AliceInChains wrote: ↑16/07/2022 15:11
Milenkov buraz wrote: ↑16/07/2022 14:35
Stvar je mnogo komplekcnija nego se čini i EU političari nisu blentavi već je logično da u svemu ovome prestaneš ili ograničiš naftu i plin iz Rusije pa i po cijenu inflacije. Jednostavno kada je rat onda se gubi ali to će sigurno imati još gori efekat po Ruse. Zar zaista misliš da je bilo moguće da sve ostane isto a da se vodi rat u Ukrajini? E to je blentavo ko kod misli. Ljudi su postali sebični, ja bih rado plaćao litar goriva 10 KM, prešao na vožnju biciklom samo da vidim Rusiju kako se raspada i gubi. U svakom lošem ima nešto dobro, srednjoročno Evropa i civilizovan svijet dobiva jer će se ovisnost o ruskim resursima smanjiti do krajnjih granica pa možda i totalno prekinuti. Ne treba puno da se skonta ko je krajnji gubitnik. To ti je isto kao kada na fakultetu godinama učiš, radiš, pišaš krv i znoj da nešto ostvriš i onda jednog dana diplomiraš i dobiješ posao s kojim si nevisan i imaš sve mogućnosti. E tako ti je i sa ovim, neka košta šta košta. Možemo se svi odreći dijela udobnmosti radi općeg dobra i budućnosti nas i naše djece. Simple as that!
Razumijem tvoje razmišljanje, nego iz moje perspektive ipak nije “Simple as that”.
U konfliktu sa Rusima oko Ukrajine se ide na ,All-In’. Ishod nije tako jasan, kao sto ti i, moram priznati, većina ljudi u mojem okruženju teže predstaviti.
Situacija u kojoj se nalazimo je takva, da svi gubimo. E sad, čija je bolna tačka niža? Budučnost će pokazati.
Iako to većina ne voli ni smisliti:
Postiji mogućnost, da mi u našoj borbi za Ukrajinu zajedno padnemo u provaliju. I tvrdim, trebao se rizik bolje procijeniti. Kad je moja malenkost već davno prije procijenila da u embargu energentata postoji rizik, zašto to nisu mogli naši političari ni smisliti?
Plakativno: Mogao si druga spasiti sigurnije da se izvuče iz provalije, da si se svezao za stablo i minimirao rizik, umjesto da mu emocionalno u istoj sekundi pružis ruku. Dali ćeš sa njim pasti u provaliju je zasad otvoreno pitanje.
To je najmanje što možemo uraditi i da padnemo u provaliju zajedno sa Ukrajinom (ako padnemo)?
Jer ONI se bore i za nas a radi se o budućnosti njihove i naše djece.
O kakvom se to riziku radi o kojem ti pričaš?
Ekonomski?
A šta je sa egzistencijalnim rizikom da će nas ruski i srpski svet staviti pod svoju čizmu, potjerat raketama iz domova ili poslati u Sibir ili neku masovnu grobnicu?
Pa ti misliš da su oni koji su smišljali sankcije Rusiji budale?
Šta bi ti? Ti bi uvozio i plaćao ruske energente da se možeš jeftino vozikat a 500 Km od tebe ljudi ginu od onih koji ti prodaju te energente i ubijaju po Ukrajini?
Pa čovječe civilizirani svijet je u ratu sa barbarima koji prodaju i zarađuju od tih energenata i od toga finansiraju imperijalistički rat.
EU je još ovisna o tome ali će se sve morati prekinuti kad tad. I preživjet će.
Nek Rusi prodaju kome hoće ali Eu i zapad ne smiju finansirati tu rusku ratnu mašineriju.
Za svaki litat nafte i m3 plina prodanih na zapadu rus pravi metak i raketu sa kojim će napadati i ubijati.
Neće ulagati u obrazovanje već u propagandu i rat.
Ako Ukrajinci kažu... Prestanite kupovati od Rusa, zašto misliš da se trebamo "svezati za stablo" i ignorisati njihove vapaje?