Viza za Njemacku
- escobar__
#5476 Re: Viza za Njemacku
A to je samo jedna plata... Kad dođe supružnik pa i on/a počne zarađivat, nek je i minimalna plaća to je već oko 3000 i više EUR u kućni budžet, za te pare u Njemačkoj možeš živjeti i više nego dobro.
O kvalitetu života uopće da ne pričamo, jednostavno neuporedivo sa Bosnom i Hercegovinom u svakom smislu.
O kvalitetu života uopće da ne pričamo, jednostavno neuporedivo sa Bosnom i Hercegovinom u svakom smislu.
- Ozimician
#5477 Re: Viza za Njemacku
Svaka čast ako ste uspijevali tako. Ne znam kada ste bili u Njemačkoj, ali trenutno, u 2022 god- sa takvim primanjima bi se takav stil života teško mogao održavati u BIH, a kamoli u Njemačkoj.komsinica_s_drugog wrote: ↑16/07/2022 09:07 Ovim proljevima od teskog zivota u Njemackoj se mogu samo smijati![]()
Svi koji ste namjerili ici i za manje plate ne dajte da vas trolovi obeshrabre, samo grabite naprijed. Njemacka je u svakom pogledu daleko ispred BiH, pa i ako vam bude malo para uvijek mozete naci Nebenjob, on uskoro ide na preko 500 €, a samo par puta mjesecno izletis na taj posao.
Bila sam ja u Njemackoj, placala stan, slala kuci djeci i muzu i zivjela, svaki mjesec putovala ili kuci u BiH ili po Njemackoj, isavsi na razgovore za posao, pa ne da nam je moglo biti 1700 nego sam uspjela i ustedit. I da, bilo i mesa i voca i povrca, slatkisa, grickalica. Islo se na Marienplatz na kafu, na jezera na rucak itd.
Kupovala se odjeca (Orsay, NewYorker itd) djeci, muzu, meni, ne moze skupo, i novi mobitel i polovan autic...
Samo picite![]()
Iz kojeg razloga ste se vratili / napustili Njemačku ?
- Optimus09
#5479 Re: Viza za Njemacku
A satnica 15-20eura.
U BiH satnica 5 KM i manje,koliko bi kod nas kotalo to sto si uzeo
U BiH satnica 5 KM i manje,koliko bi kod nas kotalo to sto si uzeo
- skafiskafsnjak
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#5481 Re: Viza za Njemacku
Ma garant je bila gore u periodu 2000 do 2012.Ozimician wrote: ↑16/07/2022 11:18Svaka čast ako ste uspijevali tako. Ne znam kada ste bili u Njemačkoj, ali trenutno, u 2022 god- sa takvim primanjima bi se takav stil života teško mogao održavati u BIH, a kamoli u Njemačkoj.komsinica_s_drugog wrote: ↑16/07/2022 09:07 Ovim proljevima od teskog zivota u Njemackoj se mogu samo smijati![]()
Svi koji ste namjerili ici i za manje plate ne dajte da vas trolovi obeshrabre, samo grabite naprijed. Njemacka je u svakom pogledu daleko ispred BiH, pa i ako vam bude malo para uvijek mozete naci Nebenjob, on uskoro ide na preko 500 €, a samo par puta mjesecno izletis na taj posao.
Bila sam ja u Njemackoj, placala stan, slala kuci djeci i muzu i zivjela, svaki mjesec putovala ili kuci u BiH ili po Njemackoj, isavsi na razgovore za posao, pa ne da nam je moglo biti 1700 nego sam uspjela i ustedit. I da, bilo i mesa i voca i povrca, slatkisa, grickalica. Islo se na Marienplatz na kafu, na jezera na rucak itd.
Kupovala se odjeca (Orsay, NewYorker itd) djeci, muzu, meni, ne moze skupo, i novi mobitel i polovan autic...
Samo picite![]()
- skafiskafsnjak
#5482 Re: Viza za Njemacku
Sada se s tim parama ne moze ustediti i putovati....
Ali govoriti da se ne dolazi je van svake pameti
Ali govoriti da se ne dolazi je van svake pameti
-
pinkman
#5483 Re: Viza za Njemacku
Porez na dohodak jeste, ali recimo zdravstveno osiguranje kao i penzija ima gornju granicu sto je i logicno, posebno za zdravstveno osiguranje.Ozimician wrote: ↑15/07/2022 00:17Pa njima raste s godinama i iskustvom, ima i na Radiosarajevo lista plata (samo nisu naveli da su brutto plate i da su to prosječne plate za tu struku). Prosječna brutto plata doktora (dakle svih, uključujući i specijaliste) je 6337€, ima i za ostale struke:Karikaturist wrote: ↑15/07/2022 00:03 Pa i nisu neke plate doktorima i inzinjerima, ako je to 3k..
Ocekivao sam malo vise iskreno.
https://radiosarajevo.ba/magazin/zaniml ... lji/463134
Problem Njemačke je u tome što više zarađuješ - veći ti je porez procentualno (progresivno oporezivanje) i ako pređeš 6000 € brutto, imaš 50+ % poreza.
Interesantan kalkulator ovdje ima:
https://www.brutto-netto-rechner.info/g ... ermany.php
-
komsinica_s_drugog
#5484 Re: Viza za Njemacku
2019.Ozimician wrote: ↑16/07/2022 11:18Svaka čast ako ste uspijevali tako. Ne znam kada ste bili u Njemačkoj, ali trenutno, u 2022 god- sa takvim primanjima bi se takav stil života teško mogao održavati u BIH, a kamoli u Njemačkoj.komsinica_s_drugog wrote: ↑16/07/2022 09:07 Ovim proljevima od teskog zivota u Njemackoj se mogu samo smijati![]()
Samo picite![]()
Vratila se jer mi se dijete razboljelo od tuge za mnom.
Sad cekam Defizitbescheid, pa da idemo skupa moji djecaci i ja.
-
cassius
#5485 Re: Viza za Njemacku
komsinica_s_drugog wrote: ↑16/07/2022 14:132019.
Vratila se jer mi se dijete razboljelo od tuge za mnom.
Sad cekam Defizitbescheid, pa da idemo skupa moji djecaci i ja.
Ljudi pokusavaju na sve nacine izjednaciti nesto sto je po svim parametrima bolje sa onim sto imaju.
- skafiskafsnjak
#5486 Re: Viza za Njemacku
Oni koji nikad nisu zaradjivali toliko malo ili oni koji uopste nisu u Deu ti govore kako je neshto nalo i kako se ne moze.... 
-
sagitariusZE
#5487 Re: Viza za Njemacku
Znaci zivjela si u Minhenu, slala svojima, ustedila, putovala, kupovala i super skupoj prodsvnici newyorker!Wow svaka cast, mozes li ni reci koliko ti je stan warm kostao i koliko stan u m2, koji dio Minhena, jer pretpostavljam da si nesto malo placala?Koliko ti je rata bila za Auto?Ugovor za telefon?Da li si placala rtv taxu, da li si placala rechtschutz?Daj nam taj savjet, jer negdje si morala ustediti il malo placati naspram nas sada?Jer ocigledno mi u Minhenu i regiji sa 1800/1900 prosjecnom platom negdje grijesimo…komsinica_s_drugog wrote: ↑16/07/2022 09:07 Ovim proljevima od teskog zivota u Njemackoj se mogu samo smijati![]()
Samo picite![]()
I da sto se nebejob tice, da bi ti dosla do ti 450€ (trenutno), moras raditi sigurno neki 4-5-6 dana zavisno koliko sati! Znaci na tvoj glavni posao tj vollzeit ti radis vecinom 22 dana u mjesecu i na to dodaj ovi 4-5-6 dana od nebejob, et izracunaj koliko dana slobodno u mjesecu imas! To je zivot, posao kuca- kuca posao, ko zeli takav zivot bujrum!Niko ovdje ne govori da se ne treba ici al da je toliko bajno koliko bosnjo prica kad dodje na odmor i nije!Vecinu je stid priznati da je otisao u njemacku a nije mu med i mlijeko…
Last edited by sagitariusZE on 16/07/2022 16:50, edited 2 times in total.
-
Karikaturist
#5488 Re: Viza za Njemacku
E ona ce nekome reci trolovi..Spodoba sa drugog sprata..
- Ozimician
#5489 Re: Viza za Njemacku
Ja bih baš rekao nakon ovog svega da je obrnuto - očito mi koji imamo ''bližeg'' iskustva s Njemačkom nešto griješimo (kao što kolega iznad reče).skafiskafsnjak wrote: ↑16/07/2022 15:42 Oni koji nikad nisu zaradjivali toliko malo ili oni koji uopste nisu u Deu ti govore kako je neshto nalo i kako se ne moze....![]()
Nemojte bezveze trollati, jer neko će se upecati na tu priču i šta onda, a hvala Bogu - agencija danas kakvih hoćeš što obećaju kule i gradove svakome. Tako da oprezno s takvim ''savjetima''. Znam lika koji je napustio kancelarijski posao u Sarajevu jer su mu jarani nahvalili kako je super raditi kao poštar/dostavljaš u DHL-u u Gelsenkirchenu (čim je uspio dobiti svoj posao u BIH nazad, lik se vrtio).
Ništa nije crno i bijelo i ja to pokušavam kroz svaki post da napomenem. Ali trolanje ovakve vrste po meni je iznad granice ukusa, pazi svaki mjesec putovanja (ili po Njemačkoj ili u BiH) - care koliko imaš slobodnih dana, godišnjeg, šta već? (da zanemarimo finansijski aspekt)
I ovo ''dijete se razbolilo od tuge za mnom'' - pa postoji nešto što se zove spajanje porodice ili možda nisi ispunjavala osnovne uslove za to? - Ako nisi imala uslove za to, onda sva navedena priča pada u vodu.
- Ozimician
- skafiskafsnjak
#5491 Re: Viza za Njemacku
Ahahhahaha satnica doktora u Deu 15-20?
Ne bih rekao... Prije da je 30
Minimalna satnica je oko 12eur.
- skafiskafsnjak
#5492 Re: Viza za Njemacku
Dobro, to je nemoguce....Ozimician wrote: ↑16/07/2022 21:18Ja bih baš rekao nakon ovog svega da je obrnuto - očito mi koji imamo ''bližeg'' iskustva s Njemačkom nešto griješimo (kao što kolega iznad reče).skafiskafsnjak wrote: ↑16/07/2022 15:42 Oni koji nikad nisu zaradjivali toliko malo ili oni koji uopste nisu u Deu ti govore kako je neshto nalo i kako se ne moze....![]()
Nemojte bezveze trollati, jer neko će se upecati na tu priču i šta onda, a hvala Bogu - agencija danas kakvih hoćeš što obećaju kule i gradove svakome. Tako da oprezno s takvim ''savjetima''. Znam lika koji je napustio kancelarijski posao u Sarajevu jer su mu jarani nahvalili kako je super raditi kao poštar/dostavljaš u DHL-u u Gelsenkirchenu (čim je uspio dobiti svoj posao u BIH nazad, lik se vrtio).
Ništa nije crno i bijelo i ja to pokušavam kroz svaki post da napomenem. Ali trolanje ovakve vrste po meni je iznad granice ukusa, pazi svaki mjesec putovanja (ili po Njemačkoj ili u BiH) - care koliko imaš slobodnih dana, godišnjeg, šta već? (da zanemarimo finansijski aspekt)
I ovo ''dijete se razbolilo od tuge za mnom'' - pa postoji nešto što se zove spajanje porodice ili možda nisi ispunjavala osnovne uslove za to? - Ako nisi imala uslove za to, onda sva navedena priča pada u vodu.
Ali daleko od toga da se ne moze ziviti normalno sa tim parama.... A uostalom, treba da bude stav da je to za pocetak...pa trazi bolje poslije.
- Ozimician
#5493 Re: Viza za Njemacku
Minimalna satnica tek treba da bude 12€ - ali brutto !!!skafiskafsnjak wrote: ↑16/07/2022 21:24Ahahhahaha satnica doktora u Deu 15-20?
Cijene u prodavnici su NETO i navedena satnica u BiH je NETO - tako da - satnica doktora jeste 15-20€ u Njemačkoj NETO !
-
Karikaturist
#5494 Re: Viza za Njemacku
Ako je minimalna satnica 12 eura neto, zar to ne znaci da bi u prosjeku minimalna plata bila oko 2000. O kakvih onda 1600 pricamo? Nesto tu ne pije vodu..
- Ozimician
#5495 Re: Viza za Njemacku
Minimalna satnica tek treba da bude (ne znam tačno od kojeg datuma) - 12€ - Brutto ! Trenutno je 10,5€ Brutto !Karikaturist wrote: ↑16/07/2022 21:31 Ako je minimalna satnica 12 eura neto, zar to ne znaci da bi u prosjeku minimalna plata bila oko 2000. O kakvih onda 1600 pricamo? Nesto tu ne pije vodu..
U Njemačkoj se sve plate i satnice dogovaraju u brutto iznosu i to često zbunjuje naše ljude - misle da su to netto iznosi, a netto zavisi od porezne klase i još nekih sitnica (koje poslodavca ne interesuju).
-
komsinica_s_drugog
#5496 Re: Viza za Njemacku
Nista, lazem, tako je najlakseOzimician wrote: ↑16/07/2022 21:18Ja bih baš rekao nakon ovog svega da je obrnuto - očito mi koji imamo ''bližeg'' iskustva s Njemačkom nešto griješimo (kao što kolega iznad reče).skafiskafsnjak wrote: ↑16/07/2022 15:42 Oni koji nikad nisu zaradjivali toliko malo ili oni koji uopste nisu u Deu ti govore kako je neshto nalo i kako se ne moze....![]()
Zaboravila da svi sve na forumu znaju za drugog, mada mu ne znaju ni ime ni pol ni godine dok sam ne kaze.
- Optimus09
#5497 Re: Viza za Njemacku
Haman vi zivite ko bubreg u loju pa vam sve ispod 3000 neto malo
Kad je ko dobio 1600,uvijek postoje dodaci.
13-ta plata,urlaub geld i mjesec dana godisnjeg u BiH vecina moze sanjati.
Svi trebaju probati,u svakom slucaju nesto ce ustediti.
Neki zaboravljaju da vecina u BiH radi jos za 700 KM u prosjeku.
Zajebace se onaj ko ima kucu ili stan i platu 1500 KM.
Najvise idu upravo oni koji nemaju nijedno.
Kad je ko dobio 1600,uvijek postoje dodaci.
13-ta plata,urlaub geld i mjesec dana godisnjeg u BiH vecina moze sanjati.
Svi trebaju probati,u svakom slucaju nesto ce ustediti.
Neki zaboravljaju da vecina u BiH radi jos za 700 KM u prosjeku.
Zajebace se onaj ko ima kucu ili stan i platu 1500 KM.
Najvise idu upravo oni koji nemaju nijedno.
- skafiskafsnjak
#5498 Re: Viza za Njemacku
Moja prijateljica i muz, doktori , u Passau rade, imaju oko.4000 netto.... Pa et, ne znam koja je to satnica onda.... De pomozi mi , izracunaj.Ozimician wrote: ↑16/07/2022 21:29Minimalna satnica tek treba da bude 12€ - ali brutto !!!skafiskafsnjak wrote: ↑16/07/2022 21:24
Ahahhahaha satnica doktora u Deu 15-20?
Cijene u prodavnici su NETO i navedena satnica u BiH je NETO - tako da - satnica doktora jeste 15-20€ u Njemačkoj NETO !
- Ozimician
#5499 Re: Viza za Njemacku
Obzirom da su doktori, imaju najmanje 3-4 dežure mjesečno. Dakle na standardnih 180 radnih sati dodaj još 50-70h - sabereš sve radne sate, onda 4000 / sa brojem sati, eto nek je ugrubo 200h (mada je vjerovatno više), dakle 20€, šta sam pogriješio?skafiskafsnjak wrote: ↑16/07/2022 21:55Moja prijateljica i muz, doktori , u Passau rade, imaju oko.4000 netto.... Pa et, ne znam koja je to satnica onda.... De pomozi mi , izracunaj.
- Ozimician
#5500 Re: Viza za Njemacku
Upravo o ovome i govorim
Ako neko nema ništa - naravno da je bolje da se ispali, tu ne treba razmišljati 2x.
Ako neko ima riješeno stambeno pitanje, solidan posao s platom preko 1000KM - taj treba da razmisli.