Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

sale07

#58151 Re: Zeničani

Post by sale07 »

Deny25 wrote: 19/07/2022 18:00 Najpametnija odluka trznog ta nedelja i to radno vrijeme od 9 sati. Pojedinci ne razumiju uopste radnike. Cuj bgt kupujue ti se garderoba navecer nedeljom u 8 sati. I pije ti se kafa sabahile u 8 sati ujuttro. A radnike centra su svakako pustali u centar.
Gdje je to sabah u 8 sati :lol:
Obicno u trznim centrima ako se radnje otvaraju u 9, kafići pocinju raditi 1h prije.
Jer i dosta samih radnika gdje se radnje otvaraju u 9 imaju običaj popiti kafu prije.
N.N.

#58152 Re: Zeničani

Post by N.N. »

Jos malo pa ce i parking da se naplacuje.
Nema vise dzabalebe ostaviti kod centra pa u carsiju :mrgreen:
Sydnor

#58153 Re: Zeničani

Post by Sydnor »

N.N. wrote: 19/07/2022 21:56 Jos malo pa ce i parking da se naplacuje.
Zar ne dobije Bananović neke javne novce da to ostane besplatan parking?
belfy

#58154 Re: Zeničani

Post by belfy »

n+1 wrote: 17/07/2022 21:29
Casual's wrote: 17/07/2022 21:26
Koliko bi trgovcima znacilo da znaju koji dan im je slobodan? Ovako im je kako se voditelju prohtije. Radnice u Bingu cesto tek navecer saznaju da su sutra slobodne.

Nedjelja treba da bude dan za porodicu. Kome se kupuje ima benzinske.
A što baš nedjelja? Što ne subota? Ili bilo koji drugi dan koji je radniku slobodan? Ili svi moramo imati sinhronizirane dane za porodicu?

Ne vidim što radnice ne bi mogla znati kad im je slobodan dan, sve i da supermarket radi 24/7. Sve je to stvar organizacije. Ako je firma dezorganizirana i ne poštuje radnička prava, neće slobodna nedjelja pomoći.
kako bolan "sto bas nedelja?" i "da li treba imati sinhronizirane dane za porodicu?". naravno da trebaju biti sinhronizirani. jer ako otac i mati imaju razlicite slobodne dane o kakvom porodicnom slobodnom danu pricamo? ona ili on dobiju slobodan dan u sedmici na koji djeca idu u skolu i sta? ona ili on ne dobiju nedelju slobodnu kada su djeca zasigurno slobodna i sta? naravno da moze i subota, a najbolje je oboje. ali ti vjerovatno vec imas i subotu i nedelju slobodnu, a nemas djece, jel tako?

cuj slobodna nedelja nece pomoci... misao sa kojim se cijeli civilizirani svijet ne slaze, kao i svi oni koji imaju porodicu.
n+1

#58155 Re: Zeničani

Post by n+1 »

belfy wrote: 19/07/2022 22:22
n+1 wrote: 17/07/2022 21:29

A što baš nedjelja? Što ne subota? Ili bilo koji drugi dan koji je radniku slobodan? Ili svi moramo imati sinhronizirane dane za porodicu?

Ne vidim što radnice ne bi mogla znati kad im je slobodan dan, sve i da supermarket radi 24/7. Sve je to stvar organizacije. Ako je firma dezorganizirana i ne poštuje radnička prava, neće slobodna nedjelja pomoći.
kako bolan "sto bas nedelja?" i "da li treba imati sinhronizirane dane za porodicu?". naravno da trebaju biti sinhronizirani. jer ako otac i mati imaju razlicite slobodne dane o kakvom porodicnom slobodnom danu pricamo? ona ili on dobiju slobodan dan u sedmici na koji djeca idu u skolu i sta? ona ili on ne dobiju nedelju slobodnu kada su djeca zasigurno slobodna i sta? naravno da moze i subota, a najbolje je oboje. ali ti vjerovatno vec imas i subotu i nedelju slobodnu, a nemas djece, jel tako?

cuj slobodna nedelja nece pomoci... misao sa kojim se cijeli civilizirani svijet ne slaze, kao i svi oni koji imaju porodicu.
A znači moraju oba roditelja biti prisutna da bi to bio porodični dan? Nije porodični dan kad ti sam sa svojim djetetom isti provedeš, ili? Jebi ga, onda djeca razvedenih roditelja baš nemaju sreće. Predlažem da zakonski ukinemo razvode, kako bi bili ostvareni svi preduslovi da i takva djeca imaju porodične dane.

A što se tiče ovih privatnih pitanja, imam dvoje male dječice i jedno veliko boli te qrz. :D
belfy

#58156 Re: Zeničani

Post by belfy »

Sydnor wrote: 17/07/2022 21:43 Hajmo onda svima ukinut radnu nedjelju pa da vidimo dokle ćemo dogurat. Nažalost to je jedna od djelatnosti koja ne može sebi dopustiti luksuz nerada nedjeljom i svi koji rade to moraju prihvatiti tu činjenicu.

Ono što moraju jeste izboriti se za duple dnevnice državnim praznicima, pravo na godišnji odmor od najmanje 20 radnih dana, plaćen prekovremeni.

Pa danas imaš masu ljudi koji rade nedjeljom, neki čak i dvanaeske, šta ćemo sa njima i njihovim danom za porodicu?
ti radis u Mittalu koji mora odrzavati proizvodnju 24h i ne moze se paliti i gasiti na dugme, pa stoga organizuje smjene koje dobro placa i to zelis da poredis sa prodavcima... sta reci. sam si se zalio kako si grbacio, a sada kako si malo odskocio od toga ne vidis grbacenje ljudi koji rade za najmanje plate u trgovinskom sektoru... sta reci osim da ne vidis dalje od nosa (koji si sada malo i podigao). cuj da se izbore...

srecom (po tvom pisanju) dodjes na bolje, pa sada i ti mozes pljuvati/pisati sa visine na radnike (ili bolje receno pacenike) u trgovini? ne valja tako jarane. cojstvo i junastvo, sto bi rekli crnogorci. da sebe branis od drugoga, a drugoga da branis od sebe. imas ogledalo, kao i svoje prosle postove. stavi malo prst na celo.
belfy

#58157 Re: Zeničani

Post by belfy »

n+1 wrote: 19/07/2022 22:37
belfy wrote: 19/07/2022 22:22

A znači moraju oba roditelja biti prisutna da bi to bio porodični dan? Nije porodični dan kad ti sam sa svojim djetetom isti provedeš, ili? Jebi ga, onda djeca razvedenih roditelja baš nemaju sreće. Predlažem da zakonski ukinemo razvode, kako bi bili ostvareni svi preduslovi da i takva djeca imaju porodične dane.

A što se tiče ovih privatnih pitanja, imam dvoje male dječice i jedno veliko boli te qrz. :D
da, djeca razvedenih roditelja nemaju tu srecu da imaju porodicni dan koji imaju djeca nerazvedenih roditelja. isto kao sto djeca ostavljena u domu nece nikada dozivjeti isti. kakva je tvoja poenta? da djeca koja imaju oba roditelja ne trebaju imati te "privilegije" da imaju porodicni dan sa oba roditelja (bas kao i oba roditelja da imaju isti), jer postoje slucajevi koji to ne mogu iz drugih razloga?

sve i ako bi uzeli slucaj gdje je jedan roditelj koji slobodne dane dobija onda kada djeca idu u skolu nema nikakvog smisla, jer nece imati taj porodicni dan.

ovo sa ukidanjem razvoda nema, apsolutno, nikakve veze sa onim o cemu pricamo. nikakve. odakle ti to pada na um je meni nejasno.

a sto se tice privatnih pitanja ona su vise retoricka, kao sto se da vidjeti iz mog upisa (ko moze razumjeti napisano), ali ovaj tvoj odgovor to jos bolje pojasnjava. ali, evo, tebi za razonodu cu reci da me ne boli nista osim skucenih uglova gledanja iz licne, minijaturne, perspektive koja bi da radnicima u trgovini zabranila porodicna druzenja, a da to najmanje dotice poslodavce. jer, jebiga, ko im je kriv pa tamo rade, pa jel?

stimulacije koje se nude radnicima da rade vikende i nocne smjene i jesu tu da im kompenziraju odvojednost od porodice. isto vazi i za terenski rad i duza odsutstva. pa, hebote, cak i nas zakon (doduse za politicare) poznaje odvojeni zivot (ako se ovako precizno zove).

toliko imam reci o ovom. imas li jos neki "kvalitetan" prijedlog? ...ili barem neki drugi opravdan razlog (osim licne nezainteresovanosti i nepoznavanja tog sektora) zasto bi trgovci trebali raditi nedeljom?
sale07

#58158 Re: Zeničani

Post by sale07 »

belfy wrote: 19/07/2022 23:05
n+1 wrote: 19/07/2022 22:37

da, djeca razvedenih roditelja nemaju tu srecu da imaju porodicni dan koji imaju djeca nerazvedenih roditelja. isto kao sto djeca ostavljena u domu nece nikada dozivjeti isti. kakva je tvoja poenta? da djeca koja imaju oba roditelja ne trebaju imati te "privilegije" da imaju porodicni dan sa oba roditelja (bas kao i oba roditelja da imaju isti), jer postoje slucajevi koji to ne mogu iz drugih razloga?

sve i ako bi uzeli slucaj gdje je jedan roditelj koji slobodne dane dobija onda kada djeca idu u skolu nema nikakvog smisla, jer nece imati taj porodicni dan.

ovo sa ukidanjem razvoda nema, apsolutno, nikakve veze sa onim o cemu pricamo. nikakve. odakle ti to pada na um je meni nejasno.

a sto se tice privatnih pitanja ona su vise retoricka, kao sto se da vidjeti iz mog upisa (ko moze razumjeti napisano), ali ovaj tvoj odgovor to jos bolje pojasnjava. ali, evo, tebi za razonodu cu reci da me ne boli nista osim skucenih uglova gledanja iz licne, minijaturne, perspektive koja bi da radnicima u trgovini zabranila porodicna druzenja, a da to najmanje dotice poslodavce. jer, jebiga, ko im je kriv pa tamo rade, pa jel?

stimulacije koje se nude radnicima da rade vikende i nocne smjene i jesu tu da im kompenziraju odvojednost od porodice. isto vazi i za terenski rad i duza odsutstva. pa, hebote, cak i nas zakon (doduse za politicare) poznaje odvojeni zivot (ako se ovako precizno zove).

toliko imam reci o ovom. imas li jos neki "kvalitetan" prijedlog? ...ili barem neki drugi opravdan razlog (osim licne nezainteresovanosti i nepoznavanja tog sektora) zasto bi trgovci trebali raditi nedeljom?
U jednu ruku ima smisla ovo sto pise dok u drugu nema.
Ima masa drugih poslova koji nose neke druge posljedice, vozači, terenski radnici, smjenski radnici itd.
Ja svakako podržavam svaku borbu za prava radnika, nek se ljudi bore i izbore, al da ih treba sazalijevati sto rade nedjeljom nema mi smisla.
belfy

#58159 Re: Zeničani

Post by belfy »

sale07 wrote: 19/07/2022 23:10
belfy wrote: 19/07/2022 23:05

Ima masa drugih poslova koji nose neke druge posljedice, vozači, terenski radnici, smjenski radnici itd.
Ja svakako podržavam svaku borbu za prava radnika, nek se ljudi bore i izbore, al da ih treba sazalijevati sto rade nedjeljom nema mi smisla.
sale, ne citas dobro. niko ih ne sazaljeva ako rade nedeljom, nego pricamo o tome da li bi to trebao biti slobodni izbor ili da si primoran na to. evo, ovaj iznad kaze da se treba razvod zakonski ukinuti da bi imali korak ka tome. meni to nema smisla. sta ti mislis da li bi rad nedeljom trebao biti obavezan za trgovce, da li bi trebao biti po slobodnom odabiru ili da li je prvi korak ka rjesavanju tog pitanja ukidanje zakonskog prava na razvod?

P.S. takodjer, da li vidis neku vezu izmedju ovog ukidanja prava na razvod i teme o kojoj pricamo?
sale07

#58160 Re: Zeničani

Post by sale07 »

belfy wrote: 19/07/2022 23:25
sale07 wrote: 19/07/2022 23:10
sale, ne citas dobro. niko ih ne sazaljeva ako rade nedeljom, nego pricamo o tome da li bi to trebao biti slobodni izbor ili da si primoran na to. evo, ovaj iznad kaze da se treba razvod zakonski ukinuti da bi imali korak ka tome. meni to nema smisla. sta ti mislis da li bi rad nedeljom trebao biti obavezan za trgovce, da li bi trebao biti po slobodnom odabiru ili da li je prvi korak ka rjesavanju tog pitanja ukidanje zakonskog prava na razvod?

P.S. takodjer, da li vidis neku vezu izmedju ovog ukidanja prava na razvod i teme o kojoj pricamo?
Ja stvarno nisam kompetentan da dam odgovor da li bi trebalo ukinuti ili ne, ima tu dosta faktora koje treba uzeti u obzir.
A to za slobodna izbor, takav je posao i ako se prihvatila da radis taj posao onda moras i da prihvatis da radis nedjeljom, barem do trenutka dok se to ne promjeni.
I vatrogasac je slabo plaćen, a dodje u situaciju kada rizikuje svoj život da bi spasio tudji. Nema te plate koja vrijedi tog rizika, al on se odlučio na taj poziv i to je to.

Ja sam za to da svi rade 4 dana u sedmici, svakako niko nista ne radi, ide se uglavnom na posao da bi se islo, pa bi nam 4 dana bila mjera, manje cemo jesti al cemo vise posteno lezati :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#58161 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Sydnor wrote: 19/07/2022 22:12
N.N. wrote: 19/07/2022 21:56 Jos malo pa ce i parking da se naplacuje.
Tako je bilo svih ovih 13-14 godina otkako su Arena i centar otvoreni. Mozda @N.N. zna neke nove detalje.
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#58162 Re: Zeničani

Post by anex »

N.N.

#58163 Re: Zeničani

Post by N.N. »

_BataZiv_0809 wrote: 20/07/2022 07:25
Sydnor wrote: 19/07/2022 22:12

Tako je bilo svih ovih 13-14 godina otkako su Arena i centar otvoreni. Mozda @N.N. zna neke nove detalje.
Ma kaze drug iz Euroexpresa da valjda od 01.09. pocinje naplata.
Njima doslo da daju podatke ko ce od njih imati propusnice za prolaz i to valjda.

Sada, sta ce od toga biti, ne znam...
Casual's

#58164 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Kazu da im problem predstavlja sto su papci iz GU zatvorili onaj parking i stavili da je "u izradi".
Navali se dosta raje ujutro i ode na pos'o. Stavljali su neke lance, ali raja ceka 10 do 8 da parkira. Haman da je i to jedan od razloga pomjeranja.
Sydnor

#58165 Re: Zeničani

Post by Sydnor »

belfy wrote: 19/07/2022 22:48 ti radis u Mittalu koji mora odrzavati proizvodnju 24h i ne moze se paliti i gasiti na dugme, pa stoga organizuje smjene koje dobro placa i to zelis da poredis sa prodavcima... sta reci. sam si se zalio kako si grbacio, a sada kako si malo odskocio od toga ne vidis grbacenje ljudi koji rade za najmanje plate u trgovinskom sektoru... sta reci osim da ne vidis dalje od nosa (koji si sada malo i podigao). cuj da se izbore...

srecom (po tvom pisanju) dodjes na bolje, pa sada i ti mozes pljuvati/pisati sa visine na radnike (ili bolje receno pacenike) u trgovini? ne valja tako jarane. cojstvo i junastvo, sto bi rekli crnogorci. da sebe branis od drugoga, a drugoga da branis od sebe. imas ogledalo, kao i svoje prosle postove. stavi malo prst na celo.
Radio sam mnogo teži posao i grbačio sam više nego što rade te prodavačice za manju platu nego koju one imaju u Bingu. I jesam, kukao sam. I bila mi je puna kapa života, a ne posla. Ali sam godinama izdržao na mjestu gdje niko ne želi radit, kad sam ja otišao na bolje zaposlili su 3 momka (jedan za drugim) koji su kombinovano izdržali 6 mjeseci dok sam ja leđa godinama lomio. Sad, kad sam otišao malo na bolje cijenim još više tu priliku i u svojoj novoj sredini radim i dokazujem se.

Izbor, kako moj tako i izbor od trgovaca, je taj da radimo posao koji je regulisan smjenama. Radim nekad i subotu i nedjelju, radim i državni praznik, radim i Novu godinu svu noć bez stajanja ako me zakači i odredi brigada.

I da, da se izbore. Nek danas čitava smjena stane radit jer nemaju godišnji ili plaćen prekovremeni, je li misliš da će čitava smjena dobit otkaz ili da će dobit godišnji, slobodne dane i prekovremene.

Isto ko što je u Mittalu u novembru kritična masa stala i rekla da će po cijenu otkaza i zatvaranja firme otići u štrajk i izborit se za regres i povećanje plate. Ne bi ni Indijac nikad marke dao da mu nije zaprijetila ekonomska propast.
Distortion

#58166 Re: Zeničani

Post by Distortion »

N.N. wrote: 17/07/2022 20:13
Bobi wrote: 17/07/2022 08:43 Bojleri vam kapaju zbog zakona fizike :D to vam moze @belfy objasniti :D. Suština je da vam bojleri ne valjaju, nije da su oni neispravni nego bas ne valjaju :D, loši, truba, ž kvalitet, oni su ispravni ali ... :D.
Nabrojte marke svih tih vaših bojlera koji kapaju :D.
Atlantic bojler...
Kontam dobri im konvektori, mora i ovo valjati :mrgreen:

Elem, fazon da su ovi njihovi sigurnosni ventili bazdareni na 3.5 bara.. Kod nas pritisci u cijevima 6,7 bara i zato dodje do kapanja..
Tako rece lik u Peru. :-)

Cekam vodoinstalatera da ga nastima narednih dana.
Kupi sigurnosni ventil 10 bara Unitas pa nek ga majstor montira.
anex
Nindža revizor

#58167 Re: Zeničani

Post by anex »

belfy

#58168 Re: Zeničani

Post by belfy »

Sydnor wrote: 20/07/2022 16:11
belfy wrote: 19/07/2022 22:48 ti radis u Mittalu koji mora odrzavati proizvodnju 24h i ne moze se paliti i gasiti na dugme, pa stoga organizuje smjene koje dobro placa i to zelis da poredis sa prodavcima... sta reci. sam si se zalio kako si grbacio, a sada kako si malo odskocio od toga ne vidis grbacenje ljudi koji rade za najmanje plate u trgovinskom sektoru... sta reci osim da ne vidis dalje od nosa (koji si sada malo i podigao). cuj da se izbore...

Radio sam mnogo teži posao i grbačio sam više nego što rade te prodavačice za manju platu nego koju one imaju u Bingu. I jesam, kukao sam. I bila mi je puna kapa života, a ne posla. Ali sam godinama izdržao na mjestu gdje niko ne želi radit, kad sam ja otišao na bolje zaposlili su 3 momka (jedan za drugim) koji su kombinovano izdržali 6 mjeseci dok sam ja leđa godinama lomio. Sad, kad sam otišao malo na bolje cijenim još više tu priliku i u svojoj novoj sredini radim i dokazujem se.

Izbor, kako moj tako i izbor od trgovaca, je taj da radimo posao koji je regulisan smjenama. Radim nekad i subotu i nedjelju, radim i državni praznik, radim i Novu godinu svu noć bez stajanja ako me zakači i odredi brigada.

I da, da se izbore. Nek danas čitava smjena stane radit jer nemaju godišnji ili plaćen prekovremeni, je li misliš da će čitava smjena dobit otkaz ili da će dobit godišnji, slobodne dane i prekovremene.

Isto ko što je u Mittalu u novembru kritična masa stala i rekla da će po cijenu otkaza i zatvaranja firme otići u štrajk i izborit se za regres i povećanje plate. Ne bi ni Indijac nikad marke dao da mu nije zaprijetila ekonomska propast.
drug Sydnor, cemu neiskrenost? nisi ti nikada u Mittalu mogao imati manju platu nego radnice u Bingu. a grbacio taman koliko i one. predugo sam ja tamo radio da bi meni ovakve price pricao. ti samo sada to grbacenje pokusavas izdici na visi nivo. sam sebe valorizirati jer si "izdrzao"... meni, koji sam tamo prosao sve i svja to ne mozes ovako pricati.

i ti opet potezes argument da u industriji koja radi 24h dnevno treba da ima iste uslove kao trgovci, pa pominjes subote i nedelje...

i onda ova izrecena glupost koju sam uvecao (ne znam kako bi to drugacije opisao). koja smjena? nocna? ili je mozda bolja ideja da trgovci odbiju sici u okno? ili si mozda mislio na danjsku smjenu, pa da oba trgovca izidju da protestvuju? ili da se udruze trgovci iz Binga zajedno sa onima iz piljara i da protestvuju protiv koga? da li vidis koliko to nema smisla?

prestani da mjeris svijet prema sebi covjece. nisi bio ni trgovac, ali bi da govoris u njihovo ime... vrlo vjerovatno bi se svaki od njih rado mijenjali sa tobom, a ti se zapitaj da li bi se mijanjao sa njima i zasto ne.

ti govoris o jednom strajku o kojem nemas ni sam nemas pojma kako je i sta islo. koji je isto organizovan kao i prethodnih 15 godina i ti bi da to poredis sa radnicima u trgovini... najbolje o tome govori ovo sto zacrvenih. druze, ako je to zaista tvoje misljenje, onda ti zaista znas malo ili nista... preporucujem ti da krenes od momenta kada je vrh sindikata poceo primati plate od Mittala, a ne od uplacenih clanarina. i posalji pozdrav Kapetanu (sadasnjem predsjedniku sindikata) od supervizora Dreger chete iz Celicane. :kakoste:
Sydnor

#58169 Re: Zeničani

Post by Sydnor »

Nisu ni oni radili posao koji sam ja radio, to što si bio neko mudo ne znači da sve znaš u firmi. Uslikaću ti listu i nek ti radnik Binga uslika svoju listu pa da vidimo ko je više zarađivao.

Pa ja sam aktivno tražio da se zaposlim u Bingu da odmorim dušom dok nisam prebačen na novo radno mjesto u Mittalu i otišao bih bez sekunde razmišljanja u taj "robovlasnički" Bingo da su me primili.

Stvarno misliš da si najpametniji i da sve znaš. Ima ovdje forumaš koji isto radi u Mittalu u istom Departmentu kao i ja, pitaj ga za mene i koliko su nas ganjali na bivšem radnom mjestu i šta smo ja i još 5 novopridošlih kolega izdurali.
DebelinJoe

#58170 Re: Zeničani

Post by DebelinJoe »

Većina Zeničana koje poznajem želi kad se probude da Mitala više ne bude. A i ja pomalo sanjam tu zelju.
pojedinac

#58171 Re: Zeničani

Post by pojedinac »

DebelinJoe wrote: 21/07/2022 08:34 Većina Zeničana koje poznajem želi kad se probude da Mitala više ne bude. A i ja pomalo sanjam tu zelju.
:thumbup:
+1
DebelinJoe

#58172 Re: Zeničani

Post by DebelinJoe »

Mittal ne mora biti ugašen, on može biti premješten na neku drugu lokaciju u drzavi koja ima ugalj i željeznicu, Banovići, Ilijaš, Vareš, Doboj, Prijedor...Osim tih 3000 plata Zenica ima malo koristi od Mittala. Te plate su relativno niske i zaraduje ih uglavnom NKV i SS stručne spreme. Mittalu ne trebaju inžinjeri i programeri kakvih u Zenici ima i znam da ih ima jako dobrih. Zenici Mitttal ne treba i vjerujte da bi mogla živjeti bez njega. Zenici trebaju pametne industrije i pametni proizvodi sa visokom dodatnom vrijednošću, softverska industrija, kreativna industrija, proizvodnja dronova, moderno precizno oružje, proizvodnja medicinske opreme...
anex
Nindža revizor

#58173 Re: Zeničani

Post by anex »

Pametne tehnike...
Lako je pričati o tome ali mentalitet naših gazdurina je samo u jednom pravcu..."I M Đ" (imal mene đe) u tome...

Prije 15tak godina trebala je proraditi fabrika sa cca 100 radnika. Vjerovatno znaš za Whitefield Computers Sarajevo. Eh taj gazda je radio sa Holanđanima toner kasete (prodaju, punjenje, otkup praznih kaseta i sve vezano za to)
Napravili su i fabriku, te dvije zgrade dole na ulazu sa petlje u Zenicu. U jednoj je sada Union Commerce.
Eh ova do nje, to je trebalo da bude fabrika za remanufakturu toner kaseta.

Međutim, da ne dužim...naš gazdurina je htio biti većinski vlasnik te firme a holanđani su tražili samo 51:49 vlasništvo.

I zbog toga je sve propalo...

Ovi nisu pristali, on nije popuštao pa ga je zato popušio.

A i mi sa njim.
DebelinJoe

#58174 Re: Zeničani

Post by DebelinJoe »

anex wrote: 21/07/2022 10:51 Pametne tehnike...
Lako je pričati o tome ali mentalitet naših gazdurina je samo u jednom pravcu..."I M Đ" (imal mene đe) u tome...

Prije 15tak godina trebala je proraditi fabrika sa cca 100 radnika. Vjerovatno znaš za Whitefield Computers Sarajevo. Eh taj gazda je radio sa Holanđanima toner kasete (prodaju, punjenje, otkup praznih kaseta i sve vezano za to)
Napravili su i fabriku, te dvije zgrade dole na ulazu sa petlje u Zenicu. U jednoj je sada Union Commerce.
Eh ova do nje, to je trebalo da bude fabrika za remanufakturu toner kaseta.

Međutim, da ne dužim...naš gazdurina je htio biti većinski vlasnik te firme a holanđani su tražili samo 51:49 vlasništvo.

I zbog toga je sve propalo...

Ovi nisu pristali, on nije popuštao pa ga je zato popušio.

A i mi sa njim.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sud-nal ... /061018009
anex
Nindža revizor

#58175 Re: Zeničani

Post by anex »

Da, da...
To je kasnije došlo...poslije svega sa holanđanima.
Post Reply