Ukrajina

saimidin

#100851 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

plavi_E wrote: 16/07/2022 14:45
AliceInChains wrote: 16/07/2022 14:22 I tako sve češće čitamo:

Putin kriv za glad
Putin kriv za pad Eura
Putin kriv za katastrofalno stanje ekonomije i valute Japana
Itd.
Putin je kriv za rat u Ukrajini i za sve posljedice tog rata. Zapad pogotovo EU nije bila spremna za ovaj rat jer nisu vjerovali do zadnjeg dana da se moze dogoditi za razliku od Putka koji je ovaj rat planirao godinama. Ali na njegovu nesrecu sa potpuno pogresnim informacijama o stanju stvari na terenu. Zapad jednostavno nije imao druge mogucnosti nego da reaguje kako je reagovao. Kostat ce ih ekonomski ali nemaju drugog izlaza. Kako je ko prosao u ovom ratu vidjet ce mo za 3-4 godine.
On mi je na foe, ali eto pokusaj mu objasniti kako radi logika :-)

Meni se cini sizifov posao
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#100852 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

Svim susjedima Rusije dati HIMARS i ove rakete velikog dometa, borbene avione i dronove. USA nadgleda, snima, dostavlja info i odredjuje prioritete. Demilitarizovati pojas od 50km unutar Rusije.
lajkujMe

#100853 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Interesting

Reportaza sa M777 haubice u dejstvu koju onda Rusi ciljaju s Counter artillery ali ne pogadjaju

madner

#100854 Re: Ukrajina

Post by madner »

Lazne objave sa obje strane su smjesne a ljudi vole veselo.
saimidin

#100855 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

Excel2 wrote: 16/07/2022 14:38
saimidin wrote: 16/07/2022 14:29

Slicno iskustvo kod mene, mada ce biti sve teze, jer mnoge sankcije imaju odgodu stupanja na snagu
Da, iskreno ovo je mene malo razocaralo, ali je za sad moguce. Ima neka indicija da se to mijenja i da nece biti moguce vise. Tako da mi je ovo sto je madner spominjao za IT nerealno, jer otvaranjem jedne firme u jednoj zemlji, druge u drugoj, gdje je jedna profitni centar, druga cost centar, se ulazi u velike poreske rizike. Ima zemalja koje bi ti na sav recharge (transfer prices usluga) obracunali porez na dohodak.
Kljucno je da usa I eu oznace orke kao teroriste, onda ce krenuti pravi razlaz, jer su posljedice pravne I ekonomske vece od koristi, sada je to vise simbolicno I slobodna volja kompanija, ali buduci da orci idu dalje u vojnu eskalaciju, zapad ce ici u sankcije, jer ide logikom bolje da nas kosta novca nego zivota

Kod putlera je logika nek nas kosta novca ima nafte I plina, a orke svakako ne racunamo, jer su im u vosjci oni koje on smatra untermensh burjati, ceceni, dagestanci, tatari, ... I on to sto ih melje u UA vidi kao bukvalno ubijanje dvije muhe jednim udarcem, unistenje ukrajinaca i manjina koje bi mogle napraviti probleme unutar cccp2.0
GandalfSivi

#100856 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

lajkujMe wrote: 16/07/2022 14:41

Posljedica aktivnosti sonara
Ne znam sta bih rekao. Sumnjam da su sonari toliko aktivniji (sta rade, traze NATO pormornice, mozda mine sto plutaju, ali one nisu pod vodom) da bi pobili 3500 delfina (znas ba koliko je to, plaze bi bile prekrivene).

Btw, kakva je ono zivotinja na prvoj slici, strasno nakvo pasce…

Mali edit: Sad procitah da ih ima 253 hiljade u Crnom moru, sokiran sam…
Last edited by GandalfSivi on 16/07/2022 15:07, edited 1 time in total.
quoter

#100857 Re: Ukrajina

Post by quoter »

Norvežani šalju NASAMS!
AliceInChains

#100858 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

Milenkov buraz wrote: 16/07/2022 14:35
AliceInChains wrote: 16/07/2022 14:22
Spoiler
Show

Tačno. Samo da dodam:

Inflacija je najkasnije več krajem prošle godine postala ozbiljni problem.

Lockdown u Kini i embargo na ruske resurse (tj. umjetno smanjivanje globalnih resursa) naravno potpaljuju inflaciju, ali nisu uzrok.

Euro pada, kao sto si dobro naveo zbog ne dizanja kamatne stope ECB-a. Zajedno sa manjkom energenata i prezaduženosti polovine Evrope to stvara vrlo ozbiljan problem.

Iz tog razloga, i več prije pocetka rata sam upozoravao na moguće posljedice, vezano za uvođenje pojedinih sankcija Rusima, pogotovo na energente.

Ali dobro, kao i uvijek, većina ljudi mora tek nisko pasti, prije nego sto skonta, šta je izgubljeno. Ali stojim iza toga, da su zapadni političari većinom blentavi, jer nisu bili u stanju evaluirati moguće posljedice po nas same.

I tako sve češće čitamo:

Putin kriv za glad
Putin kriv za pad Eura
Itd.

I tako nas ubi jedna zemlja sa GDP-om Italije, jer smo umislili da su Rusi, pa i cijeli svijet više ovisni od naših valuta, nego mi od njihovih resursa.

Ne volim biti pezimista, ali su predznaci iz današnje perspektive vrlo loši po nas, pa na kraju i za Ukrajinu (jer se konflikt ne riješava isključivo na bojnom polju)
Stvar je mnogo komplekcnija nego se čini i EU političari nisu blentavi već je logično da u svemu ovome prestaneš ili ograničiš naftu i plin iz Rusije pa i po cijenu inflacije. Jednostavno kada je rat onda se gubi ali to će sigurno imati još gori efekat po Ruse. Zar zaista misliš da je bilo moguće da sve ostane isto a da se vodi rat u Ukrajini? E to je blentavo ko kod misli. Ljudi su postali sebični, ja bih rado plaćao litar goriva 10 KM, prešao na vožnju biciklom samo da vidim Rusiju kako se raspada i gubi. U svakom lošem ima nešto dobro, srednjoročno Evropa i civilizovan svijet dobiva jer će se ovisnost o ruskim resursima smanjiti do krajnjih granica pa možda i totalno prekinuti. Ne treba puno da se skonta ko je krajnji gubitnik. To ti je isto kao kada na fakultetu godinama učiš, radiš, pišaš krv i znoj da nešto ostvriš i onda jednog dana diplomiraš i dobiješ posao s kojim si nevisan i imaš sve mogućnosti. E tako ti je i sa ovim, neka košta šta košta. Možemo se svi odreći dijela udobnmosti radi općeg dobra i budućnosti nas i naše djece. Simple as that!
Razumijem tvoje razmišljanje, nego iz moje perspektive ipak nije “Simple as that”.

U konfliktu sa Rusima oko Ukrajine se ide na ,All-In’. Ishod nije tako jasan, kao sto ti i, moram priznati, većina ljudi u mojem okruženju teže predstaviti.

Situacija u kojoj se nalazimo je takva, da svi gubimo. E sad, čija je bolna tačka niža? Budučnost će pokazati.

Iako to većina ne voli ni smisliti: Postiji mogućnost, da mi u našoj borbi za Ukrajinu zajedno padnemo u provaliju. I tvrdim, trebao se rizik bolje procijeniti. Kad je moja malenkost već davno prije procijenila da u embargu energentata postoji rizik, zašto to nisu mogli naši političari ni smisliti?

Plakativno: Mogao si druga spasiti sigurnije da se izvuče iz provalije, da si se svezao za stablo i minimirao rizik, umjesto da mu emocionalno u istoj sekundi pružis ruku. Dali ćeš sa njim pasti u provaliju je zasad otvoreno pitanje.
japin_mutapi

#100859 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

bezveze je ovo sto pises - reci Z i volim putina ... budi hrabar
Nebozemlja

#100860 Re: Ukrajina

Post by Nebozemlja »

AliceInChains wrote: 16/07/2022 15:11

Stvar je mnogo komplekcnija nego se čini i EU političari nisu blentavi već je logično da u svemu ovome prestaneš ili ograničiš naftu i plin iz Rusije pa i po cijenu inflacije. Jednostavno kada je rat onda se gubi ali to će sigurno imati još gori efekat po Ruse. Zar zaista misliš da je bilo moguće da sve ostane isto a da se vodi rat u Ukrajini? E to je blentavo ko kod misli. Ljudi su postali sebični, ja bih rado plaćao litar goriva 10 KM, prešao na vožnju biciklom samo da vidim Rusiju kako se raspada i gubi. U svakom lošem ima nešto dobro, srednjoročno Evropa i civilizovan svijet dobiva jer će se ovisnost o ruskim resursima smanjiti do krajnjih granica pa možda i totalno prekinuti. Ne treba puno da se skonta ko je krajnji gubitnik. To ti je isto kao kada na fakultetu godinama učiš, radiš, pišaš krv i znoj da nešto ostvriš i onda jednog dana diplomiraš i dobiješ posao s kojim si nevisan i imaš sve mogućnosti. E tako ti je i sa ovim, neka košta šta košta. Možemo se svi odreći dijela udobnmosti radi općeg dobra i budućnosti nas i naše djece. Simple as that!
Razumijem tvoje razmišljanje, nego iz moje perspektive ipak nije “Simple as that”.

U konfliktu sa Rusima oko Ukrajine se ide na ,All-In’. Ishod nije tako jasan, kao sto ti i, moram priznati, većina ljudi u mojem okruženju teže predstaviti.

Situacija u kojoj se nalazimo je takva, da svi gubimo. E sad, čija je bolna tačka niža? Budučnost će pokazati.

Iako to većina ne voli ni smisliti: Postiji mogućnost, da mi u našoj borbi za Ukrajinu zajedno padnemo u provaliju. I tvrdim, trebao se rizik bolje procijeniti. Kad je moja malenkost već davno prije procijenila da u embargu energentata postoji rizik, zašto to nisu mogli naši političari ni smisliti?

Plakativno: Mogao si druga spasiti sigurnije da se izvuče iz provalije, da si se svezao za stablo i minimirao rizik, umjesto da mu emocionalno u istoj sekundi pružis ruku. Dali ćeš sa njim pasti u provaliju je zasad otvoreno pitanje.
Previše se pametan praviš za lika koji ne poznaje osnove pravopisa.
lajkujMe

#100861 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

GandalfSivi wrote: 16/07/2022 15:02

Ne znam sta bih rekao. Sumnjam da su sonari toliko aktivniji (sta rade, traze NATO pormornice, mozda mine sto plutaju, ali one nisu pod vodom) da bi pobili 3500 delfina (znas ba koliko je to, plaze bi bile prekrivene).

Podmornice opreznije i cesto na moru
Brodovi isto
Deminira se more drugim rijecima dodatna aktivnost
Mine...
Pa ona platforma je imala instalirane sonare
Turska i Bugarska isto koriste aktivno sto zbog Rusa sto zbog mina.

Onda imas onu Platformu sto i dalje gori i to sedmicama jos buklja nafta iz nje
AliceInChains

#100862 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

japin_mutapi wrote: 16/07/2022 15:48 bezveze je ovo sto pises - reci Z i volim putina ... budi hrabar
Evo sad ću se tebi pravdati :mrgreen:

Nego, pazi da te ne proguta doza ratne propagande pa u tvojim ‘prognozama’ na kraju ne i ispadneš opet donji, kao što se tiče ishoda rata u Siriji.

Ipak nebi volio da se na kraju povućeš kao Savo.
japin_mutapi

#100863 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

saudija povecava proizvodnju nafte - nakon njih ce sigurno ici i drugi
ruska nafta i ucjene zdravo
Osmi Socrates

#100864 Re: Ukrajina

Post by Osmi Socrates »

Šta je tačno ratna propaganda u Ukrajini?

I nije Zapad ušao (prvi) all in. To je fašista iz Kremlja prvi uradio.
Osmi Socrates

#100865 Re: Ukrajina

Post by Osmi Socrates »

I šta tačno znači ovaj komentar o ispadanju "donji" u prognozama?
CrveniKuk

#100866 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Osmi Socrates wrote: 16/07/2022 16:01 Šta je tačno ratna propaganda u Ukrajini?

Tačno tako. Veliki spinovi se ovdje rade. Izvrče se osnova koja jednostavno glasi RUSIJA JE IZVRŠILA AGRESIJU NA UKRAJINU! To je srž problema.
AliceInChains

#100867 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

Ne znam, dali si bio prisutan ili pratio temu Sirija.
Godinama nakon ulaska Rusa u konflikt i do samog kraja se propagiralo kako Sirijska vojska i Rusi gube i nikako nemogu vratiti pod kontrolu većinu teritorije. Kad je postalo presmiješno i besmisleno, se tema manje vise ugasila i glavni forumski dostavljaci ‘istine’ od strane stvarne sirijske vlade u exilu su se povukli.

Tako mi se čini malo i na ovoj temi. Razumijem ja podršku Ukrajini. Nego, budimo realni, kad bi isključivo pratio rat na ovoj temi, dobio bi dojam da je Ukrajina već prešišala Moskvu i stoji pred granicom Aljaske (slikovito). Slicno je bilo i na Sirijskoj temi.

Dan danas mi još ni jasno gdje je bilo glavno sijediste istinite sirijske vlade u exilu (Berlin, Paris ili London) :mrgreen:

Nebitno, ko ide prvi All In, nego rezultat.
Last edited by AliceInChains on 16/07/2022 16:17, edited 2 times in total.
Piaty

#100868 Re: Ukrajina

Post by Piaty »

AliceInChains wrote: 16/07/2022 15:57
japin_mutapi wrote: 16/07/2022 15:48 bezveze je ovo sto pises - reci Z i volim putina ... budi hrabar
Evo sad ću se tebi pravdati :mrgreen:

Nego, pazi da te ne proguta doza ratne propagande pa u tvojim ‘prognozama’ na kraju ne i ispadneš opet donji, kao što se tiče ishoda rata u Siriji.

Ipak nebi volio da se na kraju povućeš kao Savo.
Gospon, vi fulate. Ne ispada se ovdje donji! Ni Rus koji je za civilizaciju nije donji. Biti za civilizaciju je konstanta. Dal ti to razumijes?

Mi ne prognoziramo vec navijamo za slobodan svijet, a ne navijamo za gubernije, horde i kolektivizam.

Jbt ovaj moj Alice In Chains totalno drugacije zvuci :)
Last edited by Piaty on 16/07/2022 16:13, edited 1 time in total.
mo-town

#100869 Re: Ukrajina

Post by mo-town »

GandalfSivi wrote: 16/07/2022 15:02

Mozda je vuk dos'o da proba sushi (znam da je delfin sisar al' to vuku ne znaci puno).
Osmi Socrates

#100870 Re: Ukrajina

Post by Osmi Socrates »

AliceInChains wrote: 16/07/2022 16:12

Godinama nakon ulaska Rusa u konflikt i do samog kraja se propagiralo kako Sirijska vojska i Rusi gube i nikako nemogu vratiti pod kontrolu većinu teritorije. Kad je postalo presmiješno i besmisleno, se tema manje vise ugasila i glavni forumski dostavljaci ‘istine’ od strane stvarne sirijske vlade u exilu su se povukli.

Dan danas mi još ni jasno gdje je bilo glavno sijediste istinite sirijske vlade u exilu (Berlin, Paris ili London) :mrgreen:

Prijatelju, takva vrsta narativa je sasvim normalna za bilo koji rat. Na kraju krajeva, ovo je forum, nije novinska agencija. Ljudi navijaju za slabijeg i nedužnog, šta tu ima loše? Ako nekom smeta navijanje, može potražiti vijesti na milion drugih mjesta.

Ali je recimo daleko čovjeku mučnije kada vidi da ima poremećenih likova koji bi se radovali pobjedi Rusije. Za takve je teško naći neku olakšavajuću okolnost.
AliceInChains

#100871 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

Osmi Socrates wrote: 16/07/2022 16:21
AliceInChains wrote: 16/07/2022 16:12

Prijatelju, takva vrsta narativa je sasvim normalna za bilo koji rat. Na kraju krajeva, ovo je forum, nije novinska agencija. Ljudi navijaju za slabijeg i nedužnog, šta tu ima loše? Ako nekom smeta navijanje, može potražiti vijesti na milion drugih mjesta.

Ali je recimo daleko čovjeku mučnije kada vidi da ima poremećenih likova koji bi se radovali pobjedi Rusije. Za takve je teško naći neku olakšavajuću okolnost.
Uopste ne sporim. Forum nije novinska agencija, ali se uglavnom prenose informacije odatle na ovu temu.
Posto u svakom ratu ili konfliktu na svim zaraćenim stranama pretežno vlada suprotna propaganda, ovdje se prenosi iz sasvim razumnih razloga pretežno ‘naša’.

Ali, i tu se valjda slažemo, propaganda, iako je naša, ne predstavlja baš uvijek stvarnost.

I valjda se treba bas na forumu ostaviti prostor za raspravu oko diskutabilnih informacija, a ne ljude automatski difamirati, kao sto to pokušava mutapi trenutno sa mnom, jer ne klimam glavom i aplaudiram nakon svakog mrtvog ‘orka’ (mislim, donekle i bolesno)

I baš me zanima, na koji način ja to prenosim rusku propagandu?

Umoran sam pravdati se jednim te istim kandidatima poslije svakog upisa.
eltroxin

#100872 Re: Ukrajina

Post by eltroxin »

Spoiler
Show
AliceInChains wrote: 16/07/2022 14:22]
Tačno. Samo da dodam:

Inflacija je najkasnije več krajem prošle godine postala ozbiljni problem.

Lockdown u Kini i embargo na ruske resurse (tj. umjetno smanjivanje globalnih resursa) naravno potpaljuju inflaciju, ali nisu uzrok.

Euro pada, kao sto si dobro naveo zbog ne dizanja kamatne stope ECB-a. Zajedno sa manjkom energenata i prezaduženosti polovine Evrope to stvara vrlo ozbiljan problem.

Iz tog razloga, i več prije pocetka rata sam upozoravao na moguće posljedice, vezano za uvođenje pojedinih sankcija Rusima, pogotovo na energente.

Ali dobro, kao i uvijek, većina ljudi mora tek nisko pasti, prije nego sto skonta, šta je izgubljeno. Ali stojim iza toga, da su zapadni političari većinom blentavi, jer nisu bili u stanju evaluirati moguće posljedice po nas same.

I tako sve češće čitamo:

Putin kriv za glad
Putin kriv za pad Eura
Itd.

I tako nas ubi jedna zemlja sa GDP-om Italije, jer smo umislili da su Rusi, pa i cijeli svijet više ovisni od naših valuta, nego mi od njihovih resursa.

Ne volim biti pezimista, ali su predznaci iz današnje perspektive vrlo loši po nas, pa na kraju i za Ukrajinu (jer se konflikt ne riješava isključivo na bojnom polju)
Ubi’te pezimisam!
Bernardinac

#100873 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

AliceInChains wrote: 16/07/2022 15:11

To je najmanje što možemo uraditi i da padnemo u provaliju zajedno sa Ukrajinom (ako padnemo)?
Jer ONI se bore i za nas a radi se o budućnosti njihove i naše djece.
O kakvom se to riziku radi o kojem ti pričaš?
Ekonomski?
A šta je sa egzistencijalnim rizikom da će nas ruski i srpski svet staviti pod svoju čizmu, potjerat raketama iz domova ili poslati u Sibir ili neku masovnu grobnicu?
Pa ti misliš da su oni koji su smišljali sankcije Rusiji budale?
Šta bi ti? Ti bi uvozio i plaćao ruske energente da se možeš jeftino vozikat a 500 Km od tebe ljudi ginu od onih koji ti prodaju te energente i ubijaju po Ukrajini?
Pa čovječe civilizirani svijet je u ratu sa barbarima koji prodaju i zarađuju od tih energenata i od toga finansiraju imperijalistički rat.
EU je još ovisna o tome ali će se sve morati prekinuti kad tad. I preživjet će.
Nek Rusi prodaju kome hoće ali Eu i zapad ne smiju finansirati tu rusku ratnu mašineriju.
Za svaki litat nafte i m3 plina prodanih na zapadu rus pravi metak i raketu sa kojim će napadati i ubijati.
Neće ulagati u obrazovanje već u propagandu i rat.

Ako Ukrajinci kažu... Prestanite kupovati od Rusa, zašto misliš da se trebamo "svezati za stablo" i ignorisati njihove vapaje?
Last edited by Bernardinac on 16/07/2022 17:16, edited 2 times in total.
Čitalac

#100874 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Bivši litvanski šef diplomatije...

pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#100875 Re: Ukrajina

Post by pici »

Manje bosni sadake, ode sve za Ukrajinu.
Post Reply