SDA-All about

Hank Paldum

#75026 Re: SDA-All about

Post by Hank Paldum »

DaysleepeR wrote: 12/07/2022 12:07 Ako su SDA i NiP isto, ne znam onda što bi prosječan glasač trebao biti zabrinut za Bosnu i Bošnjake...

Ne mogu istovremeno SDA i NiP biti isto, ali će NiP prodati Bosnu četnicima, a SDA neće...

E ne ide to tako
Pa pitaj to predsjednika NiPa, on je to izjavio.

To što SDA oprtužuje NiP da će prodati Bosnu četnicima, pa onda NiP uzvrati da je Bakir sve dao četnicima, pa onda Bakir uzvrati da on jedini nije u Neumu popustio, pa Dino onda uzvrati sa Bakirom i revizijom iako je Zvizdič bio emisar smo dokazuje da su itekako iste stranke jer tako su častili prije 20 godina SDPovce da su Srbofili, komunjare i četnici, samo su se sada dvije iste ideologije sukobile pa se sada međusobno časte
DaysleepeR

#75027 Re: SDA-All about

Post by DaysleepeR »

Hank Paldum wrote: 12/07/2022 12:33
DaysleepeR wrote: 12/07/2022 12:07 Ako su SDA i NiP isto, ne znam onda što bi prosječan glasač trebao biti zabrinut za Bosnu i Bošnjake...

Ne mogu istovremeno SDA i NiP biti isto, ali će NiP prodati Bosnu četnicima, a SDA neće...

E ne ide to tako

To što SDA oprtužuje NiP da će prodati Bosnu četnicima, pa onda NiP uzvrati da je Bakir sve dao četnicima, pa onda Bakir uzvrati da on jedini nije u Neumu popustio, pa Dino onda uzvrati sa Bakirom i revizijom iako je Zvizdič bio emisar smo dokazuje da su itekako iste stranke jer tako su častili prije 20 godina SDPovce da su Srbofili, komunjare i četnici, samo su se sada dvije iste ideologije sukobile pa se sada međusobno časte
za početak SDA treba da propadne, pa će onda i potencijalni klonovi vidjeti da to nije retorika ni politka koja ima dugi vijek
Styling

#75028 Re: SDA-All about

Post by Styling »

made_in_sarajevo wrote: 12/07/2022 12:27 forto nema sta traziti u srebrenici, a fortina vlada finansirala rekonstrukciju memorijalnog centra, ne sve ali su ucestvovali. nisam znao da nekome odes na dzenazu moras prouciti, ako ne znas prouciti, nisi vjernik, pripadas drugoj vjeri onda sta si dosao, garant dosao da provocira jel to. eeee bekani glupi
Fortina vlada donijela zakon o sistemskoj pomoci Srebrenici, 2 miliona maraka je ovaj zahvat. Ali Forto i Konakovic nemaju mjesta u Srebrenici. :-)
mirza_15

#75029 Re: SDA-All about

Post by mirza_15 »

Styling wrote: 12/07/2022 14:06
made_in_sarajevo wrote: 12/07/2022 12:27 forto nema sta traziti u srebrenici, a fortina vlada finansirala rekonstrukciju memorijalnog centra, ne sve ali su ucestvovali. nisam znao da nekome odes na dzenazu moras prouciti, ako ne znas prouciti, nisi vjernik, pripadas drugoj vjeri onda sta si dosao, garant dosao da provocira jel to. eeee bekani glupi
Fortina vlada donijela zakon o sistemskoj pomoci Srebrenici, 2 miliona maraka je ovaj zahvat. Ali Forto i Konakovic nemaju mjesta u Srebrenici. :-)
...jer Forto ne uči Fatihu :lol:

Pa majku mu baš su grohnuli. I Bakira je čini mi se stid ovog saopštenja (pitali su ga sa Buke u Potočarima o ovom saopštenju). Čak i njegove forme. Hajde što su potkapacitirani da razumiju smisao i posljedice onoga što pišu (onaj pamflet, podjeljen bez komentara, je najbolja antipropaganda SDA), nego to čak ne znaju ni formalno složiti u smislen tekst koji ima glavu i rep.

Sve što SDA može da radi, a to konstantno pokušavaju, jeste da podiže važnost totalno nebitnih stvari, čak često pogrešnih (Fatiha iz saopštenja), da izvrne izjavu naopako iako je iole pismena osoba razumije (Forto nazvao pripadnike ABiH seljacima), da totalno slažu (zaduženja su išla samo za infrastrukturne projekte, ne za poticaje, subvencije i sl.) da udaraju na jeftine emocije i sve to u tonu žutila "Šokantno", "Nevjerovatno".... Pored toga što je to jadno i bljutavo sa moralne strane, izgleda smiješno jer nemaju kapaciteta da i to što rade pametnije i smislenije artikulišu.

kvazipatriotizam, emocionalna ucjena, lažna dilema....

Sa druge strane konkretni i mjerljivi rezultati koj se mogu porediti sa njihovim neradom.

Samo ja bih ovdje upotrijebio onu Napoleonovu (valjda je on :mrgreen: ) "Nikada ne prekidaj neprijatelja dok pravi greške"
ultima_palabra

#75030 Re: SDA-All about

Post by ultima_palabra »

Nista nisu naucili iz potopa 2020. Ne znam sta im je sad taktika, da su uzdaju u dijasporu i korumpirani CIK ili da dizu tenzije sa koalicionim partnerima?
DaysleepeR

#75031 Re: SDA-All about

Post by DaysleepeR »

ultima_palabra wrote: 12/07/2022 15:55 Nista nisu naucili iz potopa 2020. Ne znam sta im je sad taktika, da su uzdaju u dijasporu i korumpirani CIK ili da dizu tenzije sa koalicionim partnerima?
Poenta je da im je politika ogoljena do kraja, oni jednostavno nemaju šta ponuditi osim patriotsko-vjerske patetike i mahalaštine.
Nema u toj stranci ni ekonomskog ni pravnog stručnjaka, nema infrastrukturne inteligencije, nema poštenja, nema vizije.
Jedino što su novo naučili u 4 godine je da se Turska sada izgovara Turkiye.
Last edited by DaysleepeR on 12/07/2022 16:03, edited 1 time in total.
drug_profi

#75032 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

ultima_palabra wrote: 12/07/2022 15:55 Nista nisu naucili iz potopa 2020. Ne znam sta im je sad taktika, da su uzdaju u dijasporu i korumpirani CIK ili da dizu tenzije sa koalicionim partnerima?
Tenzije uvijek pale. Bice najvrelija kampanja, ali je zato i najvaznije da ljudi shvate da je vrijeme da se zauvijek maknu oni koji u tome ucestvuju.
drug_profi

#75033 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

DaysleepeR wrote: 12/07/2022 16:02
Poenta je da im je politika ogoljena do kraja, oni jednostavno nemaju šta ponuditi osim patriotsko-vjerske patetike i mahalaštine.
Nema u toj stranci ni ekonomskog ni pravnog stručnjaka, nema infrastrukturne inteligencije, nema poštenja, nema vizije.
Jedino što su novo naučili u 4 godine je da se Turska sada izgovara Turkiye.
Kako nemaju imaju DIA KapiĆića. Entelektualac par ekeselans.
mirza_15

#75034 Re: SDA-All about

Post by mirza_15 »

E ne ide to tako

Jedna razlika (da ne idemo dalje) između NiP-a i SDA je u ovom trenutku suštinska. U NiP-u je jako veliki broj članova koji istinski žele pravednije društvo jednakih šansi za sve. U SDA je krađa, nepotizam i uzimanje na tenderima aksiom. A NiP je, zajedno sa ostalim članovima Trojke pokazao kako se domaćinski upravlja sredstvima građana, pa sada para ima za svašta nešto za šta ih nije bilo prije. Ne želim da kažem da negativnih pojava nema. Ima ih u Njemačkoj, a mi moramo mijenjati društvo 30 godina hranjeno na IMT politici i imam li tamo kakvu štelu. Nasljeđe toga se ne mijenja preko noći. NiP je dovoljno velik korak u tom pravcu koji je prepoznao konzervativniji dio glasača, koji su većina u našem društvu i bez kojih nema promjena. BiH društvu je trebala poštenija i pravednija konzervativna stranka od SDA. NiP to, po mom sudu, ali i velikog broja glasača, jeste. Ideološke razlike sada nisu ključ. Mi smo predzadnja zemlja po standardu u EU. Samo je Albanija iza nas, ali i oni su nam blizu. Sve je to zbog nepotizma i korupcije. Iskreno me, u ovom trenutku, zaboli za ideološke razlike. Mi moramo BiH podići na noge i poboljšati standard. Ideološka prepucavanja treba ostaviti za sljedeće desetljeće. Sada nam trebaju pošteni i sposobni. Ako nema takvih dovoljno onda pošteni i spremni da rade, uče i napreduju. BiH nema više vremena za trafike od 250k KM, malina respiratore, HE Vranduk, blok7, autoput koji se pravi 20 i kusur godina i još nije ni blizu, Hranjen, zeničku zaobilaznicu, pljačkašku privatizaciju... Prošlo je 12 sati :mrgreen:
Haris.ba

#75035 Re: SDA-All about

Post by Haris.ba »

Styling wrote: 12/07/2022 11:49
Haris.ba wrote: 12/07/2022 09:29

NiP jeste verzija Sda, samo drugi ljudi koji daju svoju verziju kako misle da treba da bude Sda.

Sda se puno nikada nije brinula za ideoloski drugacije stranke, tipa Sdp, NS. NiP je vec familijarna svadja.

I nek narod na kraju odluci. Kada Sda nije mogla unutarstranacki da vrsi promjene, promjene ce se vrsiti izvanstranacki.
To izjednacavanje NIP-a sa SDA je nova marketnska mantra i spin SDA-ovaca kako bi rekli glasacima da je svjeedno za koga glasas. NIP i SDA jesu konzervativne stranke (asko je SDA jos uvijek to) i stranke su desnog centra koje pretenduju na isto glasacko tijelo, ali ideoloski, politicki, prakticno, su potpuno dvije razlicite grupacije.
Odgovorili su ti drugi vec. Ali, hajde. Kakve su to ideoloske razlike izmedju Sda i Nip?

Kakvo su to ideolosko prosvjetljenje dozivjeli prelaskom iz jedne u drugu stranku.

Jos napises da pretenduju na bukvalno isto glasacko tijelo, ali eto - drugacijesp su.
Styling

#75036 Re: SDA-All about

Post by Styling »

Haris.ba wrote: 12/07/2022 17:00
Styling wrote: 12/07/2022 11:49

To izjednacavanje NIP-a sa SDA je nova marketnska mantra i spin SDA-ovaca kako bi rekli glasacima da je svjeedno za koga glasas. NIP i SDA jesu konzervativne stranke (asko je SDA jos uvijek to) i stranke su desnog centra koje pretenduju na isto glasacko tijelo, ali ideoloski, politicki, prakticno, su potpuno dvije razlicite grupacije.
Odgovorili su ti drugi vec. Ali, hajde. Kakve su to ideoloske razlike izmedju Sda i Nip?

Kakvo su to ideolosko prosvjetljenje dozivjeli prelaskom iz jedne u drugu stranku.

Jos napises da pretenduju na bukvalno isto glasacko tijelo, ali eto - drugacijesp su.
Država je važnija od stranke. Nema “Asim me poslao” politike. Nema hipokrizije da se sjefi u prvom safu a krade na tenderima. Nema prodaje države za ženinu poziciju. Nema prodaje revizije presude za lični interes.
drugtito2011

#75037 Re: SDA-All about

Post by drugtito2011 »

Nažalost, ovo su nam zeleni kmeri uradili.

Image
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#75038 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

Styling wrote: 12/07/2022 18:09
Haris.ba wrote: 12/07/2022 17:00

Država je važnija od stranke. Nema “Asim me poslao” politike. Nema hipokrizije da se sjefi u prvom safu a krade na tenderima. Nema prodaje države za ženinu poziciju. Nema prodaje revizije presude za lični interes.
de još koji red dodaj i sjebaćeš i J.K. Rowling :lol:
Bloo
Globalna šefica

#75039 Re: SDA-All about

Post by Bloo »

Styling wrote: 12/07/2022 18:09 Država je važnija od stranke. Nema “Asim me poslao” politike. Nema hipokrizije da se sjefi u prvom safu a krade na tenderima. Nema prodaje države za ženinu poziciju. Nema prodaje revizije presude za lični interes.
:| Zbog tebe cemo uvesti NiP bot alert.
Hank Paldum

#75040 Re: SDA-All about

Post by Hank Paldum »

mirza_15 wrote: 12/07/2022 16:07

Jedna razlika (da ne idemo dalje) između NiP-a i SDA je u ovom trenutku suštinska. U NiP-u je jako veliki broj članova koji istinski žele pravednije društvo jednakih šansi za sve. U SDA je krađa, nepotizam i uzimanje na tenderima aksiom. A NiP je, zajedno sa ostalim članovima Trojke pokazao kako se domaćinski upravlja sredstvima građana, pa sada para ima za svašta nešto za šta ih nije bilo prije. Ne želim da kažem da negativnih pojava nema. Ima ih u Njemačkoj, a mi moramo mijenjati društvo 30 godina hranjeno na IMT politici i imam li tamo kakvu štelu. Nasljeđe toga se ne mijenja preko noći. NiP je dovoljno velik korak u tom pravcu koji je prepoznao konzervativniji dio glasača, koji su većina u našem društvu i bez kojih nema promjena. BiH društvu je trebala poštenija i pravednija konzervativna stranka od SDA. NiP to, po mom sudu, ali i velikog broja glasača, jeste. Ideološke razlike sada nisu ključ. Mi smo predzadnja zemlja po standardu u EU. Samo je Albanija iza nas, ali i oni su nam blizu. Sve je to zbog nepotizma i korupcije. Iskreno me, u ovom trenutku, zaboli za ideološke razlike. Mi moramo BiH podići na noge i poboljšati standard. Ideološka prepucavanja treba ostaviti za sljedeće desetljeće. Sada nam trebaju pošteni i sposobni. Ako nema takvih dovoljno onda pošteni i spremni da rade, uče i napreduju. BiH nema više vremena za trafike od 250k KM, malina respiratore, HE Vranduk, blok7, autoput koji se pravi 20 i kusur godina i još nije ni blizu, Hranjen, zeničku zaobilaznicu, pljačkašku privatizaciju... Prošlo je 12 sati :mrgreen:
Prije godinu dana su u jednom mjestu komplet članovi SDA prešli u NiP, većinom mlađi.
Napominjem da su mlađi jer svako ko je nakon 2010.-2015. se učlanio u SDA to je činio samo zato što je uhljeb.
Svako ko je od starijih nakon 2010. ostao u SDA stranci je uhljeb.
Tako da nisu to nikakvi pozitivni likovi koji bi mogli napraviti promjene već oportuniste koji će nastaviti na isti način.

Trojka ima dosta pozitivnih političara poput Adnana Štete međutim pošto smo svi svjesni da ne bi došlo do promjene u KS da nije bilo Dine i NiPa oni i dirigiraju i da će takvi potonuti.
Kao što je SDA na početku okupila mnoge Srbe i Hrvate pa čak i Bošnjake koji su neistomišljenici da pridobiju većinu pa su ih kasnije pustili niz vodu tako će i Dino jer previše je to isti mentalitet i ista škola da bi bilo drigačije.

Evo već je počelo ako mi ne vjerujete
https://ba.n1info.com/vijesti/srdjan-ma ... ane-nip-a/
Styling

#75041 Re: SDA-All about

Post by Styling »

Bloo wrote: 12/07/2022 20:24
Styling wrote: 12/07/2022 18:09 Država je važnija od stranke. Nema “Asim me poslao” politike. Nema hipokrizije da se sjefi u prvom safu a krade na tenderima. Nema prodaje države za ženinu poziciju. Nema prodaje revizije presude za lični interes.
:| Zbog tebe cemo uvesti NiP bot alert.
Da, jer svi su isti :run:
Styling

#75042 Re: SDA-All about

Post by Styling »

Hank Paldum wrote: 12/07/2022 21:09

Prije godinu dana su u jednom mjestu komplet članovi SDA prešli u NiP, većinom mlađi.
Napominjem da su mlađi jer svako ko je nakon 2010.-2015. se učlanio u SDA to je činio samo zato što je uhljeb.
Tako da nisu to nikakvi pozitivni likovi koji bi mogli napraviti promjene već oportuniste koji će nastaviti na isti način.

Trojka ima dosta pozitivnih političara poput Adnana Štete međutim pošto smo svi svjesni da ne bi došlo do promjene u KS da nije bilo Dine i NiPa oni i dirigiraju i da će takvi potonuti.
Kao što je SDA na početku okupila mnoge Srbe i Hrvate pa čak i Bošnjake koji su neistomišljenici da pridobiju većinu pa su ih kasnije pustili niz vodu tako će i Dino jer previše je to isti mentalitet i ista škola da bi bilo drigačije.

Cak i onima koji nece da priznaju je jasno da je osovina Trojke NIP i da bez njih nista sto se desava u KS ne bi bilo moguce. Nikakve pozitivne promjene. Nikakvi pozitivni programi, projekti i sve ono sto je prije par godina bilo nezamislivo. Isto tako je cinjenica da je NIP najvise, ili skoro iskljucivo, na udaru SDA online botovske armije, a ponekad i nekih javnih licnosti iz SDA, pa ispada da je NIP najgori od sve djece. To je cijena koju moraju platiti kao stranka koja predstavlja najvecu opasnost za SDA i njihov korumpirani sistem. NIP ce kupiti gelere, dok SDP o NS sjede u zavjetrini, a svi zajedno ce nastaviti raditi za dobrobit gradjana KS, za sada, a od oktobra i sire.
Login77777

#75043 Re: SDA-All about

Post by Login77777 »

Hank Paldum wrote: 12/07/2022 21:09

Mislim da nece. Htjeo bi on to ali jednostavno nema dovoljno jaku stranku da to moze uraditi. NiP je ime u KS i to je to za sada. U drugim kantonima su mali. A KS ne mogu sami takodzer drzati. Jer bez SDPa i NSa ne bi imali Vladu. A SDA je mogla sama praviti Vlade jer je imali kapacitet za to.
Tako da je po mom odlicno da jedna stranka ne moze sama vladati i raditi sta zeli.
mirza_15

#75044 Re: SDA-All about

Post by mirza_15 »

Da je Dino želio to, Dino bi ostao u SDA i napredovao umjesto potpuno novog projekta koji je imao više šanse da propadne nego da uspije. Šipak bi bilo, registara, poticaja za privredu, tima za borbu protiv korupcije, poticaj za kupovinu stanova za mlade (uskoro i za kiriju onima koji su podstanari), naknada za porodilje, za porodice 3+, besplatnih udžbenika, školarina za IT smjer, naknada za vrtiće, pa i tramvaja, trolejbusa, rekonstrukcije pruge, nove do Hrasnice, tunela KG... da to nije opredjeljenje NiP-a! NiP ima većinu u vladi KS i ni jedna odluka se ne može donijeti bez glasova NiP-a. Promjena je očigledna. To što neko ne vidi, ne želi da vidi ili mu je samo krivo što je to tako šta ću mu ja. Promjena se desila sa NiP-om. Bez NiP bi još uvijek gledali SDA i u općinama i na nivou kantona. Možda bi SDP uzeo dvije općine. Centar i možda, ali samo možda još jednu. Ne nasjedajte ba na SDA matricu. Vidim da ponavljanje kako je NiP=SDA kod nekih daje rezultat.
Bloo
Globalna šefica

#75045 Re: SDA-All about

Post by Bloo »

mirza_15 wrote: 12/07/2022 23:21 ako je NiP=SDA kod nekih daje rezultat.
Ne, ne...NiP je mala SDA, tek treba da se razvije u SDA (2). :mrgreen: halid mjesto Halida.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#75046 Re: SDA-All about

Post by _BataZiv_0809 »

E ne ide to tako
:thumbup:
Tempo
ZeModerator

#75047 Re: SDA-All about

Post by Tempo »

Hank Paldum wrote: 12/07/2022 21:09 drigačije
pa ko nam se to vratio, ljubi ga majka u govedje celo
Login77777

#75048 Re: SDA-All about

Post by Login77777 »

mirza_15 wrote: 12/07/2022 23:21 Da je Dino želio to, Dino bi ostao u SDA i napredovao umjesto potpuno novog projekta koji je imao više šanse da propadne nego da uspije. Šipak bi bilo, registara, poticaja za privredu, tima za borbu protiv korupcije, poticaj za kupovinu stanova za mlade (uskoro i za kiriju onima koji su podstanari), naknada za porodilje, za porodice 3+, besplatnih udžbenika, školarina za IT smjer, naknada za vrtiće, pa i tramvaja, trolejbusa, rekonstrukcije pruge, nove do Hrasnice, tunela KG... da to nije opredjeljenje NiP-a! NiP ima većinu u vladi KS i ni jedna odluka se ne može donijeti bez glasova NiP-a. Promjena je očigledna. To što neko ne vidi, ne želi da vidi ili mu je samo krivo što je to tako šta ću mu ja. Promjena se desila sa NiP-om. Bez NiP bi još uvijek gledali SDA i u općinama i na nivou kantona. Možda bi SDP uzeo dvije općine. Centar i možda, ali samo možda još jednu. Ne nasjedajte ba na SDA matricu. Vidim da ponavljanje kako je NiP=SDA kod nekih daje rezultat.
Ne padam na te sda price. Jasno mi je sta sdaovci hoce da kazu. Vise sam mislio da Dino sigurno zeli da moze kanton sam voditi. Bez pomoc drugi stranaka. Sto je i normalno. Isto bi i drugi zeljeli. Zato kazem da je dobro ovako i da svako imao udio u vladt i da se ujedine i idu protiv sda.
A rezultati su vec ociti naspram koalicije sda-df.
Haris.ba

#75049 Re: SDA-All about

Post by Haris.ba »

mirza_15 wrote: 12/07/2022 23:21 Da je Dino želio to, Dino bi ostao u SDA i napredovao umjesto potpuno novog projekta koji je imao više šanse da propadne nego da uspije. Šipak bi bilo, registara, poticaja za privredu, tima za borbu protiv korupcije, poticaj za kupovinu stanova za mlade (uskoro i za kiriju onima koji su podstanari), naknada za porodilje, za porodice 3+, besplatnih udžbenika, školarina za IT smjer, naknada za vrtiće, pa i tramvaja, trolejbusa, rekonstrukcije pruge, nove do Hrasnice, tunela KG... da to nije opredjeljenje NiP-a! NiP ima većinu u vladi KS i ni jedna odluka se ne može donijeti bez glasova NiP-a. Promjena je očigledna. To što neko ne vidi, ne želi da vidi ili mu je samo krivo što je to tako šta ću mu ja. Promjena se desila sa NiP-om. Bez NiP bi još uvijek gledali SDA i u općinama i na nivou kantona. Možda bi SDP uzeo dvije općine. Centar i možda, ali samo možda još jednu. Ne nasjedajte ba na SDA matricu. Vidim da ponavljanje kako je NiP=SDA kod nekih daje rezultat.
Kaze neobrazovanje problem, ali se ne zna razlikovati sta je (politicka) ideologija.

NiP i Sda gledajuci ideoloski su jaje jajetu. Druge stvari ih razdvajaju, i to neideoloske.

Dobre stvari koje Nip radi nemaju veze sa razlicitom politickom ideologijom naspram Sda.

NiP racuna na glasace Sda, ima istu ideologiju, ali nije ista ko Sda.

Evo, u ovom izlaganju ideologije Sda samo zamjenite sa Nip, vidjecete da nikakvih razlika tu nema.

https://www.fes.de/publikationen/?db=di ... gro=Suchen
Prema utvrđenom prečišćenom tekstu Statuta iz 2015. godine, SDA je prvim članom dokumenta definisana kao „narodna stranka političkog centra“, otvorena za sve građane Bosne i Hercegovine. Pozicioniranje SDA na mjesto političkog centra je diskutabilno, kao i u primjerima nacionalnih stranaka koje se vezuju za druge etničke grupe.

Pozicioniranje stranaka u centru ne znači kombinaciju stavova i politika sa ideoloških krajeva, već prvenstveno umjerenost pozicija kao posljedicu udaljavanja od ekstremnijih politika i izbor „srednjeg puta“. Međutim, SDA je izuzetno snažna nacionalna bošnjačka stranka sa programom usmjerenim ka državi BiH i bosanskom identitetu, a kao posljedica činjenice da je bošnjački narod najbrojniji u BiH.

Ciljevi stranke istaknuti u Statutu, a prema Programu, su između ostalog: očuvanje suvereniteta, nezavisnosti i cjelovitosti BiH, afirmacija bosanskog identiteta kao zajedničkog identiteta svih građana BiH, afirmacija i odbrana nacionalne samobitnosti kao i nesputan kulturni i svaki drugi razvoj svih naroda, nacionalnih i etničkih manjina, demokratija u društvenom i političkom životu i funkcionisanje pravne države, afirmacija ljudskih prava i sloboda, slobodna aktivnost vjerskih zajednica, dosljedno sprovođenje principa tržišne privrede i ravnopravnost svih oblika vlasništva, zalaganje za prava Bošnjaka u Sandžaku i drugim regionima.

Politička pozicija sadrži potvrdu SDA kao bosanskohercegovačke stranke političkog centra otvorene za sve građane koji se zalažu za: cjelovitu i suverenu BiH, unutrašnju ustavnu integraciju BiH, integrisanje BiH u EU i NATO, ustavne i druge reforme za uspostavljanje „funkcionalne, ekonomski prosperitetne države multietničkih regija“, snažno građansko društvo, očuvanje tekovina odbrambeno-otadžbinskog rata 1992‒1995, očivanje vrijednosti antifašizma, podršku radu institucija koje istražuju prošlost, izgradnju povjerenja među narodima i građanima, podršku institucijama za sprovođenje zakona, povratak prognanih i raseljenih lica, razvijanje vrijednosti i principa solidarnosti, afirmaciju bosanskohercegovačkog identiteta i regionalnu saradnju.
...
Po pitanju vanjske politike, SDA se opredjeljuje za članstvo u NATO E vropskoj uniji , zatim, ovim u i redoslijedom, regionalnu saradnju, unapređenje prijateljskih odnosa sa zemljama istoka i posebno članicama Organizacije islamskih država. Socijalne teme, šire posmatrano, uključuju vjerska prava i slobode gdje se podržava poštovanje različitih pogleda na svijet , traži od Savjeta ministara BiH potpisivanje Ugovora sa Islamskom zajednicom (IZ) i ukazuje da čuvanje plemenite islamske tradicije bos anskih muslimana nije samo obeveza IZ već „naša trajna baština i obaveza kao najodgovornijih ljudi u političkom živ otu bošnjačkog naroda“; jedinstvenu politiku za socijalnostatusna pitanja boračke populacije; reformu sistema penzijskog i invalidskog osiguranja na principima međugeneracijske solidarnosti. U okviru ovoga SDA se zalaže za donošenje državnog zakona kojim bi se „eliminirale diskriminirajuće odredbe“ entitetskih zakona, a onda se u narednoj rečenici zalaže za državu socijalne pravde, gdje treba „prioritet dati socijalnoj sigurnosti porodica šehida i poginuli h branilaca BiH te invalida“.

U oblasti zdravstva c ilj je reforma i racionalizacija zdravstvenog sistema koji će osigurati „zdravstvenu zaštitu građana od rođenja pa do kraja života“.

Porodica ostaje važan dio polit i kroz promovisanje vrijednosti braka između muškarca i žene i „pojačane napore koji će stimulisati pomoć porodicama sa više djece“. SDA se zalaže za afirmaciju bosanskohercegovačkog identiteta kao zajedničke odrednice svih građana BiH i državni bosanskohercegovački patriotizam, pri čemu je „afirmacija bošnjaštva kao etničke odrednice najbrojnijeg naroda u BiH, razvijanje njegova identiteta i integriteta preduvjet razvoja bh. identiteta“
giannibelif

#75050 Re: SDA-All about

Post by giannibelif »

Dino je promjena, ali Zvizdić nije. Zvizdić neke stvari neće promjeniti nikada i iluzorno je od njega očekivati ono što se očekivalo i očekuje od Dine. Mene je Dino pozitivno iznenadio kao politička figura. Konzervativac, tradicionalista, političar desnog centra, ali nije lopov, kriminalac, taldžija, izdajnik državnih interesa, na kraju krajeva, kao momčić je ušao u rovove i branio kuću, nije se krio po podrumima, nije hodao po specijalizacijama i univerzitetima Istoka i Zapada dok su ovdje ljudi ginuli i nakon svega se vratio da soli pamet i pljačka ovaj narod gdje stigne kao što ga pljačkaju ovi na federalnom i državnom nivou.
Post Reply