Rekonstrukcija tramvajske pruge

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hakiz

#5151 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

bitanga_sa_otesa wrote: 19/07/2022 20:45
MTV wrote: 19/07/2022 20:25 Jedno pitanjce sto nisu skinuli okretnicu na C Vili za Ilidzu (ne ono gdje se 2 okrece vec ono preko puta :mrgreen: )?
mozda zato sto je tu tramvaj prosao 7 puta otkako je izgradjena :D
Ali tih 7 puta je bila korisna.

Kada se iz nekog razloga, na primjer teška saobraćajna nesreća na Pofalićima čiji uviđaj dugo traje ili nešto drugo, zatvori dio od Čengić Vile ka gradu, lakše je okrenuti tramvaj sa Ilidže na toj okretaljci i uvesti autobuse prema gradu nego to uraditi kroz remizu. Isto u suprotnom smjeru.

Slično okretaljka u Nedžerićima.

Dobro je imati nekoliko mjesta na kojima se po sektorima može ograničiti tramvajska linija u slučaju potrebe.

Alternativa je ograničiti tramvaj u vanrednim situacijama na puno većem dijelu, ili potpuno zatvoriti prugu.

Bolje da ih ima nego da ih nema.
Registarska oznaka

#5152 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Registarska oznaka »

Do kad vise @Hakiz tvoje sabotaze izgradnje pruge?

Izginut ces zbog SDA. Ne pod tramvaj, hakize.

Image
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#5153 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by bitanga_sa_otesa »

Hakiz wrote: 19/07/2022 21:17

ma to sam pretpostavio samo,posto nije koristena,a mozda ce se i raditi.. ne sjecam se da sam vidio tramvaje da tuda prolaze,osim onog plavog salona,on je tu bio parkiran prije rata...
MTV

#5154 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by MTV »

bitanga_sa_otesa wrote: 19/07/2022 21:47

ma to sam pretpostavio samo,posto nije koristena,a mozda ce se i raditi.. ne sjecam se da sam vidio tramvaje da tuda prolaze,osim onog plavog salona,on je tu bio parkiran prije rata...
Jeste koristila se kad je bio neki problem prema gradu jal iskoci tramvaj jal auto zavrsi na trasi ko ovaj yugo gore. Al nije toga bilo cesto tu. Vise auta iskacu na tracnice kod Stupu 😅
Hakiz

#5155 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

bitanga_sa_otesa wrote: 19/07/2022 21:47

Živim tu. To je jedna od onih stvari koje ti zatrebaju vrlo rijetko, ali kada ti zatrebaju, zahvaljuješ bogu što je imaš.

Kao, na primjer, alat za popravljanje lanca na biciklu. Ne treba ti, svaki dan voziš po gradu, godinama i nikada ti nije zatrebao. Onda jedan dan odeš negdje u prirodu, na planinu, biciklom, 50, 100 km daleko od najbližeg servisa za bicikl. I pukne ti lanac :mrgreen:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#5156 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by bitanga_sa_otesa »

nisam ja toliko glup kao sto vi mislite ,pa da ne znam za sta sluzi taj komad pruge...
ja sam se samo osvrnuo da uopste nije puno koristen,tako da mozda nema potrebe za obnovom. :bih:
Hakiz

#5157 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

bitanga_sa_otesa wrote: 19/07/2022 22:23 nisam ja toliko glup kao sto vi mislite ,pa da ne znam za sta sluzi taj komad pruge...
ja sam se samo osvrnuo da uopste nije puno koristen,tako da mozda nema potrebe za obnovom. :bih:
Nisam ni mislio da si glup, izvini ako je tako izgledalo.

Ne znam, ako već rade, neka i to urade. Ko zna, možda je baš nekorištenje uzrokovalo da niko ne provjerava u kakvom je stanju. Pokvarilo se od stajanja :-D
mistek

#5158 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by mistek »

Ma uradit će valjda, samo nije hića :D To haman mogu i kad sve ostalo završe :D
Dozer

#5159 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Dozer »

Registarska oznaka wrote: 19/07/2022 21:45 Do kad vise @Hakiz tvoje sabotaze izgradnje pruge?

Image

Ovo skontali da od lupanja prozora na masinama nema nista, pa krenuli gazit sine da uspore postavljanje...? :lol: :lol: :lol:
veliki_ah

#5160 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by veliki_ah »

Hakiz wrote: 19/07/2022 16:09
Samo, kada sam, ničim (osim populizmom) izazvan sam izjaviš u kojem roku ćeš uraditi... uradi kako si rekao. Ko te tjerao da sam spominješ rokove. Osim, možda, predizborne kampanje :mrgreen:
Mozda je kod SDA populizam, mozda je i kod njega, ne znam, ali zdrav razum i logika nalazu da kad nesto radis da imas plan, budzet i obim posla i kada se planiranje i kontrola rade kako treba, odstupanje je minimalno. Takodjer, odgovornost prema krajnjim korisnicima, finansijerima i svim ukljucenim je da se iskomuniciraju osnovni detalji projekta, ukljucujuci i rok.

Gorespomenuta moja ulica je radjena 18 mjeseci jer se nakon raskopavanja 3 mjeseca cekalo na vik, pa kad vik svoje zakopao, cekalo se 2 na sarajevo gas, pa je bilo prevruce da se radi, pa je bila zima za asfalt, na kraju su to nesto smrljavili. Tako je bilo jer nema plana, nema nicega. Istina, niko nam nije obecao kada ce biti gotovo, pa valjda nisu ni slagali.

Ali, ti to sve znas, samo kad nestanes bez argumenata ovako lupis neku nerezonsku glupost. Ujutro ce iz centrale nove upute, pa se bolje potrudi.
Super Zaha

#5161 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Super Zaha »

veliki_ah wrote: 20/07/2022 00:39
Hakiz wrote: 19/07/2022 16:09
Samo, kada sam, ničim (osim populizmom) izazvan sam izjaviš u kojem roku ćeš uraditi... uradi kako si rekao. Ko te tjerao da sam spominješ rokove. Osim, možda, predizborne kampanje :mrgreen:
Mozda je kod SDA populizam, mozda je i kod njega, ne znam, ali zdrav razum i logika nalazu da kad nesto radis da imas plan, budzet i obim posla i kada se planiranje i kontrola rade kako treba, odstupanje je minimalno. Takodjer, odgovornost prema krajnjim korisnicima, finansijerima i svim ukljucenim je da se iskomuniciraju osnovni detalji projekta, ukljucujuci i rok.

Gorespomenuta moja ulica je radjena 18 mjeseci jer se nakon raskopavanja 3 mjeseca cekalo na vik, pa kad vik svoje zakopao, cekalo se 2 na sarajevo gas, pa je bilo prevruce da se radi, pa je bila zima za asfalt, na kraju su to nesto smrljavili. Tako je bilo jer nema plana, nema nicega. Istina, niko nam nije obecao kada ce biti gotovo, pa valjda nisu ni slagali.

Ali, ti to sve znas, samo kad nestanes bez argumenata ovako lupis neku nerezonsku glupost. Ujutro ce iz centrale nove upute, pa se bolje potrudi.
Hvala Bogu što konačno Kifla i Zvizdić liderišu procesima u KS.
Kad se samo sjetim SDA...
Super Zaha

#5162 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Super Zaha »

Još će Čampara i Šteta tačkama prenositi šine :run:
Registarska oznaka

#5163 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Dozer wrote: 19/07/2022 23:21
Registarska oznaka wrote: 19/07/2022 21:45 Do kad vise @Hakiz tvoje sabotaze izgradnje pruge?

Image

Ovo skontali da od lupanja prozora na masinama nema nista, pa krenuli gazit sine da uspore postavljanje...? :lol: :lol: :lol:
On ne registruje auto niti dobije onaj stiker za registraciju, vec stranka obezbjedi nesta puno jace u zastiti svojih botova. To je taj stiker, moze sta hoce 😂
tramvajtrojka

#5164 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

BiH plaća visoke penale za neiskorištene kredite
Sredstva MMF-a najjeftinija su na međunarodnom tržištu, ali zbog toga što ne povlači odobreni novac na vrijeme Bosna i Hercegovina trpi kazne te financijske institucije, a jednako je kada je riječ i o sredstvima Europske investicijske banke i KfW-a.
Kreditna sredstva Međunarodnog monetarnog fonda najjeftinija su na međunarodnom tržištu, ali u slučaju Bosne i Hercegovine to i nije tako, izvještava Indikator.ba.
Zbog toga što pravovremeno ne povlači sredstva odobrena u okviru Proširenog aranžmana još u rujnu 2016. godine, BiH plaća penale toj međunarodnoj finansijskoj instituciji. Prema podacima Ministarstva financija i trezora BiH, prošle godine ta zemlja je platila tzv. commitment fee za odobrena, a neangažirana sredstva MMF-a u iznosu od 929,6 tisuća KM (oko 3,5 mil. kuna).
Ukupno plaćeni penali 2017. godine iznosili su 2,18 milijuna KM, a osim za nepovučene kredite MMF-a BiH je platila i Njemačkoj razvojnoj banci KfW 849,3 tisuće KM, Europskoj banci za obnovu i razvoj 398,9 tisuća KM, itd. Ukupno je do kraja prošle godine bilo neiskorištenih 2,63 mlrd. KM kreditnih sredstava, od čega kod KfW-a najviše za projekte elektroprivreda u Federaciji BiH: 126,78 mil. KM za VE Podveležje, 195, 58 mil. KM za Pumpnu HE Vrilo, 58,67 mil. KM za HE Janjići.
Kod Europske investicijske banke nije povučeno 584,26 mil. KM, od čega najviše za dionicu Počitelj-Bijača na Koridoru 5C – 195,5 mil. KM, za koju je natječaj više puta poništavan, ali je konačno prošlog tjedna potpisan ugovor s izvođačem radova, te za modernizaciju cesta u Federaciji BiH 78,2 mil. KM.
U slučaju MMF-a do kraja prošle godine BiH ima ukupno ugovorenih 2 mlrd. KM, od čega je neiskorišteno 1,13 mlrd. KM. S tim kreditorom BiH ima još ugovorenih, a neiskorištenih 881 mil. KM po osnovu Proširenog aranžmana, a krajem prošle godine imala je još za vratiti 591,5 mil. KM, a lani je MMF-u vraćeno 390,5 mil. KM. U veljači ove godine MMF je odobrio drugu tranšu BiH u iznosu oko 145 mil. KM.

Kad krenu da pricaju o brzini projekta i kako se sporo radi , a sute na ovo sto se desava u ostatku drzave gdje iz nasih dzepova se placaju penali , tad je botovima to fino i normalno i sitiacija koja relaksira odnose da se nista ne gradi

ubi ih satro zabrinutost :oops: :oops: a svakim metrom polozene pruge zabrinutost sve veca i veca :izet: :izet: :mrgreen:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5165 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

jel zna iko šta meću između šina i onog betona
tramvajtrojka

#5166 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

Black swan wrote: 20/07/2022 09:38 jel zna iko šta meću između šina i onog betona
ide sljunak ima dio zavrsen kod penzionerskog doma sa strana i u sredini zemlja , a izmedju sina sljunak
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5167 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

okomito...okomito između šina i betona
kao da neke pločice stavljaju :? :? :?
PM72

#5168 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by PM72 »

tramvajtrojka wrote: 20/07/2022 09:31 BiH plaća visoke penale za neiskorištene kredite
Sredstva MMF-a najjeftinija su na međunarodnom tržištu, ali zbog toga što ne povlači odobreni novac na vrijeme Bosna i Hercegovina trpi kazne te financijske institucije, a jednako je kada je riječ i o sredstvima Europske investicijske banke i KfW-a.
Kreditna sredstva Međunarodnog monetarnog fonda najjeftinija su na međunarodnom tržištu, ali u slučaju Bosne i Hercegovine to i nije tako, izvještava Indikator.ba.
Zbog toga što pravovremeno ne povlači sredstva odobrena u okviru Proširenog aranžmana još u rujnu 2016. godine, BiH plaća penale toj međunarodnoj finansijskoj instituciji. Prema podacima Ministarstva financija i trezora BiH, prošle godine ta zemlja je platila tzv. commitment fee za odobrena, a neangažirana sredstva MMF-a u iznosu od 929,6 tisuća KM (oko 3,5 mil. kuna).
Ukupno plaćeni penali 2017. godine iznosili su 2,18 milijuna KM, a osim za nepovučene kredite MMF-a BiH je platila i Njemačkoj razvojnoj banci KfW 849,3 tisuće KM, Europskoj banci za obnovu i razvoj 398,9 tisuća KM, itd. Ukupno je do kraja prošle godine bilo neiskorištenih 2,63 mlrd. KM kreditnih sredstava, od čega kod KfW-a najviše za projekte elektroprivreda u Federaciji BiH: 126,78 mil. KM za VE Podveležje, 195, 58 mil. KM za Pumpnu HE Vrilo, 58,67 mil. KM za HE Janjići.
Kod Europske investicijske banke nije povučeno 584,26 mil. KM, od čega najviše za dionicu Počitelj-Bijača na Koridoru 5C – 195,5 mil. KM, za koju je natječaj više puta poništavan, ali je konačno prošlog tjedna potpisan ugovor s izvođačem radova, te za modernizaciju cesta u Federaciji BiH 78,2 mil. KM.
U slučaju MMF-a do kraja prošle godine BiH ima ukupno ugovorenih 2 mlrd. KM, od čega je neiskorišteno 1,13 mlrd. KM. S tim kreditorom BiH ima još ugovorenih, a neiskorištenih 881 mil. KM po osnovu Proširenog aranžmana, a krajem prošle godine imala je još za vratiti 591,5 mil. KM, a lani je MMF-u vraćeno 390,5 mil. KM. U veljači ove godine MMF je odobrio drugu tranšu BiH u iznosu oko 145 mil. KM.

Kad krenu da pricaju o brzini projekta i kako se sporo radi , a sute na ovo sto se desava u ostatku drzave gdje iz nasih dzepova se placaju penali , tad je botovima to fino i normalno i sitiacija koja relaksira odnose da se nista ne gradi

ubi ih satro zabrinutost :oops: :oops: a svakim metrom polozene pruge zabrinutost sve veca i veca :izet: :izet: :mrgreen:
Helem,duplo će zaradit :lol:
tramvajtrojka

#5169 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

PM72 wrote: 20/07/2022 09:42
tramvajtrojka wrote: 20/07/2022 09:31 BiH plaća visoke penale za neiskorištene kredite

Helem,duplo će zaradit :lol:
i to vas nije briga sto iz vaseg dzepa idu pare za penale , jer su nesposobni da krenu u realizaciju kredita gdje bi se vozio na novim putevima i ostaloj infrastrukturi , a smeta ti projekat gdje sve ide kako treba

malo licemjerno zar ne , od onoga gdje su šine nema šina dosli smo do toga da ste postali i vrsni ekonomski stručnjaci :mrgreen:
PM72

#5170 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by PM72 »

Ti si nadrobio podatke a ne ja...
Registarska oznaka

#5171 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

I beogradski metro je ovako finansiran i zavrsen.
PM72

#5172 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by PM72 »

To meni kao nešto prebacuješ u vezi Bg metroa? Ljudi rade i možemo im samo zavidjeti što žive u pravoj metropoli a ne u kasabi zvanoj Sarajevo
Laplace

#5173 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Laplace »

kox wrote: 19/07/2022 10:13
vjeshalica wrote: 19/07/2022 10:05

Redovi voznje su vrh!

Nekada u reziji Grasa (kad je kobajagi stajao na nogama) maltene imao si svakih 15min vozilo sad imas kitu svakih sat. Hoce da poruce kako su se potrebe smanjile za ovih mozda eto 20 godina hahaha
Od 2010 Gras nije poštovao nikakve redove vožnje za Koševsko i Bare, lutrija je bila da li će naići ikakav autobus i kada.
Meni Kanton nije jasan da nisu dogovorili da već kupljeni Grasovi kuponi vrijede na ovim linijama.
Da li ste provjerili da li je na karti odgovarajuća zona? Ima nešto A, B, A+B itsl., bolje znaju ovi koji koriste gradski prevoz.
Laplace

#5174 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Laplace »

PM72 wrote: 19/07/2022 10:13
veliki_ah wrote: 19/07/2022 10:04 Morate shvatit da ti ljudi dobiju vrlo jasen upute kako i sta treba da pisu. Nemaju ni oni pojma sta pisu, ali dnevnica je dnevnica. Dobiju par web stranica na koje se treba javljati, dobiju osnovne teme koje treba gurati i na koji nacin. Osnova je facebook jer je tamo vecina njihovih glasaca. Dalje, bitni su komentari ispod tekstova na vecim portalima, pa dobiju najavu kad ce biti objavljena neka vijest i svi se nacale da ostave komentar i popljuju trojku i pucaju lajkove i dislajkove. Uglavnom, poslije radnog vremena se nece vidjeti mnogo komentara, ali u zadnje vrijeme formiraju i trece smjene.

U tim i takvim stvarima, nema mnogo logike u raspravama, bitno je samo bacati kosti i to se i ovdje vidi. Najcesce koriste tor ili neke slicne pretrazivace koji sakriju ip adresu. Vjerovatno dobiju i telefon i broj za 4g za takve komentare, da se ne mogu povezati sa maticom.

Rade to i ostalo stranke, ali sda masineriju niko ne moze nadmasiti u takvim stvarima jer imaju mnogo para i mnogo nezaposlenih na raspolaganju. Nekad je klix forum imao ogranicenja za registracije prije izbora, pa su sada krenuli dosta ranije.
Moraš prihvatiti da u ovom gradu žive i oni koji su rođeni u njemu a nikad nisu bili glasači SDA i kojima smeta očigledan uhljupski pristup svemu pa i obnovi tramvajske pruge.Kuri me bolac i za SDA i za bivši SDA tj.trojku,za njihove kupljene fakultete i završene škole u prirodi,mi nemamo prevoza već mjesecima niti ćemo ga uskoro imati,vozila Vodovoda nemaju goriva da prevezu radnike da prave kvarove,smeća na sve strane,prosjaka,lopovluka...
Sva sreća da nemaju, jer da imaju goriva ovi bi stalno pravili kvarove u vodovodu pa ne bismo imali vodu nikako.
Laplace

#5175 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Laplace »

PM72 wrote: 19/07/2022 11:21
veliki_ah wrote: 19/07/2022 10:59

Hajd onda razlozi sebi u glavi probleme i rjesenja. Prevoz koji smo imali nije prevoz i vise ga nisi imao nego sto si imao. Taj problem se morao rijesiti. Posto vjerovatno ti nemas kupljenu diplomu, koji je nacin da se tramvajska infrastruktura dovede u red? Ja ne branim ni jedne ni druge, jebe mi se. Ali kad neko kaze da nije trebalo zamijeniti sine stare 60 godina koje usporavaju i ogranicavaju saobracaj na nivo prije njegove gradnje prije 60 godina, jedino logicno objasnjenje je da je malouman ili placen, za to ne treba diploma.
Niko ovdje nije napisao da se ne treba raditi.Ali,ovo je glavni grad države,Federacije i sjedište Kantona sa najvećim brojem stanovnika u državi.Treba raditi deset puta brže,dan-noć,samo plati dobro pa da vidiš kako se radi.Čeprkaju ko kokoši i sve mi liči na izgradnju autoputa na koridoru Vc.Krenuli na više strana,mali dio završili i kakav je kvalitet da i to malo izgrađenog jada više puta opravljaju.Sad prave projektnu dokumentaciju za tunel koji neće završit za deset godina.Mene ne interesuje što i kako,hoću put koji se trebao davno završiti.Svoje neznanje,aljkavost i površnost sadašnja garnitura pravda neradom onih prije a pola ih presvuklo dresove.
Ako šta kažeš onda si ovakav ili onakav,još ispadoh nekakav beogradski četnik,pleme on hebo svoje.
Nek rade dan i noć,imaju pare,nek plate nekom da to organizuje i uradi
Još nam ministar sa kupljenom diplomom obećava tunel do Vogošće i trolejbus...u gužvi kakva jeste i kako zimi čiste,biće pravi cirkus kad trola stane u pola Kobilje glave...a tunel? :lol: nikad,možda ni tad
1. Jesi li ti ikad išta napravio, makar kućicu za ptice? Pa ono, udaraj čekićem deset puta brže kako bi deset puta brže završio kućicu? Tako ti zamišljaš ubrzavanje radova?

2. Novac ne raste na drveću.

3. Kolege koji se razumiju u gradnju i u organizaciju gradnje su vidjeli radove i tvrde da se zaista radi kvalitetno i efikasno.

4. Koja je to država brže radila tramvajsku prugu ne od nule nego da mora prije toga ukloniti nefunkcionalnu? To ni Njemačka ne bi za manje od dvije godine uspjela.

5. Koliko brzo se gradi beogradski metro?
Post Reply