Novi Izborni zakon BiH

Post Reply
Gandalf

#13951 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Gandalf »

Pandakonda wrote: 20/07/2022 23:12
Inace Smit se ne cini kao impulsivna osoba i za razliku od uspavanog Inzka jako sistematicno pristupa problemima i vjerujem da zna sta radi. Pod tim mislim da je sa ovim konsultacijama jasno objasnio liderima stranaka ko sta i kako dobija ako se nametne ovaj zakon a i glupo je ocekivati da covjek nametne nesto sto moze biti protumaceno kao apsolutna pobjeda za jednu stranu. Ali ipak treba sacekati zvanicnu objavu ili barem draft tog prijedloga jer je ovako bilo i tokom Neumskih pregovora kada je bilo svakakvih glasina pa se na kraju nesto skroz deseto desavalo.

Uzimajuci u obzir da smo relativno blizu izbora, mislim da nije realno ocekivati da se bilo kakav novi izborni zakon moze implementirati, Smit ce mozda ovaj prijedlog drzati u latici kao prijetnju da ako se sami nakon izbora ne dogovore drugacije, on namece to. Nadat se da nakon oktobra tu nece biti isti akteri :bih:
Konačno neko da napiše realan osvrt na trenutno dešavanje :thumbup:
geoxx

#13952 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by geoxx »

mo-town wrote: 20/07/2022 23:39
Casual's wrote: 20/07/2022 23:37

Mislim da bi se zabrinuli :mrgreen:
Znaci nista? Bosna saptom pade. Mogli smo tako i 92.
Moze se izaci na proteste dostojanstva radi. Sve preko toga je gorivo za neprijatelje ove drzave. I nista vise.
Cinjenica je da opstojnost ove drzave u ogromnoj mjeri zavisi od zemlja Zapada. Gurati prsto u oko tom zapadu nije pametno.

To ne znaci da treba obraz pod djon i okrenuti obraz da te jos jednom osamari, ali neke stvari treba istrpiti. Stvari koje prijete samoj opstojnosti drzave logicno ne treba istrpiti, al ja to ovdje nit vidim nit je uopste realno da VP donese jednu takvu odluku. Odluka je mozda losa, iduca ce biti dobra. Valja biti pametan. Al da smo u nekoj poziciji da se prsamo, nismo. Pa vi dete.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#13953 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

skupljac_zeljeza wrote: 20/07/2022 23:48
Droog wrote: 20/07/2022 23:38

Ona priča da ljudi neće izaći...šuplja.
Čak i ovi neuki sa kojima čovjek razgovara pa im mora 2x objašnjavati sta to tačno znaci, pričaju o tome da bi izašli na proteste. Nije bas 100% siguran o čemu se radi, al zna da ne valja. :mrgreen:
Tačno tako. Nikšić prijeti izlaskom na ulice i nije mu problem u bilo koje vrijeme dovesti u Sarajevo 50 autobusa, a sigurno na skupu ne bi bili samo SDP aktivisti. Dovoljno je da krene kolona Titovom. Možda je ovo što Schmidt sprema bolje od postojećeg, ali ovaj zakon nije običan nego se veže za teritorij države jer te izborne jedinice se sutra mogu pretvoriti u nešto neželjeno. Bolje je malo i bez razloga roncati nego da i sljedeće decenije pričamo o luđačkom kaputu. Košulju su nam već obukli. Kada se zakon nametne onda je to sve teže promijeniti ili nemoguće što nas je Dayton uvjerio.
Ko ne razumije, samo mu treba treći da će sada Dodik odlučivati kolika će biti penzija RVI ABiH i o izgradnji autoputa oko Sarajeva.

Ne znam kako slikovitije objasniti ovaj zločin koji se radi.
mo-town

#13954 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by mo-town »

geoxx wrote: 20/07/2022 23:55
mo-town wrote: 20/07/2022 23:39
Znaci nista? Bosna saptom pade. Mogli smo tako i 92.
Moze se izaci na proteste dostojanstva radi. Sve preko toga je gorivo za neprijatelje ove drzave. I nista vise.
Cinjenica je da opstojnost ove drzave u ogromnoj mjeri zavisi od zemlja Zapada. Gurati prsto u oko tom zapadu nije pametno.

To ne znaci da treba obraz pod djon i okrenuti obraz da te jos jednom osamari, ali neke stvari treba istrpiti. Stvari koje prijete samoj opstojnosti drzave logicno ne treba istrpiti, al ja to ovdje nit vidim nit je uopste realno da VP donese jednu takvu odluku. Odluka je mozda losa, iduca ce biti dobra. Valja biti pametan. Al da smo u nekoj poziciji da se prsamo, nismo. Pa vi dete.
Ako bude ovako kao se prica, ovdje je u pitanju opstanak BiH. Nije ovo samo dostojanstva radi.
Nespin

#13955 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 06/09/2022 13:29, edited 1 time in total.
pinkman

#13956 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by pinkman »

Droog wrote: 20/07/2022 23:38
mo-town wrote: 20/07/2022 23:36
Za sada sve spekulacija. Al' treba puhati i u jogurt.
Dobro bi VP razmislio da mu sutra pred vratima osvane 20k ljudi.

Ona priča da ljudi neće izaći...šuplja.
Čak i ovi neuki sa kojima čovjek razgovara pa im mora 2x objašnjavati sta to tačno znaci, pričaju o tome da bi izašli na proteste. Nije bas 100% siguran o čemu se radi, al zna da ne valja. :mrgreen:
Moze izaci dosta ljudi ako politika bude htjela da organizuje. Nigdje protesti nisu spontani nego stoji mocna logistika iza toga.
skupljac_zeljeza

#13957 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by skupljac_zeljeza »

Pandakonda wrote: 20/07/2022 23:12 .... Smit ce mozda ovaj prijedlog drzati u latici kao prijetnju da ako se sami nakon izbora ne dogovore drugacije, on namece to.
Njemu se izgleda žuri osim ako lavina reakcija to ne odgodi za malo kasnije.

Do 1. augusta visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuće mjere za ponovno funkcioniranje Federacije BiH, potvrđeno je za N1 iz više diplomatskih izvora.

https://ba.n1info.com/vijesti/n1-eksklu ... i-schmidt/
geoxx

#13958 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by geoxx »

Nespin wrote: 21/07/2022 00:12
geoxx wrote: 20/07/2022 23:55

Ti druže veze sa životom nemaš. Strancima treba umjesto prsta gurnuti kurac u oko, jer to je jedini način da prihvate kao činjenicu to da mi postojimo. Za početak
Samo naprijed. :thumbup:
Gandalf

#13959 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Gandalf »

Interesantno je da na nekim "legitimnim" portalima izvlače apsolutno drugačije zaključke i po njima VP je pripremio haos protiv legitimnih u korist "političkog" Sarajeva. Zanimljiva situacija
Pandakonda

#13960 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Pandakonda »

I ja ne znam kakva crna prica sa ovdje vrti da ce SNSD drzati srpski dom naroda kad njihova najveca moc bi mogla doci iz kantona 10 gdje doslovno imaju samo 3 poslanika od kojih su 2 u međuvrmenu postali samostalni zastupnici a samo jedna osoba ostala u snsd :-)

Nasi narodi su fascinantni kako znaju sve unaprijed misliti i sebe osuditi na propast. U jednom danu ce se promijeniti 4 misljenja. Od toga da su apsolutni pobjednici pa do toga kako treba dizati ljude na ulicu.
Nespin

#13961 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 06/09/2022 13:30, edited 1 time in total.
Pandakonda

#13962 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Pandakonda »

Nespin wrote: 21/07/2022 00:28
Pandakonda wrote: 21/07/2022 00:23 I ja ne znam kakva crna prica sa ovdje vrti da ce SNSD drzati srpski dom naroda kad njihova najveca moc bi mogla doci iz kantona 10 gdje doslovno imaju samo 3 poslanika od kojih su 2 u međuvrmenu postali samostalni zastupnici a samo jedna osoba ostala u snsd :-)

Nasi narodi su fascinantni kako znaju sve unaprijed misliti i sebe osuditi na propast. U jednom danu ce se promijeniti 4 misljenja. Od toga da su apsolutni pobjednici pa do toga kako treba dizati ljude na ulicu.
Pa druže ako glas Srbina iz Drvara vrijedi kao glasovi deset Srba iz Zenice, zato što ih tamo ima u "u većem procentu", onda ne znam šta ti nije jasno.
Imali bi se razloga brinuti da je sam broj srba unutar kantonalne skupstine veci ali nije, niti je ikada bio. Ne moze kanton 10 puniti klub srba ako on sam od sebe nema dovoljan broj. Eto neka im sve ubace delegate sta ti znace 3 zastupnika od njih 17 ?
skupljac_zeljeza

#13963 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by skupljac_zeljeza »

Gandalf wrote: 21/07/2022 00:21 Interesantno je da na nekim "legitimnim" portalima izvlače apsolutno drugačije zaključke i po njima VP je pripremio haos protiv legitimnih u korist "političkog" Sarajeva. Zanimljiva situacija
To je logično u ovakvim situacijama kada očito OHR pušta probne balone i osluškuje reakcije pa onda svaka strana ide sa maksimalističkim zahtjevima pa i 'razočarenjima' da bi se u nekom kompromisu izvuklo više. Sigurno je da plan postoji, a da li će se šta mijenjati u korist jednih i drugih ovisi i od ovih pritisaka.
Bošnjaka i Ostalih je oko 60% i ne može se zanemariti želja većine građana države i treba galamiti i sutra. I svaki dan.
PreWiBa

#13964 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

Pandakonda wrote: 21/07/2022 00:30
Nespin wrote: 21/07/2022 00:28

Pa druže ako glas Srbina iz Drvara vrijedi kao glasovi deset Srba iz Zenice, zato što ih tamo ima u "u većem procentu", onda ne znam šta ti nije jasno.
Imali bi se razloga brinuti da je sam broj srba unutar kantonalne skupstine veci ali nije, niti je ikada bio. Ne moze kanton 10 puniti klub srba ako on sam od sebe nema dovoljan broj. Eto neka im sve ubace delegate sta ti znace 3 zastupnika od njih 17 ?
Napunit će HDZ Srbi.

Oni DAVAJU taj broj delegata iz reda Srba, ne piše da mora biti iz SNSD-a.
Pandakonda

#13965 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Pandakonda »

sehohari wrote: 21/07/2022 00:32
Pandakonda wrote: 21/07/2022 00:30

Napunit će HDZ Srbi.

Sve to stoji, ali opet je situacija ista da su se samo 3 osobe izjasnile kao srbi iz tog kantona. Da se ne lazemo kada si zadnji put cuo da se neki hrvat osim Gorana Opsenice izjasnio kao srbin ? Nemaju razloga to da rade i to bi krajnje onda licemjerno bilo jer tesko da mozes toliko ludih ljudi pronaci da to rade i da na takav nacin kvare sebi ugled
PreWiBa

#13966 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

Pandakonda wrote: 21/07/2022 00:39
sehohari wrote: 21/07/2022 00:32

Napunit će HDZ Srbi.

Sve to stoji, ali opet je situacija ista da su se samo 3 osobe izjasnile kao srbi iz tog kantona. Da se ne lazemo kada si zadnji put cuo da se neki hrvat osim Gorana Opsenice izjasnio kao srbin ? Nemaju razloga to da rade i to bi krajnje onda licemjerno bilo jer tesko da mozes toliko ludih ljudi pronaci da to rade i da na takav nacin kvare sebi ugled
"Licemjerno"
A nije licemjerno tražiti ovo što se evo dešava već 30 godina?

Naravno da će koristiti to.
Može biti i kao u Mostaru gdje je se od jednom aktivirao SNSD da dobije jednog zastupnika, iako ih prije nije bilo ni na mapi.
Str0nz
Grijem se na: Hodza > marfi

#13967 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Str0nz »

Nista nije gotovo, na https://ba.n1info.com/ moze se procitati reakcije pro-BiH stranaka. Kvalitetne izjave i kontra prijetnje na istom talasu od SDP-SDA-DF. SDA spremna tuziti OHR i trazi pod hitno objasnjenje nacrta, SDP indirektno prijeti sa tuzbama i zajedno sa DF daju jake signale da ce se boriti na svaki moguci nacin, ukljucujuci izlazenje na ulice i tako dalje.

U Niksicevoj izjavi otkriva da su isti nacrt primili NS i SDP danas i da je receno da to nije posljedna verzija, uprkos tome je izasao sa ovim prijetnjama jer smatra kao i svi ostali anti-fasisti da je neprihvatljivo ne samo to nego bilo sta priblizno tim pravcem kojim su krenuli iz OHRa. Licno mislim da bi i Hitler i Pavelic bili obojica ponosni na do sadasnje prijedloge OHR jugenda, jer je to njihova skola 1/1.

Ovo je najvjerovatniji "opipljavanje pulsa" kod pro-BiH, kao sto vidimo jedino oni reaguju. Ima naznaka da je ovo vec odavno dogovoreno sa Schmidtom u Hrvatskoj, zato HDZ BiH/HR ne daju nikakve izjave jer za njih ovo nisu vijesti i odma prepoznaju svoja rijesenja predlozena kroz OHR/Schmidta.

Vise izvora govore o testiranju voda kod pro-BiH i ponovo su dobili isti "neocekivani" odgovor kao i za vrijeme tkz. pregovora kada su pokusali zavaditi pro-BiH blok pa vladati od trenutno najodgovorniji stranaka, cak je i Dinokio dao izjavu u linji sa ostalim iz pro-BiH. Nece proci ni ovaj put kao sto nije prosli a nece ni uspjeti u buducnost. Zadnji dokaz o strategijama kojima se koriste je ovaj Jasminov tweet, jedini rezultat ce na kraju biti diskreditacija MZ/OHR-a.

Str0nz
Grijem se na: Hodza > marfi

#13968 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Str0nz »

P.S, koliko zaista misle da su glupi Bosanci/Bosnjaci/Gradzani/Ostali. Poznata je epska gluposti potpisivanja Dejtona ali danas su slicne gluposti ocekivani standard od MZ/Zapada/OHR/SRB/HR itd kada sa tobom imaju posla. Skoro identicna taktika kada je Palmer dosao sa non-paperom prije polu godine.Ili ulazu skroz slabo resurse u svoj BiH kabinet ili te hronicno podcjenjivaju, u medzuvremenu vladas sa informacija bolje nego oni sami i znas sta ce uraditi prije nego sto stignu nesto pokusati. Imaju li ista ponosa kada sebi dozvoljavaju da njih skoluju obavjestacji/insajderi/journalisti u BiH konstantno :roll:
farenhajt983

#13969 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by farenhajt983 »

mozda Schmidt osluskuje rijeci nezadovoljnog naroda, a ne uspavanih politicara, koji su spavali 30 godina pa bi jos i narednih 30.
Ukidaj Mr Schmidt i kantone ako treba, samo da narodu bude bolje, a za politicare ne bendaj ni 1%.
A Bosne je bilo i bit ce, kome odgovara puna siromastva no do politicarima.

Smijesne su mi fraze - Dodik ce onda odlucivati o penzijama boraca, itd. To sada kao ne odlucuje. Sto plasite narod bez potrebe.
Politicari su digli buku jer prije svega njima ne odgovara, da brinu o narodu prije svega akcize na gorivo bi izbacili itd.

Daj ga Schmidt izvadi iz latice, pa da se vidi konkretno o cemu da se diskutuje, ovo sve nagadanja.
Nametni ga dok je sunce zarko, da vidimo tko ce da protestvuje na +40, ne mogu da bojkotuju benzinske pumpe, a kao izasli bi da bojkotuju
na tekst dokumenta koji jos objavljen nije.
Kolinda

#13970 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Kolinda »

LSD wrote: 20/07/2022 23:20
Kolinda wrote: 20/07/2022 23:18

Katoličko?
Zaboravi.
Isuviše si ti neobrazovan da bi shvatio o čemu se ovdje piše.
Nije problem što ja "nisam" obrazovan nego je problem što si ti šovinista.....
Bosanski_kralj

#13971 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Bosanski_kralj »

Ima li iko informacije kakve su izmjene što se tiče tehničkog dijela, da li stvarno se spriječavaju izborne maliverzacije?
SmokingMan

#13972 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by SmokingMan »

Da vidimo reakciju hrvatskog javnog glasnika NO.1 U BIH. :mrgreen:

Image
Milenkov buraz

#13973 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Milenkov buraz »

Bosanski_kralj wrote: 21/07/2022 07:48 Ima li iko informacije kakve su izmjene što se tiče tehničkog dijela, da li stvarno se spriječavaju izborne maliverzacije?
Niko još ništa ne zna pouzdano, sve su nagađanja i špekulacije.
Milenkov buraz

#13974 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Milenkov buraz »

Gandalf wrote: 21/07/2022 00:21 Interesantno je da na nekim "legitimnim" portalima izvlače apsolutno drugačije zaključke i po njima VP je pripremio haos protiv legitimnih u korist "političkog" Sarajeva. Zanimljiva situacija
Zato jer niko pouzdano ne zna. Lično smatram da će i Hrvati i Bošnjaci biti k'o pokisli ako dođe do nametanja. Evo smijem se kladiti.

P.S Zar Hrvati preko Milanovića nisu krenuli preispitivati legitimnost i legalnost VP kao Dodik? Od kud sada odjednom polaganje nade u VP od onih koji su de fakto krenuli Dodikovim putem osporavanja VP?
Nespin

#13975 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 06/09/2022 13:30, edited 2 times in total.
Post Reply