Umro Tile, jbg... Od tog momenta sve krece nizbrdo u Jugi. Ali, npr. 5C je projekat iz '80-ih, i garantujem ti da bi to bilo zavrseno od pocetka do kraja tokom devedesetih da je sve ostalo kako jeste.So What! wrote: ↑22/07/2022 08:20 Nisam ja sebe pobio, rekao sam da je bivša Jugoslavija ostavila mnogo toga današnjim građanima Sarajeva, ali mnogo toga i nije, a bilo je civilizacijska norma tog vremena. Tako da Sarajevo ni u to vrijeme nije imalo odgovarajuće ceste niti prilaze, jer ni tada nije imalo obilaznicu, a sama Stupska petlja kao jedno od glavnih gradskih čvorišta je bilo neadekvatna polupetlja.
I opet - umro Tito. A ono nikada nije trebao biti autoput, nego samo transverzala, i tako je i gradjeno - za dvije trake, ne 4.Tadašnja vlast je ostavila je gradski autoput nezavršen, s tunelom na Ciglanama da visi spojen jednim poluzavršenim vijaduktom i ostavljenim stubovima prema Velešićkoj strani. Danas da se samo tako napusti neko gradilište, pa neko bi visio.
A danas se moze ko sta i kako hoce, i niko ziv jos nije visio ni za sta. Probijaju rokoe godinama, pokradu boga oca na svemu tome, i - nikom nista. O kvalitetu radova da ne pricamo. Da je onaj sistem, e tamo bi neko sigurno visio. Tacnije, niko onda nije ni pomisljao da uradi ovo sto ovi rade danas, jer onda je postojala pravna drzava.
Zapadni prilaz je, realno, smijurija koja nije rijesila nista. Mislim, nemojmo se zajebavati i velicati nesto sto nema veze s mozgom. Onaj prilaz bi imao smisla da prije njega nije tesko usko grlo do Mostarskog raskrsca.Sarajevo u 21. stoljeću prvi puta dobilo Zapadni prilaz u vidu brze ceste, zatim je dobilio Sarajevsku obilaznicu u formatu autoputa, kao i prilaze prema naseljima Stup i Briješće u formatu autoputa. Trenutno se izvode radovi na probijanju tunela ispod Kobilje Glave, nešto što je trebalo postojati prije minimalno 30 godina.
Obilaznica je jedino sto ima smisla, ali ono je trebalo biti uradjeno jos prije 20 godina. Ili bar 15. Ali hajde, bar sad postoji AP do Tarcina, ali i to je trebalo biti avrseno davno, a ne kad jeste.
Tunel Kobilja glava - nije bilo potrebe da postoji prije 30 godina jer tada Sarajevo nije imalo ni 50% danasnjeg saobracaja.
Ali, sve ok, medjutim, i s obzirom na saobracajnu situciju, cesto i kolaps koji se desava zadnjih 15-ak godina - sve je to trebalo biti uradjeno puno ranije. Pare su imali, i to vise nego sto im je trebalo, a pogotovo ih imaju sad. Ali...jbg...
Vidi nesto... SVAKA vlada se trebal hvatati s tim u kostac konstantno. Da je to radjeno tako, do danas bi sve bilo odavno zavrseno. I 5C, i sve transferzale, i prilazi, itd.. Ali - nije. Zasto? Jer je, kao vec rekoh, bilo bitnije "brinuti" o Bosnjacima, Hrvatima i Srbima, trviti se oko toga kako bi se ostajalo na vlasti, a sve samo s jednime krajnjim ciljem - pljackanjem naroda i drzave.Planovi za obilaznicu, gradski autoput kao i većinu transverzala potiču iz tog vremena, samo to niko tada nije realizovao jer je bilo previše složeno, čak šta više, koliko god bile na glasu kao nesposobne Vlade Kantona i Vlade FBiH su se uhvatile u koštac sa tim projektima i ako ništa građani i novinari ih razvlače za to po medijima.
Nije se prestalo razvijati, ali se to desavalo puzevom dinamikom. I to, vjeruj mi na rijec - ciljano i namjerno.Apsolutno ne branim SDA, i meni je Bajram bio kada se Šestorka riješila parazita, te zasjela kao Trojka na čelo Kantona, te otpočela da radi svoj posao kako treba, ali ne mogu da dozvolim da neko konstatuje da se Sarajevo prestalo razvijati nakon rata, što apsolutno nije istina i za to uvijek imam argumente.
Sad se odjednom, i to u roku od samo godinu i po, stvari pocele desavati daleko brze. I nastaje drama kod onih koji su za sve to isto imali 26 godina na raspolaganju, i bukvalno desetine milijardi EUR/USD.