"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Karikaturist

#826 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Karikaturist »

Sydnor wrote: 15/07/2022 18:05
Karikaturist wrote: 15/07/2022 18:04 Jest ali 8k maraka.. :lol:
Jer rece ovaj gore eto neka je 50 maraka satnica.. pomnozi sa 170tak radnih sati.. To je preko 8k.. Mokri snovi na forumu nikad nece umrijeti. :mrgreen:
Đavla 170 sati, pa ti ljudi rade 60-70 sati sedmično...
I nemaju 8000 ni blizu.
Sydnor

#827 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Sydnor »

Karikaturist wrote: 15/07/2022 18:06
Sydnor wrote: 15/07/2022 18:05

Đavla 170 sati, pa ti ljudi rade 60-70 sati sedmično...
I nemaju 8000 ni blizu.
To nema direktor javnog preduzeća kamoli zanatlija taman da je izmislio struju i keramiku.
Karikaturist

#828 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Karikaturist »

Sydnor wrote: 15/07/2022 18:08
Karikaturist wrote: 15/07/2022 18:06

I nemaju 8000 ni blizu.
To nema direktor javnog preduzeća kamoli zanatlija taman da je izmislio struju i keramiku.
Pa to je to, znaci trebamo malo filtrirati pisanje po forumu..
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#829 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Sto sirotinja namasta ne moze 5 generacija zaradit
patriot_bih

#830 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by patriot_bih »

BiH ima najveću nezaposlenost mladih u Evropi.
Očito da u BiH ima potrebe za dobrim zanatlijama.
Mlad čovjek može krenuti raditi jednostavnije zanate i umjesto tog "gazde" što uzima 3500 mjesečno, on može uzimati 800 - 1000 - 1200 KM za početak. Svako veće naselje treba neku vrstu zanatlije.
Mislim da mi u BiH imamo i manjak poduzetnosti i kapitalističkog duha. Teško je to komunistima sa foruma shvatit. :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#831 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Nece niko da bude zanatlija u BiH. Svi hoce da budu zanatlije u Njemackoj.
Sydnor

#832 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Sydnor »

I vi se ponašate kao da je bit zanatlija ustat jedno jutro i reći sebi: "Oj nisam uspio naći posao sa svojom srednjom školom/fakultetom, od danas sam vodoinstalater". :roll:
Hakiz

#833 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

patriot_bih wrote: 15/07/2022 18:25 BiH ima najveću nezaposlenost mladih u Evropi.
Mlad čovjek može krenuti raditi jednostavnije zanate i umjesto tog "gazde" što uzima 3500 mjesečno, on može uzimati 800 - 1000 - 1200 KM za početak. Svako veće naselje treba neku vrstu zanatlije.
Mislim da mi u BiH imamo i manjak poduzetnosti i kapitalističkog duha. Teško je to komunistima sa foruma shvatit. :lol:
Ne isplati ti se legalno raditi kao znatlija/obrtnik ako ćeš kao mlad čovjek krenuti sa tim da zarađuješ 800-1.000. Jer 800 KM paušala državi za doprinose/porez, kirija ako iznajmljuješ prostor, amortizacija alata/mašina koje koristiš, kredit da kupiš te mašine/alate, a moraš platiti i račune u kući u kojoj živiš, hranu, djeca itd. Ako ne možeš kao obrtnik/zanatlija uzeti barem 2.500 - 3.000 mjesečno, više ti se isplati raditi u firmi, recimo kod upravitelja. Imaš platu, nemaš troškove biznisa (porez, kiriju, kredit, amortizaciju svog obrta...) a i mimo posla se nešto odradi s plaćanjem na ruke.
patriot_bih

#834 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by patriot_bih »

Hakiz wrote: 15/07/2022 18:40
patriot_bih wrote: 15/07/2022 18:25 BiH ima najveću nezaposlenost mladih u Evropi.
Ne isplati ti se legalno raditi kao znatlija/obrtnik ako ćeš kao mlad čovjek krenuti sa tim da zarađuješ 800-1.000. Jer 800 KM paušala državi za doprinose/porez, kirija ako iznajmljuješ prostor, amortizacija alata/mašina koje koristiš, kredit da kupiš te mašine/alate, a moraš platiti i račune u kući u kojoj živiš, hranu, djeca itd. Ako ne možeš kao obrtnik/zanatlija uzeti barem 2.500 - 3.000 mjesečno, više ti se isplati raditi u firmi, recimo kod upravitelja. Imaš platu, nemaš troškove biznisa (porez, kiriju, kredit, amortizaciju svog obrta...) a i mimo posla se nešto odradi s plaćanjem na ruke.
Boli me k. ne mora raja ni radit. Neka čekaju u nargilhanama odlazak za Dojčland. :lol:

No neko ko ne može otići, a želi da uči i radi, naći će načina. Ja takvima želim puno sreće jer toga fali u našem društvu.
vjeshalica

#835 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vjeshalica »

Dosla na naplatu seljacka tranzicija nakon 20 godina. Otisli,pocrkali kvalitetni, proizveli se skart radnici koji su samo formalno zavrsavali skole bez ikakve vizije i htijenja da rade posao. Vani htjeli ne htjeli moraju se 'skolat' pa i za pranje penzionerskih guzica. Nesto malo ostalo sposobnijih da ugrabe posla i tjt
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#836 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

-Chesterfield-

#837 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by -Chesterfield- »

patriot_bih wrote: 15/07/2022 14:36
15 KM jedna instalacija (grlo, luster, utičnica) koju može završiti za 15 minuta ili prije.
Pa i nije skup ako je došao samo zbog toga? Računaj njegovo gorivo, izgubljeno vrijeme u putu...

Inače, znaju se cijene tih radova. Keramika po m2 struja po izlazu, automehaničar po satu...

Eh... sada će neko uspjeti da polijepi 2 m2 keramike za dan a neko 20 m2
Sve zavisi od sposobnosti majstora i kvalitete izvedenih radova...
skrbavi-admin

#838 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by skrbavi-admin »

treba samo bijelo valjat.... odes u kolumbiju kupis kilu dvije i rijesio si mnoge zivotne probleme.... a usput uvaljujes djeci ovih sto se rugaju pranju penzionerskih guzica....prodji 1 dosta je.... ha ja
skrbavi-admin

#839 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by skrbavi-admin »

Sydnor wrote: 15/07/2022 18:37 I vi se ponašate kao da je bit zanatlija ustat jedno jutro i reći sebi: "Oj nisam uspio naći posao sa svojom srednjom školom/fakultetom, od danas sam vodoinstalater". :roll:
u iednom momentu svog zivota sam tacno ovo krenuo... tako da majstore koliko god se ti salio, zelim i ja tebi isto tako da ti se neko sali na racun svega tvog -kad tad... zanat nije atomska fizika pa da covjek ne moze svladat
Sydnor

#840 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Sydnor »

skrbavi-admin wrote: 16/07/2022 15:16
Sydnor wrote: 15/07/2022 18:37 I vi se ponašate kao da je bit zanatlija ustat jedno jutro i reći sebi: "Oj nisam uspio naći posao sa svojom srednjom školom/fakultetom, od danas sam vodoinstalater". :roll:
u iednom momentu svog zivota sam tacno ovo krenuo... tako da majstore koliko god se ti salio, zelim i ja tebi isto tako da ti se neko sali na racun svega tvog -kad tad... zanat nije atomska fizika pa da covjek ne moze svladat
Naravno ali treba vremena, rada i truda. Ne može sve preko noći, a ovdje se piše kako je omladina nezainteresirana i puši nargile, a mogu na keramici uzimat 3000 mjesečno počevši od sutra.

Treba vremena i vremena, rada i rada dok se ne dostigne neki nivo plus moraš se srcem dat u to i moraš imat volju da naučiš. Ko nema volje, nema ni majstorluka.

Meni su prije 5 mjeseci u firmi samo dali ključeve od mašine i rekli uči se, imao obuku 5 dana, ja sam ispočetka kriziro ali svaki dan učio, vježbao, gledao internet, privatno sam davao čovjeku novce da me uči i eto sad poslije 5 mjeseci nisam loš ali sam još jakooo daleko od majstorluka ali najbitnije mi je da su ljudi kojima pomažem prezadoovljni sa mnom iako ima još mnogo mnogo mnogo mjesta da napredujem.

Ali mene je to zanimalo, uhvatio sam se u koštac s tim i jbg, već mi se nudio bolje plaćen posao ali sam odbio zbog terena.

Eh sad kako ćeš ti od politologa, pravnika i sociologa napraviti majstora...
Hakiz

#841 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Sydnor wrote: 16/07/2022 15:52
skrbavi-admin wrote: 16/07/2022 15:16

Naravno ali treba vremena, rada i truda. Ne može sve preko noći, a ovdje se piše kako je omladina nezainteresirana i puši nargile, a mogu na keramici uzimat 3000 mjesečno počevši od sutra.

Treba vremena i vremena, rada i rada dok se ne dostigne neki nivo plus moraš se srcem dat u to i moraš imat volju da naučiš. Ko nema volje, nema ni majstorluka.

Meni su prije 5 mjeseci u firmi samo dali ključeve od mašine i rekli uči se, imao obuku 5 dana, ja sam ispočetka kriziro ali svaki dan učio, vježbao, gledao internet, privatno sam davao čovjeku novce da me uči i eto sad poslije 5 mjeseci nisam loš ali sam još jakooo daleko od majstorluka ali najbitnije mi je da su ljudi kojima pomažem prezadoovljni sa mnom iako ima još mnogo mnogo mnogo mjesta da napredujem.

Ali mene je to zanimalo, uhvatio sam se u koštac s tim i jbg, već mi se nudio bolje plaćen posao ali sam odbio zbog terena.

Eh sad kako ćeš ti od politologa, pravnika i sociologa napraviti majstora...
Juče moradoh popraviti posljedice majstorovog rada...

Zanat je kao sviranje instrumenta. Teorija se brzo savlada, ali mišićna memorija, rutina, dakle da ruke rade ono šta um zamisli, za to treba puno vremena i svakodnevnog rada.

I Mesijeva igra izgleda lako kada ga gledaš, ali uzmi loptu i probaj kao i on.
Last edited by Hakiz on 16/07/2022 16:57, edited 1 time in total.
Karikaturist

#842 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Karikaturist »

Hajd da i ti u zivotu nesto uradis(popravis). :mrgreen:
seno_bh

#843 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by seno_bh »

Prije nekoliko dana jaran odlazi kod jednog od nasih robovlasnika da porazgovara o situaciji u firmi i da ukaze na nepravilnosti koje potkrepljuje dokazima

Međutim isti taj robovlasnik se posve ogluši na njegove dokaze, primjedbe i kazuje mu "ja sad mogu naći 100 radnika da te zamjene na tom poslu" mozes mislit u gradu gdje je 90% omladine vani

Nakon tog pokušaja momak dobija obavjest da mu se nece produzit ugovor nakon 5 godina rada
Nazalost i dalje smo svjedoci nehumanog odnosa robovlasnika koji misle da su vladari zivota i smrti na dunjaluku.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#844 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by pici »

seno_bh wrote: 21/07/2022 11:09 Prije nekoliko dana jaran odlazi kod jednog od nasih robovlasnika da porazgovara o situaciji u firmi i da ukaze na nepravilnosti koje potkrepljuje dokazima

Međutim isti taj robovlasnik se posve ogluši na njegove dokaze, primjedbe i kazuje mu "ja sad mogu naći 100 radnika da te zamjene na tom poslu" mozes mislit u gradu gdje je 90% omladine vani

Nakon tog pokušaja momak dobija obavjest da mu se nece produzit ugovor nakon 5 godina rada
Nazalost i dalje smo svjedoci nehumanog odnosa robovlasnika koji misle da su vladari zivota i smrti na dunjaluku.
Moze im se dok je ovaj sistem i vladajuce stramke na vlasti.Mladi nije da samo bjeze zbog novca nego i zbog gazenja radnickih prava.Jbte i 10 000km plata ako ce me neko jahat i omalovazavati.
Nek gnjida nadje tih 100 radnika.Rade po par dana il sedmicu dvije, vide s kim imaju posla i napuste.Na zapadu su radnicka prava koliko toliko uredjena ovdje nemas se kome nit zalit nit pozalit.
Mladja generacija bjezi, nece da protrate zivot ko robovi seljoberima.

Ja sam iza rata radio neko vrijeme u svabiji, pajz prije skoro trijes godina i poslodavac te ako radis i dobar si radnik, nagradi sam od sebe kovertom na kraju mimo plate.Ovi seljoberi ti otmu i ono malo crkavice jos te tretiraju ko smetljara.
moonca

#845 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moonca »

wrote: 21/07/2022 11:53 poslodavac te ako radis i dobar si radnik, nagradi sam od sebe kovertom na kraju mimo plate.Ovi seljoberi ti otmu i ono malo crkavice jos te tretiraju ko smetljara.
I jel mislish da u Bosni, to isto ne rade.... za ' dobrog radnika'...... :-)
Problem za mlade, bez radnog iskustva..ako chitaju ovakva "iskustva" s poslodavcima, ko je sklon predrasudama, vech je u problemu, kako se ponashati i uklopiti u novu sredinu.
Karikaturist

#846 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Karikaturist »

seno_bh wrote: 21/07/2022 11:09 Prije nekoliko dana jaran odlazi kod jednog od nasih robovlasnika da porazgovara o situaciji u firmi i da ukaze na nepravilnosti koje potkrepljuje dokazima

Cestitaj mu, bas se usrecio. :thumbup:
Sad rahatno u potragu pa poslom gdje ima neke nafake.. Sretno mu
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#847 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by pici »

moonca wrote: 21/07/2022 13:01
wrote: 21/07/2022 11:53 poslodavac te ako radis i dobar si radnik, nagradi sam od sebe kovertom na kraju mimo plate.Ovi seljoberi ti otmu i ono malo crkavice jos te tretiraju ko smetljara.
I jel mislish da u Bosni, to isto ne rade.... za ' dobrog radnika'...... :-)
Problem za mlade, bez radnog iskustva..ako chitaju ovakva "iskustva" s poslodavcima, ko je sklon predrasudama, vech je u problemu, kako se ponashati i uklopiti u novu sredinu.
dze to rade unaske, ja za taj slucaj ne znam, nit jedan.Mladi treba bez radnog iskustva da steknu to isto iskustvo, znas kako ovdje rade.Bace te u vatru odmah, jedino ako mu nisi sestric il bratic pa da te pripazi.Neiskusne radnike mlade, taru ko taracom krpom, nemaju uopste empatiju dal ce se snaci il ce ga poderat odmah u pocetku.
Kakve mobinge prave pa to je strasno.Sto napisa forumas iznad, robovlasnici.
Ommadawn

#848 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ommadawn »

Dabogda mu svaki od tih 100 koje će naći toliko fušerio da izgubi sve i jednu mušteriju.
Hakiz

#849 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

pici wrote: 21/07/2022 11:53

Moze im se dok je ovaj sistem i vladajuce stramke na vlasti.Mladi nije da samo bjeze zbog novca nego i zbog gazenja radnickih prava.Jbte i 10 000km plata ako ce me neko jahat i omalovazavati.
Nek gnjida nadje tih 100 radnika.Rade po par dana il sedmicu dvije, vide s kim imaju posla i napuste.Na zapadu su radnicka prava koliko toliko uredjena ovdje nemas se kome nit zalit nit pozalit.
Mladja generacija bjezi, nece da protrate zivot ko robovi seljoberima.

Ja sam iza rata radio neko vrijeme u svabiji, pajz prije skoro trijes godina i poslodavac te ako radis i dobar si radnik, nagradi sam od sebe kovertom na kraju mimo plate.Ovi seljoberi ti otmu i ono malo crkavice jos te tretiraju ko smetljara.
Problem je u tome što će zbog svakog kojeg otjera, oni koji ostanu više raditi za istu platu.

A ostaće oni koji ne mogu otići, a to su uglavnom stariji, naši očevi, djedovi i slični.

Svaki mladi koji ode u belaj je uvalio svog starog jer će ga gazda handriti za obojicu, a star nije dobrodošao u Evropu.
Last edited by Hakiz on 21/07/2022 15:33, edited 1 time in total.
Haris.ba

#850 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Haris.ba »

Hakiz wrote: 21/07/2022 15:32 Svaki mladi koji ode u belaj je uvalio svog starog i/ili staru jer će ga gazda handriti za obojicu, a star nije dobrodošao u Evropu.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply