Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
saimidin

#54676 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by saimidin »

sehohari wrote: 19/07/2022 22:47
saimidin wrote: 19/07/2022 22:45 Slazem se sa suljagicem za dio o getu, stim sto su bosnjaci u tom getu od 92, a moglo bi se reci I od ranije, mada bilo nas je I van tog podrucja dosta, sada se samo jos jednom odbacuje svaka mogucnost da izadju iz geta, osim da se rasprse kao romi po svijetu

Ova prica o anadoliji je budalastina, tko kaze da ce neko primiti bosnjake tamo, sve I da hoce da idu, a nece, jer odose za eu, kao I ljudi iz anadolije, I citavog regiona

U vezi rata, naravno da se ovo I radi kako bi se pokusao izbjeci rat, jer hr I sr zele umiriti da ne napadaju na :bih: jos neko vrijeme, I vidjet ce se koliko ce to imati efekta, licno mislim vrlo malo, jer kad nekome das prst, on uvijek hoce ruku iz ramena da otkine

Znaju na zapadu vrlo dobro da su :bih: razoruzali I da od bosnjaka ne prijeti nikakva opasnost da ce poceti borbu za svoje oslobodjenje

Najsmjesnije je kada neko kaze da bosnjaci trebaju nekoga "napasti prvi," kao da je moguce bosnjacima napasti nekoga u svojoj zemlji, bosnjacima se u :bih: moguce samo braniti, a sprecavanje neprijatelja da zada prvi udarac u nastavku genocida je najbolja odbrana -preventivna odbrana

Na zalost bosnjaci su opet nespremno docekali novu etapu svoje borbe za opstanak, ali svjedno boriti se mora, prestati sa ovom tenderaskom politikom I uozbiljiti se I od ovog trenutka
Naravno da bi došlo do rata.

I dan-danas ne možeš u Stocu, Kiseljaku, pa ni u Čapljini formirati novu verziju raspale tvorevine ako nisi spreman da istjeraš par hiljada ne-Hrvata.
Naravno da ce I doci do rata, to I ja tvrdim, ali pocet ce ga agresori, kao I prethodni, jer bosnjaci zele da igraju politicki I demokratski, a agresori ce osnovati svoje "institucije/opcine/entitete" I onda silom ukinuti legalne

Bilo je ovdje kako su 92 osnivane/proglasavane srpske opcine po podrinju npr zvornik, onda agresori kidnapuju bosnjake koji su u na funkcijama u legalnim demokratski izabranim vlastima (nacelnici/vijecnici/sudije) I pobiju ih, jer bosnjaci do zadnje minute vjeruju da ce ludjaci postati normalni, dobro I jer su nenaoruzani I nespremni za otpor

Naravno da su cetnici I ustase spremni pociniti nove zlocine, nastaviti genocidni proces koji traje evo vise od dva stoljeca, pa mozda I puno vise, prve mete su bosnjaci u opcinama gdje je priblizan odnos bosnjaka sa jedne I sr/hr sa druge strane, dakle I srebrenica, prijedor, doboj, po srednjoj bosni I dolini neretve... a prije svega brcko
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#54677 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PreWiBa »

saimidin wrote: 19/07/2022 23:04
sehohari wrote: 19/07/2022 22:47

Naravno da bi došlo do rata.

I dan-danas ne možeš u Stocu, Kiseljaku, pa ni u Čapljini formirati novu verziju raspale tvorevine ako nisi spreman da istjeraš par hiljada ne-Hrvata.
Naravno da ce I doci do rata, to I ja tvrdim, ali pocet ce ga agresori, kao I prethodni, jer bosnjaci zele da igraju politicki I demokratski, a agresori ce osnovati svoje "institucije/opcine/entitete" I onda silom ukinuti legalne

Bilo je ovdje kako su 92 osnivane/proglasavane srpske opcine po podrinju npr zvornik, onda agresori kidnapuju bosnjake koji su u na funkcijama u legalnim demokratski izabranim vlastima (nacelnici/vijecnici/sudije) I pobiju ih, jer bosnjaci do zadnje minute vjeruju da ce ludjaci postati normalni, dobro I jer su nenaoruzani I nespremni za otpor

Naravno da su cetnici I ustase spremni pociniti nove zlocine, nastaviti genocidni proces koji traje evo vise od dva stoljeca, pa mozda I puno vise, prve mete su bosnjaci u opcinama gdje je priblizan odnos bosnjaka sa jedne I sr/hr sa druge strane, dakle I srebrenica, prijedor, doboj, po srednjoj bosni I dolini neretve... a prije svega brcko
Sumnjam da će se to desiti kao 1992.
Možda po Sarajevu ili Tuzli opet mogu biti iznenađeni, ali ljudi koji evo već 20 godina pate, svaki dan gledaju šta i kako im se radi/sprema su itekako svjesni da na lokalu moraju biti spremni.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#54678 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PreWiBa »

geoxx wrote: 19/07/2022 22:56
sehohari wrote: 19/07/2022 22:46

Politika je zna se šta.

Ideš onim putem kojim možeš dobiti cilj.
Ja se rado pridružujem Dodiku da je Schmidt turista ako to znači sprječavanje aparthejd izbornog zakona.

Čak što više, očekujem od pro-BiH političara da stupanje na snagu izbornog zakona koji bi išao na stranu rušiteljima države uvjetuju javnim priznanjem svake dosadašnje odluke Šmita u parlamentu RS-a (i ove zadnje od strane Inzka).
Jest, to je pametno. Autodestrukcija na najjace.

Ove price o getu su odvratne i nicim utemeljene.

Sama drzava je ustanovljena na etnickom principu. Sta da se radi. Tesko je sad od govana praviti pitu.
Kakva autodestrukcija? Šta to pro-BiH strani znači Schmidt ako sa jedne strane stoji na strani HDZ-a, a sa druge Dodiku ne smije prići? Ko ispada glup u toj priči?
ReymondReddington

#54679 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ReymondReddington »

Jel Šmit treba da nametne izmjene koje ce provesti presudu Sejdic Finci?

Ja sam za da to nametne ali sto onda ne nametne izmjene koje ce zadovoljiti i ostale presude europskog suda i da zavrsimo sa tim pitanjem da se ide dalje. Necemo valjda nakon sejdic finci cekati 10+ godina da se ostale presude provedu.
MZ je ovdje sve trebala nametnuti do 2005 i onda ovim nasim dati da se zezaju oko izgradnje pruge, puteva, kioska itd.
mo-town

#54680 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mo-town »

Black swan wrote: 19/07/2022 22:46
mo-town wrote: 19/07/2022 22:27
Da se zacementira aparthejd? Neces taj film gledat budi siguran.
Nije bolan aparthejd ako ljudi zele sa svojima zivjeti
A popisa nece biti jer postoje gradjani opasnih namjera koji bi se lazno izjasnjavali
Cuj lazno izjasnjavali!? A kako ste se vi izjasnjavali dok vas nisu naucili da ste Hrvati? Sta pise na Sarajevskoj katedrali? Gdje nestadose Bosnjaci - katolici?
Mi malo kasnimo sa lekcijom ali mozemo savladati gradivo (ako bude trebalo).
Bice popisa.
Super Zaha

#54681 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Super Zaha »

Nema iznenadjenja nikakvih.
Jedini je problem što u Sarajevu vrišti medijska i politička peta kolona koju malo ko uzima za ozbiljno izvan kotline
mo-town

#54682 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mo-town »

ReymondReddington wrote: 19/07/2022 23:17 Jel Šmit treba da nametne izmjene koje ce provesti presudu Sejdic Finci?

Ja sam za da to nametne ali sto onda ne nametne izmjene koje ce zadovoljiti i ostale presude europskog suda i da zavrsimo sa tim pitanjem da se ide dalje. Necemo valjda nakon sejdic finci cekati 10+ godina da se ostale presude provedu.
MZ je ovdje sve trebala nametnuti do 2005 i onda ovim nasim dati da se zezaju oko izgradnje pruge, puteva, kioska itd.
Ako bude ovako kako se spekulira, ne samo da ce ostati ta diskriminacija nego ce i nekima od pripadnika "konstitutivnih naroda" biti uskraceno pasivno biracko pravo.
Bloo
Globalna šefica

#54683 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bloo »

mo-town wrote: 19/07/2022 23:20 Cuj lazno izjasnjavali!? A kako ste se vi izjasnjavali dok vas nisu naucili da ste Hrvati? Sta pise na Sarajevskoj katedrali? Gdje nestadose Bosnjaci - katolici?
Bice popisa.
Gdje nestadoše Slaveni, Iliri i Kelti? Kako ste se izjasnjavali dok vam nisu silom nametnuli abrahamske religije? :D
Super Zaha

#54684 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Super Zaha »

ReymondReddington wrote: 19/07/2022 23:17 Jel Šmit treba da nametne izmjene koje ce provesti presudu Sejdic Finci?

Presuda u slučaju Zornić je ključ svega...
saimidin

#54685 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by saimidin »

Eh lahko bi tako bilo, ali oni se sa nama zele samo malo igrati kolonije, a da vecinu vremena izrazavaju zabrinutost

Malo ce nam I sada ucerati, pa ostaviti tako jedno 10-15 god da vide sta cemo mi u :bih: poduzeti da se dogovorimo kako da ispravimo njihovo :izet:
saimidin

#54686 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by saimidin »

sehohari wrote: 19/07/2022 23:13
saimidin wrote: 19/07/2022 23:04

Sumnjam da će se to desiti kao 1992.
Možda po Sarajevu ili Tuzli opet mogu biti iznenađeni, ali ljudi koji evo već 20 godina pate, svaki dan gledaju šta i kako im se radi/sprema su itekako svjesni da na lokalu moraju biti spremni.
Tu smo, sve ce nam se desavati pred ocima, kao I do sada pa nadati se da si ti blize istini
ReymondReddington

#54687 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ReymondReddington »

mo-town wrote: 19/07/2022 23:22

Ako bude ovako kako se spekulira, ne samo da ce ostati ta diskriminacija nego ce i nekima od pripadnika "konstitutivnih naroda" biti uskraceno pasivno biracko pravo.
Zato mi nije jasno ostale presude niko ne pominje. Zasto?
Ova sejdic finci je najstarija ali ako vec mijenjas izborni zakon valjda je cilj i ostale da se provedu.
Ovako mi djeluje da su ostale skakljive a ova sa fincijem je najlaksa i najmanje bolna.
mo-town

#54688 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mo-town »

Bloo wrote: 19/07/2022 23:22
mo-town wrote: 19/07/2022 23:20 Cuj lazno izjasnjavali!? A kako ste se vi izjasnjavali dok vas nisu naucili da ste Hrvati? Sta pise na Sarajevskoj katedrali? Gdje nestadose Bosnjaci - katolici?
Bice popisa.
Gdje nestadoše Slaveni, Iliri i Kelti? Kako ste se izjasnjavali dok vam nisu silom nametnuli abrahamske religije? :D
Pa znaci da je materija u kretanju. Objasni to onom drugom.
Bloo
Globalna šefica

#54689 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bloo »

mo-town wrote: 19/07/2022 23:28 Pa znaci da je materija u kretanju. Objasni to onom drugom.
Pa sam sebi si sad dao odgovor na pitanje. Drustveni konstrukti zvani nacije... :D
mo-town

#54690 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mo-town »

ReymondReddington wrote: 19/07/2022 23:26
mo-town wrote: 19/07/2022 23:22
Zato mi nije jasno ostale presude niko ne pominje. Zasto?
Ova sejdic finci je najstarija ali ako vec mijenjas izborni zakon valjda je cilj i ostale da se provedu.
Ovako mi djeluje da su ostale skakljive a ova sa fincijem je najlaksa i najmanje bolna.
Zato sto imamo sposobne politicare. Ovi iz protivnickog sesnaesterca zabijaju autogolove.
mo-town

#54691 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mo-town »

Bloo wrote: 19/07/2022 23:29
mo-town wrote: 19/07/2022 23:28 Pa znaci da je materija u kretanju. Objasni to onom drugom.
Pa sam sebi si sad dao odgovor na pitanje. Drustveni konstrukti zvani nacije... :D
Jeste ali duda od Labuda tvrdi da bi promjena svijesti bila lazno izjasnjavanje.
Bloo
Globalna šefica

#54692 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bloo »

mo-town wrote: 19/07/2022 23:30 Jeste ali duda od Labuda tvrdi da bi promjena svijesti bila lazno izjasnjavanje.
Pa razlučiš između izjanjšavanja Hrvatom/Bošnjakom/Srbinom/Ostalim/Kinezom da bi zajebao nekog/nešto ili profitirao, te izjašnjavanja Kinezom jer voliš kulturu, zemlju, ljude itd...

Kod nas je to posebno fluidno kada treba zauzeti funkciju, te samo pokazuje besmislenost te konstrukcije za koju su ljudi spremni i da ginu. :D

A da ponovim ono tšo napisah prije par dana, nikad ovdje neće biti građanskog društva.
saimidin

#54693 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by saimidin »

Bloo wrote: 19/07/2022 23:34
mo-town wrote: 19/07/2022 23:30 Jeste ali duda od Labuda tvrdi da bi promjena svijesti bila lazno izjasnjavanje.
Pa razlučiš između izjanjšavanja Hrvatom/Bošnjakom/Srbinom/Ostalim/Kinezom da bi zajebao nekog/nešto ili profitirao, te izjašnjavanja Kinezom jer voliš kulturu, zemlju, ljude itd...

Kod nas je to posebno fluidno kada treba zauzeti funkciju, te samo pokazuje besmislenost te konstrukcije za koju su ljudi spremni i da ginu. :D

A da ponovim ono tšo napisah prije par dana, nikad ovdje neće biti građanskog društva.
Haj sto su spremni da ginu, to je njihovo pravo, problem su ovi koji ubijaju druge zbog

I gradjansko drustvo je socijalni konstrukt, problem je sto nece biti prava I pravde, a bez toga faliti ce I slobode
mo-town

#54694 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mo-town »

Bloo wrote: 19/07/2022 23:34

Alternativa ti je da te tretiraju kao nize bice i tvoj glas vrijednuju 5 puta manje od glasa nekoga drugog samo zato sto se on izjasnjava drugacije od tebe.
Bloo
Globalna šefica

#54695 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bloo »

saimidin wrote: 19/07/2022 23:39 Haj sto su spremni da ginu, to je njihovo pravo, problem su ovi koji ubijaju druge zbog

I gradjansko drustvo je socijalni konstrukt, problem je sto nece biti prava I pravde, a bez toga faliti ce I slobode
The old Lie: Dulce et decorum est. Pro patria mori.

Građansko društvo je i BiH moguće samo nakon totalnog reseta u vidu nuklearne da nas sve zbriše. :D
Bloo
Globalna šefica

#54696 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bloo »

mo-town wrote: 19/07/2022 23:40 Alternativa ti je da te tretiraju kao nize bice i tvoj glas vrijednuju 5 puta manje od glasa nekoga drugog samo zato sto se on izjasnjava drugacije od tebe.
Excuse moi
Mene već tvoji, njegovi i oni anamo tako tretiraju. :D Ja sam Ostali.
mo-town

#54697 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mo-town »

Bloo wrote: 19/07/2022 23:42
mo-town wrote: 19/07/2022 23:40 Alternativa ti je da te tretiraju kao nize bice i tvoj glas vrijednuju 5 puta manje od glasa nekoga drugog samo zato sto se on izjasnjava drugacije od tebe.
Excuse moi
Sta cu ti ja kad si se pomirila s cinjenicom da ovdje nikada nece biti gradjanskog drustva. Al' je ok da bude aparthejda, je li tako?
Bloo
Globalna šefica

#54698 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bloo »

mo-town wrote: 19/07/2022 23:45
Bloo wrote: 19/07/2022 23:42

Excuse moi
Sta cu ti ja kad si se pomirila s cinjenicom da ovdje nikada nece biti gradjanskog drustva. Al' je ok da bude aparthejda, je li tako?
Meni vec jest. :mrgreen:
geoxx

#54699 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by geoxx »

sehohari wrote: 19/07/2022 23:16
geoxx wrote: 19/07/2022 22:56

Jest, to je pametno. Autodestrukcija na najjace.

Ove price o getu su odvratne i nicim utemeljene.

Sama drzava je ustanovljena na etnickom principu. Sta da se radi. Tesko je sad od govana praviti pitu.
Kakva autodestrukcija? Šta to pro-BiH strani znači Schmidt ako sa jedne strane stoji na strani HDZ-a, a sa druge Dodiku ne smije prići? Ko ispada glup u toj priči?
Zato sto ce vec iduca odluka biti u korist ove drzave. Kao sto je bila i ona prije ove.
Osporavati legitimitet VP je najgluplja stvar koju Bosnjaci mogu uraditi jer neces povuci doneseno, a uporedo samo bildas Dodika i secesionisticku politiku.
Eventualna odluka Schmita pogoduje HDZu, ali to je fakticko stanje na terenu. HDZ ima dominantnu podrsku medju hrvatskim stanovnistvom. U BPK ne zive Hrvati i isti ne bi trebao davati hrvatskog delegata u Dom naroda. Cinjenice i sta da se radi.
Da li je to dobro za drzavu? Nije. Ali nije idealan ni drugaciji put i guranje nekakvih Fejzica u DN.
Mozda je Schmit procijenio da je manja steta dati HDZu kontrolu Doma naroda nego dodatna radikalizacija medjunacionalnih odnosa.
palermo

#54700 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

geoxx wrote: 20/07/2022 00:09
sehohari wrote: 19/07/2022 23:16

Zato sto ce vec iduca odluka biti u korist ove drzave. Kao sto je bila i ona prije ove.
Osporavati legitimitet VP je najgluplja stvar koju Bosnjaci mogu uraditi jer neces povuci doneseno, a uporedo samo bildas Dodika i secesionisticku politiku.
Eventualna odluka Schmita pogoduje HDZu, ali to je fakticko stanje na terenu. HDZ ima dominantnu podrsku medju hrvatskim stanovnistvom. U BPK ne zive Hrvati i isti ne bi trebao davati hrvatskog delegata u Dom naroda. Cinjenice i sta da se radi.
Da li je to dobro za drzavu? Nije. Ali nije idealan ni drugaciji put i guranje nekakvih Fejzica u DN.
Mozda je Schmit procijenio da je manja steta dati HDZu kontrolu Doma naroda nego dodatna radikalizacija medjunacionalnih odnosa.

Hoces da kazes da se Bosnjaci ne.mogu radikalizovati I da ce sve prihvatiti ?
Zar kontrola Nad Domom naroda.ne znaci stavljanje vecinskog naroda u podreden polozaj? Zar tada ne postoji opasnost od radikalizacije ili Bosnjaci jos uvijek nisu dosegli taj nivo svijesti da su uopste sposobni radikalizovati se?
Locked