Ukrajina

lajkujMe

#100351 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

HIMARS wrote: 14/07/2022 09:37
lajkujMe wrote: 14/07/2022 08:55 Ne stoji ti ta nikako.

Poredis Kruske i Jabuke

Neptun je sea skim krstareca raketa.
Ide ravnom linijom tik iznad zemlje pomocu radara prati teren i ide prema cilju izbjegavajuci eventualne prepreke.
E sad ako projektil nije dizajniran da prati i izbjegava kuce, dalekovode, drvece.... Onda ce na putu do tamo pogoditi nesto ato ne treba.

kakve bolan kuće, dalekovodi kurci palci
baterija Neptuna je u Odesi
krimski mostovi na istom moru na kojem je roknuta i Moskva

Image
Image

Duplo veca udaljenost nego sto je Domet Neptuna.

Da bi Neptunom dohvatio Krimski most moras pucati iz Zaporozja nema tu alternative
lajkujMe

#100352 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

jednonogi_Jack

#100353 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

lajkujMe wrote: 14/07/2022 09:25
Spoiler
Show

Isti Vucic ali ovaj je protiv Putina izgleda
Ili Orci grade sistem za izbjegavanje sankcija.
Peacean

#100354 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

jednonogi_Jack wrote: 14/07/2022 10:47
Spoiler
Show

Prije će biti da je ovo. Decenijama podržavaju ruske interese i onda odjednom preko noći okrenu kontru... Više nego sumnjivo.
Dope_Man

#100355 Re: Ukrajina

Post by Dope_Man »

jednonogi_Jack wrote: 14/07/2022 10:47
Spoiler
Show

Ne pratis izgleda. putler je sam okrenuo Kazahstan protiv sebe svojim ponasanjem u zadnje vrijeme, do te mjere da predsjednik Kazahstana otvoreno iznosi stavove oprecne putler (nepriznavanje ovih repulika ruskih, pokusaj da izvozi bez kontrole rusije itd).

Evo jedan solidan clanak na temu: https://cepa.org/kazakhstan-thumbs-its-nose-at-putin/
lajkujMe

#100356 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

@HIMARS
Moze ako ispali iz Zaporozja
Nije mi jasno sto si fiksiran na Odesu kao lokacija ispaljenja Neptuna ili Himarsa
Haris.ba

#100357 Re: Ukrajina

Post by Haris.ba »

A sto je toliko bitan taj most?

Mogu li Ukrainci dobaciti do luke Sevastopol himarsima? To je pravi vojni cilj.
lajkujMe

#100358 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Haris.ba wrote: 14/07/2022 11:03 A sto je toliko bitan taj most?

Citav Jug se snabdjeva preko Krima, bez Krima sva logistika bi morala da ide Rostov-Donjetsk-Marijupolj-Melitpol-Kherson

A i Krim bi morao da se snabdjeva tako ili preko brodova.
Izuzetno strateski most bez njega se urusava Ruska logistika na jugu

Naravno luka Sevastopolj bi bila isto bitno za unistavanje
Haris.ba

#100359 Re: Ukrajina

Post by Haris.ba »

lajkujMe wrote: 14/07/2022 11:05
Haris.ba wrote: 14/07/2022 11:03 A sto je toliko bitan taj most?

Citav Jug se snabdjeva preko Krima, bez Krima sva logistika bi morala da ide Rostov-Donjetsk-Marijupolj-Melitpol-Kherson

A i Krim bi morao da se snabdjeva tako ili preko brodova.
Izuzetno strateski most bez njega se urusava Ruska logistika na jugu

Naravno luka Sevastopolj bi bila isto bitno za unistavanje
Ali, sto ne napadaju luku ako mogu most?
lajkujMe

#100360 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Pa ne mogu ni jedno ni drugo ne bez ATACMS raketa ili da prerade Neptun rakete da mogu funckionisati kao krstarece rakete....

Napali bi oni i most i luku da mogu
Zumbul2

#100361 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

sumirprimus wrote: 14/07/2022 08:51
Zumbul2 wrote: 14/07/2022 08:43 Ovde očigledno ima forumaša koji nisu uživo vidjeli vojske a kamoli služili istu ili iznijeli rat na leđima. Ne zamjeram im ako su mladi momci itd, međutim iskustvo njihovo je uglavnom online forumaško to se vidi po komentarima gdje pišu nevjerovatne stvari... Brkaju babe i žabe.... Ma mislim da su zapravo 16-godišnjaci bgm. Nemaju zaista pojma ali se upuštaju u neke ozbiljne diskusije... I sad objašnjavati njima šta je kestareći a šta balistički projektil i vrste navođenja, vrste bojevih glava, trajektorije i krstarenja je uzaludan posao.....
Nema veze nek su mladji, ako imas volje i energije objasnis, ovde Smo svi na istoj strani. Napada se anam ona strana :mrgreen: :bih:
Evo divim se ovom Lajk me na njegovom strpljenju i energiji da objasni neke stvari ne upućenim...
lajkujMe

#100362 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Kafica i tipkaj ne kosta me nista 8-)
Treba objasniti ljudima ne sekiram se to sto ne znaju nego sto im nacrtas pa i dalje ne znaju :lol:

Ali ne znam ni ja zato uzivam citati ovdje i na twitteru rijec strucnjaka

Npr Zilog mi je najjaci na ovoj temi sto se toga tice i mogao bih citati kilometarske postove od njega bez problema :thumbup:
lajkujMe

#100363 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Cuj Vlad iz Vinice ja mislio on iz okolice Sumi-Karkiv
Zumbul2

#100364 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Lajk me
Šta kaže FIRMS? Gdje gori artiljerija?
Zumbul2

#100365 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Čitam jutros na forumu iranskom gdje izraelac podjebava rusa za HIMRAS. Rus veli da ukropi( valjda neki pogrdan izraz)., moraju ispaliti 20-tak grad raketa, 10-tak tački i 10-tak HIMARS- raketa da bi se provukla 1-2 i eventualno uništili neko skladište, navodno moraju prezasititi pvo... Ali ćifut ga argumentima utjera u kurac da se više ovaj rus nije ni javio....
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#100366 Re: Ukrajina

Post by pici »

Nacisticka govna.

PROCES ‘FILTRACIJE‘
Jeziv ‘tihi‘ rat Kremlja: ‘Namjerno odvajaju djecu od roditelja, a nepoćudne Ukrajince muče i ubijaju‘
U procesu koji u Rusiji zovu ‘filtriranjem‘ populacije, tisuće Ukrajinaca koji nisu zadovoljili ruske kriterije jednostavno je nestalo

Spoiler
Show
Prema različitim izvorima, među koje spada i sama ruska Vlada, od početka invazije na Ukrajinu 24. veljače do danas u Rusiju je prisilno odvedeno između 900 tisuća i 1,6 milijuna građana Ukrajine, među njima oko 260 tisuća djece s područja koja su se našla pod ruskom okupacijom. Riječ je o sistemu kojeg Rusi nazivaju "filtracija", a oteti ukrajinski građani završili su uglavnom na udaljenim i izoliranim područjima na istoku Ruske Federacije, tisućama kilometara od svojih domova u Ukrajini.

U tom procesu "filtriranja" populacije, prema različitim izvorima, na tisuće Ukrajinaca, koji nisu "zadovoljili" ruske kriterije, jednostavno je nestalo te su ubijeni ili su zadržani negdje na nepoznatim lokacijama. Američki State Department, na čelu s glavnim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom, objavio je priopćenje u kojem poziva Rusiju da odmah prestane s operacijama filtracije.

"Nezakonito prebacivanje i deportacija građana teško je kršenje četvrte Ženevske konvencije o zaštiti civila i predstavlja ratni zločin. Ruske vlasti moraju osloboditi one koje su zadržali i dozvoliti prisilno odvedenima građanima Ukrajine da se odmah sigurno vrate svojim kućama. Pozivamo Rusiju da nezavisnim promatračima omogući pristup takozvanim kampovima za filtraciju te područjima u Rusiji u koja su Ukrajinci odvedeni", stoji u priopćenju State Departmtenta koje potpisuje Blinken.

Razdvajanje djece od roditelja
Navode da su operacije Moskve oko odvođenja ukrajinskih građana očito unaprijed planirane i usporedive s operacijama filtracije koje je Rusija provela u Čečeniji i na drugim područjima tijekom svoje povijesti. "Putinove operacije "filtriranja" razdvajaju obitelji, a oduzimanje ukrajinskih i izdavanje ruskih putovnica očiti su pokušaj mijenjanja demografske slike dijelova Ukrajine", navedeno je u priopćenju.

Ističu da izvještaji s terena ukazuju da ruske vlasti namjerno odvajaju ukrajinsku djecu od njihovih roditelja te da su odvedena i djeca iz ukrajinskih sirotišta, koja su stavljena u sustav za posvajanje u Rusiji.

"Svjedoci i oni koji su preživjeli operaciju "filtriranja", držanja u kampovima i prisilnu deportaciju govore o stalnim prijetnjama, zlostavljanju i slučajevima mučenja zatvorenika od strane ruskih čuvara. Tijekom procesa, ruske vlasti otimaju i zadržavaju biometrijske i osobne podatke, civile izlažu invazivnim pretragama i ispitivanjima te prisiljavaju ukrajinske građane da potpišu sporazum o ostanku u Rusiji, onemogućujući im da se slobodno vrate kući", navodi se u priopćenju američkog State Departmenta.
Također, gomilaju se dokazi o zatvaranjima i nestancima na tisuće ukrajinskih civila koji nisu prošli "filtriranje", pod optužbama da su povezani s ukrajinskom vojskom, teritorijalnom obranom, medijima, Vladom ili udrugama civilnog društva.

Navodna mučenja i ubojstva
"Svjedoci, oni koji su preživjeli, kao i ukrajinski glavni državni tužitelj javljaju da su ruske vlasti na desetke tisuća ljudi prebacili u logore na području Donjecka koje je pod ruskom kontrolom te da su mnogi od njih podvrgnuti mučenju. Postoje svjedočanstva i da su neki od njih ubijeni, što se poklapa s dokazima o ruskim ratnim zločinima počinjenim u Buči, Mariupolju i drugim dijelovima Ukrajine", navodi se u priopćenju.

State Department navodi da se predsjednik Putin i njegova Vlada neće moći izvući od odgovornosti za takve sistematske zločine te da je kažnjavanje odgovornih imperativ.

"Zbog toga, podržavamo ukrajinske i međunarodne vlasti u nastojanjima da prikupe, dokumentiraju i sačuvaju dokaze o zločinima. Zajedno smo odlučni u nastojanjima da počinitelji ratnih i drugih zločina odgovaraju za svoja djela", istaknuto je.

"Sjedinjene Američke Države i naši partneri neće biti tihi. Ukrajina i njezini građani zaslužuju pravdu", stoji u priopćenju.
zigzag

#100367 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Ma hajd, nećemo biti prva meta kasnije.
lajkujMe

#100368 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Zumbul2 wrote: 14/07/2022 11:30 Lajk me
Bez nekih promjena, imas moj sinocnji post.
Malo manje aktivnosti kod Bilozerke malo vise aktivnosti na onom Istocnom boku

Mislim da je Snihurivka podrucje najbitnije trenutno, moraju Ruse skloniti s citavog podrucja

Image
Last edited by lajkujMe on 14/07/2022 12:12, edited 2 times in total.
lajkujMe

#100369 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

HIMARS wrote: 14/07/2022 11:36 najnovija

Image
Zanimljivo Britanci ovaj poluotok kod Khersona smatraju Ukrajinskim :D
agent_zero

#100370 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

HIMARS wrote: 14/07/2022 11:59 civilizacija protiv barbara/divljaka

nažalost zbog srpskih separatsita/divljaka nema BH zastavice

A zna se vrlo dobro ko je te iste i njihovu "zapadnu varijantu" doveo i uveo u sistem da može sve odlučivati i blokirati.

To se nikako ne smije izostaviti iz vida.

Slava Ukrajini!
Zumbul2

#100371 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Evo u šta rusi vjeruju kad je u pitanju HIMARS, morao sam ovo zalijepiti...
LOL They are easily intercepted by Pantsirs. Jamming the GPS in area makes it blind. No wonder Ukrops need to launch simultaneously against same target dozen of Tochka-Us + 15-20 Uragan missiles +20 Himars to hit something.

You are confusing best in the world Russian air defense with Israeli junk again, looney.
lajkujMe

#100372 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Spoiler
Show
Grafik gledaj na svoju odgovornost
Rezultat napada na Vinitsiju
Na slici mrtva majka i dijete i vrlo moguce beba
Zumbul2

#100373 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

lajkujMe wrote: 14/07/2022 12:09
Zumbul2 wrote: 14/07/2022 11:30 Lajk me
Bez nekih promjena, imas moj sinocnji post.
Malo manje aktivnosti kod Bilozerke malo vise aktivnosti na onom Istocnom boku

Mislim da je Snihurivka podrucje najbitnije trenutno, moraju Ruse skloniti s citavog podrucja

Image
Pratim ja ove tvoje karte sa Firmsa pa gledam kartu i analiziram to redovno..
Mora ti se skinuti kapa za trud.. Lahko je linkove kačiti ali ti analize šeraš ... Trenutno nas jug interesuje najviše... Lp
Bernardinac

#100374 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

zlajaBHF wrote: 07/07/2022 10:20
agent_zero wrote: 07/07/2022 09:02 Ma zna se dobro koja sorta balkanskih umobolnika podržava Putina i Rusiju u ovome što rade:

- srbo-četnici
- hzd-ovci i milanovićevci
- turkofili
- arapofili
- sda balije (ista šema kao turkofili - erdoan)
- tzv. "slobodni mislioci" (čitaj: plaćenici)
Gluposti

Putina podrzavaju:

Cetnici/HDZ
SDP/NS- Jugonostaligicari

Trece nema
Na zajedničkoj Konvenciji opozicionih stranaka koje su podržale kandidaturu Denisa Bećirovića iz SDP-a za člana Predsjedništva BiH, Bećirović je u svom govoru spomenuo i rat u Ukrajini.

https://www.google.com/amp/s/radiosaraj ... ica/462026

Pogledaj na 1:18:30 da Bećirović rat u Ukrajini naziva pravim imenom tj. Ruskom agresijom i prijetnjom cijelom demokratskom i slobodnom svijetu.
U takvim okolnostima nema NEUTRALNIH jer je neutralnost podržavanje agresije Putinovog režima.
Mi nismo neutralni i mi smo na strani slobodnog svijeta i pravedne borbe ukrajinskog naroda, kaže Bećirović.

Samo SDA, SNSD, HDZ hoće održati ovakav status quo i državu ovakva kakva jeste.
Što dalje od EU i NATO to je lakše pljačkati narod, otupiti ga i osiromašiti, napravit torove i dizat tenzije da bi haračili vječno u svojim feudima.
Zato i neće da provedu nijednu reformu.
Njihov idealni primjer države u kojoj su samo oni sretni je Bjelorusija, Rusija, Iran, S Koreja, Eritreja i ostale mafijaške države.
zigzag

#100375 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

lajkujMe wrote: 14/07/2022 12:23
Spoiler
Show
Grafik gledaj na svoju odgovornost
Rezultat napada na Vinitsiju
Na slici mrtva majka i dijete i vrlo moguce beba
Ipak bi cijela država trebala biti u pripravnosti kada se najave zračni napadi. Nije ovo prvi put.
A pilota i nalogodavca u ovom slučaju sudski goniti, što će svakako biti.
Post Reply