Ukrajina

lajkujMe

#100526 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Uhvaceni :lol:
Eo ga prvi indirektni dokaz da im fali municije...
Mlrs ispalio samo 9 raketa sto je za Ruse malo

lajkujMe

#100527 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

8) Cudno...

Zasto Rusi ruse mostove koji su im potrebni da napadnu Slovljansk?

Edit u komentarima pise da je ovo fejk video
sumirprimus

#100528 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Cudno je ovo sta je rszlog
lajkujMe

#100529 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Pa nista novo to im Ambasada govori jos od Februara..

Sad opet jer Rusi ocigledno hoce da rokaju sto vise civila u pozadini

Ovo nisam znao, Juzno Korejanci razvili svoju verziju HIMARS/M270
Tkz Chunmoo K239 sistem

Kombinacija Himsars i M270 najbolje od oboje stavljeno u jedan sistem.
Mobilam kao Himars na tockovima a vatrena snaga kao M270 s 12 raketa u jednom punjenju.
Ne bi bilo od zgoreg da se pojavi jedno 10 tak ovakvih u Ukrajini :D

Last edited by lajkujMe on 15/07/2022 08:58, edited 1 time in total.
BiBi911

#100530 Re: Ukrajina

Post by BiBi911 »

Image
hellhammer wrote: 15/07/2022 07:47 Sad sam vidio desetak tenkova M1A1 na Austrisko-Madzarskoj granici ofarbani u maslinaste boje
100 komada ide za Poljsku. Ti su tenkovi koji su bili na vježbi u Rumuniji.
lajkujMe

#100531 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

:roll:

Slusaj sad ovo, Saudija kupuje jeftinu Rusku naftu da bi namirila domace potrebe a sve svoje kapacitete prodaju po trzisnoj cijeni....
Saudija kupuje naftu :run:
lajkujMe

#100532 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

A evo sad i jedna hajmo reci pozitivna vijest

Americki kongres je usvojio vojni budzet za sljedecu godinu.
Jedna od klauzula je 100ml za obuku Ukrajinskih pilota na F16 i F15

Sto znaci da ce dobiti i avione ali je ovdje losa vijest sto ce ovo potrajati dugo nece ja mislim avioni stici za vrijeme konflikta

Nasao sam racunicu ma netu cijena obuke pilota za F16 je oko 5.6 ml $ sto znaci da je ovih 100ml dovoljno za oko 18-20 pilota
lajkujMe

#100533 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Mislim da se necemo nacuti lijepih vijesti sa terena ovih dana.
Sudeci po sadasnjem Firmsu ne izgleda dobro da budem iskren

Izmedju ostalog jutrosnji izvjestaj UA generalstaba koji je naveo granatirane gradove i sela nije spominjao Siversk sto me navodi da je u najboljem slucaju grad u teskim bliskim borbama
zateznistub

#100534 Re: Ukrajina

Post by zateznistub »

lajkujMe

#100535 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Primjetio sam sablon udara na magacine muninicije na istoku.

Tacno 2 linije od fronta do skroz u pozadinu obe idu paralelno uz zeljeznicke pruge...

Drugim rijecima posljednih dana su im udarali na glavna skladista
Sad su na red dosli manji lokalni
A poslije toga vjerovatno udari na mostove i zeljeznice plus PVO lokacije i komandna mjesta.

Komandnih mjesta je takodjer mnogo unisteno dosta Pukovnika i nizih je zaplatilo nekoliko brigada pogotovo 20 moto brigada i 121 VDV brigada su izgubile kompletno vodstvo.

Ako Ukrajinci rade po NATO doktrini a vjerujem da rade onda je u pitanju Kampanja.

Npr kao Zmijsko ostrvo koja je bila Kampanja s jasno ucrtanim ciljevima i rezultatima.

Ako sam u pravu ovo ce da potraje jos par sedmica dok se nw ostvare svi rezultati kampanje.
Nakon toga HIMARS i M270 ce biti angazirani na novoj kampanji.

A sadasnja je u biti kampanja strateskih udara na Municiju, comand and control i udar na komunikacije (logistiku)

To ce da oslabi Ruse zestoko pogotovo jer ovi CAC centri su popunjeni iskusnim ratnim vodstvom, njihove zamjene ce da budu zeleni iza usiju
Excel2

#100536 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

lajkujMe wrote: 15/07/2022 09:44 Primjetio sam sablon udara na magacine muninicije na istoku.

Tacno 2 linije od fronta do skroz u pozadinu obe idu paralelno uz zeljeznicke pruge...

A poslije toga vjerovatno udari na mostove i zeljeznice plus PVO lokacije i komandna mjesta.

Komandnih mjesta je takodjer mnogo unisteno dosta Pukovnika i nizih je zaplatilo nekoliko brigada pogotovo 20 moto brigada i 121 VDV brigada su izgubile kompletno vodstvo.

Ako Ukrajinci rade po NATO doktrini a vjerujem da rade onda je u pitanju Kampanja.

Npr kao Zmijsko ostrvo koja je bila Kampanja s jasno ucrtanim ciljevima i rezultatima.

Ako sam u pravu ovo ce da potraje jos par sedmica dok se nw ostvare svi rezultati kampanje.

A sadasnja je u biti kampanja strateskih udara na Municiju, comand and control i udar na komunikacije (logistiku)

To ce da oslabi Ruse zestoko pogotovo jer ovi CAC centri su popunjeni iskusnim ratnim vodstvom, njihove zamjene ce da budu zeleni iza usiju
Da li negdje ima lista svih skladista koja je unistena? Mislim, posto je vidljivo na google mapsu koliki su to Warehousi, ne razumijem kako neko nije izasao sa procjenom koliko ukupno je tu unisteno naoruzanja, sa gornjom i donjom granicom. To nije nemoguce izracunati sa poprilicnom preciznoscu.
Nakon toga mozes da vidis da li je to significant ili nije.

Btw jedan dobar nacin kako mogu da smanje efikasnost HIMARS-a po logistiku, je da formiraju XDock skladista, na udaljenostima oko 40 km, a prava da budu u pozadini na 120. Veliki kamioni nosivosti od 24 tone dopreme na ta parking mjesta tu kolicinu, a onda se samo pretovara u manje kamione od 6t nosivosti za kapilarnu dostavu. Ovo zahtjeva veliki skill i ozbiljan forecasting, ali je doable. Himarsi ne pucaju po danu i nije im izlozenost velika, jer tu nema puno municije. Ovaj vid dostave je praksa u mnogim multinacionalkama, tako da sigurno im nije nepoznat.
Zumbul2

#100537 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

lajkujMe wrote: 15/07/2022 09:19 Mislim da se necemo nacuti lijepih vijesti sa terena ovih dana.

Izmedju ostalog jutrosnji izvjestaj UA generalstaba koji je naveo granatirane gradove i sela nije spominjao Siversk sto me navodi da je u najboljem slucaju grad u teskim bliskim borbama

Biće kako kauboji žele. Oni imaju svoj plan koji samo oni znaju.. I intenzitet pomoći su prilagodili tome.. Mogli su umjesto 4 odmah dati i 14 ili 24 komada Himarsa a i posade poslati ako treba, dok se uvježbaju ukrajinci. Ali što bi oni žurili, njima je win - win kako god. A siguran sam da je sad i pitanje obraza, doći će do preokreta sigurno kad oni odluče.. Treba razjebati dobro odnose Evrope i Rusije, osakatiti ruse, učiniti Evropu ovisnu o Americi itd.. Treba vremena za sve to....
janje_

#100538 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

ko ima facebook:

SanskiBiser

#100539 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

janje_ wrote: 15/07/2022 10:00 ko ima facebook:
Spoiler
Show
On je kamiondzija sta kaze voze za Kijev nase krseve ? :-) :shock:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#100540 Re: Ukrajina

Post by pici »

lajkujMe wrote: 15/07/2022 09:19 Mislim da se necemo nacuti lijepih vijesti sa terena ovih dana.

Zadnja linija odbranje donbasa je Slavanjsk, iza toga Ukrima je tesko mada ne i nemoguce.Moraju rijesiti bokove, Harkiv, Herson i Zaporozje da bi ruse vratili nazad.Svaki prodor u Donbas bi ih doveo u poluokruzenje a to se pokazalo opasnim.
lajkujMe

#100541 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

@Excel2 ima ali evo ne mogu da nadjem onu dobru ako mi izadje na Twitter postavicu je

Zasto nasi razmjestaju kamione?
mirsek

#100542 Re: Ukrajina

Post by mirsek »

HIMARS wrote: 15/07/2022 10:02 pošto je sad rat prerastao u fazu obračuna artiljerije, i čija će nadmoć i biti presudna za dalji tok rata, evo i pregled odnosa snaga, mada, po meni puko nabrajanje ne znači puno

kao kad bi na jednoj strani bilo 1000 Lada i Moskviča i na drugoj 50 bmw-a i audija :-)

Image
Svabe su u 2sv ratu izgubili protiv Rusa kad je bio slican odnos kvaliteta naspram kvantiteta. Dzaba je bilo to sto je tenk tigar svemirski brod za T-34 kad je jednog tigra napadalo 5, 10, 20... T-34.
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#100543 Re: Ukrajina

Post by F&N »

mirsek wrote: 15/07/2022 10:21
HIMARS wrote: 15/07/2022 10:02 pošto je sad rat prerastao u fazu obračuna artiljerije, i čija će nadmoć i biti presudna za dalji tok rata, evo i pregled odnosa snaga, mada, po meni puko nabrajanje ne znači puno

kao kad bi na jednoj strani bilo 1000 Lada i Moskviča i na drugoj 50 bmw-a i audija :-)

Image
Svabe su u 2sv ratu izgubili protiv Rusa kad je bio slican odnos kvaliteta naspram kvantiteta. Dzaba je bilo to sto je tenk tigar svemirski brod za T-34 kad je jednog tigra napadalo 5, 10, 20... T-34.
Porediti ono vrijeme i ovo je nerealno.
Razlika u kvaliteti je bila takva da ju je lahko mogao nadmasiti kvantitet. Sofisticirano oruzje trenutno daje prednost kvalitetu u odnosu na kvalitet, sto se vidjelo na pocetku rata.
Drugo, u ono vrijeme tehnologija proizvodnje je bila vrlo jednostavna, zeljezo, motor, top i cijev, generalno basic proizvodnja. Trenutna proizvodnja naoruzanja zahtjeva puno vise komponenti, jer su performanse drugacije i vece, svakog komada artiljerije. Mozete vi proizvest raketni bacač, ali bez elektronike to je samo hrpa nepreciznih ispaljivača, pa ako pogodi pogodi.

Zato porediti bilo sta iz WW2 i ovog rata jednostavno nije realno.
janje_

#100544 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

SanskiBiser wrote: 15/07/2022 10:07
janje_ wrote: 15/07/2022 10:00 ko ima facebook:
Spoiler
Show
On je kamiondzija sta kaze voze za Kijev nase krseve ? :-) :shock:
i ja ne znam kome se isplati ovo prebaciti do u ukrajinu, ali eto..
mirsek

#100545 Re: Ukrajina

Post by mirsek »

F&N wrote: 15/07/2022 10:43
mirsek wrote: 15/07/2022 10:21
Razlika u kvaliteti je bila takva da ju je lahko mogao nadmasiti kvantitet. Sofisticirano oruzje trenutno daje prednost kvalitetu u odnosu na kvalitet, sto se vidjelo na pocetku rata.
Drugo, u ono vrijeme tehnologija proizvodnje je bila vrlo jednostavna, zeljezo, motor, top i cijev, generalno basic proizvodnja. Trenutna proizvodnja naoruzanja zahtjeva puno vise komponenti, jer su performanse drugacije i vece, svakog komada artiljerije. Mozete vi proizvest raketni bacač, ali bez elektronike to je samo hrpa nepreciznih ispaljivača, pa ako pogodi pogodi.

Ok, razumijem argumente. Ali onda se opet vracamo na to da Rusi nisu usli sa punom snagom i sa svim oruzjem u konflikt. Sa 100.000-200.000 vojnika da neko osvoji onoliku Ukrajinu ? To ne bi mogli ni Amerikanci taman da su im svih 200.000 vojnika marinci, mornaricke foke i zelene beretke sa svom modernom opremom i oruzjem.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#100546 Re: Ukrajina

Post by arman1 »

mirsek wrote: 15/07/2022 10:48

Ok, razumijem argumente. Ali onda se opet vracamo na to da Rusi nisu usli sa punom snagom i sa svim oruzjem u konflikt. Sa 100.000-200.000 vojnika da neko osvoji onoliku Ukrajinu ? To ne bi mogli ni Amerikanci taman da su im svih 200.000 vojnika marinci, mornaricke foke i zelene beretke sa svom modernom opremom i oruzjem.
Za 300€ civil vojni obveznika, a za 1000€ vojnik i policajac budu izvedeni iz rusije na teritoriju gdje su ruskim vlastima nedodirljivi. Relativno jeftino, a biznis cvijeta. Čak su i ljudi iz BiH uključeni u to. Za one koji spominju nekakav "puni ruski vojni potencijal". Kako rat odmiče sve više mladih rusa, a oni su osnovno topovsko meso je protiv rata. Vojnici i policajci masovno na bolovanju, falš ljekarski nalazi se štampaju kao nekad yu- dinari.
geralt

#100547 Re: Ukrajina

Post by geralt »

To je njihova puna snaga. Ostalo su regruti, a njih ne smiju slati van drzave bez objave rata.
Maliodmene

#100548 Re: Ukrajina

Post by Maliodmene »

Mozda mi njima ove zbog djelova itd itd, neko nama nove :D
mirsek

#100549 Re: Ukrajina

Post by mirsek »

arman1 wrote: 15/07/2022 10:54
Za 300€ civil vojni obveznika, a za 1000€ vojnik i policajac budu izvedeni iz rusije na teritoriju gdje su ruskim vlastima nedodirljivi. Relativno jeftino, a biznis cvijeta. Čak su i ljudi iz BiH uključeni u to. Za one koji spominju nekakav "puni ruski vojni potencijal". Kako rat odmiče sve više mladih rusa, a oni su osnovno topovsko meso je protiv rata. Vojnici i policajci masovno na bolovanju, falš ljekarski nalazi se štampaju kao nekad yu- dinari.
Pa dobro to je bilo i kod Amera kad su ratovali u Vijetnamu, nije to sad neko veliko cudo.
Rusi u stvari vrlo pazljivo koriste svoje potencijale s obzirom koliki su krkani a i Ukrajina kao da ne koristi sav ljudski potencijal jer ja jos nisam procitao da je pod oruzjem 1.000.000-1.500.000 Ukrajinaca sto je realna brojka za masovnu mobilizaciju i zemlju te velicine. Kao da hoce da igraju dugi konflikt sa nadmudrivanjem, niko ne ide all in.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#100550 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

lajkujMe wrote: 15/07/2022 09:44 Primjetio sam sablon udara na magacine muninicije na istoku.

slijedeća je, logično pvo i komunikacije.....klasična priprema terena po NATO standardu :D
Post Reply