topliji, su mi bili Skandinavci koje sm upoznao. Možda je anglosaksonce strah, naučili da ako nisu politički korektni, neutralni i kažu nešto kritički da će biti tuženi, optuženi za zlostavljanje itdno_sikiriki wrote: ↑24/07/2022 17:27
+1
Nisu ni stranci bolji, samo su drugi ekstrem. Držanja distance.
Imao sam šeficu koja je sa svima bila na Vi. Ne zbog poštovanja, nego zbog (emotivne, empatijske) distance.
Ne vjeruj čovjeku kojeg je strah napiti se, izgubiti kontrolu, ili ispasti budala u tvom prisustvu.
Ti si bukvalno sve ono što ja nisam.
Nemam ja džaba ovaj avatar.
Na poslu nisam nikad ni sa kakvim šefovima/šeficama bila na "ti." Ne bih se nikad napila/gubila kontrolu pred ljudima koji mi nisu najbliskiji.
-
Hakiz
#28695 Re: Danasnji "feminizam"
Italijani će ti tako reći. Ali, ne zato da te uvrijede, nego si se stvarno udebljao, a stalo im je do tebe, pa ti žele pomoći ukazujući ti na to šta da popraviš da budeš još bolji. Misle da je dužnost prijatelja, dobronamjerne osobe da ti direktno kaže šta ti je mana. Ako ti ne kaže, ravnodušan je, zaboli za tebe, crkni neće ga interesovati.piupiu wrote: ↑24/07/2022 17:37Nepristojni. "Štosseto tol'ko udeblj'o?", "Štosto ofalio?", "A Boga ti, kol'ka ti je plata?", "DŽe t' je čo'ek? Što to nije s tobom?"...no_sikiriki wrote: ↑24/07/2022 17:27 +1
Direktnost je često nepristojna.
A nikome ne smeta kada nepristojno, direktno im se kaže "Fantastičan si", "Svaka ti čast"...
Tada direktnost nije nepristojna, jel' tako
-
KraljicaIzJajca
#28696 Re: Danasnji "feminizam"
Najčešće je vrijeđanje, ponižavanje, omalovažavanje, pretjerana kontrola u smislu kretanja, druženja i slično, sve ono što izlazi iz okvira zdrave komunikacije, dogovora partnera i zadovoljavanja potreba obje strane. Kad su u pitanju oblici nasilja o kojima muškarci najviše izvještavaju upravo jesu ti oblici ponižavanja, umanjivanja integriteta uspjeha", ističe socijalna pedagoginja.
Ovo je klasicni primjer nefunkcionalne veza ili braka, a ovu vrstu nasilja jednako prakticiraju muskarci i zene.
Fizicko nasije je dodatna razina koje su muskarci jako dobro svijesni, dok ju je zene ne planiraju prakticirati.
-
Hakiz
#28697 Re: Danasnji "feminizam"
Amber ti Heard?KraljicaIzJajca wrote: ↑24/07/2022 17:58Najčešće je vrijeđanje, ponižavanje, omalovažavanje, pretjerana kontrola u smislu kretanja, druženja i slično, sve ono što izlazi iz okvira zdrave komunikacije, dogovora partnera i zadovoljavanja potreba obje strane. Kad su u pitanju oblici nasilja o kojima muškarci najviše izvještavaju upravo jesu ti oblici ponižavanja, umanjivanja integriteta uspjeha", ističe socijalna pedagoginja.
![]()
Ovo je klasicni primjer nefunkcionalne veza ili braka, a ovu vrstu nasilja jednako prakticiraju muskarci i zene.
Fizicko nasije je dodatna razina koje su muskarci jako dobro svijesni, dok ju je zene ne planiraju prakticirati.![]()
- piupiu
-
Hakiz
#28699 Re: Danasnji "feminizam"
Jedna lasta meščini prol(i)jeće
Film Larry Crowne. Scena, profesor ekonomije kaže nešto, počne se smijati (ko je gledao film zna kakav je to smijeh). Studenti šute. U jednom trenutku prestane se smijati i ozbiljno kaže "Ovo je trenutak u kojem se vi smijete sa mnom". Naravno, cijeli amfiteatar u smijeh. Hajde stisni pa se ne smij, misliš li položiti ispit?
Last edited by Hakiz on 24/07/2022 18:08, edited 1 time in total.
-
no_sikiriki