Popularne stvari koje ne kontam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

no_sikiriki

#33651 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by no_sikiriki »

Ne kontam biranje destinacije za sljedeće putovanje na osnovu toga gdje imaš neku tetku/rođaka/jarana od jarana. :mrgreen:
Razumijem da je primarni razlog to što nećeš morati plaćati smještaj, ali brate...sve ima svoju cijenu. Dakle, ne pričam o posjeti familiji, nego bukvalno ono ide mi se negdje, "aha, imam u Svedskoj toga i toga"," ah da, imam u Parizu jarana, idem tamo".
Radije ne bih išla nigdje par godina i otišla u vlastiti smještaj, nego se uvaljivala nekome. I ne, ne pričam o par dana posjete... :mrgreen:
Rijeka_snova

#33652 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Rijeka_snova »

Ljudi nemaju obzira I žele da uštede pod svaku cijenu

Sto se tice kurbanskog mesa, ako mislite na ovcetinu, arapska i azijska kuhinja ima savršena jela sa ovcetinom i janjetinom. I po bosanski se zaista da pripremiti vrhunski, uz pretis lonac i zapeći u rerni. I uz kupus ide odlično. Ne jedem nikako to meso ali pripremam za porodicu i svi vole da jedu i to im je specijalitet. Meni licno ne mirise lijepo ali to je do mene i mog ukusa. Mojim roditeljima niko iz komsiluka ne donese za kurban ovcetinu, a oni to bas vole i bas, bas se obraduju kad im mi donesemo da mogu sebi pripremiti.

Ovi koji ne žele da primaju kurban mogu jednostavno skupiti kurbane koje dobiju i odnijeti na mjesta na kojima primaju donacije. Mi smo tako jedne godine uradili jer nismo mogli da se brinemo za to u tom periodu. Nije mi jasna ta neka ljutnja. Ne donosi niko kurban zato što ti miali zlo ili zato sto želi da te zatrpa s mesom nego zato sto te smatra komšijom i želi da te počasti.

Meso nije lošeg kvaliteta nego je to takav tip mesa kojem treba vise obrade i to je odlično meso, uglavnom jako zdravo jer nije hranjeno koncentratima i slično, nego uglavnom po ispasama. To meso nije odvratno nego ga vi ne umijete pripremiti a ne želite se ni potruditi i pronaci kako ga pripremiti nego se najlakše žaliti.

Bas bezveze
DEMONIKA

#33653 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by DEMONIKA »

ne kontam da na nekim horor forumima imaš više slobode da pišeš neg ovdje
crveni_makovi

#33654 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by crveni_makovi »

JoseMujica wrote: 14/07/2022 17:55
crveni_makovi wrote: 13/07/2022 12:23 @sale07 Ako imas neki dobar recept kako ti pravis to meso da bude ukusno i da ne smrdi, slobodno podijeli. Rado cu probati recept koji cini cuda.
iskuhaš ga satak u vodi sa začinima...prebaciš u tepsiju i zapečeš sa krompirom i rižom
To sve ide lijepo s finom relativno mladom ovcetinom. Koristimo je u ishrani i bude ukusno. Medjutim, ovo sto se cesto donosi kao kurban ne spase ni sati iskuhavanja u pretisu ni ikakvi zacini. Da li su to uskopljeni ovnovi ili sta li je to ne znam.

Za komentare o javnim kuhinjama, ono sto meni nije dobro ne bih nosila ni u javnu kuhinju sve i da imam neku u blizini. A o karakteru ljudi koji kradu nema sta posebno da se razmislja.
vjeshalica

#33655 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by vjeshalica »

Rijeka_snova wrote: 15/07/2022 00:55 Ljudi nemaju obzira I žele da uštede pod svaku cijenu

Sto se tice kurbanskog mesa, ako mislite na ovcetinu, arapska i azijska kuhinja ima savršena jela sa ovcetinom i janjetinom. I po bosanski se zaista da pripremiti vrhunski, uz pretis lonac i zapeći u rerni. I uz kupus ide odlično. Ne jedem nikako to meso ali pripremam za porodicu i svi vole da jedu i to im je specijalitet. Meni licno ne mirise lijepo ali to je do mene i mog ukusa. Mojim roditeljima niko iz komsiluka ne donese za kurban ovcetinu, a oni to bas vole i bas, bas se obraduju kad im mi donesemo da mogu sebi pripremiti.

Ovi koji ne žele da primaju kurban mogu jednostavno skupiti kurbane koje dobiju i odnijeti na mjesta na kojima primaju donacije. Mi smo tako jedne godine uradili jer nismo mogli da se brinemo za to u tom periodu. Nije mi jasna ta neka ljutnja. Ne donosi niko kurban zato što ti miali zlo ili zato sto želi da te zatrpa s mesom nego zato sto te smatra komšijom i želi da te počasti.

Meso nije lošeg kvaliteta nego je to takav tip mesa kojem treba vise obrade i to je odlično meso, uglavnom jako zdravo jer nije hranjeno koncentratima i slično, nego uglavnom po ispasama. To meso nije odvratno nego ga vi ne umijete pripremiti a ne želite se ni potruditi i pronaci kako ga pripremiti nego se najlakše žaliti.

Bas bezveze
:kiss:
Chloe
Photo mod

#33656 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Chloe »

crveni_makovi wrote: 13/07/2022 12:23 @sale07 Ako imas neki dobar recept kako ti pravis to meso da bude ukusno i da ne smrdi, slobodno podijeli. Rado cu probati recept koji cini cuda.
Meso se natapa u vodi sa octom, u soku od limuna, u kefiru, premazano debljim slojem senfa i umota u foliju, sve to po minimalno 2-3 h stoji, i šta god da izabereš, nakon natapanja meso se dobro ispere, tek onda pristupa mariniranju, kuhanju ili šta već želiš pripremiti....

p.s. majčina dušica i nana su začini koji dobro idu uz ovčetinu
crveni_makovi

#33657 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by crveni_makovi »

@Chloe vjeruj da su sva natapanja i iskuhavanja i zacini isprobani. Meso od najvjerovatnije uskopljenog ovna ima prejak miris i puno je jace i ruznijeg okusa od mesa ovce.
Suzie Q

#33658 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Suzie Q »

no_sikiriki wrote: 14/07/2022 22:27 Ne kontam biranje destinacije za sljedeće putovanje na osnovu toga gdje imaš neku tetku/rođaka/jarana od jarana. :mrgreen:
Razumijem da je primarni razlog to što nećeš morati plaćati smještaj, ali brate...sve ima svoju cijenu. Dakle, ne pričam o posjeti familiji, nego bukvalno ono ide mi se negdje, "aha, imam u Svedskoj toga i toga"," ah da, imam u Parizu jarana, idem tamo".
Radije ne bih išla nigdje par godina i otišla u vlastiti smještaj, nego se uvaljivala nekome. I ne, ne pričam o par dana posjete... :mrgreen:
iz tvoje perspektive je to sigurno bezveze, ali mi zivimo vani i jedva cekamo da nam se najave prijatelji/rodbina/poznanici. Nazalost premalo se svi generalno vidjamo i raduje nas kada se jave. Cak snosimo i troskove puta ako treba, isplaniramo gdje bi zajendo isli, sta bi razgledali... ali unatoc tome imamo malo posjeta. A zivimo u velegradu. I kad nekoga pozovemo da nam dodje, to nije floskula, zaista to mislimo. I iz perspektive nas koji zivimo negdje drugo, ako cujemo da je prijatelj/rodjak bio u blizini i nije se javio, uvrijedimo se. Ne uzmemo za zlo, ali nas povrijedi.
E sad, ako ima onih koji to iskoristavaju...druga je prica.
no_sikiriki

#33659 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by no_sikiriki »

Suzie Q wrote: 15/07/2022 12:45 iz tvoje perspektive je to sigurno bezveze, ali mi zivimo vani i jedva cekamo da nam se najave prijatelji/rodbina/poznanici. Nazalost premalo se svi generalno vidjamo i raduje nas kada se jave. Cak snosimo i troskove puta ako treba, isplaniramo gdje bi zajendo isli, sta bi razgledali... ali unatoc tome imamo malo posjeta. A zivimo u velegradu. I kad nekoga pozovemo da nam dodje, to nije floskula, zaista to mislimo. I iz perspektive nas koji zivimo negdje drugo, ako cujemo da je prijatelj/rodjak bio u blizini i nije se javio, uvrijedimo se. Ne uzmemo za zlo, ali nas povrijedi.
Mislim da ipak pričamo o dvije različite stvari. Radi se o ljudima koji žele da putuju, ali nemaju dovoljno novca/žele da uštede što više, i onda idu tamo gdje imaju "nekoga" isključivo iz tog razloga. Ne zato što zaista žele vidjeti tog rođaka/poznanika. I uvaljuju se pod svaku cijenu, nebitno što ta osoba nema prostora, vremena itd.
Drugo je to kad te neko zove i zaista želi da te ugosti kao vi, što je jako lijepo. Bila sam i ja sa porodicom tako kod rodice, i bilo je lijepo i nama i njoj; kod nje uvijek tako ima raje u posjeti, jer ih zove i ima uslove za to.
Raigor Stonehoof

#33660 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Raigor Stonehoof »

Suzie Q wrote: 15/07/2022 12:45
no_sikiriki wrote: 14/07/2022 22:27 Ne kontam biranje destinacije za sljedeće putovanje na osnovu toga gdje imaš neku tetku/rođaka/jarana od jarana. :mrgreen:
iz tvoje perspektive je to sigurno bezveze, ali mi zivimo vani i jedva cekamo da nam se najave prijatelji/rodbina/poznanici. Nazalost premalo se svi generalno vidjamo i raduje nas kada se jave. Cak snosimo i troskove puta ako treba, isplaniramo gdje bi zajendo isli, sta bi razgledali... ali unatoc tome imamo malo posjeta. A zivimo u velegradu. I kad nekoga pozovemo da nam dodje, to nije floskula, zaista to mislimo. I iz perspektive nas koji zivimo negdje drugo, ako cujemo da je prijatelj/rodjak bio u blizini i nije se javio, uvrijedimo se. Ne uzmemo za zlo, ali nas povrijedi.

Oooo davno izgubljena rodice, pa đe si ti meni cmok cmok :D :lol:
moonca

#33661 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

Chloe wrote: 15/07/2022 12:24

Meso se natapa u vodi sa octom, u soku od limuna, u kefiru, premazano debljim slojem senfa i umota u foliju, sve to po minimalno 2-3 h stoji, i šta god da izabereš, nakon natapanja meso se dobro ispere, tek onda pristupa mariniranju, kuhanju ili šta već želiš pripremiti....

🤭 nakon svega toga. sta jedemo................... jel' ko piletina..
Chloe
Photo mod

#33662 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Chloe »

moonca wrote: 15/07/2022 13:45
Chloe wrote: 15/07/2022 12:24

:lol: :lol: :lol: ko koka živičarka :oops:
moonca

#33663 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

Chloe wrote: 15/07/2022 13:47
moonca wrote: 15/07/2022 13:45

....😊 sta je s tom ... kokom..
Chloe
Photo mod

#33664 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Chloe »

moonca wrote: 15/07/2022 14:48
Chloe wrote: 15/07/2022 13:47

Tvrda i žilava :mrgreen: :lol:
Jack Be Nimble

#33665 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Jack Be Nimble »

Posto nas je svugdje po EU, kada idem bilo gdje, tamo je neko od rodbine ili skolske raje. Ali nikada ne ocekujem da cu kod njih spavati. Kazem dolazim i date adresu da nadjem neki airbnb blizu njih ili ako oni znaju dobar hotel.

Zelim ih vidjeti, ali ipak je fino imati svoj merak na samo.
Bloo
Globalna šefica

#33666 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Bloo »

Chloe wrote: 15/07/2022 15:20
moonca wrote: 15/07/2022 14:48

Tvrda i žilava :mrgreen: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol:
Oplakah na sabahu. bjez tamo.
detroit-mercy

#33667 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by detroit-mercy »

Ne kontam ovo postavljanje racuna sa mora iz Hrvatske, platio picu 100 Ojra, platio veceru 200 Ojra, kafu 25 Ojra i portale koji objavljuju ta sranja i raju koja komentarise, sere i ibreti se oko toga.
Toliko puta sam bio u Hrvatskoj i nikada ama bas nikada nisam naletio na neke lude cijene a bio sa u razlicitim restoranima ili pak da sam pojeo/popio nesto a da nisam znao sta kosta. Vazda su cijene svugdje istaknute.
moonca

#33668 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

. Hvale se... :-)
Bodkin

#33669 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Bodkin »

detroit-mercy wrote: 20/07/2022 17:51 Ne kontam ovo postavljanje racuna sa mora iz Hrvatske, platio picu 100 Ojra, platio veceru 200 Ojra, kafu 25 Ojra i portale koji objavljuju ta sranja i raju koja komentarise, sere i ibreti se oko toga.
Toliko puta sam bio u Hrvatskoj i nikada ama bas nikada nisam naletio na neke lude cijene a bio sa u razlicitim restoranima ili pak da sam pojeo/popio nesto a da nisam znao sta kosta. Vazda su cijene svugdje istaknute.
A zivota mi ljudi kontaju da sve treba biti kao 98e u makarskoj. Ne kontaju da te destinacije odakle postavljaju alike nisu za prosjecnog bosanca i to je to. Ljudi fakat misle hr u sezoni je nesto kao bih. Jebote nedostizno slavoncima ali eto nasi se ibrete
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#33670 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Matijevic_Vlado »

Ovi sto se preseravaju za kurbansko meso sigurno nikada nisu bili gladni.
Nierika

#33671 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Nierika »

Možda je i osjetljivost na mirise ili ocd ili tako nešto. :D
moonca

#33672 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

Jedne davne godine. amidza posalo suvu plechku... ovan.. :shock: .. umalo da hitnu.. zovemo... da nas sve spashavaju.. :lol: ' strashan miris'
Nierika

#33673 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Nierika »

Meni se danas učinilo da mi se meso u frižideru pokvarilo kako sam pročitala ovo o kurbanu. :D
Suzie Q

#33674 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Suzie Q »

detroit-mercy wrote: 20/07/2022 17:51 Ne kontam ovo postavljanje racuna sa mora iz Hrvatske, platio picu 100 Ojra, platio veceru 200 Ojra, kafu 25 Ojra i portale koji objavljuju ta sranja i raju koja komentarise, sere i ibreti se oko toga.
Realno, ne moze ti se desiti da slucajno sjednes tamo gdje je pizza 100€, ti lokali se iz aviona vide da su zara a i ne znam gdje pizza kosta toliko.

Nedavno smo u Splitu bili u jednoj top pizzeriji sa savrsenim pogledom (Renato, Setaliste Kalafata uz luku ako koga zanima), odemo svake godine kad smo na odmoru i ne gledamo na cijene, to nam je gust. Jest skuplje nego lani ali najskuplja pizza je oko 80kn. Ostale od 40 pa nadalje. Mislim da u Splitu i okolici nema bolje pizze. O lokaciji tj. pogledu da ne govorim.
nepass1

#33675 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by nepass1 »

Suzie Q wrote: 21/07/2022 08:18
Realno, ne moze ti se desiti da slucajno sjednes tamo gdje je pizza 100€, ti lokali se iz aviona vide da su zara a i ne znam gdje pizza kosta toliko.

Nedavno smo u Splitu bili u jednoj top pizzeriji sa savrsenim pogledom (Renato, Setaliste Kalafata uz luku ako koga zanima), odemo svake godine kad smo na odmoru i ne gledamo na cijene, to nam je gust. Jest skuplje nego lani ali najskuplja pizza je oko 80kn. Ostale od 40 pa nadalje. Mislim da u Splitu i okolici nema bolje pizze. O lokaciji tj. pogledu da ne govorim.
Moze se desiti ali ustanes i odes. Bar sam ja tako uradio :D
Post Reply