Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

BlackCaviar

#58176 Re: Zeničani

Post by BlackCaviar »

anex wrote: 20/07/2022 21:21
Standardno naše. Isto birvaktile kad su mjesec dana imali akciju kažnjavanja pješaka koji prelaze mimo pješačkog. Prošao mjesec dana i od tada više nikad. Pješaci naučili da se ne treba prelazit mimo pješačkog, lafo.
Sydnor

#58177 Re: Zeničani

Post by Sydnor »

Vjerujte da bih volio da se Mittal zatvori, makar na 3 mjeseca, pa da vidite na šta bi Zenica ličila. Ja sutra sebi mogu probrat posao u Njemačkoj, Sloveniji ili Hrvatskoj ali ovi poput Joea što su došli ovdje sisat zenički budžetski novac bi se vrlo brzo uhvatili za glavu. Amin da ga zatvore.
DebelinJoe

#58178 Re: Zeničani

Post by DebelinJoe »

Sydnor wrote: 21/07/2022 12:45 Vjerujte da bih volio da se Mittal zatvori, makar na 3 mjeseca, pa da vidite na šta bi Zenica ličila. Ja sutra sebi mogu probrat posao u Njemačkoj, Sloveniji ili Hrvatskoj ali ovi poput Joea što su došli ovdje sisat zenički budžetski novac bi se vrlo brzo uhvatili za glavu. Amin da ga zatvore.
Samo da ti kažem da Debeli Joe ne siše nikakve budžetske pare nego radi za predstavništvo (velike)strane kompanije. Dakle radi u realnom sektoru i to već 22 godine. Prvu platu u životu zaradio u Zenici. Isto bila strana kompanija. Joe cijeli život radi u realnom sektoru. Uči, radi, trudi se, usvaja nove vještine i kao takav ima vještine i kvalifikacije koje poslodavac kod drugih kandidata u Zenici nije mogao pronaći.

I vjeruj mi da će nas doći još.
Sydnor

#58179 Re: Zeničani

Post by Sydnor »

Dođite, nemam problem s tim. Nećeš vjerovati ali i meni se nudi posao u Sarajevu jer tamo nema ljudi koji znaju radit posao koji ja radim.

Što se tiče onog tvog prvog posta napisao si još nekoliko stvari koje baš i nisu tačne ali mi se mrsko osvrtat na njih.

Samo iskreno, ali baš iskreno se nadam, da će vam se svima ispuniti želja o zatvaranju.
Casual's

#58180 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Pišu po titovoj za bicikla i romobile. :mrgreen:
NecuVise

#58181 Re: Zeničani

Post by NecuVise »

Šta sve našima neće pasti na pamet. Taman se malo digne popularnost biciklima i sjete sa da pišu kazne :run:
belfy

#58182 Re: Zeničani

Post by belfy »

Sydnor wrote: 21/07/2022 07:10 Nisu ni oni radili posao koji sam ja radio, to što si bio neko mudo ne znači da sve znaš u firmi. Uslikaću ti listu i nek ti radnik Binga uslika svoju listu pa da vidimo ko je više zarađivao.

Pa ja sam aktivno tražio da se zaposlim u Bingu da odmorim dušom dok nisam prebačen na novo radno mjesto u Mittalu i otišao bih bez sekunde razmišljanja u taj "robovlasnički" Bingo da su me primili.

Stvarno misliš da si najpametniji i da sve znaš. Ima ovdje forumaš koji isto radi u Mittalu u istom Departmentu kao i ja, pitaj ga za mene i koliko su nas ganjali na bivšem radnom mjestu i šta smo ja i još 5 novopridošlih kolega izdurali.
nisam ja bio nikakvo mudo, nego neko ko je radio sve sto mu se natovari. a takvi su u Mittalu najpozeljniji, sto si vjerovatno i sam brzo shvatio. e, to sto sam sve radio me i dovelo do toga da nema pogona u kojem nisam radio, kao i veliki broj ljudi sa kojima sam radio, te ih tako i upoznao. ja bih rado sa tobom podijelio cijeli moj put i iskustva iz Mittala, ali ovo nije mjesto za to. taj tvoj kolega (ako mislimo na istog) mislim da je vec komunicirao sa mnom, tako da ti moze mozda reci i nesto o meni.
anex wrote: 21/07/2022 10:51 Pametne tehnike...
Lako je pričati o tome ali mentalitet naših gazdurina je samo u jednom pravcu..."I M Đ" (imal mene đe) u tome...

Prije 15tak godina trebala je proraditi fabrika sa cca 100 radnika. Vjerovatno znaš za Whitefield Computers Sarajevo. Eh taj gazda je radio sa Holanđanima toner kasete (prodaju, punjenje, otkup praznih kaseta i sve vezano za to)
Napravili su i fabriku, te dvije zgrade dole na ulazu sa petlje u Zenicu. U jednoj je sada Union Commerce.
Eh ova do nje, to je trebalo da bude fabrika za remanufakturu toner kaseta.

Međutim, da ne dužim...naš gazdurina je htio biti većinski vlasnik te firme a holanđani su tražili samo 51:49 vlasništvo.

I zbog toga je sve propalo...

Ovi nisu pristali, on nije popuštao pa ga je zato popušio.

A i mi sa njim.
nije to bio jedini razlog, mozda ni najbitniji. sve je pocelo ici na dole nakon CeBit -a gdje je izgubljeno ekskluzivno predstavnistvo za Asus na tako glup i jeftin nacin... da je firma pokusala ostati samo na tom mogla je i danas biti jedna od najjacih. cak je tada Asus dao 6 mjeseci "prilagodjavanja". a sto se tice holandjana... oni imaju svoj dio krivice koji je na istoj deredzi kao i Ilijas, kao i Cumbo... mada je tu Cumbo bio samo ikebana koja se u konacnici nista nije ni pitala nego pravila lazna obecanja. interesantno je da se nakon WF-a okrenuo pomaganju ljudima, a poslije i stvarnom radu putem one svoje novoosnovane konsultantske firme. ne znam ni kako mu je uspjelo nakon debakla i optuznica iz Oxfama...
belfy

#58183 Re: Zeničani

Post by belfy »

DebelinJoe wrote: 21/07/2022 13:46
Sydnor wrote: 21/07/2022 12:45 Vjerujte da bih volio da se Mittal zatvori, makar na 3 mjeseca, pa da vidite na šta bi Zenica ličila. Ja sutra sebi mogu probrat posao u Njemačkoj, Sloveniji ili Hrvatskoj ali ovi poput Joea što su došli ovdje sisat zenički budžetski novac bi se vrlo brzo uhvatili za glavu. Amin da ga zatvore.
Samo da ti kažem da Debeli Joe ne siše nikakve budžetske pare nego radi za predstavništvo (velike)strane kompanije. Dakle radi u realnom sektoru i to već 22 godine. Prvu platu u životu zaradio u Zenici. Isto bila strana kompanija. Joe cijeli život radi u realnom sektoru. Uči, radi, trudi se, usvaja nove vještine i kao takav ima vještine i kvalifikacije koje poslodavac kod drugih kandidata u Zenici nije mogao pronaći.

I vjeruj mi da će nas doći još.
ako radis vec 22 godine, a prvu platu zaradio u Zenici, onda bi trebao znati na sta je licila ista prije 22 godine kada Mittal nije radio. sjecas li se?
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#58184 Re: Zeničani

Post by anex »

belfy wrote: 21/07/2022 20:05

nije to bio jedini razlog, mozda ni najbitniji. sve je pocelo ici na dole nakon CeBit -a gdje je izgubljeno ekskluzivno predstavnistvo za Asus na tako glup i jeftin nacin... da je firma pokusala ostati samo na tom mogla je i danas biti jedna od najjacih. cak je tada Asus dao 6 mjeseci "prilagodjavanja". a sto se tice holandjana... oni imaju svoj dio krivice koji je na istoj deredzi kao i Ilijas, kao i Cumbo... mada je tu Cumbo bio samo ikebana koja se u konacnici nista nije ni pitala nego pravila lazna obecanja. interesantno je da se nakon WF-a okrenuo pomaganju ljudima, a poslije i stvarnom radu putem one svoje novoosnovane konsultantske firme. ne znam ni kako mu je uspjelo nakon debakla i optuznica iz Oxfama...
Da. To je dio kad je WF rikno.
A ono što sam ja opisao je dio kad je WBS izgubio sve nade da opstane.
Rothmans

#58185 Re: Zeničani

Post by Rothmans »

DebelinJoe wrote: 21/07/2022 08:34 Većina Zeničana koje poznajem želi kad se probude da Mitala više ne bude. A i ja pomalo sanjam tu zelju.
I ja pomalo sanjam da taslacim Milicu Pavlovic i onda se probudim , umijem ,pritisnem OK na tahografu i razgulim svojim poslom.
xPaco1337

#58186 Re: Zeničani

Post by xPaco1337 »

DebelinJoe wrote: 21/07/2022 08:34 Većina Zeničana koje poznajem želi kad se probude da Mitala više ne bude. A i ja pomalo sanjam tu zelju.
Pa ko zivi u Zenici i ko je pravi Zenicanin da,samo ova okolica i seljanija to ne zeli jer oni tu i rade preko stele :izet:
doff

#58187 Re: Zeničani

Post by doff »

NecuVise wrote: 21/07/2022 19:21 Šta sve našima neće pasti na pamet. Taman se malo digne popularnost biciklima i sjete sa da pišu kazne :run:
Naftni lobi :D
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#58188 Re: Zeničani

Post by Bobi »

BlackCaviar wrote: 21/07/2022 12:27 Standardno naše. Isto birvaktile kad su mjesec dana imali akciju kažnjavanja pješaka koji prelaze mimo pješačkog. Prošao mjesec dana i od tada više nikad. Pješaci naučili da se ne treba prelazit mimo pješačkog, lafo.
Policija te može kazniti za bilo šta zato bježite od njih cim ih vidite :D.
zona072

#58189 Re: Zeničani

Post by zona072 »

https://youtu.be/Ve2bMqbC7eY

Jedan primjer iz komšiluka, fabrike za proizvodnju čelika i njen utjecaj na okoliš :)

Čini mi se skoro ista priča, 5 hiljada zaposlenih, najveći izvoznik iz države bla,bla
belfy

#58190 Re: Zeničani

Post by belfy »

maloprije naletih na vijest pa me interesuje misljenje forumasa o istoj...

https://www.zenicablog.com/delegacija-v ... dzipasica/
Ja_Ja

#58191 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

Lijepa gesta stranackih kolega koji su se sjetili godisnjice smrti svog kolege. Pohvalno u svakom slucaju.
Ci-Nick

#58192 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

NecuVise wrote: 21/07/2022 19:21 Šta sve našima neće pasti na pamet. Taman se malo digne popularnost biciklima i sjete sa da pišu kazne :run:
Jučer posmatram,. idu tri starije žene trotoarom niz Talića brdo, jedna od njih je koliko se da primjetiti sa mentalnim problemima, dolaze im dvije starije djevojke na biciklima iza leđa i navalile se na zvonce kao lude. Žene se pogubile, ne znaju ni kud ni kako.
Kad sam vozio bicikl, prije tridesetak godina, znalo se da se bicikl vozi desnom stranom kolovoza, bile su na mnogim ulicama i obilježene biciklističke trake. Ovo sad je glupost i ludnica.
Ne mogu biciklisti koje i ne čuješ voziti trotoarom i divljati pješačkom zonom.
I još kad mi na Kamberovića polju na pješačkoj stazi u susret dođe ona četvorotočkaš, pa moram kao pješak sići na livadu,.. najradije bi ga prevrnuo.
apsidejzi

#58193 Re: Zeničani

Post by apsidejzi »

A kakvo je pravilo za bicikla i skutere zapravo? Ako ne smiju po trotoaru onda moraju po saobracajnoj traci. Ja vece gluposti nisam vidio u saobracaju. Gdje ces pustiti vozilo koje ne moze nabiti vise od 25 kmh (osim ako ne skines blokadu) u saobracaj na cestu gdje je ogranicenje 60kmh. Jbt direktno ljude izlazes opasnosti. U drustvu gdje svako sesto vozilo ima vozaca sa nedozvoljenim promilom alkohola u krvi ti stavis jebeni skuter na GGM. Tacno zoves nesrece, lomove i pogibije

Jos jedna glupost je uradjena na bulevaru. Umjesto da napravis pjesacku stazu uz Bosnu a biciklisticku u dva smjera na drugoj strani ceste, ono je spizdilo pjesacku i biciklisticku u jednom smjeru (kojeg niko ne postuje) na obe strane ceste. Nit bicikla mogu razviti brzinu od pjesaka, nit su pjesaci sigurni. Samo se guraju. Sto je gore, biciklisti samo koriste onu stranu do bosne iz nekog razloga.

Jedna pohvala, da ne bude sa samo serem i kritikujem. Sinoc live muzika u kaficu kraj Sinagoge (nekadasnji Zar - ne znam kako se sada zove lokal). Fali vise tih stvari. Live muzika je pravo dobra stvar.
Zaitsev

#58194 Re: Zeničani

Post by Zaitsev »

Ma ja, da nije tebe ne bi se niko ni rodio. Svi bi kukali auuuu pa gdje baš on da ode. Proberi bolan i razguli, nikad se vratio da bog da. Samo prestani srat i aminat da se nešto i u ovako napaćenom gradu zatvori, uništi, sroza… Jer, ma koliko god to ružno zvučalo, ti i takvi ste gori od četnika. Licemjerni, podli, podmukli. Da bog da ti se firma za koju radiš zatvorila barem na 3 godine, bemte je ustau!

Ps. Pise ti neko ko radi mozda za najjacu privatnu firmu u drzavi, a nije Mittal ni Cementara.
Zaitsev

#58195 Re: Zeničani

Post by Zaitsev »

Ci-Nick wrote: 23/07/2022 16:57
Jučer posmatram,. idu tri starije žene trotoarom niz Talića brdo, jedna od njih je koliko se da primjetiti sa mentalnim problemima, dolaze im dvije starije djevojke na biciklima iza leđa i navalile se na zvonce kao lude. Žene se pogubile, ne znaju ni kud ni kako.
Kad sam vozio bicikl, prije tridesetak godina, znalo se da se bicikl vozi desnom stranom kolovoza, bile su na mnogim ulicama i obilježene biciklističke trake. Ovo sad je glupost i ludnica.
Ne mogu biciklisti koje i ne čuješ voziti trotoarom i divljati pješačkom zonom.
I još kad mi na Kamberovića polju na pješačkoj stazi u susret dođe ona četvorotočkaš, pa moram kao pješak sići na livadu,.. najradije bi ga prevrnuo.
Nosila majicu BHI KF? :D
Sydnor

#58196 Re: Zeničani

Post by Sydnor »

Zaitsev wrote: 24/07/2022 15:38
Ma ja, da nije tebe ne bi se niko ni rodio. Svi bi kukali auuuu pa gdje baš on da ode. Proberi bolan i razguli, nikad se vratio da bog da. Samo prestani srat i aminat da se nešto i u ovako napaćenom gradu zatvori, uništi, sroza… Jer, ma koliko god to ružno zvučalo, ti i takvi ste gori od četnika. Licemjerni, podli, podmukli. Da bog da ti se firma za koju radiš zatvorila barem na 3 godine, bemte je ustau!

Ps. Pise ti neko ko radi mozda za najjacu privatnu firmu u drzavi, a nije Mittal ni Cementara.
Pa lave šta nije jasno, pun mi je krc ovih dušebrižnika što bi je zatvorili, valjda misle da bi Zenica preživjela od onih par stotina ljudi što rade u ZZO i Opštini, a i tu ima više Kakanjaca nego Zeničana.

Volio bih da se zatvori čisto da ti što bi je zatvarali vide dokle bi dogurali bez nje.

Nisu svjesni koliko se toga u ovom gradu naslanja na nju i koliko je drugih firmi u direktnoj zavisnosti od toga da li radi ili ne.

Volio bih i ja čist zrak i tvornicu čokolade koja zapošljava 15.000 Zeničana ali jedno su želje, a drugo mogućnosti.
Rothmans

#58197 Re: Zeničani

Post by Rothmans »

Ma nije te skonto
Sanjarko

#58198 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

Sydnor wrote: 24/07/2022 15:54

Pa lave šta nije jasno, pun mi je krc ovih dušebrižnika što bi je zatvorili, valjda misle da bi Zenica preživjela od onih par stotina ljudi što rade u ZZO i Opštini, a i tu ima više Kakanjaca nego Zeničana.

Volio bih da se zatvori čisto da ti što bi je zatvarali vide dokle bi dogurali bez nje.

Nisu svjesni koliko se toga u ovom gradu naslanja na nju i koliko je drugih firmi u direktnoj zavisnosti od toga da li radi ili ne.

Volio bih i ja čist zrak i tvornicu čokolade koja zapošljava 15.000 Zeničana ali jedno su želje, a drugo mogućnosti.
svi bi to volili, ali zivot, gazi, ne mazi
belfy

#58199 Re: Zeničani

Post by belfy »

najjaca privatna u drzavi, a nije Mittal, ni Cementara (gdje cementaru nadje?)... onda mora je Bingo. barem po zvanicnim statistikama... :)
Warashii

#58200 Re: Zeničani

Post by Warashii »

Ubrzo, ako nije i već, nastaje nedostatak el. Energije.
Sracunati koliko zagađuje Mittal i koliko se termoelektrana može napraviti sa istim zagadjenjem. Mittalu pokazati izlazna vrata termoelektrane napraviti. Nek ima bar nesto od čega ćemo imati koristi kada se već trujemo. Sto se zelenih tice na isto smo došli.
Post Reply