Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
mistek wrote: ↑13/07/2022 14:07
Vala je besmisleno buniti se i busati oko mosta, ništa loše tu nema, ali eto, nazor patriotizam sa stavom "ne damo" vazda bio Luke dole nit može biti, nit će ikad biti. Neumu je turizam bitniji, a s one strane Kleka je malostonski zaljev, besmisleno uništavanje. A i da može, ispod ovog mosta može proći skoro sve. Da je pameti, mi bismo barem taj Klek eksploatisali koliko-toliko bolje.
Da je bilo razuma, s obje strane, po meni je idealno rješenje bilo pustiti Hrvatima koridor, autocestu da naprave u zaleđu. Onemogućiti silaske ili napraviti GP u tu svrhu, a tražiti da se dio cestarine proporcionalan kilometraži uplaćuje BiH. Ali, pretpostavljam da je Hrvatima most bio čak jeftinija varijanta.
Nije ni bitno hoće li se graditi luka, ali ima potencijal za nju i BiH ima po međunarodnom pravu pravo nesmetanog pristupa otvorenom moru.
Da li je Pelješki most u propisanim gabaritima i da li omogućava prolaz svih brodova to će odlučivati međunarodna arbitraža kad tad.
Jesi li siguran u ovo ili samo ponavljaš ono što si čuo u medijima od estradnih intelektualaca?
Zar ne vidiš da su se svi ušutili i poklopili?
Ma ne trazim ja nikakve pravno-povijesne aspekte ovog spora.
Pogle ponovo moj post kojega si citirala. I ovaj moj drugi post sa primjerima o odricanju/poklanjanju dijelica teritorija.
Drugim rijecima, da li bi se ja i ti dogovorili oko necega bez notara, bez pravnika/advokata? Znaci, pljunemo u dlanove i rukujemo se. Uzmi u obzir da se znamo hiljadu ili tisucu godina. Nismo neznanci
Nije ni bitno hoće li se graditi luka, ali ima potencijal za nju i BiH ima po međunarodnom pravu pravo nesmetanog pristupa otvorenom moru.
Da li je Pelješki most u propisanim gabaritima i da li omogućava prolaz svih brodova to će odlučivati međunarodna arbitraža kad tad.
Jesi li siguran u ovo ili samo ponavljaš ono što si čuo u medijima od estradnih intelektualaca?
Zar ne vidiš da su se svi ušutili i poklopili?
Druže nemoj ovo svodit na lični nivo. Mogao bi i ja tebe svašta pitat iz lične sfere. Plaho ružno se izražavaš!
Neka Vijeće ministara angažuje nezavisne međunarodne eksperte po ovom pitanju koji će nam dati mišljenje da li možemo tužiti Hrvatsku ili ne.
Trenutno to nije moguće pokrenuti jer bi separatisti blokirali.
Last edited by patriot_bih on 13/07/2022 20:18, edited 2 times in total.
Luka moze i u Neumu i na Kleku, da bude najveca u evropi, i napraviti kanal od Neuma do Sarajeva da brodovi mogu doci do Ilidze a u Hrasnici napraviti veliku luku povezanu modernim putem sa kosmodromom na Bjelasnici, tako da kad bosanski astronauti slete na Bjelasnicu, mogu odmah brodovima ici do Neuma a i stanovnici apartmana na Bjelasnici da imaju direktnu vezu sa morima, da im ne bude dosadno samo na planini.
dječak sa šibicama wrote: ↑13/07/2022 20:21
Luka moze i u Neumu i na Kleku, da bude najveca u evropi, i napraviti kanal od Neuma do Sarajeva da brodovi mogu doci do Ilidze a u Hrasnici napraviti veliku luku povezanu modernim putem sa kosmodromom na Bjelasnici, tako da kad bosanski astronauti slete na Bjelasnicu, mogu odmah brodovima ici do Neuma a i stanovnici apartmana na Bjelasnici da imaju direktnu vezu sa morima, da im ne bude dosadno samo na planini.
...mmmm da, kako stojimo sa Piranskim zalivom?
Vi sa Savudrijskom valom koliko se ja razumijem u zemljopis ne stojite
baš nikako. A zašto pitaš?
Važno je dodatno opremiti sa bar 90 milijardi u naredne 4 godine naše ratne brodove , Zahiragić samo što nije preuzeo čin admirala.
Šteta da propada potencijal , ovako samo skromno kruže po Sredozemlju.
Slovenija ima luku, a jučer neki kontraš piše da BiH ne treba luku jer nema 20 miliona stanovnika.
Ta luka nije izgradjena kao slovenska, vec kao jugoslovenska.
U danasnjim uslovima, Slovenija ne bi mogla ni betonirati pristaniste.
Vaistinu, Janezi bi luku komotno mogli nazvati Titov Koper.
Black swan wrote: ↑14/07/2022 09:51
Dajte ljudi valjda se nesto pita i lokalna zajednica a ne nauticka udruga iz vogosce
To je fasizam...kada kompleksasi iz hotonja hoce nametnuti nesto neumljanima
Isto kao sto kompleksasi iz Poskokgrada pokusavaju nametnuti nesto Sarajlijama.
To ti je suplja
Njih ne zanima sarajevo vec split
I ne pokusavaju oni sarajlije edycirati
Nego obratno...stalno neke lekcije dolaze iz sarajeva...te lekcije ne vaze u istocnom...al se pokusavaju gurati u posusje
Slovenija ima luku, a jučer neki kontraš piše da BiH ne treba luku jer nema 20 miliona stanovnika.
Ta luka nije izgradjena kao slovenska, vec kao jugoslovenska.
U danasnjim uslovima, Slovenija ne bi mogla ni betonirati pristaniste.
Vaistinu, Janezi bi luku komotno mogli nazvati Titov Koper.
BiH je svjetsko čudo da opstaje koliko ima vanjskih neprijatelja i domaćih izdajnika.
Što se tiče Hrvatske oni bi čovjeku oduzeli malo crnog ispod nokta.
Koliko znam nedavno su pokušavali otet 2 mala BH otočića/stijene kod Kleka.
U ovom slučaju su se neumljani usprotivili da gube dio svoje opštine što je za pohvalu.