Onda su bile rakete namijenjene za orkan postavljene na Frog-Luna lanser.
Ukrajina
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#100402 Re: Ukrajina
Živ bio/la šta su ti crnogorci krivi? Koliko znam podržavaju Ukrajinu.Bossona wrote: ↑14/07/2022 15:47
Rašisti kao i četnici svoje poraze na vojnom polju iskaljuju masakrirajući i terorizirajući civile.
Sledeća meta treba biti rušenje krimskog mosta i potapanje ostatka crnogorske flote na okupiranom Krimu i gađanje strateških ciljeva na okupiranom Krimu uz isporuka desetina novih HIMARS-a i raketa domete do 300 km.
- Bloo
- Globalna šefica
-
prelivoda
#100404 Re: Ukrajina
Ovdje piše da je Vojska RS imala Orkan u svom sastavu. Mislim da su gađali i Bugojno sa njim.
https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%92%D ... 0%BA%D0%B5
-
Bossona
#100405 Re: Ukrajina
arman1 wrote: ↑14/07/2022 15:52Živ bio/la šta su ti crnogorci krivi? Koliko znam podržavaju Ukrajinu.Bossona wrote: ↑14/07/2022 15:47
Rašisti kao i četnici svoje poraze na vojnom polju iskaljuju masakrirajući i terorizirajući civile.
Sledeća meta treba biti rušenje krimskog mosta i potapanje ostatka crnogorske flote na okupiranom Krimu i gađanje strateških ciljeva na okupiranom Krimu uz isporuka desetina novih HIMARS-a i raketa domete do 300 km.
CrnoMorske, flote. Izvinjavam se bratskoj Crnoj Gori.
-
planinar60
#100406 Re: Ukrajina
Eh ipak su crnogorci u ratu s japanom, kao i rusi, yebi ti to, dobro si ti, crnogorske.
-
zigzag
#100407 Re: Ukrajina
Kupres, Tešanj... i ko zna gdje još. Ali je teško doći do tih podataka osim ako se negdje na forumima ne nađu iskustva vojnih lica iz Srbije.prelivoda wrote: ↑14/07/2022 15:56Ovdje piše da je Vojska RS imala Orkan u svom sastavu. Mislim da su gađali i Bugojno sa njim.
https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%92%D ... 0%BA%D0%B5
Npr rusi sad koriste SAM-300 u zemlja-zemlja modu. A VRS je na isti način koristila zemlja-zrak rakete sistema Volhov koji je bio stacioniran oko Banjaluke za PVO aerodroma.
-
zigzag
#100408 Re: Ukrajina
Zna se samo zato što je Hrvatska imala daleko bolje evidencije.
U BIH se skoro ništa ne zna o svakodnevnim ratnim dešavanjima na pojedinim lokacijama jer je bio opšti haos. A lokalne zajednice nisu imale kapacitet da evidetiraju čime ih gađaju. Niti je to koga interesovalo nakon rata.
A danas je moto: ako nije na internetu-na wikipediji onda nije ni bilo.
U BIH se skoro ništa ne zna o svakodnevnim ratnim dešavanjima na pojedinim lokacijama jer je bio opšti haos. A lokalne zajednice nisu imale kapacitet da evidetiraju čime ih gađaju. Niti je to koga interesovalo nakon rata.
A danas je moto: ako nije na internetu-na wikipediji onda nije ni bilo.
Last edited by zigzag on 14/07/2022 16:12, edited 2 times in total.
-
prelivoda
#100409 Re: Ukrajina
Samo ti znaš i niko višeHIMARS wrote: ↑14/07/2022 16:03a nisu mogle bit bačene klasične kasetne bombe iz aviona ili helikoptera, eto bas moro bit Orkan
Orkan je stratesko oružje koje se koristi na udaljene mete kao što i jeste bio Zagreb
i zna se da pucano iz Orkana
https://sh.m.wikipedia.org/wiki/Raketiranje_Zagreba
https://en.wikipedia.org/wiki/Operation ... a_%2794%22
-
prelivoda
#100410 Re: Ukrajina
Pa ne zna, stavio sam link gdje piše da je VRS imala u svom sastavu Orkan, stavio sam ti vijest o raketiranju Cazina sa kasetnim bombama, i imaš link sa Wikipedije. Šta još treba da to potvrdi. Snimak sa youtube i kamera koja prati raketu do ciljaHIMARS wrote: ↑14/07/2022 16:15ja, i .. ?prelivoda wrote: ↑14/07/2022 16:09
Samo ti znaš i niko više![]()
https://en.wikipedia.org/wiki/Operation ... a_%2794%22
gdje pise da su kasetne bombe ispaljene iz Orkana
i na kraju krajeva nebitno za sam početak rasprave s tobom i tvoje tvrdnje da su ko biva Orkani "precizni" maltene ko HIMARSI ?!?!
jaka preciznost u PM nasumično rokanje kasetnih projektila po civilnim naseljima ?!?!
znači niđe veze ni sa HIMARSIMa ni sa preciznošću
-
lajkujMe
#100411 Re: Ukrajina
Znate previse se natezete oko MLRS i Himarsa.
Bilo koji MLRS na svijetu od Grada do famoznog Orkana ne moze da se poredi sa HIMARS/M270.
Jedina slicnost izmedju njih je to sto ispaljuju projektile iz cijevi.
Himars i M270 nemaju svoj pandan u svijetu jos (za 10 godina vjerovatno hoce).
Doduse ako uzmemo M270 iz 1980 godine onda se moze uporediti s Smerchom i slicno..
Dok je klasicni MLRS zamisljen da na velikom podrucju zaspe kisom granata vece okupljanje neprijatelja pogotovo pjesadije i oklopa i time ispali na desetine nevaodecih projektila balistickom putanjom.
Dok je Himars dozivio promjenu sad ga vise mozete posmatrati kao visecjevni lanser kratkodometnih balistickih smart raketa.
Primarni cilj udari na strateske lokacije i tesko utvrdjene lokacije neprijatelja.
A moze imati i opciju kasetne municije da buca okupljaliste neprijatelja
Upravo iz tih razloga klasicni MLRS i HIMARS ne mozete porediti.
To je kao da poredite Helikopter sa lovckim avionom
Bilo koji MLRS na svijetu od Grada do famoznog Orkana ne moze da se poredi sa HIMARS/M270.
Jedina slicnost izmedju njih je to sto ispaljuju projektile iz cijevi.
Himars i M270 nemaju svoj pandan u svijetu jos (za 10 godina vjerovatno hoce).
Doduse ako uzmemo M270 iz 1980 godine onda se moze uporediti s Smerchom i slicno..
Dok je klasicni MLRS zamisljen da na velikom podrucju zaspe kisom granata vece okupljanje neprijatelja pogotovo pjesadije i oklopa i time ispali na desetine nevaodecih projektila balistickom putanjom.
Dok je Himars dozivio promjenu sad ga vise mozete posmatrati kao visecjevni lanser kratkodometnih balistickih smart raketa.
Primarni cilj udari na strateske lokacije i tesko utvrdjene lokacije neprijatelja.
A moze imati i opciju kasetne municije da buca okupljaliste neprijatelja
Upravo iz tih razloga klasicni MLRS i HIMARS ne mozete porediti.
To je kao da poredite Helikopter sa lovckim avionom
-
Milenkov buraz
#100412 Re: Ukrajina
Al' fakat bezveze natezanje @lajkujMe fino objasnio
-
Zumbul2
#100413 Re: Ukrajina
Morao sam provjeriti pa sam zvao jednog havera u Minhen, on plaća 850 eur na godišnjem nivou za grijanje stana 57 m2.
-
90minut
- Krokodajl
#100415 Re: Ukrajina
Dobro je sumire evo, malo se odmara pratim koliko stignem.sumirprimus wrote: ↑12/07/2022 00:23Lnr i dnr priznala Sirija basara koljaca al asada. A kako si ti krokodile druze staricudi me tvoj stav prema ukrajini
Nema te šta čuditi moj stav u Ukrajini ja sam se zalagao za teritorijalni integritet Sirije i smatram da je pobjeda SAA spriječila daljnja krvoprolića, revolucija je propala 2013 sve poslije je bilo testiranje raznih stranih utjecaja.
Rusi su imali svoje interese i branili su ih, imali su mi da da ulete i u pravom trenutku.
To što je Assad sada Putinova pudlica je cijena koja se morala platiti kao što bi i eventualna pobjeda FSA dovela trajnu ovisnost o Americi (sjetimo se da je Afganistan prvi priznao nezavisnost Kosova).
Ukrajincima u Ukrajini sve najbolje, Rusima sve najgore, vjerujem u pobjedu od prvog dana, i Krim će biti Ukrajina.
-
toska
#100416 Re: Ukrajina
Kad je već krenulo,
kojim sve VBR-ma su četnici zasipali Sarajevo, najviše Žuč?
a za Himars, sem većeg dometa od običnih raketnih bacača, ne gube na preciznosti sa udaljenosti mete kao što je slučaj sa ostalim oružjem na frontu.
kojim sve VBR-ma su četnici zasipali Sarajevo, najviše Žuč?
a za Himars, sem većeg dometa od običnih raketnih bacača, ne gube na preciznosti sa udaljenosti mete kao što je slučaj sa ostalim oružjem na frontu.
-
Bernardinac
#100417 Re: Ukrajina
Vučić o paklu.
Jel ovo Putin progovara iz usta Vučića, šta je ovo?
Prijetnja o nukleranom paklu ili još jedan blef iste ekipe?
Komentar?
-
lajkujMe
#100418 Re: Ukrajina
Ovo je ono sto ja govorim od Aprila, evo i on misli isto kao ja a on strucnjak za razliku od mene.
Sem sto sam mislio da ce ipak ici na Kherson.
Znaci UA trenira vec mjesecima u pozadini na novoj opremi.
Prije 2 sedmice povucene su najjace ofanzivne brigade na regrupaciju, odmor i obnovu resursa.
Blizi se August i ocekujem tad neku jaku ofanzivu na jug on misli da je na Melitpol moze biti ima logike.
Zivi bili pa vidjeli
-
Bossona
#100419 Re: Ukrajina
Putin je na žalost ogledalo ruske hegemonističko zločinačke ideologije koju podržavaju mnogi bolesnici u Rusiji.
-
lajkujMe
-
Mrvice_ba
#100421 Re: Ukrajina
Ti si dio ekipe sto je ismijavala glad zabadanija, kupio informacije sa šitija.Krokodajl wrote: ↑14/07/2022 16:58Dobro je sumire evo, malo se odmara pratim koliko stignem.sumirprimus wrote: ↑12/07/2022 00:23
Lnr i dnr priznala Sirija basara koljaca al asada. A kako si ti krokodile druze staricudi me tvoj stav prema ukrajini
Nema te šta čuditi moj stav u Ukrajini ja sam se zalagao za teritorijalni integritet Sirije i smatram da je pobjeda SAA spriječila daljnja krvoprolića, revolucija je propala 2013 sve poslije je bilo testiranje raznih stranih utjecaja.
Rusi su imali svoje interese i branili su ih, imali su mi da da ulete i u pravom trenutku.
To što je Assad sada Putinova pudlica je cijena koja se morala platiti kao što bi i eventualna pobjeda FSA dovela trajnu ovisnost o Americi (sjetimo se da je Afganistan prvi priznao nezavisnost Kosova).
Ukrajincima u Ukrajini sve najbolje, Rusima sve najgore, vjerujem u pobjedu od prvog dana, i Krim će biti Ukrajina.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#100422 Re: Ukrajina
Rusi su očigledno debelo smanjili apetite...još će pokušati zauzeti Donjeck i ide ponuda za Lugansk, Donjecki i Krim Rusiji...Pičkousti trenutno pušta balon, ispipava teren za Gospodara.Bernardinac wrote: ↑14/07/2022 17:14
Vučić o paklu.
Komentar?
Ukrajina će ovo odbiti, Švabe i ove ojropske pičke će pokušavati vršiti pritisak da se to potpiše, ali realno već ih odavno niko ne jebe pet posto.
Uz Ukrajinu do kraja ostaju USA, UK, Poljska, Češka, Slovačka, Španija, Portugal, Baltičke i Nordijske zemlje. Do kraja godine će i Švabe i ostatak ovih pudlica okrenuti ćurak i krhanje se nastavlja dok se rusima ne jebe mater.
-
Excel2
#100423 Re: Ukrajina
Ma i Svabe ce biti ok sa tim da im se jebe mater. Cijene nece ici vise gore, nego cak i dolje. Kao sto sam rekao, commodities padaju. Gorivo pada. Cijene u supermarketima su spekulantski podivljali. Svi su budgete radili sa astronomskim projekcijama cijena raw materijala. To je pocelo puno prije Ukrajine. U augustu prosle godine. Prvi dio godine su sve firme manje vise prikazivale rekordne dobiti, ali projekcija je bila da ce u YTG-u to ici prema gore jos znacajnije. Sad se polako vidi da nece ipak. Jedan dio je pozitivan, a to je da se supply chain oporavlja, a drugi je malo negativniji, a to je da se klizi u recesiju.JoseMujica wrote: ↑14/07/2022 17:33Rusi su očigledno debelo smanjili apetite...još će pokušati zauzeti Donjeck i ide ponuda za Lugansk, Donjecki i Krim Rusiji...Pičkousti trenutno pušta balon, ispipava teren za Gospodara.Bernardinac wrote: ↑14/07/2022 17:14
Vučić o paklu.
Komentar?
Ukrajina će ovo odbiti, Švabe i ove ojropske pičke će pokušavati vršiti pritisak da se to potpiše, ali realno već ih odavno niko ne jebe pet posto.
Uz Ukrajinu do kraja ostaju USA, UK, Poljska, Češka, Slovačka, Španija, Portugal, Baltičke i Nordijske zemlje. Do kraja godine će i Švabe i ostatak ovih pudlica okrenuti ćurak i krhanje se nastavlja dok se rusima ne jebe mater.
Recesija je sastavni dio ekonomije. Povijest nas uci da je ciklicna i neizbjezna.
Dakle, sem plina, i izgubljene dobiti svojih firmi u Rusiji, nista drugo Svabe nece gubiti. Pritisak na stanovnistvo nece biti toliko veliki.
Po meni se zapad zaletio sa povlacenjem svojih firmi iz Rusije. Te sankcije su vise zapad boljele. Umjesto toga ja bih poslao puno vise oruzija. Pa daj da udaramo sa onim sto boli sad.
-
sarajevoxxxx
#100424 Re: Ukrajina
Da, Krokodajl simpatizer Asada, uživao u ruskim masakrima. Rusi mu valjali dok su ubijali Sirijce, sada mu ne valjaju.Mrvice_ba wrote: ↑14/07/2022 17:32Ti si dio ekipe sto je ismijavala glad zabadanija, kupio informacije sa šitija.Krokodajl wrote: ↑14/07/2022 16:58
Dobro je sumire evo, malo se odmara pratim koliko stignem.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#100425 Re: Ukrajina
nadoknadiće se sve to vojnom proizvodnjom...mašina se tek upalilaExcel2 wrote: ↑14/07/2022 17:49Ma i Svabe ce biti ok sa tim da im se jebe mater. Cijene nece ici vise gore, nego cak i dolje. Kao sto sam rekao, commodities padaju. Gorivo pada. Cijene u supermarketima su spekulantski podivljali. Svi su budgete radili sa astronomskim projekcijama cijena raw materijala. To je pocelo puno prije Ukrajine. U augustu prosle godine. Prvi dio godine su sve firme manje vise prikazivale rekordne dobiti, ali projekcija je bila da ce u YTG-u to ici prema gore jos znacajnije. Sad se polako vidi da nece ipak. Jedan dio je pozitivan, a to je da se supply chain oporavlja, a drugi je malo negativniji, a to je da se klizi u recesiju.JoseMujica wrote: ↑14/07/2022 17:33
Rusi su očigledno debelo smanjili apetite...još će pokušati zauzeti Donjeck i ide ponuda za Lugansk, Donjecki i Krim Rusiji...Pičkousti trenutno pušta balon, ispipava teren za Gospodara.
Recesija je sastavni dio ekonomije. Povijest nas uci da je ciklicna i neizbjezna.
Dakle, sem plina, i izgubljene dobiti svojih firmi u Rusiji, nista drugo Svabe nece gubiti. Pritisak na stanovnistvo nece biti toliko veliki.
Po meni se zapad zaletio sa povlacenjem svojih firmi iz Rusije. Te sankcije su vise zapad boljele. Umjesto toga ja bih poslao puno vise oruzija. Pa daj da udaramo sa onim sto boli sad.
npr. Macron danas, povodom Dana Bastilje
Macron je dodao da je, zbog vojne akcije Rusije u Ukrajini, potrebno da Francuska ojača svoju armiju, ubrza proizvodnju nove vojne opreme i dopuni zalihe municije.