"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
nlt

#776 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nlt »

Narod je "okusio" njemačku dnevnicu pa je sad sve malo. Vidim po Facebooku recimo oglasi sa skroz solidnom platom, a u komentarima odmah malo je to odem u EU imat cu 5x vise .. itd . Pa idi ko ti brani. Pogledajte plate u registru zaposlenih KS i sve ce vam biti jasno. Pa vozač u GRAS-u izađe oko milje, u vodovodu isto majstori tu negdje malo preko milje. Šta je vama
Kiki_Musampa

#777 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Kiki_Musampa »

nlt wrote: 13/07/2022 08:42 Narod je "okusio" njemačku dnevnicu pa je sad sve malo. Vidim po Facebooku recimo oglasi sa skroz solidnom platom, a u komentarima odmah malo je to odem u EU imat cu 5x vise .. itd . Pa idi ko ti brani. Pogledajte plate u registru zaposlenih KS i sve ce vam biti jasno. Pa vozač u GRAS-u izađe oko milje, u vodovodu isto majstori tu negdje malo preko milje. Šta je vama
Pa de ti meni reci je li normalno da imaju oko "milje". Ta radna mjesta su prije bila beton, dok se okolo narod snalazio kako je znao i umio. Cijene rada će ići gore, i NIKAD više neće spasti. To što Bakir neće povećati plate, ne znači da one trebaju takve ostati.
Bod u mojoj firmi je isti kao i 2009, tada je to bila bomba,trebala štela za posao. Sada mjesecima tražimo radnike, i zapošljavamo ljude koji prije ni u upravu nebi mogli ući. Povećali smo plate početnicima toliko,da sada ljudi koji rade tu decenijama negoduju,spravom.
Ukratko, Sarajevo JOŠ ne osjeća probleme ostalih kantona,jer je priliv ljudi veliki, ali i to će proći.
challmander

#778 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by challmander »

izvrsni direktor wrote: 12/07/2022 22:51
challmander wrote: 11/07/2022 21:00

Mislim da Bingo ima plate 800KM. Ne mozes taj iznos podijelit tako jer tu sigurno ima dosta menadzera, sefova i kojekakvih levata sa masnim platama.

Sere se protiv Binga jer se zna koga finansiraju i kako su dosli do svega sto jesu. Konzum je u teskom sranju, jedva posluju u plusu a o povecanju plata ne mogu ni pomislit. Mada i oni u zadnje vrijeme pomalo dizu plate i novim radnicima daju vise nego ovim sto su godinama kod njih. Svako je svjestan da nema vise radnika koji ce radit za 600KM.

A ako cemo vec o radnim uslovima, Konzum je gospodska firma naspram Binga. Mos mislit da radnici prelaze u Konzum za manju platu jer ne mogu vise da trpe konstantno maltretiranje od strane raznih seljacina koje su se nakotile u Bingu.
Ono kad ti smeta koga bingo finansira ali ne smeta koga konzum finansira
Smeta mi oboje ali mi vise smeta izrabljivanje domace radne snage pod okriljem "patriotizma" i izlizane floskule "kupuj domace" ili "podrzi domace". Bingo vise nije ni najjeftiniji market u gradu.
Ommadawn

#779 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ommadawn »

Ozimician wrote: 13/07/2022 08:09
Ommadawn wrote: 13/07/2022 07:20 Neka zađe po manjim mjestima u BiH i naći će sebi vozača za 2000 KM.

Kad kažu neće narod raditi…
Hoće narod raditi ali moraju biti i normalni uslovi rada da bi posao bio kvalitetno odrađen.

I eto ako su Turci navikli na loše uslove rada, šta govori da ga jedan takav neće ispaliti? Tamo po anadolskim vukojebinama čim se rode sanjaju o Njemačkoj.
Druze ti ocito nisi bio po manjim mjestima pa tako pricas. Manja mjesta su se iselila prije 10 god., ovaj lik je iz Usore sto prima Turke, tamo iseljavanje zbog HR pasosa traje vec 20 god. Nije vise pitanje hoce li neko raditi - jednostavno svako ko hoce - radi vec negdje. Ostali traze samo izgovore.
Pa nije zar da u Sarajevu, Tuzli, Banjaluci, Zenici, Travniku, Mostaru, Goraždu i Bihaću nema ama baš ni jedan jedini vozač kamiona za platu od 2000 KM??
Ommadawn

#780 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ommadawn »

challmander wrote: 13/07/2022 10:06
Smeta mi oboje ali mi vise smeta izrabljivanje domace radne snage pod okriljem "patriotizma" i izlizane floskule "kupuj domace" ili "podrzi domace". Bingo vise nije ni najjeftiniji market u gradu.
:thumbup:
nlt

#781 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nlt »

Kiki_Musampa wrote: 13/07/2022 09:01
nlt wrote: 13/07/2022 08:42 Narod je "okusio" njemačku dnevnicu pa je sad sve malo. Vidim po Facebooku recimo oglasi sa skroz solidnom platom, a u komentarima odmah malo je to odem u EU imat cu 5x vise .. itd . Pa idi ko ti brani. Pogledajte plate u registru zaposlenih KS i sve ce vam biti jasno. Pa vozač u GRAS-u izađe oko milje, u vodovodu isto majstori tu negdje malo preko milje. Šta je vama
Pa de ti meni reci je li normalno da imaju oko "milje". Ta radna mjesta su prije bila beton, dok se okolo narod snalazio kako je znao i umio. Cijene rada će ići gore, i NIKAD više neće spasti. To što Bakir neće povećati plate, ne znači da one trebaju takve ostati.
Bod u mojoj firmi je isti kao i 2009, tada je to bila bomba,trebala štela za posao. Sada mjesecima tražimo radnike, i zapošljavamo ljude koji prije ni u upravu nebi mogli ući. Povećali smo plate početnicima toliko,da sada ljudi koji rade tu decenijama negoduju,spravom.
Ukratko, Sarajevo JOŠ ne osjeća probleme ostalih kantona,jer je priliv ljudi veliki, ali i to će proći.
To je pozitivno. Ne kažem da nije, ali očekuju nas onda protesti "uhljeba".
Ozimician

#782 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Ommadawn wrote: 13/07/2022 10:38
Ozimician wrote: 13/07/2022 08:09

Druze ti ocito nisi bio po manjim mjestima pa tako pricas. Manja mjesta su se iselila prije 10 god., ovaj lik je iz Usore sto prima Turke, tamo iseljavanje zbog HR pasosa traje vec 20 god. Nije vise pitanje hoce li neko raditi - jednostavno svako ko hoce - radi vec negdje. Ostali traze samo izgovore.
Pa nije zar da u Sarajevu, Tuzli, Banjaluci, Zenici, Travniku, Mostaru, Goraždu i Bihaću nema ama baš ni jedan jedini vozač kamiona za platu od 2000 KM??
Pa obzirom da Centrotrans u Sarajevu daje toliku platu za vozace autobusa + finansira polaganje D kategorije - jasno ti je kakvo je stanje. S tim da je voznja autobusa uvijek privlacnija nego voznja kamiona, tako da su kamiondzije u pravilu bolje placeni.

Svi vozaci u medjunarodnom transportu prelaze tu cifru. Naravno za lokalnu voznju ces naci vozaca i za 1000KM - ali pitanje je sta ces zapravo naci.
Ommadawn

#783 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ommadawn »

Ozimician wrote: 13/07/2022 11:38
Ommadawn wrote: 13/07/2022 10:38

Pa obzirom da Centrotrans u Sarajevu daje toliku platu za vozace autobusa + finansira polaganje D kategorije - jasno ti je kakvo je stanje. S tim da je voznja autobusa uvijek privlacnija nego voznja kamiona, tako da su kamiondzije u pravilu bolje placeni.

Svi vozaci u medjunarodnom transportu prelaze tu cifru. Naravno za lokalnu voznju ces naci vozaca i za 1000KM - ali pitanje je sta ces zapravo naci.
Ne znam, ja bih prije vozio kamion nego autobus. Valja 50 duša voziti, a narod k’o narod.
Mada oba posla su podjednako stresna.
Kiki_Musampa

#784 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Kiki_Musampa »

nlt wrote: 13/07/2022 10:55
Kiki_Musampa wrote: 13/07/2022 09:01

Mije mišljenje da je mala šansa za to, i to prvo,što je 90% njih zavaljeno do guše u kredite,a drugo,što su nesposobni da bilo šta drugo rade( u slučaju otkaza). Dosta ih je tu sa štelom, i to je vrhunac njihovog ostvarenja
Sydnor

#785 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Sydnor »

Kiki_Musampa wrote: 13/07/2022 13:05
nlt wrote: 13/07/2022 10:55
Mije mišljenje da je mala šansa za to, i to prvo,što je 90% njih zavaljeno do guše u kredite,a drugo,što su nesposobni da bilo šta drugo rade( u slučaju otkaza). Dosta ih je tu sa štelom, i to je vrhunac njihovog ostvarenja
Većina majstora u Elektroprivredi, VIK-u, Telekomu itd zna radit posao i rade privatno kad su slobodni i tako zarađuju pare. Pogotovo danas kad je zaista nestašica radnika, evo sa mnom u smjeni danas radio lik koji poslije posla ode krečit itd.

Dosta tih ljudi radi više poslova...
Kiki_Musampa

#786 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Kiki_Musampa »

Sydnor wrote: 13/07/2022 15:39
Kiki_Musampa wrote: 13/07/2022 13:05

Većina majstora u Elektroprivredi, VIK-u, Telekomu itd zna radit posao i rade privatno kad su slobodni i tako zarađuju pare. Pogotovo danas kad je zaista nestašica radnika, evo sa mnom u smjeni danas radio lik koji poslije posla ode krečit itd.

Dosta tih ljudi radi više poslova...
Sam si rekao majstora,a na jednog takvog radi 20 koji nisu nizašta
Sydnor

#787 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Sydnor »

Ma nije baš tako ...
belfy

#788 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by belfy »

Pandakonda wrote: 13/07/2022 00:28
belfy wrote: 13/07/2022 00:13

turci vole fizicki rad i jako ga zele? ko, bolan, zeli fizicke poslove i rado ih se prihvata? (osim onih nesposobnih za bilo sta vise)

istina je jednostavna, kao i uvijek. niko ih ne voli, niti ih rado radi. radi ih onaj ko je prisiljen i tu bira najbolje sta se u tom bazenu moze probrati. ako u neko ponudi bolje uslove u BiH, nego u Turskoj naravno da ce ih prijvatiti, bas kao sto ce i on i neko iz BiH prihvatiti prije bolje uslove u Sloveniji, Austriji ili Njemackoj. za njih je samo pitanje gdje ce takve bolje uslove sto lakse ostvariti (da li im treba viza, koliko traje procedura i sve ostale zajebancije o kojima nasi ljudi razmisljaju isto tako kada traze to isto).
Mislio sam pod tim da su turci vise spremni doci i raditi taj posao nego neko ko je vec tu. Ne da sada hrle da rade ovakve poslove ali turci sa kojima sam ja pricao na BiH gledaju kao ulaz u evropu i radije ce ovdje doci raditi sa nekom nadom da onda idu dalje pa makar to bili ovi poslovi.

Pa ista stvar se desava sa izgradnjom pruge u sarajevu gdje je sve vise turcina. Jednostavno oni nece imati toliki kompleks kao sto ga imamo mi
opet apsolutno netacno. kakv bolan ulaz u Evropu kada BiH nije dio EU? kako ce dalje u EU? turci rade zato sto nemaju druge opcije i tacka. posao ovdje im je bolje placen nego u Turkskoj i to je jedini razlog zasto su tu, a razlog zasto su firme tu je zato sto su najjeftiniji ponudjaci, pa isto toliko mogu i proslijediti radnicima - najmanje.
belfy

#789 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by belfy »

last mohicans wrote: 13/07/2022 00:32

turci vole fizicki rad i jako ga zele? ko, bolan, zeli fizicke poslove i rado ih se prihvata? (osim onih nesposobnih za bilo sta vise)

istina je jednostavna, kao i uvijek. niko ih ne voli, niti ih rado radi. radi ih onaj ko je prisiljen i tu bira najbolje sta se u tom bazenu moze probrati. ako u neko ponudi bolje uslove u BiH, nego u Turskoj naravno da ce ih prijvatiti, bas kao sto ce i on i neko iz BiH prihvatiti prije bolje uslove u Sloveniji, Austriji ili Njemackoj. za njih je samo pitanje gdje ce takve bolje uslove sto lakse ostvariti (da li im treba viza, koliko traje procedura i sve ostale zajebancije o kojima nasi ljudi razmisljaju isto tako kada traze to isto).
Upravo se vratio iz Turske i stekao malo drugačiji utisak nego ranije. Turci rade sve, za vrlo male plate. To je čista borba na dnevnoj osnovi. Svojim očima gledao prozvodnju kopija poznatih brendova obuce, za satnicu od 15 lira,(manje od 2km)u nehumanim uslovima, u polusrušenim zgradama, bez kvalitetne zaštite od sunca, akamoli da rade u klimatiziranim prostorijama. U takvim objektima jedu i piju dok rade. Vidio djece od 9-10 godina,do omladinaca, gdje vjerovatno ni jedan nema 30 god. Vidio i starce od +60 godina kako vuku uzbrdo one magacinerske civare, kako da ih nazovem. Koristi se fizička snaga za prevoz robe, kakva se kod nas koristila prije i poslije 1 sv.rata. Gledao kako rade od 7, 7:30 ujutro do kasnih sati, 21,22. Turci rade ko konji, za vrlo male pare. Tako kad bi im neko spomenuo ovu platu, jos preračunatu u devalviranoj liri, vjerujem da bi objeručke prihvatili i za 1000km, uz obezbjeđen smještaj i hranu, kakvu god, jer se njihova radna snaga vrlo slabo hrani, a puno radi. Vidjevši sve to, moram reći da smo mi jedna od rijetkih zemalja gdje se manje radi, a dobro živi.
pa ja to isto govorim. bukvalno. a ovdje neki govore kako turci rado rade teze poslove...
belfy

#790 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by belfy »

Ozimician wrote: 13/07/2022 00:45

Naravno, tačno je to što govoriš. Ali isto tako ja sam upoznao masu naših ljudi koji u Njemačkoj rade poslove kakve u BIH ne bi ni u snu pomislili da rade. Naravno da je u Njemačkoj bolje plaćeno, ali ima i ona - šta će komšiluk reći? - I u BIH taman da ga platiš jednako kao u Njemačkoj - on neće da radi taj posao jer ga je stid.
ja cu se ovdje djelomicno sloziti, a povodom i one druge teme. da, nasi ljudi ce radije raditi takve poslove u Njemackoj jer znaju da ce moci napredovati. kod nas ih izbjegavaju jer znaju da ce tamo mozda ostati i do penzije i to bez obzira na strucno znanje, trud i zalaganje. dok ti u Njemackoj samo jezik igra ulogu ako ulozis isto znanje trud i rad.

mada se ja, licno, ne nalazim medju takvim. i u Bosni sam radio sve kako bih isao prema boljem, bas kao i u Njemackoj. samo sto u Njemackoj to malo vise, a bogami i brze vrednuju...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#791 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Odsecite mi svaki prst na ruci koji voli radit :mrgreen:

Ja bih se i prihvatio fizikanerstva u njemackoj
Al me iskreno strah kolega...mogumisliti na sta lici pjan bugar raspali rumunj brkati turcin
Jebo takve pare ako je radni dan pakao plus pakao soba :mrgreen:
Ce da te naguzi neko
ibizza

#792 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ibizza »

Kada bi od 1.8. minimalac bio 3.000 KM i kada bi od istog datuma Njemačka otvorila granice da nas narod moze ići samo da nadjev poslodavca, mislim da bi nastao stampedo prema Minhenu :D ogadila se država narodu, plus, neće niko više da čeka nove tramvaje, troje, prugu, autoput, transferzale, parkove, biciklističke staze, itd, jednostavno, samo zamjeni grad i dobije sve odjednom.

Vidimo se u DE, aBd :)
Optimus09

#793 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Optimus09 »

Poslodavac i ugovor je najmanji problem,viza zeza.
Meraka kao u BiH nema u DE,ostalo sve ima😂
Hakiz

#794 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Optimus09 wrote: 13/07/2022 23:48 Poslodavac i ugovor je najmanji problem,viza zeza.
Meraka kao u BiH nema u DE,ostalo sve ima😂
Normalno da nema meraka, radi se, nema vremena :wink:
Optimus09

#795 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Optimus09 »

Nije bas da nema,radim 160-180 sati.Ima se vremena,nema nasih ljudi.
Hakiz

#796 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Optimus09 wrote: 14/07/2022 00:00 Nije bas da nema,radim 160-180 sati.Ima se vremena,nema nasih ljudi.
Pa, otići u Njemačku i očekivat inaše ljude je, ipak, previše.

Ko nije spreman da se asimilira, pretvori u Frica, neka i ne ide.
Ozimician

#797 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

ibizza wrote: 13/07/2022 23:45 Kada bi od 1.8. minimalac bio 3.000 KM i kada bi od istog datuma Njemačka otvorila granice da nas narod moze ići samo da nadjev poslodavca, mislim da bi nastao stampedo prema Minhenu :D ogadila se država narodu, plus, neće niko više da čeka nove tramvaje, troje, prugu, autoput, transferzale, parkove, biciklističke staze, itd, jednostavno, samo zamjeni grad i dobije sve odjednom.

Vidimo se u DE, aBd :)
Nema u Minhenu stanova, džaba stampedo.
vjeshalica

#798 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vjeshalica »

Ozimician wrote: 13/07/2022 11:38

Laz je da Centrotrans daje 2000KM za vozace autobusa, imaju svoju autoskolu i oni te finansiraju tu popisanu obuku od cca 1000 i nesto maraka koju vracas preko rada sa njima, i ne izadjes ni ko vozac u Grasu. Smijesno sta pises. Pronosis neistine.
Vozaci sticara sa drvima u sezoni nemaju 2000KM. Ne siri lazi.
Ozimician

#800 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

aston_martin wrote: 14/07/2022 19:24 Spisak plata po zanimanjima u Njemackoj

https://radiosarajevo.ba/magazin/zaniml ... lji/463134
Samo su zaboravili navesti da je to iznos BRUTTO plate, da netto dobiješ ca. -40% od ovog iznosa.

Edit: Brutto iznosi i prosječna plata za tu struku - za početnike je naravno niže od navedenog, da se ne polakomite.
Last edited by Ozimician on 14/07/2022 22:11, edited 1 time in total.
Post Reply