Novi Izborni zakon BiH

Post Reply
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#14126 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Bobi »

Kolinda wrote: 21/07/2022 22:39
Bobi wrote: 21/07/2022 22:34

Jok, jeste to dobili konačno kante za smeće :D ?
Super je rugati se ali je u Mostaru u zadnjih godinu dana više urađeno nego u 15 proteklih godina, fondovi EU se koriste maksimalno, radi se na sve strane i vidljiv je napredak....
Hej..dobili smo i mi nove kontejnere, piše nešto naki fonodvi..valjda iz EU,slikam ti sutra:D, fancy..pritisnes nogom otvori se poklopac :D.
Kolinda

#14127 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Kolinda »

Bobi wrote: 21/07/2022 22:48
Kolinda wrote: 21/07/2022 22:39

Super je rugati se ali je u Mostaru u zadnjih godinu dana više urađeno nego u 15 proteklih godina, fondovi EU se koriste maksimalno, radi se na sve strane i vidljiv je napredak....
Hej..dobili smo i mi nove kontejnere, piše nešto naki fonodvi..valjda iz EU,slikam ti sutra:D, fancy..pritisnes nogom otvori se poklopac :D.
Znam da teško pada da je Mostar ukinuo ulice nazvane po zločincima ali metropola još uvijek nema snagu da isto napravi..... :mrgreen:
nles

#14128 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by nles »

Bobi wrote: 21/07/2022 22:43
sehohari wrote: 21/07/2022 22:37

Čuj što...

Zato što Austrija nije njegova država, i to je to. Nacionalna država Austrijanaca gdje si vazda onaj drugi.

Fakat ne kontam to odbijanje dijaspore od strane ljudi u BiH. Albanci u dijaspori min. 50% zaslužni za nezavisno Kosovo, kod Hrvata i dan-danas imaš direetno ljude iz Amerike koji učestvuju u političkom životu, a vama smeta i ovo malo što se komentariše i izlazi na izbore.
Ah so..znaci sve tri strane zele da imaju svoj nacionalni tor u BiH,neko manje neko više, vidjeli smo kako se to zavrsilo 90-tih, nacionalizam na ovim podrucjima nista dobro nije donio.
Zasto to ne kazes tvojima (i mani me lafine tipa "svi su moji") i njihovim trenutnim saveznicima?
Nego si nasao za potrebno da Bosnjake lijecis od nacionalizma?
Bobi
Forum administrator

#14129 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Bobi »

nles wrote: 21/07/2022 22:50
Bobi wrote: 21/07/2022 22:43

Ah so..znaci sve tri strane zele da imaju svoj nacionalni tor u BiH,neko manje neko više, vidjeli smo kako se to zavrsilo 90-tih, nacionalizam na ovim podrucjima nista dobro nije donio.
Zasto to ne kazes tvojima (i mani me lafine tipa "svi su moji") i njihovim trenutnim saveznicima?
Tebe ne može niko izliječiti :D, nema terapije još :D.
Bloo
Globalna šefica

#14130 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Bloo »

sehohari wrote: 21/07/2022 22:37 Zato što Austrija nije njegova država, i to je to. Nacionalna država Austrijanaca gdje si vazda onaj drugi.
Austrija nije njegova domovina, ali jeste država. :D Radiš tamo, živiš tamo, plaćaš poreze tamo, djeca su ti tamo itd. itd.
Login77777

#14131 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Login77777 »

Bloo wrote: 21/07/2022 23:02
sehohari wrote: 21/07/2022 22:37 Zato što Austrija nije njegova država, i to je to. Nacionalna država Austrijanaca gdje si vazda onaj drugi.
Austrija nije njegova domovina, ali jeste država. :D Radiš tamo, živiš tamo, plaćaš poreze tamo, djeca su ti tamo itd. itd.
A glasas u BiH… :mrgreen:
tvojkomsija

#14132 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by tvojkomsija »

Ovaj argument "dovrsava se podjela zemlje" je bas bezveze, kao da vec nije dovoljno podijeljeno

Imamo nacionalno odvojene skole, institucije, udruzenja, poste, vodovode, telekome, elektroprivrede, gradove, naselja, stranke, praznike, neradne dane, tv kanale, dane zalosti, banke i svasta jos nesto

95% Mladih rodjenih poslije 90ih odrasli iskljucivo medju jednim narodom

Od gradova koji nisu podijeljeni ostao Distrikt Brcko, mada i tu se zna koje naselje je cije

Mladi bracni parovi svi kupuju nekretnine u jednonacionalnim mjestima, mjesovitih brakova 2%

Itd. Itd. i pored svega toga, sad ce neki Izborni zakon unistiti tu multietnicku BiH... samo su nam jos semafori i saobracajni znakovi isti, sve ostalo smo razdvojili

Sad ce se neko javiti, znas nije to istina, u mojoj zgradi od 1000 ljudi na petom spratu ima jedna srpska porodica, super im, niko ih ne dira :lol: :lol: :lol:
nles

#14133 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by nles »

Bobi wrote: 21/07/2022 22:59
nles wrote: 21/07/2022 22:50

Odgovori na pitanje.
Ili samo znas vrijedjati i provocirati?
nles

#14134 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by nles »

tvojkomsija wrote: 21/07/2022 23:09 Ovaj argument "dovrsava se podjela zemlje" je bas bezveze, kao da vec nije dovoljno podijeljeno

Imamo nacionalno odvojene skole, institucije, udruzenja, poste, vodovode, telekome, elektroprivrede, gradove, naselja, stranke, praznike, neradne dane, tv kanale, dane zalosti, banke i svasta jos nesto

Od gradova koji nisu podijeljeni ostao Distrikt Brcko, mada i tu se zna koje naselje je cije

Mladi bracni parovi svi kupuju nekretnine u jednonacionalnim mjestima, mjesovitih brakova 2%

Itd. Itd. i pored svega toga, sad ce neki Izborni zakon unistiti tu multietnicku BiH... samo su nam jos semafori i saobracajni znakovi isti, sve ostalo smo razdvojili

Sad ce se neko javiti, znas nije to istina, u mojoj zgradi od 1000 ljudi na petom spratu ima jedna srpska porodica, super im, niko ih ne dira :lol: :lol: :lol:
Sve je to istina... samo mi reci, do koga je?
I nemoj mi ziv bio floskula tipa "svi su"...
Jutros je objavljen snimak incidenta iz sela Jusići kod Zvornika, a zbog kojeg je reagovala i policija Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Razlog je dolazak odbrane optuženih, kao i samog optuženog za ratne zločine u ovo mjesto.
Bobi
Forum administrator

#14135 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Bobi »

nles wrote: 21/07/2022 23:11
Bobi wrote: 21/07/2022 22:59

Odgovori na pitanje.
Ti ne postavljaš pitanje, ti iznosiš svoj stav, haj ponovo :D.
nles

#14136 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by nles »

Bobi wrote: 21/07/2022 23:16
nles wrote: 21/07/2022 23:11

Odgovori na pitanje.
Ok.
Jasno pitanje: zasto ne odes u zapadni Mostar ili u Banja Luka, pa da njima fino objasnis kako je nacionalizam poguban i da trebamo gradjansku drzavu?
Zasto to objasnjavas na forumu na kojem, da se ne lazemo, pisu vecinom Bosnjaci?
Je li dovoljno jasno ili da pisem sporije?
Bobi
Forum administrator

#14137 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Bobi »

nles wrote: 21/07/2022 23:18
Bobi wrote: 21/07/2022 23:16

Ok.
Jasno pitanje: zasto ne odes u zapadni Mostar ili u Banja Luka, pa da njima fino objasnis kako je nacionalizam poguban i da trebamo gradjansku drzavu?
Zasto to objasnjavas na forumu na kojem, da se ne lazemo, pisu vecinom Bosnjaci?
Ne mogu, banovan sam tamo svugdje :lol: a ja alergičan na nacionalizam i šovinizam. Vidiš ovdje divote :D pa vi šetajte po drugim forumima :D.
nles

#14138 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by nles »

Bobi wrote: 21/07/2022 23:25
nles wrote: 21/07/2022 23:18

Ok.
Ne mogu, banovan sam tamo svugdje :lol: a ja alergičan na nacionalizam i šovinizam. Vidiš ovdje divote :D pa vi šetajte po drugim forumima :D.
Ok, jasno mi je.
Zapravo, bilo mi je jasno i ranije, ali, eto... ti si prvi pitao.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#14139 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

Kolinda wrote: 21/07/2022 22:43
konektovan wrote: 21/07/2022 22:33

Nema šta,..evropski Mostar :-)
Mogao si objaviti i kako je završila priča....
Praznom pričom kao i uvijek.

Neko objavio pa se uspanicili da urade nesto, a otac naravno prvo optuzuje "drustveno stanje".

Gdje je kazna?
Bodkin

#14140 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Bodkin »

mo-town wrote: 21/07/2022 22:44
Kolinda wrote: 21/07/2022 22:43

Mogao si objaviti i kako je završila priča....
Izvinio se, dao casnu pionirsku da nece nikada vise i pojela maca - nikom nista. Je li tako ljubavi?
Kako ti zamisljs da se to idealno zavrsi? Pucat malom u glavu?
PreWiBa

#14141 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

Bodkin wrote: 22/07/2022 00:30
mo-town wrote: 21/07/2022 22:44
Izvinio se, dao casnu pionirsku da nece nikada vise i pojela maca - nikom nista. Je li tako ljubavi?
Kako ti zamisljs da se to idealno zavrsi? Pucat malom u glavu?
Covjek dosao mrtvoj zeni na groblje

Evo sad mi padaju na pamet jedno 5 zakona koje je taj necovjek prekrsio.
skupljac_zeljeza

#14142 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by skupljac_zeljeza »

Pandakonda wrote: 21/07/2022 19:37
I molim vas prestanite pricati o nekim zavjerama protiv muslimana. Znaci covjek nametne dvije odluke, sve super smit zlatan, i sad jel odjednom na trecoj hoce da bude islamofob :-)
Pogrešno procjenjuješ reakcije. Zašto preskače sve one presude Evropskog suda i ide direkt i samo na predmet "Ljubić"? Zašto ne pokupi sve i izvuče esenciju iz onoga što su mu drugi napisali i izmuhurali i na taj način olakšali posao? Pored ovih 7-8 koliko se nakupilo pristižu još dvije i kada stignu treba i njih u korpu za smeće?

tandmand

#14143 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by tandmand »

tvojkomsija wrote: 21/07/2022 23:09 Ovaj argument "dovrsava se podjela zemlje" je bas bezveze, kao da vec nije dovoljno podijeljeno

Nije stvar u tome ko se skim druži, školuje, ženi, radi. Da li je to u 100% čistim etničkim sredinama ili mješovotim ili sa relativnom većinom.
Stvar je u raspodjeli političke moći, financijskih i teritorijalnih resursa, ljudskim pravima.

Po popisu jedna izrazita manjina, doduše tkz. konstitutivna na svaki način blokira i financijski iskorištava većinski narod. Kao izrazita manjina, hoće da privilegije dijeli po pola. Ne žele da Bošnjak na izborima bira Hrvata ali žele da taj izabrani Hrvat Bošnjacima određuje - ovo može a ovo ne može, ne dam.
To se događalo samo u kolonijama, Južnoafričkoj Republici - da bijelci biraju bijelce, a onda ti izabrani bijelci odlučuju o životu crnaca. To je aparthejd i kolonijalizam koji stvara sukobe.

Ako većina neće da je manjina handri, onda je jedan od izlaza podjela države. Stanovništvo iz npr. ZHK bi biralo hrvatske političare, koji bi onda handrili stanovništvo npr. Tuzlanskog kantona. Logičan slijed je da bi većina rekla, živite vi sami sa sobom, nećeš mene više jebavat, eto ti tvoja teritorija - i to je taj argument "dovrsava se podjela zemlje".
Neće biti mirna Bosna nametanjem izbornog zakona po mjeri HDZa. Prije će se desiti pobuna. Za Gandijevske metode naši probosanski političari su plitki. Ostaje ona lošija, pobuna ulice.
Last edited by tandmand on 22/07/2022 00:38, edited 1 time in total.
Volim Bosnu

#14144 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Volim Bosnu »

Bošnjaci nikad nisu ni ponudili neko rješenje za IZ i za deblokadu FBiH. Blebeće se o građanskoj Bosni iako se RS uopće ne spominje vezano za IZ. Valjda se misli na građansku FBiH.
Bošnjaci ne smiju pristati na etnoteritorijalizaciju FBiH po cijenu svega. I stalno se govori o tome kako HDZ ne zanimaju Hrvati izvan zamisljene HB, a nikad niko ne spominje Bosnjake Ljubuskog.Ljubuski je grad koji je do početka 70-ih godina prošlog vijeka imao bošnjačku vecinu,a danas je zaboravljen.Želi se napraviti IZ po kojem Bosnjak iz Ljubuskog ne moze u DN.E, o tome zelim govoriti.Ako Hrvati zele da se odreknu Bihaca, Tuzle,Sarajeva to je njihov problem, to nas ne treba da zanima,,,mi moramo insistirati na pravima Bosnjaka Ljubuskog, Livna, Duvna,Glamoca, Kupresa, Odzaka, Orasja......iz svih 10 kantona želimo Bosnjaka u DN,,oko toga nema rasprave...ako se Hrvati zele fragmentirati eto im,ali mi ne damo ni pedlja nase zemlje bošnjačke. To je sto se tice DN,,,,,ovo sto sam vidio kao prijedlog funkcionirnja FBIH je ok,,,,,vise se nece moci unedogled blokirati FBIH,,,tako da nije tacno da HDZ i SNSD to mogu ovim prijedlogom,,mogu ali maksimalno 45 dana,,nakon toga vise ne,,,,,,i nije tacno da je Hrvata u FBiH 25 ,,maksimalno ih je 20 %,mozda i 19 %
tandmand

#14145 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by tandmand »

Volim Bosnu wrote: 22/07/2022 00:36 Bošnjaci nikad nisu ni ponudili neko rješenje za IZ i za deblokadu FBiH.
Nakon Tihića, bošnjački političari su uglavnom pušili opijum i uzgajali tulipane.

tkzv. era tulipana.
skupljac_zeljeza

#14146 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by skupljac_zeljeza »

Pandakonda

#14147 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Pandakonda »

skupljac_zeljeza wrote: 22/07/2022 00:35
Pandakonda wrote: 21/07/2022 19:37
I molim vas prestanite pricati o nekim zavjerama protiv muslimana. Znaci covjek nametne dvije odluke, sve super smit zlatan, i sad jel odjednom na trecoj hoce da bude islamofob :-)
Pogrešno procjenjuješ reakcije. Zašto preskače sve one presude Evropskog suda i ide direkt i samo na predmet "Ljubić"? Zašto ne pokupi sve i izvuče esenciju iz onoga što su mu drugi napisali i izmuhurali i na taj način olakšali posao? Pored ovih 7-8 koliko se nakupilo pristižu još dvije i kada stignu treba i njih u korpu za smeće?

Ono sto je evropski sud rekao je jedno, ali realnost u drzavi je drugo. To je onaj cist primjer da ne mozes samo iz neke druge drzave samo prepisati pravila ili zakone i vozi. Narodi sami od sebe moraju doci na taj nivo svjesti.

Evo ti primjer iz malo razvijenije drzave. Pogledaj prava afroamerikanaca u americi i kako je razvoj isao. Iako si imao presude supreme courta opet su neke skole odbijale primati tamnopute osobe i opet se radila diskriminacija. I trebalo je dugo dugo godina da se to promijeni i da dođemo u ovu fazu gdje smo sada. A i sada ce mnogi reci da su im prava ugrozena. A imali su sve presude na svojoj strani i americki ustav koji kaze all men are born equal..

Smit gleda situaciju kakva je realna na terenu i sta narod zeli. A narod ocigledno nije sazrio sa građanske drzave i nema smisla sada prepisati neki EU zakon ako mi nismo nauceni na to.

Ja sam i dalje ubjeđen da međunarodna zajednica ide ratnom taktikom da prvo pomiri bosnjake i hrvate i da onda tek ide dalje u obracun sa RS i pravima naroda tamo. Zadnja stvar koju OHR treba je da se dva naroda okome na tebe i da onda i de facto ispadne da radi samo za jednu stranu. I ova reakcija OHR-a je 100% posljedica zblizavanja HDZ i SNSD i moraju ih nekako odvojiti. Mislim da jos nigdje ne postoji finalna verzija plana i ona ce se dorađivati u skladu sa konsultacijama. A i ove stvari koje kao N1 i Klix pronađu i dođu u posjed su garant probni baloni da vide kako bi ljudi reagovali pa da koriguju sta treba
PreWiBa

#14148 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

tandmand wrote: 22/07/2022 00:43
Volim Bosnu wrote: 22/07/2022 00:36 Bošnjaci nikad nisu ni ponudili neko rješenje za IZ i za deblokadu FBiH.
Nakon Tihića, bošnjački političari su uglavnom pušili opijum i uzgajali tulipane.

tkzv. era tulipana.
Sa Tihićem je počela propast.

Čovjek koji prije odlaska kod Dodika govori jedno, poslije drugo.

Čuven po izjavi "Republika Srpska se mora prihvatiti"
PreWiBa

#14149 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

Pandakonda wrote: 22/07/2022 01:09
skupljac_zeljeza wrote: 22/07/2022 00:35

Ono sto je evropski sud rekao je jedno, ali realnost u drzavi je drugo. To je onaj cist primjer da ne mozes samo iz neke druge drzave samo prepisati pravila ili zakone i vozi. Narodi sami od sebe moraju doci na taj nivo svjesti.

Evo ti primjer iz malo razvijenije drzave. Pogledaj prava afroamerikanaca u americi i kako je razvoj isao. Iako si imao presude supreme courta opet su neke skole odbijale primati tamnopute osobe i opet se radila diskriminacija. I trebalo je dugo dugo godina da se to promijeni i da dođemo u ovu fazu gdje smo sada. A i sada ce mnogi reci da su im prava ugrozena. A imali su sve presude na svojoj strani i americki ustav koji kaze all men are born equal..

Smit gleda situaciju kakva je realna na terenu i sta narod zeli. A narod ocigledno nije sazrio sa građanske drzave i nema smisla sada prepisati neki EU zakon ako mi nismo nauceni na to.

Ja sam i dalje ubjeđen da međunarodna zajednica ide ratnom taktikom da prvo pomiri bosnjake i hrvate i da onda tek ide dalje u obracun sa RS i pravima naroda tamo. Zadnja stvar koju OHR treba je da se dva naroda okome na tebe i da onda i de facto ispadne da radi samo za jednu stranu. I ova reakcija OHR-a je 100% posljedica zblizavanja HDZ i SNSD i moraju ih nekako odvojiti. Mislim da jos nigdje ne postoji finalna verzija plana i ona ce se dorađivati u skladu sa konsultacijama. A i ove stvari koje kao N1 i Klix pronađu i dođu u posjed su garant probni baloni da vide kako bi ljudi reagovali pa da koriguju sta treba
Baš je ratna logika kad ti sad i u Federaciji treba SNSD, kada se oni fakticki sada isto pitaju koliko i SDA, SDP zajedno U FEDERACIJI.
Nespin

#14150 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 06/09/2022 13:30, edited 1 time in total.
Post Reply