Ukrajina

zigzag

#100426 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

sarajevoxxxx wrote: 14/07/2022 17:50
Mrvice_ba wrote: 14/07/2022 17:32
Ti si dio ekipe sto je ismijavala glad zabadanija, kupio informacije sa šitija.
Da, Krokodajl simpatizer Asada, uživao u ruskim masakrima. Rusi mu valjali dok su ubijali Sirijce, sada mu ne valjaju.
Ti čekaš 2000 stranica da nešto kometarišeš.
saimidin

#100427 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

Pregledao sam ostatak videa sto sam sinoc postavio I preporucujem svima, ozbiljni ljudi ozbiljno rezonuju, uglavnom nije dobro, I kazu sta I kako bi trebalo, tj ako je usa ozbiljno mislila da porazi orke, kasne uveliko sa dostavom pomoci

Jedan primjer, parafraziram orci su prije dva mjeseca presli na artiljrijski rat (ovo je pocetkom juna snimano), zasto do sada nismo poslali vise himarsa kad imamo 400 mozemo poslati 100, obuka traje 3 sedmice, zato sto kasnimo jer je planirano da orci pregaze UA I da podrzavamo partizane javelinima/nlaw I sl...

U sep ce orci aneksirati oblasti koje drze, UA ce vjerovatno pokusati u aug da vrati nesto, ali sa ovim tempom pomoci slaba nafaka, I od pocetka to govorim, traljava je ta pomoc, da pomogla je da UA I Ukrajinci I dalje postoje I otjera orke sa sjevera, ali to je nedovoljno za jug da vrate, a vjerovatno I da ne izgube istok/donbas

Ovo je vucicu receno da kaze, a sta ce se desiti vidjecemo, nije dzaba najavio sranje u okt, ali daleko je to, ove godine sedmice su kao mjeseci...
emirolini

#100428 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

Dobra predpostavka :)

Rothmans

#100429 Re: Ukrajina

Post by Rothmans »

Pa dobro, ruku na srce , vecina nas je uzivala dok su vehabije deratizirane. Nema tu sramote ,jel
BiBi911

#100430 Re: Ukrajina

Post by BiBi911 »

Zumbul2 wrote: 14/07/2022 14:36 Bio mi je drug koji živi i radi u Kelnu i kaže da grijanje plaća 800 eura na godišnjem nivou, pa kontam jbg i ja haman toliko potrošim u Gž jbt. Eto što su švabe se navukle toliko na jeftin ruski plin.
150e mjesecno
emirolini

#100431 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

UA sporo objavljuje oslobodjena mjesta. Arkhanhelske su cijele oslobodjene (jos prije par dana), jos uvijek se cisti. Orci su ostali u dzepu i bolje im je da se povuku inace ce silom.

Image
Image
saimidin

#100432 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

emirolini wrote: 14/07/2022 18:17 Dobra predpostavka :)

Preoptimisticno, najprije ce biti da je ona najava zelenskog bila propagandna, kako bi rasteretili donbas, nesto kao I ovo sto se prica za napad iz bl ponovo je da se razvuku UA sa juga I istoka

Naravno I da ce UA napadati na jug, braniti istok I cuvati rez na sjeveru, ali isto tako ce orci navaliti na donjeck, I zestoko braniti jug, a mozda bude vjezbi/diverzija na sjeveru

Po meni UA snage tesko ce sa ovim snagama uzeti mnogo na jugu, I tesko ce zaustaviti orke na istoku, isto kao sto ce orcima biti tesko napadati na istoku, braniti se na jugu I poceti nesto jace na sjeveru

Dakle baric je bio najblizi, iscrpljeni su I sad ide dalje iscrpljivanje, nesto drasticno bi se moralo promijeniti da jedna strana prevlada
Grean

#100433 Re: Ukrajina

Post by Grean »

Rothmans wrote: 14/07/2022 18:19 Pa dobro, ruku na srce , vecina nas je uzivala dok su vehabije deratizirane. Nema tu sramote ,jel
Isto tako neki uzivaju dok se deratiziraju "nacisti" u Ukrajini. Otprilike je taj omjer vehabija u FSA koliki je broj nacista u vojsci Ukrajine.

Eto to je skola, nekad vi popusili foru ili prodavali propagandu koja je trebala da opravda masakre nad narodom Alepa, Holmsa e sad to isto neki prodaju kad treba opravdati Mariupolj, Severnodonjec.

Isti ste samo su druge zrtve u pitanju.
lajkujMe

#100434 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Znate, sta ako je Americka strategija Pat pozicija? Uz sto vece gubitke Ruske vojske i slamanje Ruske ekonomije?

I onda kad Rusi napokon skontaju da se moraju izvuci kako god znaju inace ce godinama biti bucanja i koristenje armije i resursa itd...
Gore po Putina i co bi bilo da rat traje 5 godina uz velike gubitke svake godine nego da Ukrajina vrati Melitpol i Kherson....
I zaludjeni deluzioni Rus ce se poslije 2-3 godine putati koji mi K radimo tamo?
A onda bi letjele glave od Putina pa nadalje.
A nije da Ameri to vec nisu radili po svijetu, soft slabljenje jedne drzave i na kraju potpuni slom iste.

Putin ce vjerovatno kad tad da to skonta a jedino rjesenje ce mu biti da popusti... I sklopi dogovor na stetu njegovih ambicija i zelja.

Ali tu ima Wild Card a to je Ukrajina, nepredvidivi su moze biti da oni ne zele na duge staze ne zele dugotrajni sukob ja i dalje imam ogromno povjerenje u tu drzavu i narod ali i vlast zajedno s Generalstabom.
Mislim da ce Wild card biti oni na nacin da ih istjeraju sa Juga i oko Karkiva i abd cak povrate dijelove u Lughansku i Donbasu
madner

#100435 Re: Ukrajina

Post by madner »

zilog wrote: 14/07/2022 13:53
madner wrote: 14/07/2022 09:09

Pogledaj demonstraciju iz 2014 gdje jedan MFCR gadja dva cilja, jedan juzno drugi sjeverno od jedne baterije (i MFCRa). To je bio zahtjev prije potpisa ugovora. Bilo je na stranici Lockhead Martina.

Vidim ko pojma nema, cudis se svemu sto je napravljeno poslje 1990 kao da je naucna fantastika. :roll:

Mozemo li se dogovoriti da najsavremeniji zapadni PVO sistemi vise lice S300 nego patriotu iz 1978? :roll:
Vidio sam i citao o demonstraciji sa dva cilja, ali su to bile PAC-3 rakete, a ne GEM-T za koje si tvrdio da su demonstrirali!
Je li ti ja licim na nekoga ko ce zaboraviti sta si TI NAPISAO?

TI si napisao:
madner wrote: 13/07/2022 18:21
Spoiler
Show
Ovo je najskuplji sistem, koji je morao demonstrirati mogucnost da navodi GEM-T rakete dok rotira. Sto je i uradio 2015 ili 2014 godine.
Spoiler
Show
Brzina rotacije moze biti veca, to je najsporija.
Sto se tice vozila sa vise antena, pobjednik tendera za novi radar US army ima tri na jednom vozilu.
No da se vratimo na prvobitno pitanje, zasto je S10/300 bolje koncipiran, fiksni sektor nije prezivio hladni rat.
Baterija patriota ima samo jedan radar, bataljon 5. Bilo je prica da ce poslati bateriju kao pomoc, tu jednostavno slabosti dolaze do izrazaja.
Kao i problem da UA nema mrezu senzora da preuzmu ulogu radara za lociranje.
Trazio sam da to dokazes:
zilog wrote: 13/07/2022 18:41 Da vidimo tu demonstracije gdje 1 (JEDAN) MFCR, dok rotira, navodi GEM-T uz odrzanje datalinka?
Koja god da je brzina rotacije, cilj ostavlja nepokriven previse vremena za ono sto mu je namjena, ali ti svakako nemas pojma o tome, pa ti uzalud pricam.
Hajde sada pokazi da nisi izmislio!!!
Kao sto bi trebao znati, rakete koje se koriste iz lansera se mogu mjesati, tako da je na tebi da pobijes tvrdnju. To sto MSE ima aktivno navodjenje u terminalnoj fazi nista ne mjenja, jer je po protokolu testirano navodjenje preko MFCRa.

Nego ozbiljno, sta si od ovog znao do juce?
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#100436 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

lajkujMe wrote: 14/07/2022 18:40 Znate, sta ako je Americka strategija Pat pozicija? Uz sto vece gubitke Ruske vojske i slamanje Ruske ekonomije?

I onda kad Rusi napokon skontaju da se moraju izvuci kako god znaju inace ce godinama biti bucanja i koristenje armije i resursa itd...
Gore po Putina i co bi bilo da rat traje 5 godina uz velike gubitke svake godine nego da Ukrajina vrati Melitpol i Kherson....
I zaludjeni deluzioni Rus ce se poslije 2-3 godine putati koji mi K radimo tamo?
A nije da Ameri to vec nisu radili po svijetu, soft slabljenje jedne drzave i na kraju potpuni slom iste.

Putin ce vjerovatno kad tad da to skonta a jedino rjesenje ce mu biti da popusti... I sklopi dogovor na stetu njegovih ambicija i zelja.

Ali tu ima Wild Card a to je Ukrajina, nepredvidivi su moze biti da oni ne zele na duge staze ne zele dugotrajni sukob ja i dalje imam ogromno povjerenje u tu drzavu i narod ali i vlast zajedno s Generalstabom.
Mislim da ce Wild card biti oni na nacin da ih istjeraju sa Juga i oko Karkiva i abd cak povrate dijelove u Lughansku i Donbasu
ih jarane za 2-3 godine rata ovog intenziteta počeče se Rusi međusobno klati

dajte ba @madner i @zilog de se na pp habajte ili idite na pivu ko ljudi :D
lajkujMe

#100437 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Auuuu evo ogromnog skandala na pomolu u Americi

Italijanska carina je otkrila pokusaj krijumcarenja Americke elektronike za navodjenje i kontrolu dronova!
U pitanju je vise kontenjera opreme vrijednih desetine miliona dolara!
Bili su namjenjeni da idu za Katar ali postoji sumnja da je prava Destinacija Rusija!
madner

#100438 Re: Ukrajina

Post by madner »

lajkujMe wrote: 14/07/2022 18:40 Znate, sta ako je Americka strategija Pat pozicija? Uz sto vece gubitke Ruske vojske i slamanje Ruske ekonomije?

To je optimalno, no iz nekoliko razloga tesko za ostvariti. Vise bi voljeli neki puc uz povlacenje Ruske vojske.

To je sigurno i nema rizika duzeg rata. Rizik duzeg rata je sto Rusija uci a ima jaku bazu. Nije Srbija sa 7 miliona ljudi.
madner

#100439 Re: Ukrajina

Post by madner »

Rusi javljaju da su zauzeli Seversk no nema snimaka.
jednonogi_Jack

#100440 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

saimidin wrote: 14/07/2022 18:30
emirolini wrote: 14/07/2022 18:17
Spoiler
Show
Dobra predpostavka :)

[/spoiler]
Preoptimisticno, najprije ce biti da je ona najava zelenskog bila propagandna, kako bi rasteretili donbas, nesto kao I ovo sto se prica za napad iz bl ponovo je da se razvuku UA sa juga I istoka

Naravno I da ce UA napadati na jug, braniti istok I cuvati rez na sjeveru, ali isto tako ce orci navaliti na donjeck, I zestoko braniti jug, a mozda bude vjezbi/diverzija na sjeveru

Po meni UA snage tesko ce sa ovim snagama uzeti mnogo na jugu, I tesko ce zaustaviti orke na istoku, isto kao sto ce orcima biti tesko napadati na istoku, braniti se na jugu I poceti nesto jace na sjeveru

Dakle baric je bio najblizi, iscrpljeni su I sad ide dalje iscrpljivanje, nesto drasticno bi se moralo promijeniti da jedna strana prevlada
Ovo je samo dio njegovog mišljenja. On smatra da će orci usmjeriti sve snage na Donbas i uspjeti zauzeti veći dio. Za to su navodno spremili velike snage u Belgorodu. Smatra da su Ukrajinci možda i spremni na povlačenje sa istoka ako bi napravili veći uspjeh na jugu. Tako da mu nije baš preoptimistično mišljenje.
jednonogi_Jack

#100441 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

madner wrote: 14/07/2022 18:47 Rusi javljaju da su zauzeli Seversk no nema snimaka.
Kažu ni da nisu u ratu
Rothmans

#100442 Re: Ukrajina

Post by Rothmans »

Grean wrote: 14/07/2022 18:38
Rothmans wrote: 14/07/2022 18:19 Pa dobro, ruku na srce , vecina nas je uzivala dok su vehabije deratizirane. Nema tu sramote ,jel
Isto tako neki uzivaju dok se deratiziraju "nacisti" u Ukrajini. Otprilike je taj omjer vehabija u FSA koliki je broj nacista u vojsci Ukrajine.

Eto to je skola, nekad vi popusili foru ili prodavali propagandu koja je trebala da opravda masakre nad narodom Alepa, Holmsa e sad to isto neki prodaju kad treba opravdati Mariupolj, Severnodonjec.

Isti ste samo su druge zrtve u pitanju.
Djaba pravdas isilovce, ne prolazi to
Bossona

#100443 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

lajkujMe wrote: 14/07/2022 16:37 Znate previse se natezete oko MLRS i Himarsa.

Bilo koji MLRS na svijetu od Grada do famoznog Orkana ne moze da se poredi sa HIMARS/M270.
Jedina slicnost izmedju njih je to sto ispaljuju projektile iz cijevi.

Himars i M270 nemaju svoj pandan u svijetu jos (za 10 godina vjerovatno hoce).

Doduse ako uzmemo M270 iz 1980 godine onda se moze uporediti s Smerchom i slicno..

Dok je klasicni MLRS zamisljen da na velikom podrucju zaspe kisom granata vece okupljanje neprijatelja pogotovo pjesadije i oklopa i time ispali na desetine nevaodecih projektila balistickom putanjom.

Dok je Himars dozivio promjenu sad ga vise mozete posmatrati kao visecjevni lanser kratkodometnih balistickih smart raketa.
Primarni cilj udari na strateske lokacije i tesko utvrdjene lokacije neprijatelja.
A moze imati i opciju kasetne municije da buca okupljaliste neprijatelja

Upravo iz tih razloga klasicni MLRS i HIMARS ne mozete porediti.

To je kao da poredite Helikopter sa lovckim avionom
Himras je u biti višecijevni lanser raketa do 300 km, uskoro će imati domet i preko 500 km. Pored preciznosti navođenih raketa sa GPS koordinatama ovaj MLRS je specifičan u poređenju sa ostalima što svaka raketa dobija kordinate cilja, pa se istovremeno prilikom lansiranja raketa mogu gađati različiti ciljevi na različitim lokacijama ili skoncentrisano ali i prostorno više objekata/ciljeva ili utvrda (istovremeno) čime se nanose devastirajući gubici neprijatelja u živoj sili, MES-u, MTS-u i ciljevima od strateškog značaja. https://www.lockheedmartin.com/en-us/pr ... ystem.html
Rothmans

#100444 Re: Ukrajina

Post by Rothmans »

Otprilike, da ne komplikujete dalje, imamo VBR-ove i imamo HIMARS. Hajmo dalje
madner

#100445 Re: Ukrajina

Post by madner »

Mars je bio losiji od Smercha a sluzio je za istu namjenu, zatvaranje pravca proboja na korpusnom nivou.

Medjutim sa novim raketama, to je novi sistem.

Problem za UA je sto su Rusi sveli trosenje na nivo koji mogu godinama izdrzati. Pogledajte kod Engleza, fino je objasnio. UAF mora sada poduzeti akcije da gubici opet postanu neprihvatljivi.

Medjutim tu je problem sto su najbolje brigade van stroja, ne vidim ko ce u Augustu pokrenuti tu kontru. Frontalno je gubljenje vremena i ljudi.
lajkujMe

#100446 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Veselo
emirolini

#100447 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

Od Irana su trazili i ortopedskih pomagala, zadnji teretni iz Irana je upravo ovo dostavljao :lol:
video

#100448 Re: Ukrajina

Post by video »

zigzag wrote: 14/07/2022 18:11
sarajevoxxxx wrote: 14/07/2022 17:50

Da, Krokodajl simpatizer Asada, uživao u ruskim masakrima. Rusi mu valjali dok su ubijali Sirijce, sada mu ne valjaju.
Ti čekaš 2000 stranica da nešto kometarišeš.
A jos otvorio temu i sa guicom u kraj :roll:
Benjo34

#100449 Re: Ukrajina

Post by Benjo34 »

emirolini wrote: 14/07/2022 19:10 Od Irana su trazili i ortopedskih pomagala, zadnji teretni iz Irana je upravo ovo dostavljao :lol:
Nek im braca srbi isporuce one svoje stake, model "Walk Karadzic"
lajkujMe

#100450 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

44 naselja oslobodjena u Khersonu

Post Reply