To ipak ne. Njih trojica su jedna krajnost, Kusturica druga, a Bazdulj je tu negdje između. Uspjeh u poslu kojim se bave ne sporim nijednom od njih, samo mogu reći da meni, lično, nisu podjednako važni - daleko od toga.Nierika wrote: ↑20/07/2022 08:31Ranije je pisao u Sa koliko sam upratila, u Oslobođenju. Ne znam, nisam ga dovoljno upratila ni čitala pa da znam šta se tu tačno izdešavalo (ponekad otvorim onu temu na forumu), i ne bih ga ni ja svrstala uz Cvijetića i Bursaća koje volim čitati i za koje mislim da imaju generalno liberalnije stavove, ali ne bih ipak ni uz recimo Kusturicu. Moram više istražiti uglavnom.¤ jelena ¤ wrote: ↑20/07/2022 01:56
Mislim da ne može zato što Bazdulj govori i piše konformistički u odnosu na perspektivu konteksta u kojem živi.
Živi u Beogradu i govori, piše onako kako Beogradu odgovara.
Za razliku od Cvijetića, Bursaća, Dežulovića koji žive na teritorijama gdje njihov stav i pogled na svijet nije dominantan i ne odgovara, najblaže rečeno, sredinama u kojima žive.
To je ogromna razlika, kao između darovitog pojedinca i mediokriteta.
Danasnji "feminizam"
- ¤ jelena ¤
#28551 Re: Danasnji "feminizam"
- konoplja
#28552 Re: Danasnji "feminizam"
Ne slazem se. Ne znam ni sta je "govor mrznje".broj dva wrote: ↑20/07/2022 09:18konoplja wrote: ↑19/07/2022 14:34 Norwegian Feminist Facing Up To Three Years In Prison Over Tweets
https://reduxx.info/norwegian-feminist- ... er-tweets/
A Norwegian feminist could be facing up to three years in prison for allegedly “hateful” tweets directed at a male who claims to be a lesbian woman.
Christina Ellingsen, a representative of feminist organization Women’s Declaration International (WDI) is being investigated under hate crime charges for tweets she made between February 2021 and January 2022.
The tweets in question were replies directed at Christine Marie Jentoft, a representative of trans activist group Foreningen FRI. Jentoft is a male who identifies as a lesbian woman.
----
Five years ago, the Norwegian government announced its intention to introduce gender neutral identification markers by 2032, thus eliminating sex-based data which may be useful to understanding the impact of laws and policies on women and children.
----
In 2021, a Norwegian man was sentenced to 21 days in prison and a fine of 15,000NRK after being found guilty of “insulting” and “misgendering” a trans-identified male on Facebook.
YIKES NORGE![]()
Breivik = misgendering
Politike identiteta (u akciji) same sebe prozdiru.
Govor mrznje je kaznjiv, bez obzira mrzis li komuniste, ateiste, transice ili koga vec. I treba da bude.
Niko je ne tuzi radi konstantiranja bioloskih cinjenica, niko je ne tuzi zato sto smatra da musko ne moze postati zensko i obrnuto.
Nego radi govora mrznje. Nadam se da vidis razliku.
“Why [does] FRI teach young people that males can be lesbians? Isn’t that conversion therapy?” Ellingsen tweeted in October 2021.
A second tweet that has been cited as evidence of hate speech reads, “Jentoft, who is male and an advisor in FRI, presents himself as a lesbian – that’s how bonkers the organization which supposedly works to protect young lesbians’ interests is. How does it help young lesbians when males claim to be lesbian, too?”
Ellingsen was recently accused by Amnesty International Norway of harassing Jentoft after telling him on national television that he was male.
“You are a man. You cannot be a mother,” Ellingsen had said, “To normalize the idea that men can be mothers is a defined form of discrimination against women.”
Sta je tu "govor mrznje"?
-
Nierika
#28553 Re: Danasnji "feminizam"
A i Cvijetić mislim da ne piše toliko o političkim temama..uglavnom, ima mi smisla ta imaginarna skala.¤ jelena ¤ wrote: ↑20/07/2022 11:41To ipak ne. Njih trojica su jedna krajnost, Kusturica druga, a Bazdulj je tu negdje između. Uspjeh u poslu kojim se bave ne sporim nijednom od njih, samo mogu reći da meni, lično, nisu podjednako važni - daleko od toga.Nierika wrote: ↑20/07/2022 08:31
Ranije je pisao u Sa koliko sam upratila, u Oslobođenju. Ne znam, nisam ga dovoljno upratila ni čitala pa da znam šta se tu tačno izdešavalo (ponekad otvorim onu temu na forumu), i ne bih ga ni ja svrstala uz Cvijetića i Bursaća koje volim čitati i za koje mislim da imaju generalno liberalnije stavove, ali ne bih ipak ni uz recimo Kusturicu. Moram više istražiti uglavnom.
-
broj dva
#28554 Re: Danasnji "feminizam"
Govor mrznjekonoplja wrote: ↑20/07/2022 12:19Ne slazem se. Ne znam ni sta je "govor mrznje".broj dva wrote: ↑20/07/2022 09:18
Govor mrznje je kaznjiv, bez obzira mrzis li komuniste, ateiste, transice ili koga vec. I treba da bude.
Niko je ne tuzi radi konstantiranja bioloskih cinjenica, niko je ne tuzi zato sto smatra da musko ne moze postati zensko i obrnuto.
Nego radi govora mrznje. Nadam se da vidis razliku.
“Why [does] FRI teach young people that males can be lesbians? Isn’t that conversion therapy?” Ellingsen tweeted in October 2021.
A second tweet that has been cited as evidence of hate speech reads, “Jentoft, who is male and an advisor in FRI, presents himself as a lesbian – that’s how bonkers the organization which supposedly works to protect young lesbians’ interests is. How does it help young lesbians when males claim to be lesbian, too?”
Ellingsen was recently accused by Amnesty International Norway of harassing Jentoft after telling him on national television that he was male.
“You are a man. You cannot be a mother,” Ellingsen had said, “To normalize the idea that men can be mothers is a defined form of discrimination against women.”
Jvno izazivanje ili prouzrokovanje mržnje prema određenoj skupini (ili pojedinoj osobi) zbog nekog njezinog određenja u svrhu stvaranja netrpeljivosti, razdora, diskriminacije i nasilja i/ili raspaljivanje već postojeće mržnje s time što se ona kroz javni govor mržnje razvija, jača i produbljuje.
Pravo s Googla
Mislim da se u ovom slucaju mozda pozivaju na netrpeljivost mada ne znam, ne prati slucaj. Daleko da je sigurno da ce biti proglasena krivnom a i ako bude kriva kazna ce biti normalna, nece je u zatvor.
Sjecam se slucaja, frizerka nije htjela sisat zene sa maramama. 100 % cisti rasizam i izgubila je slucaj ali nije zatvora vidila, neka novcana kazna i gotovo..ali je zato drzava brujala o njoj, dospjela je i u teatar kao "naci frizer" (i tuzila teatar i izgubila taj slucaj...)
Uglavnom ne boj se za norvesku i za pravni sistem ovdje, vecinom radi kako treba...
- dale cooper
#28555 Re: Danasnji "feminizam"
Lik govori o svijetu kao kompleksnom mjestu, koje nije crno-bijelo, a hladno koristi demonizirajuće termine kao "woke džihadisti" ilinles wrote: ↑20/07/2022 10:34Jok, eto, ti nisi ljevicar, samo si objektivan.n+1 wrote: ↑20/07/2022 10:27
Pa dobro, o tome ja i govorim kada kažem da pristaješ na crno-bijelu sliku svijeta. Ako nisi lijevo, onda si desno. Ma 'ajde?
Svijet je ipak nešto kompleksnije mjesto od tog koodrinatnog sistema, mada mi je jasno da ne izgleda tako kada se čitaju raznorazni dežulovići. Ali hej, barem slažemo se da Dežulović nije intelektualac.
Ali, hej, i ti ces jednom razumjeti da nisi kriticki intelektualac samo ako pisas uz vjetar.
"ideološki zombiji" u opisima jedne strane. Baš nijansirano i van standardnih podjela na crno bijelo.
- n+1
#28556 Re: Danasnji "feminizam"
Ne moraš se obraćati njemu, ako želiš da se obratiš meni. Slobodno kvotaj i reci šta ti je na duši. Neće čiko ništa.dale cooper wrote: ↑20/07/2022 15:49Lik govori o svijetu kao kompleksnom mjestu, koje nije crno-bijelo, a hladno koristi demonizirajuće termine kao "woke džihadisti" ili
"ideološki zombiji" u opisima jedne strane. Baš nijansirano i van standardnih podjela na crno bijelo.![]()
- dale cooper
#28557 Re: Danasnji "feminizam"
Pa šta možeš čiko.n+1 wrote: ↑20/07/2022 15:52Ne moraš se obraćati njemu, ako želiš da se obratiš meni. Slobodno kvotaj i reci šta ti je na duši. Neće čiko ništa.dale cooper wrote: ↑20/07/2022 15:49
Lik govori o svijetu kao kompleksnom mjestu, koje nije crno-bijelo, a hladno koristi demonizirajuće termine kao "woke džihadisti" ili
"ideološki zombiji" u opisima jedne strane. Baš nijansirano i van standardnih podjela na crno bijelo.![]()
- n+1
#28559 Re: Danasnji "feminizam"
Pa očito se ustručavaš, jer ti bi kao da mi se obratiš, ali da istovremeno imaš izlaznu mogućnost reći kako se nisi obratio meni. Što nas ujedno dovodi do odgovora na tvoje pitanje. Čiko može upravo ono pokušavaš izbjeći: odgovoriti ti.
Nema razloga da se plašiš dijaloga. Tu smo da komuniciramo i kada se ne slažemo.
- konoplja
#28560 Re: Danasnji "feminizam"
Razumijem ja to, ali ne zelim da postoje ljudi i institucije koje imaju tu moc da odreduju sta je prihvatljivo i neprihvatljivo za izgovoriti. Da imaju ovlasti da odreduju hoce li neko u zatvori i koliku ce kaznu platiti. Sutra mogu nesto zabraniti s cim se ti neces slagati.broj dva wrote: ↑20/07/2022 14:17Govor mrznjekonoplja wrote: ↑20/07/2022 12:19
Ne slazem se. Ne znam ni sta je "govor mrznje".
Jvno izazivanje ili prouzrokovanje mržnje prema određenoj skupini (ili pojedinoj osobi) zbog nekog njezinog određenja u svrhu stvaranja netrpeljivosti, razdora, diskriminacije i nasilja i/ili raspaljivanje već postojeće mržnje s time što se ona kroz javni govor mržnje razvija, jača i produbljuje.
Pravo s Googla
Mislim da se u ovom slucaju mozda pozivaju na netrpeljivost mada ne znam, ne prati slucaj. Daleko da je sigurno da ce biti proglasena krivnom a i ako bude kriva kazna ce biti normalna, nece je u zatvor.
Sjecam se slucaja, frizerka nije htjela sisat zene sa maramama. 100 % cisti rasizam i izgubila je slucaj ali nije zatvora vidila, neka novcana kazna i gotovo..ali je zato drzava brujala o njoj, dospjela je i u teatar kao "naci frizer" (i tuzila teatar i izgubila taj slucaj...)
Uglavnom ne boj se za norvesku i za pravni sistem ovdje, vecinom radi kako treba...
U istom clanku, na kraju, pise sljedece:
In 2021, a Norwegian man was sentenced to 21 days in prison and a fine of 15,000NRK after being found guilty of “insulting” and “misgendering” a trans-identified male on Facebook.
Ima i link koji vodi na norvesku web stranicu. https://www.nrk.no/norge/transkvinne-he ... 1.15782198
Pa eto prosudi sam. Vidim da si iz Norveske.
Komentari jesu neukusni, ali po meni nisu za 3 sedmice zatvora i 18,000 kruna troska.
-
John Cleese
#28561 Re: Danasnji "feminizam"
Ali on vjeruje da je objektivan, pa je to onda dopustivo, valjdadale cooper wrote: ↑20/07/2022 15:49Lik govori o svijetu kao kompleksnom mjestu, koje nije crno-bijelo, a hladno koristi demonizirajuće termine kao "woke džihadisti" ili "ideološki zombiji" u opisima jedne strane. Baš nijansirano i van standardnih podjela na crno bijelo.![]()
- dale cooper
#28562 Re: Danasnji "feminizam"
Zar te je indirektno pitanje ikada ranije sprječavalo da odgovoriš.n+1 wrote: ↑20/07/2022 16:15Pa očito se ustručavaš, jer ti bi kao da mi se obratiš, ali da istovremeno imaš izlaznu mogućnost reći kako se nisi obratio meni. Što nas ujedno dovodi do odgovora na tvoje pitanje. Čiko može upravo ono pokušavaš izbjeći: odgovoriti ti.
Nema razloga da se plašiš dijaloga. Tu smo da komuniciramo i kada se ne slažemo.![]()
- n+1
#28564 Re: Danasnji "feminizam"
Razlog manje da se ustručavaš, ako znaš da te odgovor neće zaobići.dale cooper wrote: ↑20/07/2022 16:40Zar te je indirektno pitanje ikada ranije sprječavalo da odgovoriš.n+1 wrote: ↑20/07/2022 16:15
Pa očito se ustručavaš, jer ti bi kao da mi se obratiš, ali da istovremeno imaš izlaznu mogućnost reći kako se nisi obratio meni. Što nas ujedno dovodi do odgovora na tvoje pitanje. Čiko može upravo ono pokušavaš izbjeći: odgovoriti ti.
Nema razloga da se plašiš dijaloga. Tu smo da komuniciramo i kada se ne slažemo.![]()
![]()
- dale cooper
#28565 Re: Danasnji "feminizam"
I?n+1 wrote: ↑20/07/2022 16:50Razlog manje da se ustručavaš, ako znaš da te odgovor neće zaobići.dale cooper wrote: ↑20/07/2022 16:40
Zar te je indirektno pitanje ikada ranije sprječavalo da odgovoriš.![]()
![]()
- n+1
- n+1
#28567 Re: Danasnji "feminizam"
Nema i, stavio sam tačku na misao.
- dale cooper
#28568 Re: Danasnji "feminizam"
- n+1
#28569 Re: Danasnji "feminizam"
Pa dobit ćeš ga kad mi se obratiš, valjda je jasno.
- dale cooper
#28570 Re: Danasnji "feminizam"
Isto si malo dijete.

-
John Cleese
-
John Cleese
#28572 Re: Danasnji "feminizam"
Čik se sad obrati čiki - ja se ne bih usudio
-
broj dva
#28573 Re: Danasnji "feminizam"
konoplja wrote: ↑20/07/2022 16:20Razumijem ja to, ali ne zelim da postoje ljudi i institucije koje imaju tu moc da odreduju sta je prihvatljivo i neprihvatljivo za izgovoriti. Da imaju ovlasti da odreduju hoce li neko u zatvori i koliku ce kaznu platiti. Sutra mogu nesto zabraniti s cim se ti neces slagati.broj dva wrote: ↑20/07/2022 14:17
Govor mrznje
Pravo s Googla
Ima i link koji vodi na norvesku web stranicu. https://www.nrk.no/norge/transkvinne-he ... 1.15782198
Komentari jesu neukusni, ali po meni nisu za 3 sedmice zatvora i 18,000 kruna troska.
Nismo mi daleko sa stavovima (pogotovo ako je konoplja indijska
Da, zvuci gadno ALI - sloboda govora nikada nije bila apsolutna.
Nisi smjeo pricati protiv kralja, nisi smjeo pricati protiv Tita ali isto tako ne smijes se derati "vatra" u kino sali jer ces izazvati stampedo.
E sada se jednostavno mjenjaju senzibileti. Prije 50 godina rjec "neger" je bila veoma uobicajena u Norveskoj, danas je tabu i samo rasisti je koriste. Kako smo dosli do toga ?
Prije jednu-dvi deceniju mogao si reci apsolutno sve o (ili protiv) pederima, transicima i ostalim seksualnim manjinama. Sada je drustvo postalo dovoljno osvjesteno da je shvatilo da su i te osobe clanovi drugstva, da imaju emocije kao ja i ti i da nije u redu da im neku u facu govori kako su vaki naki i gori.
Mislim i dalje da je to u redu. Da se ne mozes sakrivati iza "slobode govora" i govoriti sta god pozelis. Ali balansiranje ce biti zahtjevno jer ipak i slobode su bitne. A mi kao vrsta se jos nismo dovoljno razvili da nadjemo dobu balansu sloboda i obaveza i prava i obzira i...
- ¤ jelena ¤
#28574 Re: Danasnji "feminizam"
Zar je tebi - kao građaninu BiH - stvarno toliko teško shvatiti da nemaš pravo proizvoljno tretirati identitet neke osobe, u bilo kom segmentu, kako se tebi prohtje i onako kako ti misliš da je ispravno?konoplja wrote: ↑20/07/2022 16:20Razumijem ja to, ali ne zelim da postoje ljudi i institucije koje imaju tu moc da odreduju sta je prihvatljivo i neprihvatljivo za izgovoriti. Da imaju ovlasti da odreduju hoce li neko u zatvori i koliku ce kaznu platiti. Sutra mogu nesto zabraniti s cim se ti neces slagati.broj dva wrote: ↑20/07/2022 14:17
Govor mrznje
Pravo s Googla
I da zbog takvih stvari u Norveškoj ljudi završavaju u zatvoru?
U nekoliko navrata si ispoljio pomenutu proizvoljnost pa te zato pitam. A sigurna sam da bi te povrijedilo i veoma ozbiljno bi shvatio da se takve stvari dese tebi, lično.
Recimo, kad si postavio onaj slučaj trans rodne žene koja je nominovana za nekakvu nagradu....žena godine, šta li.... sprdaš se i ladno izjavljuješ kako nadležni ljudi jednog univerziteta nisu shvatili da nominovana osoba nije žena.
Da je ovo tviter, a ti Norvežanin....zbog takvih i tome sličnih upisa bi mogao završiti na jednoj kraćoj robijici kao i taj lik s kraja tvog posta.
Jesi li toga svjestan?
Dakle, zašto je toliko teško shvatiti da ne možeš proizvoljno tretirati nečiji rod, nečiju etničku pripadnost, nacionalnu....itd., da su to osjetljive stvari i da time ispoljavaš nepoštovanje, omalovažavanje, netrpeljivost i time učestvuješ u diskriminaciji manjinskih grupa.
Mislim, to je toliko čest i ogroman problem na ovim prostorima....negiranje, neprihvatanje drugih, određivanje drugima ko su i šta su...
nevjerovatno mi je da to neko ne razumije i kod sebe ne vidi u odnosu prema nekom dalekom drugom, a i sam je tome izložen i to od prvih komšija.
Doduše, možda si jedan od onih koji je sklon drugima određivati ko su i šta su i po etničkoj ili nacionalnoj pripadnosti ili kulturološki po pitanju jezika. Ako jesi, onda ovo sa trans rodnim ženama uopšte ne čudi i povlačim pitanja, naravno.
-
Hakiz
#28575 Re: Danasnji "feminizam"
Da li to pitanje roda važi samo za ljude?
To jeste, da li životinje i dalje razlikujemo kao mužijake i ženke, ili i one imaju pravo da se izjasne kako žele i da zahtijevaju da poštujemo njihovu odluku, ili ćemo na robiju?
Imaju pravo da im mi ne namećemo šta su?
Postoje, i to zakonima potvrđena, prava životinja. A kako su i ljudi životinje, to bi se pitanje spola i roda, prava na samoopredjeljenje i nenametanje od drugih moralo odnositi na sve životinje, ne samo na jednu podgrupu, sisare, još uže definisanu primate, još uže definisanu ljude.
Ima li promjena klime, od ljudi uzrokovana, veze sa ovim ludilom da svako može svakih 5 sekundi mijenjati mišljenje šta je i tražiti da se društvo njemu prilagodi?
Ako zaustavimo klimatske promjene i to će se vratiti u normalno, kako je oduvijek bilo, kako je bog stvorio?

To jeste, da li životinje i dalje razlikujemo kao mužijake i ženke, ili i one imaju pravo da se izjasne kako žele i da zahtijevaju da poštujemo njihovu odluku, ili ćemo na robiju?
Imaju pravo da im mi ne namećemo šta su?
Postoje, i to zakonima potvrđena, prava životinja. A kako su i ljudi životinje, to bi se pitanje spola i roda, prava na samoopredjeljenje i nenametanje od drugih moralo odnositi na sve životinje, ne samo na jednu podgrupu, sisare, još uže definisanu primate, još uže definisanu ljude.
Ima li promjena klime, od ljudi uzrokovana, veze sa ovim ludilom da svako može svakih 5 sekundi mijenjati mišljenje šta je i tražiti da se društvo njemu prilagodi?
Ako zaustavimo klimatske promjene i to će se vratiti u normalno, kako je oduvijek bilo, kako je bog stvorio?