Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#39101 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by bitanga_sa_otesa »

Joj patetike ,glupana i ćoravaca...u amerikama jedna drzava ima stanovnika ko cijela evropa pa ne pale svjetla po danu.....glupani uvijek nadju neka isprazna opravdanja i teorije...
hopi

#39102 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by hopi »

kakotisesvidja wrote: 22/07/2022 14:59
Evolution_IV wrote: 22/07/2022 14:36 bolje nemoj, samo pali kratka, 100% se povecava sigurnost, reko je saob inzenjer preko stele a u vezi sa sda da je sigurnije...

sta cu se mijenjat sa suvozacem kad nema vozacku...
nije to izmisljeno u bih nego negdje vani tako da sda nema nista s tim

kupi novo auto ako ne mozes onda budi pjesak ili kupi kartu za bus ako ti je trosak 5 feninga na milion kilometara
Trošak na milion km nije 5 feninga, nego 1732KM.
kakotisesvidja

#39103 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakotisesvidja »

hopi wrote: 22/07/2022 16:40
kakotisesvidja wrote: 22/07/2022 14:59

nije to izmisljeno u bih nego negdje vani tako da sda nema nista s tim

kupi novo auto ako ne mozes onda budi pjesak ili kupi kartu za bus ako ti je trosak 5 feninga na milion kilometara
173 nargile manje
i nije to bas trosak
kabal1337

#39104 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

Pa realno zanimljiva je tema, sto sad ovi ekolozi ne seru i ne bace proracune koliko bi se ustedilo za ugasenim svjetlima na co2, nox itd.... na ustedi sijalica ( manje otpada, ali manja i prodaja sijalica manji prihod od poreza, manja potrošnja goriva)
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#39105 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Evolution_IV »

kakaljin wrote: 22/07/2022 15:37
Evolution_IV wrote: 22/07/2022 14:32 @Naslovnica

ma ne bi ih upalio u gtadu da mi plate, samo po sumi i planinama po ekad upalim...
Obavezan si po zakonu
boli me q najiskrenije ;-)
Naslovnica

#39106 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

kakotisesvidja wrote: 22/07/2022 16:44
hopi wrote: 22/07/2022 16:40

173 nargile manje
i nije to bas trosak
Niko od ovih što su se javili ne cucla to sranje, smijem se kladiti.
A ti znaš i cijenu. :lol:
kakotisesvidja

#39107 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakotisesvidja »

Naslovnica wrote: 22/07/2022 16:58
kakotisesvidja wrote: 22/07/2022 16:44

173 nargile manje
i nije to bas trosak
Niko od ovih što su se javili ne cucla to sranje, smijem se kladiti.
A ti znaš i cijenu. :lol:
Pa nije tesko saznati cijenu kad ima vise dudlaona nego marketa
hopi

#39108 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by hopi »

kakaljin wrote: 22/07/2022 14:15
hopi wrote: 22/07/2022 13:19 Ma ne znam čovječe sada, računaj ako hoćeš meni je mrsko. Mislim da svjetla povećavaju potrošnju oko 0.5 posto, eto izračunaj to na ukupan broj auta u bih koliku to razliku čini.
A to da većina auta u bih ima led svjetla je glupost. Iskreno ne znam koji je postotak auta sa led, ali garantujem da nije 51%. U to se kladiti mogu.
Ja ne trebam da racunam jer meni ne predstavalja to trosak nikakav, vec ti da objasnis jer imas tezu da je to trosak, pa onda imas neku racunicu da izneses koliki je to trosak vise.

Sta ce mi ukupan broj auta ako po tebi ja imam troskove nece mi ih niko placati vec ja sam.
To da upaljena svjetla povećavaju potrošnju goriva i time povećavaju trošak nije moja teza nego činjenica, teroretski ima logike a i siurno je praktično dokazano.
Koliko vidim google kaže da povećavaju od 0,5 do 1%. Eto recimo da bude sredina, 0,75%. Recimo da je prosječna potrošnja svih vozila u BiH 7l/100km.
I evo kaže da je u BiH registrovano nekih 1,1mil vozila. I evo neka prosječno vozilo pređe 10 000km godišnje.
Doći ćemo do zaključka da sva vozila u BIH, pri navedenoj potrošnji i godišnjoj kilometraži, bi sa uapljenim svjetlima potrošila dodatnih 5775000 l, ili ti ako ćemo računati cijenu 1l goriva da je 3KM, onda ispadne dodatnih 17,3 mil KM.
dalo bi se sada diskutirati koliko jedno vozilo u BIH prosječno pređe, koliko se vozi po danu a koliko po noći-kada svjetla svakako rade, koliko ih je sa led svjetlima itd, ali eto jedna okvirni podatak što sam brzinski izračunao

eto vidiš da predstavlja trošak
kakaljin

#39109 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

hopi wrote: 22/07/2022 17:11

Ja ne trebam da racunam jer meni ne predstavalja to trosak nikakav, vec ti da objasnis jer imas tezu da je to trosak, pa onda imas neku racunicu da izneses koliki je to trosak vise.

Sta ce mi ukupan broj auta ako po tebi ja imam troskove nece mi ih niko placati vec ja sam.
To da upaljena svjetla povećavaju potrošnju goriva i time povećavaju trošak nije moja teza nego činjenica, teroretski ima logike a i siurno je praktično dokazano.
Koliko vidim google kaže da povećavaju od 0,5 do 1%. Eto recimo da bude sredina, 0,75%. Recimo da je prosječna potrošnja svih vozila u BiH 7l/100km.
I evo kaže da je u BiH registrovano nekih 1,1mil vozila. I evo neka prosječno vozilo pređe 10 000km godišnje.
Doći ćemo do zaključka da sva vozila u BIH, pri navedenoj potrošnji i godišnjoj kilometraži, bi sa uapljenim svjetlima potrošila dodatnih 5775000 l, ili ti ako ćemo računati cijenu 1l goriva da je 3KM, onda ispadne dodatnih 17,3 mil KM.
dalo bi se sada diskutirati koliko jedno vozilo u BIH prosječno pređe, koliko se vozi po danu a koliko po noći-kada svjetla svakako rade, koliko ih je sa led svjetlima itd, ali eto jedna okvirni podatak što sam brzinski izračunao

Po toj racunici ispadne da moje auto koje trosi 10l/100km da se poveca na eto 1% potrosnja. znaci po tome ce mi auto trositi 1 dl vise na 100 km, sto po sadasnjoj cijeni 3,56 KM za litar znaci deseti dio litra 0,36 KM cu vise platiti na 100 KM voznje po gradu. Ja 100 KM predjem za 10 dana, sto znaci da me po danu to izadje 0,03 kf. Sto dolazimo do zakljucka da je to veoma ZANEMARIV trosak. Tako da o troskovima vise nemam sta pricati i besmisleno je da upaljena svjetla prave trosak.

PS: ti se bavis zakonom visokih brojeva, pa onda napravi kalkulaciju koliko bi se manje potrosilo da se svi vozimo gradskim prevozom/biciklima/romobilima umjesto da vozimo automobile po gradu. E tad bi vec troskovi bili zaista manji i veoma isplativi. Ustvari bila bi velika usteda.
kakotisesvidja

#39110 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakotisesvidja »

kad bi svi vozali koliko im je jorgan dug pola auta ne bi bilo na cesti a druga polovica ne bi bili pasati i sl nego polo fieste i da vidis tu ustede

jbt ne mogu nikako da skontam taj fenomen kupuje najjace auto da se hvali kako ima milion konja a onda se raspravlja kako njegovo auto trosi najmanje i zeli da trosi ko lupo
hopi

#39111 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by hopi »

Bogami ti ne čitaš, i ne učestvuješ u konverzaciji samo svoje pričaš. Počela je priča o potrošnji sa upaljenim/ugašenim svjetlima. Niko spomenuo nije gradski saobraćaj ili bilo šta drugo. Pričali smo koliko to onda utiče na kompletnu BiH i potrošnji goriva.

Evo naveo sam ti računicu, predstavio podatke crno na bijelo (za potrošnju od 7l/100km, a ne 10l/100km kako ti kažeš), i izračunom došao do podatka da prosječnom vozaču u BiH da svjetla dižu trošak za nekih 15KM godišnje, ili za 1,1mil vozača u BiH (kako kaže google) to dođe na nekih 17 miliona KM za čitavu državu.

I ti nakon svega predstavljenog opet napišeš da svjetla ne prave trošak. Prave ga, i to u vidu dodatnih 5 miliona litara goriva godišnje za vozače u BiH, svidjelo se to tebi ili ne. Ako misliš da nisam u pravu, bujrum ispravi me.
edit: post se odnosi na dva posta iznad
kakotisesvidja

#39112 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakotisesvidja »

hopi wrote: 22/07/2022 17:36 Bogami ti ne čitaš, i ne učestvuješ u konverzaciji samo svoje pričaš. Počela je priča o potrošnji sa upaljenim/ugašenim svjetlima. Niko spomenuo nije gradski saobraćaj ili bilo šta drugo. Pričali smo koliko to onda utiče na kompletnu BiH i potrošnji goriva.

Evo naveo sam ti računicu, predstavio podatke crno na bijelo (za potrošnju od 7l/100km, a ne 10l/100km kako ti kažeš), i izračunom došao do podatka da prosječnom vozaču u BiH da svjetla dižu trošak za nekih 15KM godišnje, ili za 1,1mil vozača u BiH (kako kaže google) to dođe na nekih 17 miliona KM za čitavu državu.

I ti nakon svega predstavljenog opet napišeš da svjetla ne prave trošak. Prave ga, i to u vidu dodatnih 5 miliona litara goriva godišnje za vozače u BiH, svidjelo se to tebi ili ne. Ako misliš da nisam u pravu, bujrum ispravi me.
koliki je trosak tehnicki neispravnih automobila od tih 1,1 milion automobila?
hopi

#39113 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by hopi »

kakotisesvidja wrote: 22/07/2022 17:34

kad bi svi vozali koliko im je jorgan dug pola auta ne bi bilo na cesti a druga polovica ne bi bili pasati i sl nego polo fieste i da vidis tu ustede

jbt ne mogu nikako da skontam taj fenomen kupuje najjace auto da se hvali kako ima milion konja a onda se raspravlja kako njegovo auto trosi najmanje i zeli da trosi ko lupo
Ja stvarno ne vidim kakve veze tvoj odgovor ima sa ičime što sam ja napisao. Niti sam napisao o kojim je autima riječ, niti koliko ks ništa.
Thorgerson

#39114 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Thorgerson »

Pa? Svjetla prave trosak, ok. Sta je problem.

Koliki trosak pravi zaustavljanje, kretanje na semaforima? Il na pjesackim prelazima. Hocemo l ukinuti semafore?

Koliki trosak predstavlja voznja 50km na h, umjesto 80km/h. Hocemo l i to sredit?

Poenta je da upaljema svjetla doprinose sigurnosti i boljoj vidljivosti.

Isto kao i semafori.
Isto kao pjesacki.
Isto kao ogranicenja brzine.

Itd.

Kraj price.
kakaljin

#39115 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

hopi wrote: 22/07/2022 17:36 Bogami ti ne čitaš, i ne učestvuješ u konverzaciji samo svoje pričaš. Počela je priča o potrošnji sa upaljenim/ugašenim svjetlima. Niko spomenuo nije gradski saobraćaj ili bilo šta drugo. Pričali smo koliko to onda utiče na kompletnu BiH i potrošnji goriva.

edit: post se odnosi na dva posta iznad
Ti si fino napisao da po tebi trosok po autu izadje 15 KM na godisnjem nivou a ja sam jos na vecu potrosnju napravio kalkulaciju, pa ja sad jedan rezervar goriva koji mi traje skoro mjesec dana placam 180 KM, i ti govoris 15 KM na godinu je trosak. To ti nije trosak vec statisticka greska.

Evo po toj tvojoj racunici trosak po danu je 0,07 kf. Pa vidis li da je ovo statisticka greska a ne trosak.

Pa ako ovo nekome prestavlja troska neka ne vozi auto vec se vozi gradskim prevozom
kakotisesvidja

#39116 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakotisesvidja »

hopi wrote: 22/07/2022 17:41
kakotisesvidja wrote: 22/07/2022 17:34

Ja stvarno ne vidim kakve veze tvoj odgovor ima sa ičime što sam ja napisao. Niti sam napisao o kojim je autima riječ, niti koliko ks ništa.
ima veze sa ustedom
jbg ko je nama kriv kad pola bosne ima platu 800 a 500 daje na kreidt za auto i onda se zali da mu je auto trosak a posebno 30 feninga sedmicno
a ti si poceo pricati o trosku
trosak niko ne odbacuje al je toliko zanemariv da ces vise potrositi u nekim drugim banalnim situacijama koje sigurno svi mi radimo u odnosu na upaljena svjetla
kakaljin

#39117 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

Thorgerson wrote: 22/07/2022 17:43 Pa? Svjetla prave trosak, ok. Sta je problem.

Koliki trosak pravi zaustavljanje, kretanje na semaforima? Il na pjesackim prelazima. Hocemo l ukinuti semafore?

Koliki trosak predstavlja voznja 50km na h, umjesto 80km/h. Hocemo l i to sredit?

Poenta je da upaljema svjetla doprinose sigurnosti i boljoj vidljivosti.

Isto kao i semafori.
Isto kao pjesacki.
Isto kao ogranicenja brzine.

Itd.

Kraj price.
Sve jasno samo neki opet ne shvataju.
Naslovnica

#39118 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

Nije kraj priče, dapače.
Čemu služe DL i gradu, evo konkretno danas?
Ničemu, naravno.
Pola evropskih zemalja uopšte nema obavezna dl, a neki koji su to uveli, kasnije su promijenili odluku i ukinuli je kada su shvatili koliko upaljena svjetla doprinose rastu CO2. Mislim da je tako postupila Austrija, ali nisam 100% siguran.
kakaljin

#39119 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

Naslovnica wrote: 22/07/2022 17:48 Nije kraj priče, dapače.
Ničemu, naravno.
Pola evropskih zemalja uopšte nema obavezna dl, a neki koji su to uveli, kasnije su promijenili odluku i ukinuli je kada su shvatili koliko upaljena svjetla doprinose rastu CO2. Mislim da je tako postupila Austrija, ali nisam 100% siguran.
Pa zsto se onda u fabrikama namjesti da se automatski pale svjetla u autu kada se isti upali da se vozi :!:

Da je tako kao sto kazes ne bi to uvodili u prozvodnju
Thorgerson

#39120 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Thorgerson »

Ničemu, naravno.
Pa dobro sta, da uvedemo mjeru kad je sunce u zenitu, i ako je vedro ne morate paliti svjetla.

Wtf.

Zaustavi te drot, eee momak svjetla, vidis da se naoblacilo.
kakotisesvidja

#39121 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakotisesvidja »

Image

dan je
saobracaj u gradu
je li lakse uociti auto sa upaljenim svjetlima ili sa ugasenim?

upravo sada kad je najveca vrucina dolazi do izrazaja uocljivost auta na vrijeme
Naslovnica

#39122 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

Možete karikirati koliko želite, ali i gradu me postoji apsolutnom nikakva potreba da kratka ili DL budu konstantno upaljena.
Po potrebi - da, prije svega prilikom obilnih padavina, slično kako se pale i maglenke.
U svim ostalim slučajevima, osim mraka, nema nikakve potrebe.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#39123 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Evolution_IV »

kakaljin wrote: 22/07/2022 17:51
Ničemu, naravno.
Pa zsto se onda u fabrikama namjesti da se automatski pale svjetla u autu kada se isti upali da se vozi :!:

Da je tako kao sto kazes ne bi to uvodili u prozvodnju
Upali se u prepravljenim govnima :thumbup:

meni ne upali nikad, samo kad mu kaze senzor da nema dovoljno svjetlosti, al sta znaju japanski ili njemacki inzinjeri :run:
kakaljin

#39124 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

Naslovnica wrote: 22/07/2022 17:58 Možete karikirati koliko želite, ali i gradu me postoji apsolutnom nikakva potreba da kratka ili DL budu konstantno upaljena.
Po potrebi - da, prije svega prilikom obilnih padavina, slično kako se pale i maglenke.
U svim ostalim slučajevima, osim mraka, nema nikakve potrebe.
Dokazano evo ovim slikama da ima itekako potrebe, a i sam zakon kaze da su OBAVEZNA upaljena svijetla 24h
Naslovnica

#39125 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

kakotisesvidja wrote: 22/07/2022 17:55 Image

dan je
saobracaj u gradu
je li lakse uociti auto sa upaljenim svjetlima ili sa ugasenim?

upravo sada kad je najveca vrucina dolazi do izrazaja uocljivost auta na vrijeme
Ovo su snimci kamera a ne ono što vidi čovječje oko.
Meni u gradu ne trebaju nikakva svjetla da bih uočio automobil.
Po tvojoj logici i pješaci bi trebali nositi svjetionike na glavama da bi bili bolje uočljivi.
Post Reply