Pelješki most - ko koga zeza
-
PM72
#5176 Re: Pelješki most - ko koga zeza
-
Seawolf
#5177 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Najbolje je bilo da smo (dok je još bilo pameti, ako je ikada bilo) izvršili razmjenu teritorija sa Republikom Hrvatskom.
Da smo mi Republici Hrvatskoj prepustili 100 do 150 km2 teritorije općine Neum uz morsku obalu, a zauzvrat od RH dobili podjednaku površinu dijela teritorije općine Konavle uz granicu sa Crnom Gorom i podjednake dužine obale kao dio teritorije koju bismo im ustupili.
Ta nova teritorija Bosne i Hercegovine bi čak bila i u istom kantonu, kao teritorija koju bismo prepustili Republici Hrvatskoj, tako da ni na tom nivou ne bi došlo do teritorijalnih gubitaka.
Time bi svi problemi bili rješeni. Bosanskohercegovačko teritorijalno more bi bilo otvoreno prema ostatku Jadranskog mora i dalje, a Republika Hrvatska bi bila teritorijalno povezana, bez potrebe za izgradnjom mosta.
Da smo mi Republici Hrvatskoj prepustili 100 do 150 km2 teritorije općine Neum uz morsku obalu, a zauzvrat od RH dobili podjednaku površinu dijela teritorije općine Konavle uz granicu sa Crnom Gorom i podjednake dužine obale kao dio teritorije koju bismo im ustupili.
Ta nova teritorija Bosne i Hercegovine bi čak bila i u istom kantonu, kao teritorija koju bismo prepustili Republici Hrvatskoj, tako da ni na tom nivou ne bi došlo do teritorijalnih gubitaka.
Time bi svi problemi bili rješeni. Bosanskohercegovačko teritorijalno more bi bilo otvoreno prema ostatku Jadranskog mora i dalje, a Republika Hrvatska bi bila teritorijalno povezana, bez potrebe za izgradnjom mosta.
-
PM72
#5178 Re: Pelješki most - ko koga zeza
To je mogao odradit jedino Tito i Đuro Pucar u vrijeme FNRJ,pedesetih godina prošlog vijeka kad 99% stanovnika BiH nije znalo da postoji Neum.Ali,oni nisu imali potrebe to da rade jer je bila jedna država i granice između republika bile su čisto administrativne prirode,da ti u ličnoj karti piše SRBiH ili SRH.Seawolf wrote: ↑13/07/2022 07:15 Najbolje je bilo da smo (dok je još bilo pameti, ako je ikada bilo) izvršili razmjenu teritorija sa Republikom Hrvatskom.
U ovoj našoj demokratiji to je ravno izgradnji BH spejs šatla i njegovo lansiranje na Mars.Zamisli cirkusa kad bi RS dobila izlaz na more,po tvom predlogu,da se Mile raširi po Prevlaci i Konavlima
-
Seawolf
#5179 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Taj dio o kojem ja govorim, ne bi uopće pripadao RS-u, nego općini Ravno (ili bi bila neka nova općina), Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Federaciji BiH.PM72 wrote: ↑13/07/2022 08:29To je mogao odradit jedino Tito i Đuro Pucar u vrijeme FNRJ,pedesetih godina prošlog vijeka kad 99% stanovnika BiH nije znalo da postoji Neum.Ali,oni nisu imali potrebe to da rade jer je bila jedna država i granice između republika bile su čisto administrativne prirode,da ti u ličnoj karti piše SRBiH ili SRH.Seawolf wrote: ↑13/07/2022 07:15 Najbolje je bilo da smo (dok je još bilo pameti, ako je ikada bilo) izvršili razmjenu teritorija sa Republikom Hrvatskom.
U ovoj našoj demokratiji to je ravno izgradnji BH spejs šatla i njegovo lansiranje na Mars.Zamisli cirkusa kad bi RS dobila izlaz na more,po tvom predlogu,da se Mile raširi po Prevlaci i Konavlima
- DaysleepeR
#5180 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Buraz, ti si praaavo ali praaavo kupio priču od Kurtćehajića.patriot_bih wrote: ↑12/07/2022 21:13Nije ili ili, BH Hrvati će imati koristi od luke kao i svi ostali građani.teskeredzic_22 wrote: ↑12/07/2022 21:04
Logično.
Bolje Arapi i Kinezi kao prastari Bosanci nego Hrvati , jel tako ?
Nažalost, trenutno BH Hrvati slijede geopolitičke interese Republike Hrvatske.
Kinezi i Arapi zato što imaju kapital da grade megaprojekat kao što je luka.
Luka može biti i sa vanjske strane Kleka.
![]()
Frajer je meni bio asistent na fakultetu, većeg šalabajzera i diletanta nema u ovoj zemlji.
On i kojekakvi još profesori koji su se javljali konto Neuma.
Moraš shvatiti da kod nas postoje ti neostvareni intelektualci, takozvani "estradni intelektualci" koji su toliki diletanti u akademskim krugovima da im je jedini izlaz nastupati javno putem uglavnom žutih medija i portala sa kojekakvim fantazijama a kako bi sebi digli neku popularnost i rejting i u konačnici završili na kakvoj izbornoj listi gdje će im raja poput tebe dati glasove kako bi imali platu 4 milje tokom 4 godine.
To je sve što stoji iza te tvoje sličice. Nažalost.
Luka nije niti će ikad biti u planu u Neumu. Lagali su te.
-
neki
#5181 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Haj ti malo pogledaj karte i razgraničenja entitetskaSeawolf wrote: ↑13/07/2022 08:35Taj dio o kojem ja govorim, ne bi uopće pripadao RS-u, nego općini Ravno (ili bi bila neka nova općina), Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Federaciji BiH.PM72 wrote: ↑13/07/2022 08:29
To je mogao odradit jedino Tito i Đuro Pucar u vrijeme FNRJ,pedesetih godina prošlog vijeka kad 99% stanovnika BiH nije znalo da postoji Neum.Ali,oni nisu imali potrebe to da rade jer je bila jedna država i granice između republika bile su čisto administrativne prirode,da ti u ličnoj karti piše SRBiH ili SRH.
-
Dr Arsla
#5182 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Da zanemarimo Badinterovu komisiju i da je bilo moguće zamijeniti teritorije nonsens je dati teritoriju sa izgrađenom infrastrukturom hotelima, vilama itd koja se mjeri u stotinama miliona, možda i milijardama KM za isto toliko teritorije na kojoj je nekoliko sela i kamene kuće. Omjer bi trebao biti najmanje 1:2 tj. mi vama 100 km kvadratnih vi nama 200Seawolf wrote: ↑13/07/2022 07:15 Najbolje je bilo da smo (dok je još bilo pameti, ako je ikada bilo) izvršili razmjenu teritorija sa Republikom Hrvatskom.
- DaysleepeR
#5183 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Federacija je dobila zaleđe Dubrovnika, na tome je Mate Granić insistirao u Daytonu.
Ali teorija je neizvodljiva, nikad nam Hrvatska ne bi dala Konavle
-
PM72
#5184 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Konavli graniče sa BiH tj.RS...
-
Seawolf
#5185 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Ako bi Republika Hrvatska pristala na to, onda je to još bolja varijanta.Dr Arsla wrote: ↑13/07/2022 08:51Da zanemarimo Badinterovu komisiju i da je bilo moguće zamijeniti teritorije nonsens je dati teritoriju sa izgrađenom infrastrukturom hotelima, vilama itd koja se mjeri u stotinama miliona, možda i milijardama KM za isto toliko teritorije na kojoj je nekoliko sela i kamene kuće. Omjer bi trebao biti najmanje 1:2 tj. mi vama 100 km kvadratnih vi nama 200Seawolf wrote: ↑13/07/2022 07:15 Najbolje je bilo da smo (dok je još bilo pameti, ako je ikada bilo) izvršili razmjenu teritorija sa Republikom Hrvatskom.
-
patriot_bih
#5187 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Malo šibicarski ton imaš. Znam ja koliko je sati i šta Kurtćehajić radi. On je oko Sutorine priču gradio, ali od toga nema ništa jer je BiH potpisala granicu Cg.DaysleepeR wrote: ↑13/07/2022 08:45Buraz, ti si praaavo ali praaavo kupio priču od Kurtćehajića.patriot_bih wrote: ↑12/07/2022 21:13
Nije ili ili, BH Hrvati će imati koristi od luke kao i svi ostali građani.
Nažalost, trenutno BH Hrvati slijede geopolitičke interese Republike Hrvatske.
Kinezi i Arapi zato što imaju kapital da grade megaprojekat kao što je luka.
Luka može biti i sa vanjske strane Kleka.
![]()
Sa Hrvatskom nemamo potpisanu morsku granicu. Imamo pravo da špekulišemo na forumu.
Normalno da je luka Neum nerealna, ali bio je nerealan i Pelješki most pa se napravi.
- Kolinda
#5188 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Luka Neumpatriot_bih wrote: ↑13/07/2022 12:17Malo šibicarski ton imaš. Znam ja koliko je sati i šta Kurtćehajić radi. On je oko Sutorine priču gradio, ali od toga nema ništa jer je BiH potpisala granicu Cg.
Sa Hrvatskom nemamo potpisanu morsku granicu. Imamo pravo da špekulišemo na forumu.
Normalno da je luka Neum nerealna, ali bio je nerealan i Pelješki most pa se napravi.
Ljudi šta je vama....
-
patriot_bih
#5189 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Ovaj forum je prepun antiBiH botova.
-
PM72
#5190 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Srećom,ima dosta "patriota" koji se lože na nebuloze...čuj luka Neum i da nam daju Konavle 
-
Karikaturist
#5191 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Vlazni snovi koji zive samo na klix forumu..
-
patriot_bih
#5192 Re: Pelješki most - ko koga zeza
A delegata... Čemu 5000+ postova na ovaj temi ako BiH nema nikakvih prava pristupa otvorenom moru? Što hrvati nisu zakovali skroz ispod mosta kad mogu radit šta hoće?
Imamo pravo da špekulišemo!
@klix.ba Da li dozvoljeno širenje antiBiH propagande na klix forumu?
(sredite situaciju)
Imamo pravo da špekulišemo!
@klix.ba Da li dozvoljeno širenje antiBiH propagande na klix forumu?
(sredite situaciju)
- fortaleza
#5193 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Mogla je tetka iz Njemačke poslati još 50 evra za kafe, da ja ne moram raditi.Piaty wrote: ↑12/07/2022 21:18 Nekako mi je ok da Hrvatske poveze teritorij i sve to. Eto usao je nekakav veliki brod u Neum skoro i niko s broda nije spuco glavom od taj most.
Ali zar nismo mogli dobiti nesto jos malo mora?
Da je Hrvatska dobar frend-susjed, trebala je sama reci "evo vam jos 60-70 km mora da se ne patite, sta ce nama ovoliko", a ne da ceka da trazimo.
Kako Hrvatska ima onoliku obalu i bas se ono neprirodno opasala oko Bosne?
Dobra je tetka ne dirajte je.
Nije se Hrvatska opasala oko Bosne već se Bosna usjekla u Hrvatsku.
Stvar je u povijesti, ovo područje je bilo prije više homogenizirano jer je praktički isti teritorij i narod, pogotovo sve ovo ispod Save, i panonski dio iznad Save, još od Rimljana, pa do prvih slavenskih organizacija. Stvar je u Turcima, ono što su uzeli to je u osnovi današnja Bosna i Hercegovina, a ono što nisu sjeverno od Save, dio prema Zagrebu + priobalno područje koje je držala Venecija + Dubrovačka republika, je danas Hrvatska.
Neum je bio dio Dubrovačke republike kojeg su ustupili Turcima za "zaštitu" od Venecije, pa je pripao BiH. Odnosno dali su Osmanlijama koridor da okruže Dubrovnik brodovima i uz "naknadu" štite od Venecijanaca.
Herceg novi je bio još jedan izlaz na more, ali je danas dio Crne Gore kao i Boka Kotorska (a bila dio AU monarhije, katolički živalj, u sklopu Dalmacije.)
-
nles
#5194 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Taj dio o kojem ti govoris je od prve federalne saobracajnice (put Ravno(BiH) - Slano(HR) udaljen dobrih 50 kilometara najjebenijeg terena koji moze postojati. I ako nam Hrvatska ne bi prepustila i aerodrom Cilipi, ostalo bi jos nekih 20-30 kilometara do iole pogodnog mjesta za gradnju luke. Dakle, 80 kilometara kroz apsolutnu nedodjiju da bi se stiglo na put koji vodi, pazi sad, preko Hutova.Seawolf wrote: ↑13/07/2022 08:35Taj dio o kojem ja govorim, ne bi uopće pripadao RS-u, nego općini Ravno (ili bi bila neka nova općina), Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Federaciji BiH.PM72 wrote: ↑13/07/2022 08:29
To je mogao odradit jedino Tito i Đuro Pucar u vrijeme FNRJ,pedesetih godina prošlog vijeka kad 99% stanovnika BiH nije znalo da postoji Neum.Ali,oni nisu imali potrebe to da rade jer je bila jedna država i granice između republika bile su čisto administrativne prirode,da ti u ličnoj karti piše SRBiH ili SRH.
Ubilo sa za lucku infrastrukturu. Ili bi mozda gradili prugu?
Zaboravite na velike infrastrukturne poduhvate, to je mogao Tito. Domet sadasnjih hahara je krcmljenje imanja koje je ostavio stari.
-
Piaty
#5195 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Pa pomalo.PM72 wrote: ↑13/07/2022 07:02Šališ li se ili?Piaty wrote: ↑12/07/2022 21:18 Ali zar nismo mogli dobiti nesto jos malo mora?
Da je Hrvatska dobar frend-susjed, trebala je sama reci "evo vam jos 60-70 km mora da se ne patite, sta ce nama ovoliko", a ne da ceka da trazimo.
Kako Hrvatska ima onoliku obalu i bas se ono neprirodno opasala oko Bosne?
Zelis li primjere iz svijeta za ovo sto sam napisao? Ima ih nekoliko? U svakom slucaju, ovo je fikcija, eksperiment jednog zamisljenog modela i na trenutak cemo biti ozbiljni da bi dosli do nekih odgovora.
Na ovaj post se trebaju zakaciti ISKLJUCIVO nasi omiljeni susjedi, drzavljani "najprijateljskije" drzave BiH - drzavljani Hrvatske pa da odgovore.
-
PM72
#5196 Re: Pelješki most - ko koga zeza
patriot_bih wrote: ↑13/07/2022 12:43 @klix.ba Da li dozvoljeno širenje antiBiH propagande na klix forumu?
(sredite situaciju)
Takve stavove i ideje prosipa još samo onaj "akademik" sa pogledom varenog zeca...za njega mi je jasno,uzima pare i probija sebi medijski prostor.
A šta je s tobom?
-
mistek
#5197 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Vala je besmisleno buniti se i busati oko mosta, ništa loše tu nema, ali eto, nazor patriotizam sa stavom "ne damo" vazda bio
Luke dole nit može biti, nit će ikad biti. Neumu je turizam bitniji, a s one strane Kleka je malostonski zaljev, besmisleno uništavanje. A i da može, ispod ovog mosta može proći skoro sve. Da je pameti, mi bismo barem taj Klek eksploatisali koliko-toliko bolje.
Da je bilo razuma, s obje strane, po meni je idealno rješenje bilo pustiti Hrvatima koridor, autocestu da naprave u zaleđu. Onemogućiti silaske ili napraviti GP u tu svrhu, a tražiti da se dio cestarine proporcionalan kilometraži uplaćuje BiH. Ali, pretpostavljam da je Hrvatima most bio čak jeftinija varijanta.
Da je bilo razuma, s obje strane, po meni je idealno rješenje bilo pustiti Hrvatima koridor, autocestu da naprave u zaleđu. Onemogućiti silaske ili napraviti GP u tu svrhu, a tražiti da se dio cestarine proporcionalan kilometraži uplaćuje BiH. Ali, pretpostavljam da je Hrvatima most bio čak jeftinija varijanta.
-
patriot_bih
#5198 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Nino Raspudić, Prkačin, D.Čović su plaćeni za nacionalizam. Šta je s tobom i Kolindicom?PM72 wrote: ↑13/07/2022 13:56patriot_bih wrote: ↑13/07/2022 12:43 @klix.ba Da li dozvoljeno širenje antiBiH propagande na klix forumu?
(sredite situaciju)![]()
Takve stavove i ideje prosipa još samo onaj "akademik" sa pogledom varenog zeca...za njega mi je jasno,uzima pare i probija sebi medijski prostor.
A šta je s tobom?
-
Piaty
#5199 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Nisi mi nista odgovorio. Poznata mi je ta povijest i poznate su mi okolnosti pod kojima se sve to desavalo.fortaleza wrote: ↑13/07/2022 13:25Mogla je tetka iz Njemačke poslati još 50 evra za kafe, da ja ne moram raditi.Piaty wrote: ↑12/07/2022 21:18 Nekako mi je ok da Hrvatske poveze teritorij i sve to. Eto usao je nekakav veliki brod u Neum skoro i niko s broda nije spuco glavom od taj most.
Ali zar nismo mogli dobiti nesto jos malo mora?
Kako Hrvatska ima onoliku obalu i bas se ono neprirodno opasala oko Bosne?![]()
Dobra je tetka ne dirajte je.
Nije se Hrvatska opasala oko Bosne već se Bosna usjekla u Hrvatsku.![]()
Stvar je u povijesti, ovo područje je bilo prije više homogenizirano jer je praktički isti teritorij i narod, pogotovo sve ovo ispod Save, i panonski dio iznad Save, još od Rimljana, pa do prvih slavenskih organizacija. Stvar je u Turcima, ono što su uzeli to je u osnovi današnja Bosna i Hercegovina, a ono što nisu sjeverno od Save, dio prema Zagrebu + priobalno područje koje je držala Venecija + Dubrovačka republika, je danas Hrvatska.
Neum je bio dio Dubrovačke republike kojeg su ustupili Turcima za "zaštitu" od Venecije, pa je pripao BiH. Odnosno dali su Osmanlijama koridor da okruže Dubrovnik brodovima i uz "naknadu" štite od Venecijanaca.
Herceg novi je bio još jedan izlaz na more, ali je danas dio Crne Gore kao i Boka Kotorska (a bila dio AU monarhije, katolički živalj, u sklopu Dalmacije.)
Jasno mi je sve, da je recimo linija izmedju Dalmacije i Hercegovine (Hrvatske i BiH) mogla ici jos dalje prema obali, a mogla je biti jos 100 km jos dublje prema BiH. To je stjecaj okolnosti. I to je proslost. Mogao sam i ja pricati o predosmanskoj Bosni.
Stvar je u tome sto je sve to proslo i mj pricamo sta se moze uraditi danas. Ja spominjem drzave: BiH i Hrvatsku tj sta je Hrvatska dobre volje, kao dobar susjed, mogla uraditi da se olaksa svima, i njoj i BiH. Govorim zbog toga sto, kada se vec toliko "volimo", onda zasto tu ljubav ne ispoljiti i na terenu?
SAD - Meksiko (razmjena El Chamizal i El Paso)
Indija - Sri Lanka (Indija poklonila Katchaatevu ostrva)
Argentina - Bolivija (Argentina poklonila Tariju)
...i jos nekoliko slucaja
-
patriot_bih
#5200 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Nije ni bitno hoće li se graditi luka, ali ima potencijal za nju i BiH ima po međunarodnom pravu pravo nesmetanog pristupa otvorenom moru.mistek wrote: ↑13/07/2022 14:07 Vala je besmisleno buniti se i busati oko mosta, ništa loše tu nema, ali eto, nazor patriotizam sa stavom "ne damo" vazda bioLuke dole nit može biti, nit će ikad biti. Neumu je turizam bitniji, a s one strane Kleka je malostonski zaljev, besmisleno uništavanje. A i da može, ispod ovog mosta može proći skoro sve. Da je pameti, mi bismo barem taj Klek eksploatisali koliko-toliko bolje.
Da li je Pelješki most u propisanim gabaritima i da li omogućava prolaz svih brodova to će odlučivati međunarodna arbitraža kad tad.