Ukrajina

japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#99976 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

imaju rusi cudesno oruzje koje ce promijeniti tok rata ali ne upotrebljavaju ga zato sto sve ide po planu - dakle, ako bude guravo vidjecemo to oruzje - dakle, rusi pobjedjuju i bez cudesnog oruzja

:mrgreen:
drug_profi

#99977 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Nedobrovoljac wrote: 12/07/2022 15:56
zilog wrote: 12/07/2022 15:49

Cime da bace? Rukama? Avioni i helikopteri dodju do ruske granice i glume VBR-ove, a ti bi da strateski bombarderi nadlijecu Odesu... :lol:
Ti bi sad da se mi ozbiljno raspravljamo? Stvarno vjeruješ da nemaju sa čim poslati "kurčeve glave" na Odesu?

Nije svrha mog pisanja da nekog isprvociram ili što navijam za neku stranu... Već da popunim vrijeme dok mi žena ne dođe kući.
Ružiće te žena što si opet pio sabahile.
madner

#99978 Re: Ukrajina

Post by madner »

zilog wrote: 12/07/2022 15:45
madner wrote: 12/07/2022 15:23

Naravno da nije usteda, nego je skuplje rjesenje. Koje se radi kako bi se odklonio nedostatak fiksnog polja. Rekao sam da je bilo toliko skuplje da su potencijalni kupci odustali od toga i cekali sljedecu generaciju, koja je pak imala kakve AESA radare?

I jos nagradno pitanje koliko radara ima Patriot baterija a koliko bataljon?
Ti bi opet elektricno auto konvertovao na plin... :roll:

Fino sam ti rekao, dodavanje 2-3 antene, na AESA radar, nisu samo antene nego i 2-3 primopredajna bloka, 2-3 DSP-a, napajanja itd. prakticno 2-3 dodatna kompletna radara na istoj sasiji (koja je najeftinija). Nikakva usteda. Uz to gubis mogucnost disperzije i prilagodjavanja konfiguraciji terena.

Ti i dalje guraj glavom kroz zid i pisi kako je neko napravio takvo rjesenje, bez da je taj neko objasnio sta je u tom rjesenju nesto bolje?
Jedino jos da crtam. Dakle nije cilj ustediti, nego taktickoj jedinici obezbjediti novu mogucnost. Ne mjenja to vozilo 4, nego imas umjesto 4 vozila sa 90 stepeni, 4 vozila sa po 4 radara, ili u zadnjoj verziji 1 veliki i dva mala. I naravno da je to skupo, to sam i rekao.

Ne gubis nista, dobijas preklapanja sto je i cilj, samo treba to i platiti.

Rekao sam vec, sva novija rjesenja moraju imati 360 pokrivanje, nema vise sistema koji kao Patriot radi.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#99979 Re: Ukrajina

Post by pici »

drug_profi wrote: 12/07/2022 15:56 Ja mislim da im je lakse za liniju sada naci ljude, nego irgete za skladista.
Samo se bojim da ne koriste zarobljenike za to ili prisilno civile koji nisu kolaboranti.
Ja vec odavno pisem da se sad rusi biju ko ce na liniju a stabove i pozadinu izbjegavaju.

Jel mislis da ukrajinci na okupiranim teritorijama, mirno sjede kuci i gledaju filmove.Stotine hiljada ih je nasilno deportovano u rusiju da irgete.
drug_profi

#99980 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

pici wrote: 12/07/2022 16:03
drug_profi wrote: 12/07/2022 15:56 Ja mislim da im je lakse za liniju sada naci ljude, nego irgete za skladista.
Samo se bojim da ne koriste zarobljenike za to ili prisilno civile koji nisu kolaboranti.
Ja vec odavno pisem da se sad rusi biju ko ce na liniju a stabove i pozadinu izbjegavaju.

Jel mislis da ukrajinci na okupiranim teritorijama, mirno sjede kuci i gledaju filmove.Stotine hiljada ih je nasilno deportovano u rusiju da irgete.
Nisu svi u rusiji, u tom je i fol.
Ali je definitivno da nisu svi kolaboranti jer sinoc gledam onaj vatromet iz kahovke, a momci iza telefona likuju.
pici

#99981 Re: Ukrajina

Post by pici »

lajkujMe wrote: 12/07/2022 15:57

Ne valja, AFU mora odmah pojacati tempo
I po mogucnosti ovo gadjati
Ovo su odlicne vijesti, znaci da im je u Heronskom mostobranu klimavo.Mogu samo pojacati odstupnicu za bijeg preko Djepra.Za ofanzivna djelovanja nemaju sanse.Oslabit ce front prema Zaporozju a moraju dovuci pojacanja iz Donbasa da nebi bili oslabljeni skroz.
Vise bi me brinulo da sa Krima dolaze svjeze snage.Ovako samo rotiraju postojece.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#99982 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

plavi_E wrote: 12/07/2022 15:52 Rusija je u ovom ratu dosegla maksimum i to je to. Vec duze vrijeme je jasno da Rusi ne igraju na pobjedu nego na nerjeseno. Ovaj rat ce zavrsiti tako sto ce Putko skinuti gace i shupak okrenuti prema zapadu i dati ponudu koja se ne odbija. Za uzvrat ce zapad prijetiti Ukrajini da ce obustaviti svu pomoc ako ne prihvati taj mir.
mogu prijetiti ovi što svakako i ne pomažu puno, ala Švabe, Talijani, Francuzi

Ima uvijek osovina USA+UK+Poljska i Baltik što se sasvim dovoljno da se Mordor zguzi do pucanja hemoroida na vrhu
lajkujMe

#99983 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

U medjuvremenu nadjoh da je ta kolona zapravo logisticke prirode...
Zanimljivo jer dolazi iz pravca Zaporozja a ne Krima koji je ipak blizi.
Ima i pojacanja u mixu ali ocigledno im fali municije

Hajmo se kladiti da ce Orci sve ove kamione parkirati na jedno mjesto to jest novi centralni magacin :lol:
Ako tako bude do sutra bice kuku lele jednom bila jedna Kolona dosao Himars i ne bi je vise
zilog

#99984 Re: Ukrajina

Post by zilog »

madner wrote: 12/07/2022 15:59
zilog wrote: 12/07/2022 15:45

Ti bi opet elektricno auto konvertovao na plin... :roll:

Fino sam ti rekao, dodavanje 2-3 antene, na AESA radar, nisu samo antene nego i 2-3 primopredajna bloka, 2-3 DSP-a, napajanja itd. prakticno 2-3 dodatna kompletna radara na istoj sasiji (koja je najeftinija). Nikakva usteda. Uz to gubis mogucnost disperzije i prilagodjavanja konfiguraciji terena.

Ti i dalje guraj glavom kroz zid i pisi kako je neko napravio takvo rjesenje, bez da je taj neko objasnio sta je u tom rjesenju nesto bolje?
Jedino jos da crtam. Dakle nije cilj ustediti, nego taktickoj jedinici obezbjediti novu mogucnost. Ne mjenja to vozilo 4, nego imas umjesto 4 vozila sa 90 stepeni, 4 vozila sa po 4 radara, ili u zadnjoj verziji 1 veliki i dva mala. I naravno da je to skupo, to sam i rekao.

Ne gubis nista, dobijas preklapanja sto je i cilj, samo treba to i platiti.

Rekao sam vec, sva novija rjesenja moraju imati 360 pokrivanje, nema vise sistema koji kao Patriot radi.
Ti zamisljas, da sto je vise antena i predajnika (koji se medjusibno "gledaju"), to bolje. Ne, to je najkraci put da ne vidis nista... :roll:

Kuda ova prica vodi? Da je necijih 40 godina stjecanja znanja, moguce zamjeniti povrsnim citanjem par "analiza" na internetu?
JoseMujica

#99985 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

@madner bolan drž se kotlova, @zilog zna sve o radarima :D .da si pratio temu vidio bi da nam je predavanje napisao na tu temu :thumbup:
lajkujMe

#99986 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Image

Tamo na istoku i dalje oblacno :D
Treba baciti kakvu Hidrogensko-Neutronsku da rascisti oblake :D
drug_profi

#99987 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

pici wrote: 12/07/2022 16:11
lajkujMe wrote: 12/07/2022 15:57

Ne valja, AFU mora odmah pojacati tempo
I po mogucnosti ovo gadjati
Ovo su odlicne vijesti, znaci da im je u Heronskom mostobranu klimavo.Mogu samo pojacati odstupnicu za bijeg preko Djepra.Za ofanzivna djelovanja nemaju sanse.Oslabit ce front prema Zaporozju a moraju dovuci pojacanja iz Donbasa da nebi bili oslabljeni skroz.
Vise bi me brinulo da sa Krima dolaze svjeze snage.Ovako samo rotiraju postojece.
Po meni, ovdje je sada najlogicnije ici glavnim napadom na Melitopolj. Oslabljena linija, bez vodenih prepreka. Ujedno dolazak Hersonu i Kahovki sa jugoistoka je nuzno za oslobađanje ovih gradova bez iscrpljujicih i razarajucih ulicnih brobi. Partizanski pokret je najvise jak oko Melitopolja i tu bi trebalo biti omeksano koliko je moguce. Izlazak na Melitopolj prekida komunikaciju Hersona sa Donbasom,itd. itd.
Jedino sto se uklinjujes i moras imati odmah spremne snage da guraju bokove fronta. Da li UAF to sve moze, ne znam, ali meni ocigledan manevar koji bi skrsio jug.
drug_profi

#99988 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

I da dodam jos, to je najbolji i najbrzi nacin da se Energodar zauzme, a on je previse previse vazan iz drugih razloga.
Excel2

#99989 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

JoseMujica wrote: 12/07/2022 16:20 @madner bolan drž se kotlova, @zilog zna sve o radarima :D .da si pratio temu vidio bi da nam je predavanje napisao na tu temu :thumbup:
Jebote, koliko moras biti samozaljubljiv da ne skontas da te brat dere u radarima? Madner je Zlatko Lagumdzija.
animus

#99990 Re: Ukrajina

Post by animus »

Ta ce Zilog sad ce njemu Madner objasniti. :lol:
Imam ja jednog ovakvog poznanika koji je stručnjak za sve a u biti je predmet šprdancije ili izbjegavanja.
Meni bi jedino bilo žao da Zilog odustane i prestane pisati jer ne vrijedi trošenja vremena. Zato foe
pici

#99991 Re: Ukrajina

Post by pici »

drug_profi wrote: 12/07/2022 16:24
pici wrote: 12/07/2022 16:11

Po meni, ovdje je sada najlogicnije ici glavnim napadom na Melitopolj. Oslabljena linija, bez vodenih prepreka. Ujedno dolazak Hersonu i Kahovki sa jugoistoka je nuzno za oslobađanje ovih gradova bez iscrpljujicih i razarajucih ulicnih brobi. Partizanski pokret je najvise jak oko Melitopolja i tu bi trebalo biti omeksano koliko je moguce. Izlazak na Melitopolj prekida komunikaciju Hersona sa Donbasom,itd. itd.
Jedino sto se uklinjujes i moras imati odmah spremne snage da guraju bokove fronta. Da li UAF to sve moze, ne znam, ali meni ocigledan manevar koji bi skrsio jug.
Pisao sam ranije da bi oslobadjanje Melitopolja bio veliki bonus Ukrima, fakticki podijelio bi jug a oni rusi oko Hersona morali bi bjezati na Krim.Jako bitan grad.
zilog

#99992 Re: Ukrajina

Post by zilog »

JoseMujica wrote: 12/07/2022 16:20 @madner bolan drž se kotlova, @zilog zna sve o radarima :D .da si pratio temu vidio bi da nam je predavanje napisao na tu temu :thumbup:
Ode nepotrebno prica skoro u off topic.
Nije mi cilj nikoga ponizavati i razumijem da cesto treba 360 stepeni pokrivanja. Samo se po svaku cijenu hoce od AESA radara napraviti ono sto nije (360 stepeni). To se rjesava dodavanjem radara, bilo na isti nosac, bilo odvojeno, skoro nikakva razlika, ali kad vec imas dva radara, bolje ih je razdvojiti, pa kada ti jedan pogode, da ti ostane drugi. To je kolegi spram mrtve glave, a to sto ruski rotirajuci sistemi moraju imati dva radara (osmatracki i nisanski), to nikom nista.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#99993 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

mirsek wrote: 12/07/2022 15:43
lajkujMe wrote: 12/07/2022 12:22

Dal je Saudija i dalje saveznik Amerima?
Slucaj Kashogi je natjerao mnoge u Americi na razmisljanje

Iran ne moze primirisati Izraelu, i garantujem da ce Izrael ako treba nuklearkama gadjati Teheran samo da ne dobiju oni sopstvene.

A plus Iran mi sve vise lici na Sovjetski savez 80tih godina...
Previse ulazu u vojsku i "vanjske" ratove a premalo u svoj narod
Slazem se za Saudiju, previse se otima Americi u zadnje vrijeme, na svoju ruku sa kinezima grade vojne fabrike balistickih raketa, ne zele da povecaju proizvodnju nafte da se smanji cijena i tako smanji priliv novca Rusiji. Izrahell ne smije sam nista da uradi Iranu jer Iran ima itekako veliku toljagu da im vrati haman istom mjerom. Iran uopste ne ulaze puno u vojsku, mislim da im je ukupni vojni budzet oko 10-15 milijardi dolara sto je nista za onoliku zemlju.
Ma da se to riješiti, jedan enter u Pentagonu i svi patriot pvo se iskljuce pa nek ih Huti malo rokaju onim svojim skalamerijama, sto bi bilo plaća i kuknjave :D.
lajkujMe

#99994 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Konverzacija dvojce Rusa prije dolaska HIMARS

Pa kazu

Oni (UA) su jebeni, njih troje u timu, jedan s dronom ostala dvojca opsluzuju minobacac.
Dignu dron znamo da je tu ali ne mozemo nista.
Ispale jedan, uz pomoc drona koriguju vatru i onda BUP BUP BUP BUP i samo se skupe i odu...
Tako smo u jednom selu izgubili 7 vozila

Njihova oprema i njihov trening je bolji od naseg
Nasi ne pogadjaju nista i stoje na mjestu ko budale
Avijacija?
Je*** nasu avijaciju samo helikopteri ne smiju blize od 5 km ispale rakete u Sumicu i ne vidis ih 7 dana.
I rade bez autoriteta nije kao kod nas 500 granata pa rokaj uz Generalov blagoslov..
pici

#99995 Re: Ukrajina

Post by pici »

U Donjecku im razvalise skladista.
lajkujMe

#99996 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Curica skupila 700$ za Vojsku svaka joj cast
animus

#99997 Re: Ukrajina

Post by animus »

zilog wrote: 12/07/2022 16:36
Ode nepotrebno prica skoro u off topic.
Nije mi cilj nikoga ponizavati i razumijem da cesto treba 360 stepeni pokrivanja. Samo se po svaku cijenu hoce od AESA radara napraviti ono sto nije (360 stepeni). To se rjesava dodavanjem radara, bilo na isti nosac, bilo odvojeno, skoro nikakva razlika, ali kad vec imas dva radara, bolje ih je razdvojiti, pa kada ti jedan pogode, da ti ostane drugi. To je kolegi spram mrtve glave, a to sto ruski rotirajuci sistemi moraju imati dva radara (osmatracki i nisanski), to nikom nista.
Valjda su ljudi koji su stvarali Patriot znali šta hoće napraviti. Nisu duducima dali da osmisle tako komplikovan sistem. Samo YouTube ratnici mogu nasjesti na rusku propagandu gdje Rusi imaju naj naj oružje a ostalo je smece. Teren je pokazao šta vrijedi i koliko.
pici

#99998 Re: Ukrajina

Post by pici »

Excel2 wrote: 12/07/2022 16:29
Jebote, koliko moras biti samozaljubljiv da ne skontas da te brat dere u radarima? Madner je Zlatko Lagumdzija.
GlOvom i brOdom :mrgreen:
JoseMujica

#99999 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

lepa skladišta lepo gore :izet:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#100000 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

JoseMujica wrote: 12/07/2022 16:45 lepa skladišta lepo gore :izet:
Eeee..maloprije gledam neki dnevnik na BN(ne gledam ti ja to vec ima neka turska serija iza toga pa se spremila ekipa :D ), kaze lik..."ruska ofanziva napreduje a Ukrajinci bombarduju civilne ciljeve u Hersonu i Donjecku..bla bla mrtvi civili"...a jbt kontam nenadjebivi su :D.
Post Reply