"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#901 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Bobi wrote: 23/07/2022 14:37 Ja cvaju dam svaki put kad tako nesto teze unesu.
Sta si ono reko neki dan, treba ti frizder unijet
kakotisesvidja

#902 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by kakotisesvidja »

Hakiz wrote: 23/07/2022 14:32
kakotisesvidja wrote: 23/07/2022 14:20 taj moze smanjiti broj radnika jedino ako kakvu pokretnu traku tu postavi i sl
a pitanje je koliko to kosta sve
naravno dugorocno je to isplativo vjerovatno al na prvu cisto sumnjam da bi se uvalio hiljade i hiljade maraka kad mu je zao primiti radnika
Kupiš veš-mašinu, šporet i slično i kažu ti ima dostava. I kažeš da si 5. sprat u zgradi bez lifta, vidiš kako ljudima iz dostave objese se ramena. Dostave oni, ali slušaš kao se pate.

Onda sjedneš za računar, internet i vidiš nešto ovakvo

Image

Prvo pitanje je, naravno, zašto firma radnicima koji dostavljaju ne obezbijedi nešto slično, 21. je vijek, zašto ih tjera da mišićima dižu teške predmete na 5. sprat?

Zato što je poslodavac za kojeg rade radnici koji dostavljaju monstrum. Nema drugog odgovora. Jeftiniji su mu, manje mu vrijede, ljudi nego mašine koje će olakšati rad uposlenicima.
on ocito ne prima ni radnike koji mu manje vrijede od masina a ne uvodi ni masine tako da je tu najvise do gazde
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#903 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

Ja u DE kada sam pokušao sa palete dva sanduka vina koji nisu ništa posevno teški da ubacim u auto zamalo dobio blokom po glavi uz viku skladištara. Kolica kao na slici, pokupi i uguraj u vozilo! Kile ne smiješ sa poda dići, da te u leđima uhvati ili se ne dao bog povrijediš noseći eto inspekcije i sindikata na dušu.
Last edited by Domaci izdajnik on 23/07/2022 14:40, edited 1 time in total.
Hakiz

#904 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

OK, ali nije u tome poenta, znaš i sam.

Poenta je da mi je jeftinije uništiti čovjeka i zaposliti drugog, nego onom prvom dati alate koji će mu pomoći da ne bude uništen radeći.
Hakiz

#905 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

_BataZiv_0809 wrote: 23/07/2022 14:38
Frižider može i sam. Lijenština.

Veš mašina ili naročito termoakumulaciona peć, tu se dokazuju junaci :mrgreen:
Hakiz

#906 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Lajavikrelac wrote: 23/07/2022 14:39 Ja u DE kada sam pokušao sa palete dva sanduka vina koji nisu ništa posevno teški da ubacim u auto zamalo dobio blokom po glavi uz viku skladištara. Kolica kao na slici, pokupi i uguraj u vozilo! Kile ne smiješ sa poda dići, da te u leđima uhvati ili se ne dao bog povrijediš noseći eto inspekcije i sindikata na dušu.
:thumbup:
https://m.youtube.com/watch?v=1lZ0ukuUK3c
Last edited by Hakiz on 23/07/2022 14:50, edited 3 times in total.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#907 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bobi »

:lol: tebe zovem kad budem betonirao krov na drugom spratu :D.A gledam i sad svako ko pravi kuću,garazu, bilo sta naruci Almy beton sa onom crpkom..sad pa sad saliju ploću :D. nema vise akcija,rostilj,mjesalica, u konačnici jeftinije narucit beton i dvojicu radnika da to gore nabiju vibratorima i izravnaju...još im daš po cvaju i svi sretni :D.
Bobi
Forum administrator

#908 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bobi »

Da mi je baš znati kako u toj Njemačkoj unose termo-peć na 4 sprat u zgradi bez lifta :D.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#909 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Bobi wrote: 23/07/2022 14:47

:lol: tebe zovem kad budem betonirao krov na drugom spratu :D.A gledam i sad svako ko pravi kuću,garazu, bilo sta naruci Almy beton sa onom crpkom..sad pa sad saliju ploću :D. nema vise akcija,rostilj,mjesalica, u konačnici jeftinije narucit beton i dvojicu radnika da to gore nabiju vibratorima i izravnaju...još im daš po cvaju i svi sretni :D.
Samo zovi, od mene pive i meso, pa ako sta i izbetoniramo dobro jeste :D
jajara

#910 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by jajara »

jel moguce da i dan danas postoje likovi koji odgovaraju moonci?

on topic:
pobjegao od monstruma jos prije ljeta kako sam i najavio jednom prilikom da ne planiram docekat ljeto taman krepao od gladi.

i evo sada 2 ponude na stolu bogu hvala. naginjem na jednu stranu 90% jer je druga strana slican posao ovom prethondom.

ljudi nemojte trpiti nase seljacine balkanske. koliko god vam je godina i kolike god dugove da imate bjezite od majmuna pa taman i na gore mjesto pa radi jednu godinu i gori posao samo da psihu odmoris od toksicnog okruzenja. mjenjajte poslove svako malo. ako je to uredu na zapadu ne znam zasto ne bi bilo i kod nas.
na kraju krajeva uvijek sebi kazem i da nemam sta jest ovdje uvijek mogu ici na baustelu na zapad i vjerujte i to je deset puta bolje nego da ste ovdje u nekim top5 firmama. jer kod nas ne postoji pojam PRAVA RADNIKA. NE POSTOJI. tako da bolje je kopat kanal u njemackoj ili sloveniji nego trpit nase zivotinje.
a svom sefu sam lijepo rekao nek dovede komplet familiju da mu radi posao koji sam ja radio kad je tako dobar i da mu nije jasno zasto odlazim.
mislim naravno da zna sta je u pitanju nego glumi finocu
emotivac

#911 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by emotivac »

Tu je to negdje sa cijenom, ali beton iz miksera je daleko kvalitetniji od ručno mješanog, il' ti ga iz mješalice :D A i dosta brže :D
Al' opet moraš janje okrenut' na kraju, ipak je to naš običaj bilo ručno ili ne :lol: :lol:
Domaci izdajnik

#912 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Hakiz wrote: 23/07/2022 14:39

OK, ali nije u tome poenta, znaš i sam.

Poenta je da mi je jeftinije uništiti čovjeka i zaposliti drugog, nego onom prvom dati alate koji će mu pomoći da ne bude uništen radeći.
Upravo tako :thumbup: Šta ti vrijede mašine i vozila kad nema ko sa njima da upravlja? Ljudski faktor je No 1.
Domaci izdajnik

#913 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Bobi wrote: 23/07/2022 14:50 Da mi je baš znati kako u toj Njemačkoj unose termo-peć na 4 sprat u zgradi bez lifta :D.
@Hakiz ti je gore objasnio pogledaj link :wink:
Hakiz

#914 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Bobi wrote: 23/07/2022 14:50 Da mi je baš znati kako u toj Njemačkoj unose termo-peć na 4 sprat u zgradi bez lifta :D.
:-D

Doduše, ovo je Poljska, u Njemačkoj još u rukama nose :mrgreen:
moonca

#915 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moonca »

Kupiš veš-mašinu, šporet i slično i kažu ti ima dostava. I kažeš da si 5. sprat u zgradi bez lifta, vidiš kako ljudima iz dostave objese se ramena. Dostave oni, ali slušaš kao se pate.

Image

Prvo pitanje je, naravno, zašto firma radnicima koji dostavljaju ne obezbijedi nešto slično, 21. je vijek, zašto ih tjera da mišićima dižu teške predmete na 5. sprat?

Zato što je poslodavac za kojeg rade radnici koji dostavljaju monstrum. Nema drugog odgovora. Jeftiniji su mu, manje mu vrijede, ljudi nego mašine koje će olakšati rad uposlenicima.
Naravno da je teshko nositi na ledjima. pogotovo gdje nema lifta, a gdje ni 'pomagala' ne pomazu... jednostavno nema mjesta za njih ..itd....

svejedno ..'zabrinuti kupac' neche ni sluchajno dati baksis istom... tako da takve dostave treba bazirati, da se dostave pred zgradu, kuchu.. ili ti do ulaza... pa se ti Hakize do svog ' penhausa' :-) snadji..
Bobi
Forum administrator

#916 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bobi »

Hakiz wrote: 23/07/2022 14:56

Lele..ovo nisam do sad vidio, koliko ovo košta :D ?
Hakiz

#917 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Bobi wrote: 23/07/2022 15:14
Hakiz wrote: 23/07/2022 14:56

Lele..ovo nisam do sad vidio, koliko ovo košta :D ?
U Kini od oko 800 USD naviše.
Hakiz

#918 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

moonca wrote: 23/07/2022 15:12

Image

Naravno da je teshko nositi na ledjima. pogotovo gdje nema lifta, a gdje ni 'pomagala' ne pomazu... jednostavno nema mjesta za njih ..itd....

svejedno ..'zabrinuti kupac' neche ni sluchajno dati baksis istom... tako da takve dostave treba bazirati, da se dostave pred zgradu, kuchu.. ili ti do ulaza... pa se ti Hakize do svog ' penhausa' :-) snadji..
Neću. Kupiću u prodavnici koja dostavlja u kuću, ne samo do ulaznih vrata. Ako sve dostavljaju do vrata, jedna će, sigurno, pokušati ostvariti prednost dostavom u kuću. A kada jedna ostvari prednost, sve ostale će je pratiti, da ne propadnu.

Tako da, moonca, neš' dobit' bakšiš :wink:
Bobi
Forum administrator

#919 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bobi »

Everybody loves @moonca :mrgreen:
moonca

#920 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moonca »

Hakiz wrote: 23/07/2022 15:22 Neću. Kupiću u prodavnici koja dostavlja u kuću, ne samo do ulaznih vrata. Ako sve dostavljaju do vrata, jedna će, sigurno, pokušati ostvariti prednost dostavom u kuću. A kada jedna ostvari prednost, sve ostale će je pratiti, da ne propadnu.

Dostavljaju i ugradjuju... sve ima svoju cijenu.. :-) .. :razz: nechesh prochi bez neke 'stete'
Piaty

#921 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Piaty »

Lajavikrelac wrote: 23/07/2022 14:39 Ja u DE kada sam pokušao sa palete dva sanduka vina koji nisu ništa posevno teški da ubacim u auto zamalo dobio blokom po glavi uz viku skladištara. Kolica kao na slici, pokupi i uguraj u vozilo! Kile ne smiješ sa poda dići, da te u leđima uhvati ili se ne dao bog povrijediš noseći eto inspekcije i sindikata na dušu.
To je meni jedan poznanik bukvalno isto pricao
kakotisesvidja

#922 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by kakotisesvidja »

emotivac wrote: 23/07/2022 14:51

Tu je to negdje sa cijenom, ali beton iz miksera je daleko kvalitetniji od ručno mješanog, il' ti ga iz mješalice :D A i dosta brže :D
Al' opet moraš janje okrenut' na kraju, ipak je to naš običaj bilo ručno ili ne :lol: :lol:
zovne nas forumase i pored ploce ispred kuce mu osvane i bista nepoznatom junaku :D
Hakiz

#923 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

moonca wrote: 23/07/2022 15:30
Hakiz wrote: 23/07/2022 15:22 Neću. Kupiću u prodavnici koja dostavlja u kuću, ne samo do ulaznih vrata. Ako sve dostavljaju do vrata, jedna će, sigurno, pokušati ostvariti prednost dostavom u kuću. A kada jedna ostvari prednost, sve ostale će je pratiti, da ne propadnu.

Dostavljaju i ugradjuju... sve ima svoju cijenu.. :-) .. :razz: nechesh prochi bez neke 'stete'
Ja kupio veš mašinu prošle godine. U cijenu uključene dostava i montaža. To je bolje nego posebno plaćanje dostave.
Sydnor

#924 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Sydnor »

Piaty wrote: 23/07/2022 15:32
Moj najbolji drug radi u Njemačkoj i bio je sad u nekoj firmi koja ima neku proizvodnu traku u hali koja je dugo 100 metara i pošto je on zavarivač trebali su variti nešto i sa jedne i sa druge strane trake.

Kad je završio na jednoj naravno provuče se ispod na drugu i vidi ga Švabo i odmah prijavi. Dobio nešto kao žuti karton :D kaže mu ovaj Nein, nein, svaki put kad hoćeš na drugu stranu lagano prošetaj do dole i vrati se nazad :lol:

Kaže da toliko paze na zaštitu radnika da naš narod koji tamo radi češto izluđuju ali pravila su pravila ali što se tiče posla kaže lakše mu je odradit sedmicu tamo nego kod naših gazda i direktora dnevnicu.
irac300

#925 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by irac300 »

Piaty wrote: 23/07/2022 15:32
U Njemačkoj je to zakonski regulisano. Nisam siguran, ali mislim da radnik ne smije dići teret teži od 20kg. U slučaju povrede, firma bi iskihala ogromnu odštetu, zato se nadredjeni toliko i deru. :mrgreen:
Post Reply