Eo ga prvi indirektni dokaz da im fali municije...
Mlrs ispalio samo 9 raketa sto je za Ruse malo
100 komada ide za Poljsku. Ti su tenkovi koji su bili na vježbi u Rumuniji.hellhammer wrote: ↑15/07/2022 07:47 Sad sam vidio desetak tenkova M1A1 na Austrisko-Madzarskoj granici ofarbani u maslinaste boje
Da li negdje ima lista svih skladista koja je unistena? Mislim, posto je vidljivo na google mapsu koliki su to Warehousi, ne razumijem kako neko nije izasao sa procjenom koliko ukupno je tu unisteno naoruzanja, sa gornjom i donjom granicom. To nije nemoguce izracunati sa poprilicnom preciznoscu.lajkujMe wrote: ↑15/07/2022 09:44 Primjetio sam sablon udara na magacine muninicije na istoku.
Tacno 2 linije od fronta do skroz u pozadinu obe idu paralelno uz zeljeznicke pruge...
Drugim rijecima posljednih dana su im udarali na glavna skladista
Sad su na red dosli manji lokalni
A poslije toga vjerovatno udari na mostove i zeljeznice plus PVO lokacije i komandna mjesta.
Komandnih mjesta je takodjer mnogo unisteno dosta Pukovnika i nizih je zaplatilo nekoliko brigada pogotovo 20 moto brigada i 121 VDV brigada su izgubile kompletno vodstvo.
Ako Ukrajinci rade po NATO doktrini a vjerujem da rade onda je u pitanju Kampanja.
Npr kao Zmijsko ostrvo koja je bila Kampanja s jasno ucrtanim ciljevima i rezultatima.
Ako sam u pravu ovo ce da potraje jos par sedmica dok se nw ostvare svi rezultati kampanje.
Nakon toga HIMARS i M270 ce biti angazirani na novoj kampanji.
A sadasnja je u biti kampanja strateskih udara na Municiju, comand and control i udar na komunikacije (logistiku)
To ce da oslabi Ruse zestoko pogotovo jer ovi CAC centri su popunjeni iskusnim ratnim vodstvom, njihove zamjene ce da budu zeleni iza usiju
lajkujMe wrote: ↑15/07/2022 09:19 Mislim da se necemo nacuti lijepih vijesti sa terena ovih dana.
Sudeci po sadasnjem Firmsu ne izgleda dobro da budem iskren
Izmedju ostalog jutrosnji izvjestaj UA generalstaba koji je naveo granatirane gradove i sela nije spominjao Siversk sto me navodi da je u najboljem slucaju grad u teskim bliskim borbama
Biće kako kauboji žele. Oni imaju svoj plan koji samo oni znaju.. I intenzitet pomoći su prilagodili tome.. Mogli su umjesto 4 odmah dati i 14 ili 24 komada Himarsa a i posade poslati ako treba, dok se uvježbaju ukrajinci. Ali što bi oni žurili, njima je win - win kako god. A siguran sam da je sad i pitanje obraza, doći će do preokreta sigurno kad oni odluče.. Treba razjebati dobro odnose Evrope i Rusije, osakatiti ruse, učiniti Evropu ovisnu o Americi itd.. Treba vremena za sve to....
Zadnja linija odbranje donbasa je Slavanjsk, iza toga Ukrima je tesko mada ne i nemoguce.Moraju rijesiti bokove, Harkiv, Herson i Zaporozje da bi ruse vratili nazad.Svaki prodor u Donbas bi ih doveo u poluokruzenje a to se pokazalo opasnim.lajkujMe wrote: ↑15/07/2022 09:19 Mislim da se necemo nacuti lijepih vijesti sa terena ovih dana.
Sudeci po sadasnjem Firmsu ne izgleda dobro da budem iskren
Izmedju ostalog jutrosnji izvjestaj UA generalstaba koji je naveo granatirane gradove i sela nije spominjao Siversk sto me navodi da je u najboljem slucaju grad u teskim bliskim borbama
Svabe su u 2sv ratu izgubili protiv Rusa kad je bio slican odnos kvaliteta naspram kvantiteta. Dzaba je bilo to sto je tenk tigar svemirski brod za T-34 kad je jednog tigra napadalo 5, 10, 20... T-34.
Porediti ono vrijeme i ovo je nerealno.
i ja ne znam kome se isplati ovo prebaciti do u ukrajinu, ali eto..
Ok, razumijem argumente. Ali onda se opet vracamo na to da Rusi nisu usli sa punom snagom i sa svim oruzjem u konflikt. Sa 100.000-200.000 vojnika da neko osvoji onoliku Ukrajinu ? To ne bi mogli ni Amerikanci taman da su im svih 200.000 vojnika marinci, mornaricke foke i zelene beretke sa svom modernom opremom i oruzjem.F&N wrote: ↑15/07/2022 10:43Porediti ono vrijeme i ovo je nerealno.
Razlika u kvaliteti je bila takva da ju je lahko mogao nadmasiti kvantitet. Sofisticirano oruzje trenutno daje prednost kvalitetu u odnosu na kvalitet, sto se vidjelo na pocetku rata.
Drugo, u ono vrijeme tehnologija proizvodnje je bila vrlo jednostavna, zeljezo, motor, top i cijev, generalno basic proizvodnja. Trenutna proizvodnja naoruzanja zahtjeva puno vise komponenti, jer su performanse drugacije i vece, svakog komada artiljerije. Mozete vi proizvest raketni bacač, ali bez elektronike to je samo hrpa nepreciznih ispaljivača, pa ako pogodi pogodi.
Zato porediti bilo sta iz WW2 i ovog rata jednostavno nije realno.
Za 300€ civil vojni obveznika, a za 1000€ vojnik i policajac budu izvedeni iz rusije na teritoriju gdje su ruskim vlastima nedodirljivi. Relativno jeftino, a biznis cvijeta. Čak su i ljudi iz BiH uključeni u to. Za one koji spominju nekakav "puni ruski vojni potencijal". Kako rat odmiče sve više mladih rusa, a oni su osnovno topovsko meso je protiv rata. Vojnici i policajci masovno na bolovanju, falš ljekarski nalazi se štampaju kao nekad yu- dinari.mirsek wrote: ↑15/07/2022 10:48Ok, razumijem argumente. Ali onda se opet vracamo na to da Rusi nisu usli sa punom snagom i sa svim oruzjem u konflikt. Sa 100.000-200.000 vojnika da neko osvoji onoliku Ukrajinu ? To ne bi mogli ni Amerikanci taman da su im svih 200.000 vojnika marinci, mornaricke foke i zelene beretke sa svom modernom opremom i oruzjem.F&N wrote: ↑15/07/2022 10:43
Razlika u kvaliteti je bila takva da ju je lahko mogao nadmasiti kvantitet. Sofisticirano oruzje trenutno daje prednost kvalitetu u odnosu na kvalitet, sto se vidjelo na pocetku rata.
Drugo, u ono vrijeme tehnologija proizvodnje je bila vrlo jednostavna, zeljezo, motor, top i cijev, generalno basic proizvodnja. Trenutna proizvodnja naoruzanja zahtjeva puno vise komponenti, jer su performanse drugacije i vece, svakog komada artiljerije. Mozete vi proizvest raketni bacač, ali bez elektronike to je samo hrpa nepreciznih ispaljivača, pa ako pogodi pogodi.
To je njihova puna snaga. Ostalo su regruti, a njih ne smiju slati van drzave bez objave rata.mirsek wrote: ↑15/07/2022 10:48Ok, razumijem argumente. Ali onda se opet vracamo na to da Rusi nisu usli sa punom snagom i sa svim oruzjem u konflikt. Sa 100.000-200.000 vojnika da neko osvoji onoliku Ukrajinu ? To ne bi mogli ni Amerikanci taman da su im svih 200.000 vojnika marinci, mornaricke foke i zelene beretke sa svom modernom opremom i oruzjem.F&N wrote: ↑15/07/2022 10:43
Pa dobro to je bilo i kod Amera kad su ratovali u Vijetnamu, nije to sad neko veliko cudo.arman1 wrote: ↑15/07/2022 10:54Za 300€ civil vojni obveznika, a za 1000€ vojnik i policajac budu izvedeni iz rusije na teritoriju gdje su ruskim vlastima nedodirljivi. Relativno jeftino, a biznis cvijeta. Čak su i ljudi iz BiH uključeni u to. Za one koji spominju nekakav "puni ruski vojni potencijal". Kako rat odmiče sve više mladih rusa, a oni su osnovno topovsko meso je protiv rata. Vojnici i policajci masovno na bolovanju, falš ljekarski nalazi se štampaju kao nekad yu- dinari.mirsek wrote: ↑15/07/2022 10:48
Ok, razumijem argumente. Ali onda se opet vracamo na to da Rusi nisu usli sa punom snagom i sa svim oruzjem u konflikt. Sa 100.000-200.000 vojnika da neko osvoji onoliku Ukrajinu ? To ne bi mogli ni Amerikanci taman da su im svih 200.000 vojnika marinci, mornaricke foke i zelene beretke sa svom modernom opremom i oruzjem.
slijedeća je, logično pvo i komunikacije.....klasična priprema terena po NATO standardulajkujMe wrote: ↑15/07/2022 09:44 Primjetio sam sablon udara na magacine muninicije na istoku.
Tacno 2 linije od fronta do skroz u pozadinu obe idu paralelno uz zeljeznicke pruge...
Drugim rijecima posljednih dana su im udarali na glavna skladista
Sad su na red dosli manji lokalni
A poslije toga vjerovatno udari na mostove i zeljeznice plus PVO lokacije i komandna mjesta.
Komandnih mjesta je takodjer mnogo unisteno dosta Pukovnika i nizih je zaplatilo nekoliko brigada pogotovo 20 moto brigada i 121 VDV brigada su izgubile kompletno vodstvo.
Ako Ukrajinci rade po NATO doktrini a vjerujem da rade onda je u pitanju Kampanja.
Npr kao Zmijsko ostrvo koja je bila Kampanja s jasno ucrtanim ciljevima i rezultatima.
Ako sam u pravu ovo ce da potraje jos par sedmica dok se nw ostvare svi rezultati kampanje.
Nakon toga HIMARS i M270 ce biti angazirani na novoj kampanji.
A sadasnja je u biti kampanja strateskih udara na Municiju, comand and control i udar na komunikacije (logistiku)
To ce da oslabi Ruse zestoko pogotovo jer ovi CAC centri su popunjeni iskusnim ratnim vodstvom, njihove zamjene ce da budu zeleni iza usiju