Ukrajina
-
lajkujMe
#100826 Re: Ukrajina
Kuku lele sta im Himars uradi
-
Zumbul2
#100827 Re: Ukrajina
Lajk me, hvala za Firms, usput mislim da je Stanislav još u ruskim rukama, i pitanje za ekonomiste, ako neko zna razlog za ovako jak dolar????
- madner
#100828 Re: Ukrajina
Pa prvo dosta ih je vezano za Rusiju. Drugo trziste ima vecu potraznju za kadrom od ponude. Pogotovo sto je i Ukraina otpala, djelom.
-
lajkujMe
#100829 Re: Ukrajina
Stanislav je jucer bio pokriven Ukr Artiljerijom danas nije.
Ili su ga UA oslobodile ili odbijeni.
Ja ga stavljam u sivu zonu.
Centralna Banka Amerike drasticno digla kamatnu stopu koliko ja znam.
Dolar je skup za kupiti trenutno
-
saimidin
#100830 Re: Ukrajina
Upravo suprotno, kada te neko napadne imas se pravo braniti
Naravno da trebas biti bolji od agresora I nikada ne napadati prvi, ne napadati namjerno neduzne I slabe, ali ako 85% orka podrzava napad I sve sto se cini u UA, onda je 85% orka legitimna meta u odbrani UA
I prvo napadni industriju, logistiku, I pokusaj dozvati pameti, ali moras biti spreman na sve da pobijedis, jer ludjaci su spremni uciniti strasne stvari, sve dok ih neko ne zaustavi, a to moze samo silom
-
lajkujMe
#100831 Re: Ukrajina
Ako je cijena pobjede da izvrsim genocid nad drugim narodom neka hvala
Unistavanje industrije, vojske, infrastrukture je ok
Ali ravnanje gradova i udari na lokacije pod cijenu zivota stotina civila nije.
Unistavanje industrije, vojske, infrastrukture je ok
Ali ravnanje gradova i udari na lokacije pod cijenu zivota stotina civila nije.
-
toska
#100832 Re: Ukrajina
sigurno ima već puno analiza, ali nema potrebe...
-Amerika je prva krenula u dizanje kamatnih stopa, Euro kaska, veće kamata znači i povrat na držanje te valute i dolazi do preljevanja.
povečanjem kamatnih stopa je najefikasniji način za borbu protiv inflacije koju država može učiniti,
novac postaje skup za posuđivanje, pada potrošnja i pad cijena.
-drugi razlog, rat na granicima euro zone , ili bilo koje druge, unosi neizvjesnost i pad valute.
p.s. 2014 i prvim ratom, bio je još veći pad Eura u odnosu na Dolar
i da, USD se smatra sigurnim utočištem u nemirnim vremenima
-
lajkujMe
#100833 Re: Ukrajina
Sad ce to oni istovarati lokalno odmah kod artiljerije
Dronovi i 155mm haubice ce imati veselje ispred sebe
-
lajkujMe
#100834 Re: Ukrajina
Danas je u Marijupolju uocena velika Orc kolona od 100 vozila to je otprilike 1 BTG snage pravac Melitpol-Kherson
Potvrdjeno usput da logistika sad ide samom obalom jer se boje Himarsa
Potvrdjeno usput da logistika sad ide samom obalom jer se boje Himarsa
- Čitalac
#100835 Re: Ukrajina
Ukrajina optužuje američke i evropske banke i najavljuje sudski proces nakon rata.
https://www.ft.com/content/ba60a1da-ff7 ... c1e5de2050Government official says JPMorgan, HSBC, Citi and Crédit Agricole are guilty of ‘war crimes’
The Ukrainian government has told US and European bank bosses to sever ties with groups that trade Russian oil, as a top aide to president Volodymyr Zelenskyy accused the lenders of “war crimes”. Oleg Ustenko, economic adviser to Zelenskyy, wrote to bankers including JPMorgan Chase’s Jamie Dimon and HSBC’s Noel Quinn, asking them to stop financing companies that trade Russian oil and sell shares in state-backed oil and gas groups Gazprom and Rosneft. In the letters, seen by the Financial Times, which were sent this week and also went to Citigroup and Crédit Agricole, banks were accused of “prolonging” the war by providing credit to companies that ship Russian oil and told they would be blocked from participating in the postwar reconstruction of Ukraine. In an interview with the FT, Ustenko said that Ukraine’s Ministry for Justice intends to sue the banks at the International Criminal Court once the war ends, and that Ukraine’s security services were collecting information on the financial institutions supporting Russian fossil fuels.
-
Excel2
#100836 Re: Ukrajina
Ne radim u banci pa to ne mogu komentirari. Sto znam je da smo, kao velika firma, kontaktirali sve banke da ih pitamo da li je cash collection moguc i svi su rekli da nije problem prebacivati. Tako vec radimo par mjeseci. Da li ce se nesto promijeniti, moguce je ali za sad je tako.
Btw transport je isto moguc, samo skuplji dosta. Saljemo kamione robe redovno.
Last edited by Excel2 on 16/07/2022 14:17, edited 1 time in total.
-
lajkujMe
#100837 Re: Ukrajina
Opet Aerodrom
-
lajkujMe
#100838 Re: Ukrajina
Malo je reci da ovog rodjena Mater hoce mrtvog
Kaze da njegova citava jedinica sem njega i jos jednog hoce da zbrisu
Kaze jos 3 jedinice su pobjegle
Kaze da im je general sranje od covjeka kojeg ne zanima ljudski zivot
Mater ga ubjedjuje da ne bjezi da mu je to sveta duznost i slusaj ovo
Mora da si u proslom zivotu pobjegao od duznosti ,moras se sad iskupiti za prosli zivot
Ja lude krave rodjenog sina hoce da ubije tjerajuci ga da ostane
Kaze da njegova citava jedinica sem njega i jos jednog hoce da zbrisu
Kaze jos 3 jedinice su pobjegle
Kaze da im je general sranje od covjeka kojeg ne zanima ljudski zivot
Mater ga ubjedjuje da ne bjezi da mu je to sveta duznost i slusaj ovo
Mora da si u proslom zivotu pobjegao od duznosti ,moras se sad iskupiti za prosli zivot
Ja lude krave rodjenog sina hoce da ubije tjerajuci ga da ostane
-
saimidin
#100839 Re: Ukrajina
Svakako imas pravo na svoj stav, ali vecina ljudi ne misli tako, tj vise voli sebe nego druge
Cak sta vise ne mogu se sjetiti ni jednog primjera iz historije da je neko radije pristao nestati nego se boriti svim raspolozivim
A drugo je da normalni ljudi I nakon sto su napadnuti I ucinjene im ogromne stete, nakon sto savladaju ludjaka, traze civilizovano rjesenje, primjer de I jap
Dakle sve je dopusteno dok agresor ne potpise kapitulaciju I preda se, tada treba biti civilizovan I reintegrirati zaludjene, jer kada uklonis ispiranje mozga, velika vecina ce nadoci na normalno I moralno ponasanje
Negdje kao da sam vidio nova istrazivanja pokazuju pad podrske medju orcima teroristickoj operaciji u UA, a tek su pocele sankcije, a da ne govorimo kada bi ih izolovali, ne bi bilo potrebe ni za raketiranjem industrije, mozes je unistiti bez ispaljenog metka, ali treba ti kina I indija na tvojoj strani
-
lajkujMe
- AliceInChains
#100841 Re: Ukrajina
Tačno. Samo da dodam:toska wrote: ↑16/07/2022 13:54sigurno ima već puno analiza, ali nema potrebe...
-Amerika je prva krenula u dizanje kamatnih stopa, Euro kaska, veće kamata znači i povrat na držanje te valute i dolazi do preljevanja.
povečanjem kamatnih stopa je najefikasniji način za borbu protiv inflacije koju država može učiniti,
-drugi razlog, rat na granicima euro zone , ili bilo koje druge, unosi neizvjesnost i pad valute.
Inflacija je najkasnije več krajem prošle godine postala ozbiljni problem.
Lockdown u Kini i embargo na ruske resurse (tj. umjetno smanjivanje globalnih resursa) naravno potpaljuju inflaciju, ali nisu uzrok.
Euro pada, kao sto si dobro naveo zbog ne dizanja kamatne stope ECB-a. Zajedno sa manjkom energenata i prezaduženosti polovine Evrope to stvara vrlo ozbiljan problem.
Iz tog razloga, i več prije pocetka rata sam upozoravao na moguće posljedice, vezano za uvođenje pojedinih sankcija Rusima, pogotovo na energente.
Ali dobro, kao i uvijek, većina ljudi mora tek nisko pasti, prije nego sto skonta, šta je izgubljeno. Ali stojim iza toga, da su zapadni političari većinom blentavi, jer nisu bili u stanju evaluirati moguće posljedice po nas same.
I tako sve češće čitamo:
Putin kriv za glad
Putin kriv za pad Eura
Putin kriv za katastrofalno stanje ekonomije i valute Japana
Itd.
I tako nas ubi jedna zemlja sa GDP-om Italije, jer smo umislili da su Rusi, pa i cijeli svijet više ovisni od naših valuta, nego mi od njihovih resursa.
Ne volim biti pezimista, ali su predznaci iz današnje perspektive vrlo loši po nas, pa na kraju i za Ukrajinu (jer se konflikt ne riješava isključivo na bojnom polju)
Last edited by AliceInChains on 16/07/2022 14:28, edited 1 time in total.
-
lajkujMe
#100842 Re: Ukrajina
Mic po mic i bivse sovjetske zemlje se distanciraju od Rusije
Turkmenistan zabranio sve Ruske medije u zemlji
-
lajkujMe
#100843 Re: Ukrajina
Checheni men se cini
-
saimidin
#100844 Re: Ukrajina
Slicno iskustvo kod mene, mada ce biti sve teze, jer mnoge sankcije imaju odgodu stupanja na snaguExcel2 wrote: ↑16/07/2022 14:06Ne radim u banci pa to ne mogu komentirari. Sto znam je da smo, kao velika firma, kontaktirali sve banke da ih pitamo da li je cash collection moguc i svi su rekli da nije problem prebacivati. Tako vec radimo par mjeseci. Da li ce se nesto promijeniti, moguce je ali za sad je tako.
-
Milenkov buraz
#100845 Re: Ukrajina
Stvar je mnogo komplekcnija nego se čini i EU političari nisu blentavi već je logično da u svemu ovome prestaneš ili ograničiš naftu i plin iz Rusije pa i po cijenu inflacije. Jednostavno kada je rat onda se gubi ali to će sigurno imati još gori efekat po Ruse. Zar zaista misliš da je bilo moguće da sve ostane isto a da se vodi rat u Ukrajini? E to je blentavo ko kod misli. Ljudi su postali sebični, ja bih rado plaćao litar goriva 10 KM, prešao na vožnju biciklom samo da vidim Rusiju kako se raspada i gubi. U svakom lošem ima nešto dobro, srednjoročno Evropa i civilizovan svijet dobiva jer će se ovisnost o ruskim resursima smanjiti do krajnjih granica pa možda i totalno prekinuti. Ne treba puno da se skonta ko je krajnji gubitnik. To ti je isto kao kada na fakultetu godinama učiš, radiš, pišaš krv i znoj da nešto ostvriš i onda jednog dana diplomiraš i dobiješ posao s kojim si nevisan i imaš sve mogućnosti. E tako ti je i sa ovim, neka košta šta košta. Možemo se svi odreći dijela udobnmosti radi općeg dobra i budućnosti nas i naše djece. Simple as that!AliceInChains wrote: ↑16/07/2022 14:22SpoilerShowTačno. Samo da dodam:toska wrote: ↑16/07/2022 13:54
sigurno ima već puno analiza, ali nema potrebe...
Inflacija je najkasnije več krajem prošle godine postala ozbiljni problem.
Lockdown u Kini i embargo na ruske resurse (tj. umjetno smanjivanje globalnih resursa) naravno potpaljuju inflaciju, ali nisu uzrok.
Euro pada, kao sto si dobro naveo zbog ne dizanja kamatne stope ECB-a. Zajedno sa manjkom energenata i prezaduženosti polovine Evrope to stvara vrlo ozbiljan problem.
Iz tog razloga, i več prije pocetka rata sam upozoravao na moguće posljedice, vezano za uvođenje pojedinih sankcija Rusima, pogotovo na energente.
Ali dobro, kao i uvijek, većina ljudi mora tek nisko pasti, prije nego sto skonta, šta je izgubljeno. Ali stojim iza toga, da su zapadni političari većinom blentavi, jer nisu bili u stanju evaluirati moguće posljedice po nas same.
I tako sve češće čitamo:
Putin kriv za glad
Putin kriv za pad Eura
Itd.
I tako nas ubi jedna zemlja sa GDP-om Italije, jer smo umislili da su Rusi, pa i cijeli svijet više ovisni od naših valuta, nego mi od njihovih resursa.
Ne volim biti pezimista, ali su predznaci iz današnje perspektive vrlo loši po nas, pa na kraju i za Ukrajinu (jer se konflikt ne riješava isključivo na bojnom polju)
-
Excel2
#100846 Re: Ukrajina
Da, iskreno ovo je mene malo razocaralo, ali je za sad moguce. Ima neka indicija da se to mijenja i da nece biti moguce vise. Tako da mi je ovo sto je madner spominjao za IT nerealno, jer otvaranjem jedne firme u jednoj zemlji, druge u drugoj, gdje je jedna profitni centar, druga cost centar, se ulazi u velike poreske rizike. Ima zemalja koje bi ti na sav recharge (transfer prices usluga) obracunali porez na dohodak.saimidin wrote: ↑16/07/2022 14:29Slicno iskustvo kod mene, mada ce biti sve teze, jer mnoge sankcije imaju odgodu stupanja na snaguExcel2 wrote: ↑16/07/2022 14:06
Ne radim u banci pa to ne mogu komentirari. Sto znam je da smo, kao velika firma, kontaktirali sve banke da ih pitamo da li je cash collection moguc i svi su rekli da nije problem prebacivati. Tako vec radimo par mjeseci. Da li ce se nesto promijeniti, moguce je ali za sad je tako.
-
lajkujMe
#100847 Re: Ukrajina
Posljedica aktivnosti sonara
-
plavi_E
#100848 Re: Ukrajina
Putin je kriv za rat u Ukrajini i za sve posljedice tog rata. Zapad pogotovo EU nije bila spremna za ovaj rat jer nisu vjerovali do zadnjeg dana da se moze dogoditi za razliku od Putka koji je ovaj rat planirao godinama. Ali na njegovu nesrecu sa potpuno pogresnim informacijama o stanju stvari na terenu. Zapad jednostavno nije imao druge mogucnosti nego da reaguje kako je reagovao. Kostat ce ih ekonomski ali nemaju drugog izlaza. Kako je ko prosao u ovom ratu vidjet ce mo za 3-4 godine.AliceInChains wrote: ↑16/07/2022 14:22 I tako sve češće čitamo:
Putin kriv za glad
Putin kriv za pad Eura
Itd.
-
saimidin
#100849 Re: Ukrajina
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/reg ... ata-776323
Nadati se porazu bratskih orkovskog I cetnickog sveta, prvo u UA, a onda I na balkanu
Slava ukrajini

Nadati se porazu bratskih orkovskog I cetnickog sveta, prvo u UA, a onda I na balkanu
Slava ukrajini
-
plavi_E
#100850 Re: Ukrajina
Satelitski snimci otkrili: Rusi dva puta u mjesec dana testirali dronove u blizini Teherana
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/sate ... /220716034
Rusima (takozvanoj 2. vojnoj sili) tako dobro ide u ovom ratu da su odlucili otici mulama na noge i moliti za oruzje. Sve su ovo Rusi planirali ovako jos od samog pocetka.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/sate ... /220716034
Rusima (takozvanoj 2. vojnoj sili) tako dobro ide u ovom ratu da su odlucili otici mulama na noge i moliti za oruzje. Sve su ovo Rusi planirali ovako jos od samog pocetka.