Novi Izborni zakon BiH
-
guruguru95
#14426 Re: Novi Izborni zakon BiH
Po hiljaditi put vas molim, štedite svoje živce

Last edited by guruguru95 on 23/07/2022 00:25, edited 1 time in total.
- fosna2014
#14427 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ti se uvijek zadržavaš na trenutnom. Neće sigurno raditi ništa u korist HDZ-ove politike. Ljudi glasaju za stranke da ovo promijene. Probosanske stranke žele građanski uređenu državu gdje svaki glas vrijedi isto ili će ostati ovako kako jeste uz manje korekture. Čak bi to i išlo djelimično na štetu Bošnjaka/Bosanaca ali i u korist države. I to je ta suštinska razlika između Bosanaca i onih kojima je ovo druga domovina.Kolinda wrote: ↑22/07/2022 23:05fosna2014 wrote: ↑22/07/2022 22:53 Bisera predstavlja politiku stranke iz koje dolazi. Prvenstveno. Na osnovu te politike gradi politiku prema BiH. To je demokratija. Samo Hrvati u BiH to još nisu razumjeli. Imamo dva različita shvatanja kako BiH treba da funkcioniše. Ovo HDZ-ovo nas zasigurno vraća u 90-e.
Kao plemena neka.bravo
Pročitaj Ustav, zakone i poslovnike te što bi trebao raditi ministar/Ca vanjskih poslova.....
Ja razumijem poziciju Hrvata. Prvo ste sami sebi bitni pa tek onda ostalo (država, grb, himna …).
-
largo25
#14428 Re: Novi Izborni zakon BiH
Nespin wrote: ↑22/07/2022 22:39Bruda predosadna vam je postala ta priča... To Hrvatska vojska oslobodila pola Bosne, to Bihać bi pao kao Srebrenica da ne bi Tuđmana i bojovnika itd. A to što je Bihać i 5. korpus godinama vezao na sebe masu srpskih snaga i služio maltene kao živi štit, to je naravno nebitno. Također, npr. HVO nije dozvoljavao tranzit oružja koje je trebalo poslužiti za pokušaj proboja i deblokade Srebrenice, tj. ucjenjivao može pod uslovom da im se preda maltene kompletna centralna Bosna. O tome postoje validni dokumenti HVO-a. Tako da HVO je indirektno saučesnik u genocidu u Srebrenici. Također, Tuđman je dobio odobrenje za Oluju nakon što je potpisao Vašingtonski sporazum i doveo svoje naci-džukele u BiH u red. Samo navodim primjere kao dokaz da je hrvatska politika prema BiH najdvoličnija, najpokvarenija i najodvratnija moguća i to je konstanta. I očekujete da vjerujemo takvoj politici? Znamo s kim imamo posla, znamo šta vam je cilj i ne vjerujemo vam ništa. Mislim na hrvatske naci-onaliste, kojima ti očigledno pripadaš. Hrvatsko-bosanskim iskrenim patriotima kapa do poda, oni su najvrjedniji dio bosanskih patriotskih snaga.
Cijela Evropa se bazira na nacionalnim državama i naciji kao neminovnom konstruktu u kapitalističkom sistemu.
Samo je pitanje koliki si nacionalista, a to se ne da izmjeriti.
Šta Hrvate briga što su dvolični ?
Pa i Tito je bio dvoličan.
Postoje samo nacionalni interesi i ništa više u ovakvoj Evropi.
- Login77777
#14429 Re: Novi Izborni zakon BiH
Zato sto ih je manje. Da uvedes sutra da svaciji glas vrijedi ist, hdz ne bi nigdje bio. Recimo sdp s duplo glasova bude opozicija a hdz s 100 000 dio vlast i to glavnu ulogu igraju. Zato se i bore za takozvano „legitimno predstavljanje“. U kantonima i opstina gdje su vecina nema problema da bude koliko glasova toliko muzike.fosna2014 wrote: ↑22/07/2022 23:08Pa dobro ne ulazim sad u politiku te stranke. Svakako se ne slažem sa njom. Ovdje se radi o našoj ministrici (kakva god ona bila naša je) i trebamo je poštovati. Moje mišljenje je da se ništa gore ne može desiti po HDZ nego da na vlast dođu NS i SDP. Riječi građani i građanski su kao neka vrsta džehenema za politiku koju zastaupaju Hrvati u BiH i oni van BiH. Nema ništa gore po njih. Pitam se što?Login77777 wrote: ↑22/07/2022 22:59
Meni je politika sda i Bisere jednako zlo prema BiH kao politika hdz. S tim da je sda gora jer se predstavlja kao bh stranka. Hdz barem ne krije da je tu da zastupa interese Hrvatske. Tu barem znas na cemu si.
-
largo25
#14430 Re: Novi Izborni zakon BiH
Login77777 wrote: ↑22/07/2022 23:24Zato sto ih je manje. Da uvedes sutra da svaciji glas vrijedi ist, hdz ne bi nigdje bio. Recimo sdp s duplo glasova bude opozicija a hdz s 100 000 dio vlast i to glavnu ulogu igraju. Zato se i bore za takozvano „legitimno predstavljanje“. U kantonima i opstina gdje su vecina nema problema da bude koliko glasova toliko muzike.fosna2014 wrote: ↑22/07/2022 23:08
Pa dobro ne ulazim sad u politiku te stranke. Svakako se ne slažem sa njom. Ovdje se radi o našoj ministrici (kakva god ona bila naša je) i trebamo je poštovati. Moje mišljenje je da se ništa gore ne može desiti po HDZ nego da na vlast dođu NS i SDP. Riječi građani i građanski su kao neka vrsta džehenema za politiku koju zastaupaju Hrvati u BiH i oni van BiH. Nema ništa gore po njih. Pitam se što?
Pa bore se za svoj nacionalni interes u državi sa 3 konstitutivna naroda.
Zato se i stalno pozivaju na tu konstitutivnost. Zato što nemaju teritorijalnu jedinicu zaokruženu kao što imaju Srbi.
- dustaban
#14431 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ma treba napravit taj treći entitet, nek ide sve u pi*kumaterinu. Pa nek ove HDZ face glume kneževe na dva kantona
- Nespin
#14432 Re: Novi Izborni zakon BiH
Last edited by Nespin on 06/09/2022 13:33, edited 1 time in total.
- Nespin
#14433 Re: Novi Izborni zakon BiH
Last edited by Nespin on 06/09/2022 13:33, edited 1 time in total.
- fortaleza
- fortaleza
#14435 Re: Novi Izborni zakon BiH
Koliko sam upratio, ovo je laž koja se promiče po medijima, uglavnom sarajevskim. Po novom IZ bi Bošnjak iz Ljubuškog mogao u DN-a, kao i Hrvat iz Bihaća ili Goražda, ali bi u svim kantonima gdje je zastupljenost Hrvata manja od 3% išli na jednu zajedničku listu. Znači birao bi se jedan Hrvat za zajedničku listu USK i BPK.Volim Bosnu wrote: ↑22/07/2022 00:36 Bošnjaci nikad nisu ni ponudili neko rješenje za IZ i za deblokadu FBiH. Blebeće se o građanskoj Bosni iako se RS uopće ne spominje vezano za IZ. Valjda se misli na građansku FBiH.
Bošnjaci ne smiju pristati na etnoteritorijalizaciju FBiH po cijenu svega. I stalno se govori o tome kako HDZ ne zanimaju Hrvati izvan zamisljene HB, a nikad niko ne spominje Bosnjake Ljubuskog.Ljubuski je grad koji je do početka 70-ih godina prošlog vijeka imao bošnjačku vecinu,a danas je zaboravljen.Želi se napraviti IZ po kojem Bosnjak iz Ljubuskog ne moze u DN.E, o tome zelim govoriti.Ako Hrvati zele da se odreknu Bihaca, Tuzle,Sarajeva to je njihov problem, to nas ne treba da zanima,,,mi moramo insistirati na pravima Bosnjaka Ljubuskog, Livna, Duvna,Glamoca, Kupresa, Odzaka, Orasja......iz svih 10 kantona želimo Bosnjaka u DN,,oko toga nema rasprave...ako se Hrvati zele fragmentirati eto im,ali mi ne damo ni pedlja nase zemlje bošnjačke. To je sto se tice DN,,,,,ovo sto sam vidio kao prijedlog funkcionirnja FBIH je ok,,,,,vise se nece moci unedogled blokirati FBIH,,,tako da nije tacno da HDZ i SNSD to mogu ovim prijedlogom,,mogu ali maksimalno 45 dana,,nakon toga vise ne,,,,,,i nije tacno da je Hrvata u FBiH 25 ,,maksimalno ih je 20 %,mozda i 19 %
Svakako je taj izbor Bošnjaka iz Ljubuškog i Hrvata iz Bihaća bila farsa jer su Hrvati Bihaća bili redom uglavnom samo politički Hrvati koji bi poslije dizali ruku za SDA i slične. Ovako bi lažnim Hrvatima/Bošnjacima/Srbima bio smanjen broj.
-
mo-town
#14436 Re: Novi Izborni zakon BiH
Gdje se stalno pozivaju na konstitutivnost? U PC?largo25 wrote: ↑22/07/2022 23:28Login77777 wrote: ↑22/07/2022 23:24
Zato sto ih je manje. Da uvedes sutra da svaciji glas vrijedi ist, hdz ne bi nigdje bio. Recimo sdp s duplo glasova bude opozicija a hdz s 100 000 dio vlast i to glavnu ulogu igraju. Zato se i bore za takozvano „legitimno predstavljanje“. U kantonima i opstina gdje su vecina nema problema da bude koliko glasova toliko muzike.
Pa bore se za svoj nacionalni interes u državi sa 3 konstitutivna naroda.
Zato se i stalno pozivaju na tu konstitutivnost. Zato što nemaju teritorijalnu jedinicu zaokruženu kao što imaju Srbi.
Pogledaj sastav hrvatskog kluba u Vijecu naroda PC. Za pola njih Edim Fejzic je Ante Starcevic. Kako VP planira osigurati da Hrvati tamo biraju svoje legitimne predstavnike?
-
mo-town
#14437 Re: Novi Izborni zakon BiH
Gdje bi se stalo u kraj laznim Hrvatima i Bosnjacima? U PC?fortaleza wrote: ↑23/07/2022 03:07Koliko sam upratio, ovo je laž koja se promiče po medijima, uglavnom sarajevskim. Po novom IZ bi Bošnjak iz Ljubuškog mogao u DN-a, kao i Hrvat iz Bihaća ili Goražda, ali bi u svim kantonima gdje je zastupljenost Hrvata manja od 3% išli na jednu zajedničku listu. Znači birao bi se jedan Hrvat za zajedničku listu USK i BPK.Volim Bosnu wrote: ↑22/07/2022 00:36 Bošnjaci nikad nisu ni ponudili neko rješenje za IZ i za deblokadu FBiH. Blebeće se o građanskoj Bosni iako se RS uopće ne spominje vezano za IZ. Valjda se misli na građansku FBiH.
Bošnjaci ne smiju pristati na etnoteritorijalizaciju FBiH po cijenu svega. I stalno se govori o tome kako HDZ ne zanimaju Hrvati izvan zamisljene HB, a nikad niko ne spominje Bosnjake Ljubuskog.Ljubuski je grad koji je do početka 70-ih godina prošlog vijeka imao bošnjačku vecinu,a danas je zaboravljen.Želi se napraviti IZ po kojem Bosnjak iz Ljubuskog ne moze u DN.E, o tome zelim govoriti.Ako Hrvati zele da se odreknu Bihaca, Tuzle,Sarajeva to je njihov problem, to nas ne treba da zanima,,,mi moramo insistirati na pravima Bosnjaka Ljubuskog, Livna, Duvna,Glamoca, Kupresa, Odzaka, Orasja......iz svih 10 kantona želimo Bosnjaka u DN,,oko toga nema rasprave...ako se Hrvati zele fragmentirati eto im,ali mi ne damo ni pedlja nase zemlje bošnjačke. To je sto se tice DN,,,,,ovo sto sam vidio kao prijedlog funkcionirnja FBIH je ok,,,,,vise se nece moci unedogled blokirati FBIH,,,tako da nije tacno da HDZ i SNSD to mogu ovim prijedlogom,,mogu ali maksimalno 45 dana,,nakon toga vise ne,,,,,,i nije tacno da je Hrvata u FBiH 25 ,,maksimalno ih je 20 %,mozda i 19 %
Svakako je taj izbor Bošnjaka iz Ljubuškog i Hrvata iz Bihaća bila farsa jer su Hrvati Bihaća bili redom uglavnom samo politički Hrvati koji bi poslije dizali ruku za SDA i slične. Ovako bi lažnim Hrvatima/Bošnjacima/Srbima bio smanjen broj.
Hoce li se stati u kraj Goranu Opsjenici ovim izmjenama IZ?
- fortaleza
#14438 Re: Novi Izborni zakon BiH
Jeste, da njega su ostavili... Ali imam nekakav dojam da je u pitanju njegova reputacija kao književnika i pisca igrala ulogu i da se dogodio previd. I ja ga primarno poznajem kao takvog, drugačije mi nije poznat.
U svakom slučaju, veliki plus za Mostar mijenjanje naziva ulica, više neće biti ovakvih glupih sukoba oko naziva. Btw OHR je pozvao i Sarajevo i Banja Luku da isto naprave.
- fortaleza
#14439 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ne u RS, već u Federaciji. Pričamo o izmjeni izbornog zakona u Federaciji.mo-town wrote: ↑23/07/2022 03:10Gdje bi se stalo u kraj laznim Hrvatima i Bosnjacima? U PC?fortaleza wrote: ↑23/07/2022 03:07
Koliko sam upratio, ovo je laž koja se promiče po medijima, uglavnom sarajevskim. Po novom IZ bi Bošnjak iz Ljubuškog mogao u DN-a, kao i Hrvat iz Bihaća ili Goražda, ali bi u svim kantonima gdje je zastupljenost Hrvata manja od 3% išli na jednu zajedničku listu. Znači birao bi se jedan Hrvat za zajedničku listu USK i BPK.
Hoce li se stati u kraj Goranu Opsjenici ovim izmjenama IZ?
Nisam upoznat s dotičnim.
-
mo-town
#14440 Re: Novi Izborni zakon BiH
Pa sto samo u Federaciji? Ima Hrvata i u PC?
Znas makar onu narodnu:
"Samo prava guzica
ne zna ko je Opsjenica"
- fortaleza
#14441 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ne znam zašto samo u Federaciji, pretpostavljam zbog tog što se već dugo o tome priča zbog izbora čelnih ljudi u entitetu s dvije dominantne etničke skupine i međusobnom blokiranju/preglasavanju.
RS je izostavljen iz ovog izbornog zakona koliko znam.
Ne znam tu narodnu.
-
Lex77
-
Karikaturist
#14443 Re: Novi Izborni zakon BiH
Eto im pola Mostara, tj samo neka drugo ime sebi uzmu..
Jedan je Mostar i zna se ciji je..
Jedan je Mostar i zna se ciji je..
- Bloo
- Globalna šefica
#14444 Re: Novi Izborni zakon BiH
Vas dvojica ste pravo načitani. Ja nikad čula za lika.fortaleza wrote: ↑23/07/2022 03:15Jeste, da njega su ostavili... Ali imam nekakav dojam da je u pitanju njegova reputacija kao književnika i pisca igrala ulogu i da se dogodio previd. I ja ga primarno poznajem kao takvog, drugačije mi nije poznat.
U svakom slučaju, veliki plus za Mostar mijenjanje naziva ulica, više neće biti ovakvih glupih sukoba oko naziva. Btw OHR je pozvao i Sarajevo i Banja Luku da isto naprave.![]()
-
largo25
#14445 Re: Novi Izborni zakon BiH
-
Seawolf
#14446 Re: Novi Izborni zakon BiH
Nemoguće da nisi čula za tako uspješnog i popularnog stvaratelja ....Bloo wrote: ↑23/07/2022 08:06Vas dvojica ste pravo načitani. Ja nikad čula za lika.fortaleza wrote: ↑23/07/2022 03:15
Jeste, da njega su ostavili... Ali imam nekakav dojam da je u pitanju njegova reputacija kao književnika i pisca igrala ulogu i da se dogodio previd. I ja ga primarno poznajem kao takvog, drugačije mi nije poznat.
U svakom slučaju, veliki plus za Mostar mijenjanje naziva ulica, više neće biti ovakvih glupih sukoba oko naziva. Btw OHR je pozvao i Sarajevo i Banja Luku da isto naprave.![]()
![]()
U Argentini je napisao nekoliko biografskih knjiga: U službi domovine, S bielom zastavom preko Alpa te svoje najopširnije i najznačajnije djelo Branili smo državu.
-
Piaty
#14447 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ne znam šta se navaljuje na Sarajevo po pitanju tih ulica.fortaleza wrote: ↑23/07/2022 03:15Jeste, da njega su ostavili... Ali imam nekakav dojam da je u pitanju njegova reputacija kao književnika i pisca igrala ulogu i da se dogodio previd. I ja ga primarno poznajem kao takvog, drugačije mi nije poznat.
Za Banjaluku ne znam ali pretpostavljam da tu ima svašta.
- Bloo
- Globalna šefica
#14448 Re: Novi Izborni zakon BiH
Evo upravo čitam biografiju, osupnuta vlastitim neznanjem o takvom velikanu. Još on i moj rahmetli djed imaju isto rodno mjesto. Nauči žena nešto novo svaki dan.
- Bloo
- Globalna šefica
-
Seawolf
#14450 Re: Novi Izborni zakon BiH
Tvoj rahmetli dedo dijeli svoje rodno mjesto sa mnogim velikanima tadašnje književne scene.