Rekonstrukcija tramvajske pruge

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Osim_13

#4826 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Osim_13 »

tramvajtrojka wrote: 09/07/2022 15:07
Spoiler
Show
Image
Image
Image
dobrodošla revolucijo :thumbup: :thumbup:
Na koji će princip funkcionirati sistem "punjenja" karte, tj. šta uskače sada umjesto kupona? I kad počinje implementacija ovog, da se ne provalim pošto je za sada samo pokazivanje vozaču :mrgreen:
Hakiz

#4827 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

Osim_13 wrote: 11/07/2022 19:17
Spoiler
Show
Image
Image
Image
Na koji će princip funkcionirati sistem "punjenja" karte, tj. šta uskače sada umjesto kupona? I kad počinje implementacija ovog, da se ne provalim pošto je za sada samo pokazivanje vozaču :mrgreen:
Nadam se da će biti mašine na stanicama i drugim mjestima, ubaciš novac u mašinu, prisloniš kartu i dopuni ti se. Kartica je programirana za kategoriju (nezaposleni, penzioner, radnik, individualna karta) i u skladu sa tim ubacuješ količinu novca.

Ako se bude moralo ići na šalter "Grasa" da se dopuni, neka ih i ne uvode :lol:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#4828 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by bitanga_sa_otesa »

NediM17 wrote: 11/07/2022 19:15

'naci, pravna drzava od ponedjeljka. :bih:
takoe :bih:
NediM17

#4829 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by NediM17 »

Odose stanovi u "Bulevaru" na 5 milja promptno.
Sta uradise "trojkici" s novom prugom, jos kad prikljucak bude. :mrgreen:
Registarska oznaka

#4830 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Registarska oznaka »

tramvajtrojka wrote: 11/07/2022 17:41 Image
Image

evo i šina :izet: :shock:
Baca ovo malo na lijevu stranu. Ko vrsi nadzor, treba ovo korogovati.
Registarska oznaka

#4831 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Registarska oznaka »

Hakiz wrote: 11/07/2022 19:27

Nadam se da će biti mašine na stanicama i drugim mjestima, ubaciš novac u mašinu, prisloniš kartu i dopuni ti se. Kartica je programirana za kategoriju (nezaposleni, penzioner, radnik, individualna karta) i u skladu sa tim ubacuješ količinu novca.

Ako se bude moralo ići na šalter "Grasa" da se dopuni, neka ih i ne uvode :lol:
Hahahahah, jooj jes ovo smjesno. Svaka ti cas na humoru. Hahaha, bas si me nasmijao. Ev, plac BOkira mi.
tramvajtrojka

#4832 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

Spoiler
Show
Image
Image
Image
uskace kartica ova i bice sistem slican centrinom po pitanju dopune jer ce krenuti u septembru sve i aplikacije i ove kartice u fullu iako tehnicki ti sad mozes skenirati karticu na ponistacima i dobices signal da si je skenirao

ja najvise cekam aplikaciju da ne moram nositi kupon i da mogu doplatu raditi online
Quaresma

#4833 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Quaresma »

Pa aplikacija je must. Kakva kartica, imam ih milion vec.
Hakiz

#4834 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

Quaresma wrote: 11/07/2022 23:31 Pa aplikacija je must. Kakva kartica, imam ih milion vec.
Oni koji nemaju, ne znaju, ne mogu ili ne žele koristiti smartphone?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4835 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

Ja sam staromodan
Ja bih i dalje kupon ko zeli
Ko zeli kartica

Ah da...sjecam se stete rekao je da osposobljavaju babe za kartice...stoga...salteri grasa su nezaobilazni
Quaresma

#4836 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Quaresma »

Hakiz wrote: 11/07/2022 23:35
Quaresma wrote: 11/07/2022 23:31 Pa aplikacija je must. Kakva kartica, imam ih milion vec.
pa neka njima kartice, ali hocu i aplikaciju.
p206

#4837 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by p206 »

Quaresma wrote: 11/07/2022 23:45

Napraviti kao u Istanbulu i rješeno.
Ljudi uvezali sve sa aplikacijom i karticom. Ko ne zna kroz aplikaciju, fino na "bankomat" koji je na svakom ćošku i prima sve vrste domaćih novčanica... ako i to ne zna, nek ide pješke ko ga jebe,dosta više srednjeg vijeka i kupona...

Sa jednom karticom uvezano sve, metro, tramvaj, brodske linije, autobusi, čak i žičare.
Jedna vožnja košta oko 8 lira što je oko 0,90KM. Za 3 marke sam se provozao 5 stanica metroom, 3 sa tramvajem i brodskom linijom do Azije.
Zamisli da sad kod nas naprave to sa žičarom prema Trebeviću npr. ili sa tramvajem do Hrasnice i onda žičarom do Igmana. Koliko bi to potaklo turizam u gradu...
Hakiz

#4838 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

:thumbup:
Hakiz

#4839 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

p206 wrote: 12/07/2022 00:04 Koliko bi to potaklo turizam u gradu...
One turističke kartice koje vrijede 24 ili 48 ili 72 sata su odličan način zarade nekog grada.

Imaš karticu koja košta, na primjer, 70 Eura za 72 sata. Kada je kupiš imaš neograničen broj vožnji tramavaj/autobus/trolejbus/metro i 50 mjesta (muzeja, parkova, spomenika itd) u koja možeš ući. Neka mjesta su besplatna, a neka sa popustom, od 20-70 %. U čemu je fazon?

U tome, da ti se ta kartica isplati jedino ako se voziš, recimo, 10 vožnji svaki dan, što rijetko ko uradi i posjetiš najmanje 30 objekata u ta tri dana. Šta ti je, praktično, nemoguće. Uz to, besplatan ulaz je u jedan atraktivan objekat (muzej i slično), svi ostali besplatni ulazi su u objekte koje skoro nikoga ne interesuju. Svi ostali atraktivni objekti su sa popustom, ali nisu besplatni ili uopšte nisu sa popustom. Tako da neko plati 70 Eura za tu karticu, koja mu važi 72 sata, a iskoristi u prosjeku 30-50 Eura za ta 72 sata. To znači da grad od svakog turiste koji tu karticu kupiuzme barem 20-40 Eura "onako", ni za šta. Na karticama za 24 ili 48 sati zarada je manja, ali i sa njima se uzme "onako" 10-30 Eura po kartici.

Čak i ako misliš da ti se ta kartica isplati zato što nećeš stajati u redu da kupiš kartu za ulaz, to samo pomaže da ne moraš stalno kupovati kartu za prevoz. I u onim objektima u kojima imaš popust, opet moraš u red za blagajnu da kupiš kartu na koju ćeš imati popust, pa onda u red da uđeš.

A 10 vožnji svaki dan nećeš iskoristiti zbog toga što ako ideš iz hotela do mjesta za koje trebaš promijeniti recimo 3 metro linije, kada uđeš u metro sistem sa jednom kartom, sve promjene vozila dok ideš u istom smjeru su besplatne. Jedino plaćaš ako izađaš iz sistema i ponovo uđeš, ili ako mijenjaš smjer/pravac. Tako da ti tri promjene se računaju kao jedna plaćena vožnja, Pa na kraju dana ti se ispostavi da si iskoristio recimo 4 vožnje, a da bi ti se kartica isplatila, trebaš iskoristiti najmanje 10. Tada je zarada gradu sa karticom i veća.

Svi ozbiljni turistički gradovi to imaju.

Trebamo i mi to uvesti i guliti turiste.

Doduše, mi nemamo grad u kojem bi tursiti htjeli ostati 72 sata, a oni koji ostanu, nemaju 30 atraktivnih mjesta za posjetiti, niti imamo prevoz koji bi turistu namamio da takvu karticu kupi.

Piši propalo :mrgreen:
thekupus

#4840 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by thekupus »

Hakiz wrote: 12/07/2022 01:31
p206 wrote: 12/07/2022 00:04 Koliko bi to potaklo turizam u gradu...
One turističke kartice koje vrijede 24 ili 48 ili 72 sata su odličan način zarade nekog grada.

Imaš karticu koja košta, na primjer, 70 Eura za 72 sata. Kada je kupiš imaš neograničen broj vožnji tramavaj/autobus/trolejbus/metro i 50 mjesta (muzeja, parkova, spomenika itd) u koja možeš ući. Neka mjesta su besplatna, a neka sa popustom, od 20-70 %. U čemu je fazon?

U tome, da ti se ta kartica isplati jedino ako se voziš, recimo, 10 vožnji svaki dan, što rijetko ko uradi i posjetiš najmanje 30 objekata u ta tri dana. Šta ti je, praktično, nemoguće. Uz to, besplatan ulaz je u jedan atraktivan objekat (muzej i slično), svi ostali besplatni ulazi su u objekte koje skoro nikoga ne interesuju. Svi ostali atraktivni objekti su sa popustom, ali nisu besplatni ili uopšte nisu sa popustom. Tako da neko plati 70 Eura za tu karticu, koja mu važi 72 sata, a iskoristi u prosjeku 30-50 Eura za ta 72 sata. To znači da grad od svakog turiste koji tu karticu kupiuzme barem 20-40 Eura "onako", ni za šta. Na karticama za 24 ili 48 sati zarada je manja, ali i sa njima se uzme "onako" 10-30 Eura po kartici.

Čak i ako misliš da ti se ta kartica isplati zato što nećeš stajati u redu da kupiš kartu za ulaz, to samo pomaže da ne moraš stalno kupovati kartu za prevoz. I u onim objektima u kojima imaš popust, opet moraš u red za blagajnu da kupiš kartu na koju ćeš imati popust, pa onda u red da uđeš.

A 10 vožnji svaki dan nećeš iskoristiti zbog toga što ako ideš iz hotela do mjesta za koje trebaš promijeniti recimo 3 metro linije, kada uđeš u metro sistem sa jednom kartom, sve promjene vozila dok ideš u istom smjeru su besplatne. Jedino plaćaš ako izađaš iz sistema i ponovo uđeš, ili ako mijenjaš smjer/pravac. Tako da ti tri promjene se računaju kao jedna plaćena vožnja, Pa na kraju dana ti se ispostavi da si iskoristio recimo 4 vožnje, a da bi ti se kartica isplatila, trebaš iskoristiti najmanje 10. Tada je zarada gradu sa karticom i veća.

Doduše, mi nemamo grad u kojem bi tursiti htjeli ostati 72 sata, a oni koji ostanu, nemaju 30 atraktivnih mjesta za posjetiti, niti imamo prevoz koji bi turistu namamio da takvu karticu kupi.

imamo i mi to

Dođe ti i smještaj, i mobilna kartica, i muzeji, i javni prevoz, i žičara, i javna bicikla i skuteri, zavisno od kartice koju kupiš
https://sarajevocard.com/
p206

#4841 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by p206 »

dobar primjer... ima primjera, po svijetu samo treba prepisati, sve je već izmišljeno... ne treba se praviti pametan

a mi imamo 20 lokacija sigurno, od toga 10 vjerskih sve 4 vjere... tu "ponudu" nema niko osim Jerusalema, onda atentat na Ferdinanda je poznat jedino kao npr. atentat na Kennedyja

da nije turizma budžet kantona nikad ne bi prešao milijardu, kao što je to bilo u godini prije korone i to bi trebalo da bude prioritet, ulaganja u održavanje takvih mjesta, žičare za vidikovce... šta bi Istanbul dao za jedan Hum npr. , preslabo mi koristimo ono što imamo...
što se tiče prevoza, tamo pored 100 metro stanica, trenutno u izgradnji još toliko, mi ne možemo toliko jer je to drugi svijet za nas ali može se svake godine pokrenuti neki mega projekat, para ima, nikad u historiji nije bilo više para u Sarajevu nego sad
Hakiz

#4842 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

thekupus wrote: 12/07/2022 01:57
Hakiz wrote: 12/07/2022 01:31

imamo i mi to

Dođe ti i smještaj, i mobilna kartica, i muzeji, i javni prevoz, i žičara, i javna bicikla i skuteri, zavisno od kartice koju kupiš
https://sarajevocard.com/
Nisam znao, doduše, sada se sjećam da sam nešto čuo, ali nije me puno interesovalo (neću biti turista u svom gradu :lol: ), pa sam zaboravio.

Naime, ja kada sam prvi put razmišljao da kupim karticu u gradu u koji sam išao, sjeo sam, izračunao, i po tom izračunu mi je ispalo kao u postu koji sam napisao. Čini mi se da je jedina kartica koja se isplatila bila za Pariz. Znam da se ne isplati za Istanbul (ne govorim o Istanbulkart koja je za prevoz), ne isplati se u Portugalu (Porto, Lisabon), ne isplati se u Španiji, Italiji... Tu se više isplati plaćati pojedinačne karte za ulaz u objekte, dnevne karte za prevoz, a najviše se isplati dobroisplanirati vrijeme pa prije puta koristeći nternet kupiti katre za ulaz u objekte. Tako se i uštedi, a i izbjegne stajanje u redu i za kupovinu karte i u redu za ulaz jer na karti kupljenoj prije puta ima vrijeme kada ulaziš i nema čekanja.

Vidim da su u našoj karti uračunate sobe u Holidayu i još neke ponude koje nadomještavaju manjak ponude muzeja, arheoloških/istorijskih mjesta itd koje neki gradovi imaju u mnogo većem broju, to bi možda i opravdalo cijene naše karte, koliko je noć u Holidayu?

Da li je iko izračunao isplati li se ili kartu od 95 Eura u suštini ne možeš iskoristiti više od 50?

Mislim, isplati li se turisti, gradu vjerujem da se isplati :mrgreen:
Hakiz

#4843 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

p206 wrote: 12/07/2022 02:09

a mi imamo 20 lokacija sigurno, od toga 10 vjerskih sve 4 vjere... tu "ponudu" nema niko osim Jerusalema, onda atentat na Ferdinanda je poznat jedino kao npr. atentat na Kennedyja
To za vjerske objekte: Kod nas je recimo, ograničen ulaz u džamije, u neke ne možeš ući turistički nikako, u neke samo u određeno vrijeme itd, dok je u Istanbulu, barem kada sam ja bio, ulaz u džamije bio skoro kao ulaz u tržni centar, moglo se ući skoro kada hoćeš. U većinu čak i u vrijeme namaza, samo te zamole da budeš tih i ne ometaš namaz.

Sa druge strane, u sinagoge se u Istanbulu moglo ući samo uz prethodnu telefonsku/eMail/pisanu molbu i odobrenje. Barem je tako bilo kada sam ja bio.

Crkve su, čini mi se, svuda najotvorenije. Pogotovo u državama u kojima su hrišćani većina. Marketing, izvinjavam se, misionarenje :lol:

Anegdota: U Istanbulu nas zvali sveštenici Grčke patrijarhije, naime, mi posjetili Bugarsku (limenu) crkvu i kako je ta crkvica (mala ali čusta :)) blizu sjedišta i glavne crkve Grčke patrijarhije, kada su nas vidjeli da smo tamo, sveštenici iz Grčke patrijarhije počeli nas nagovarati da dođemo i kod njih :lol:

Veseli, glasni i veseli ti Grci :-D
Ateista

#4844 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Ateista »

Hakiz wrote: 11/07/2022 13:03
Ateista wrote: 10/07/2022 19:50
Da, treba jos vremena da se dalje pokazu, dobro su poceli ali treba i tako nastaviti.
Sto se tice visih nivoa, tu iskreno nisam neki optimista da mogu doci vlasti, ali akouspiju onda cemo vidjeti sta tu mogu uraditi, ali po meni nije neko poredjenje sa kantonom jer se razlicite stvari rade na nivou kantona i na nivou federacije, iako i tu ima para i imaju sta pokazati nije isto, zanimljivo bi bilo vidjeti sta bi radili da osvoje vlast u drugom kantonu, tada bi to poredjenje o kojem pricas imalo smisla, nadam se vec na ovim da ce imati priliku u jos nekom kantonu doci na vlast pa da vidimo.
Sve one grupe koje nisu osjetile neki napredak se naravno imaju pravo buniti i traziti za sebe neko poboljsanje, a vlast bi trebala nekako gledati da podjednako svi budu zadovoljni.
Na to sam i mislio. Recimo BP kanton nema novca koliko KS, ne mogu se stvari uraditi koje mogu ovdje, da li ljudi iz BP kantona trebaju reći, šta ćeš, sudbina, neka vas, ili reći ništa ne valjate, šta mi imamo od vas, samo vam je do Sarajeva, ostali šipak? Na primjer, kažu tamo ljudi, u čemu je fazon u Sarajevu može nova pruga, a nama ni jedna cesta (ili nešto drugo)?

Sa druge strane, ako krene uravnilovka u smislu da se svuda gdje osvoje vlast nešta radi da niko nema osjećaj da je izostavljen, da je izdan, ode dug...

Da ova pruga na kraju ne bude puno skuplja nego što će koštati u novcu?
Sve to zavisi i do pojedinaca, neke stranke mogu imati.dobre ljude u nekim kantonima a u nekim slabije, s tim sto se naravno ocekuje da centrale upute kritiku ako u nekom dijelu pojedinci ne rade kako treba, da urgiraju i po potrebi ih smijene.
Sto se tice novca, ocekuje se i u kantonima sa manje novca neki napredak, nerealno je ocekivati da se rasi kao u saranevu ali he ocekivano da se vidi napredak, ako ga nema onda ne rade kako treba.
Laplace

#4845 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Laplace »

p206 wrote: 12/07/2022 00:04

Napraviti kao u Istanbulu i rješeno.
Ljudi uvezali sve sa aplikacijom i karticom. Ko ne zna kroz aplikaciju, fino na "bankomat" koji je na svakom ćošku i prima sve vrste domaćih novčanica... ako i to ne zna, nek ide pješke ko ga jebe,dosta više srednjeg vijeka i kupona...

Sa jednom karticom uvezano sve, metro, tramvaj, brodske linije, autobusi, čak i žičare.
Jedna vožnja košta oko 8 lira što je oko 0,90KM. Za 3 marke sam se provozao 5 stanica metroom, 3 sa tramvajem i brodskom linijom do Azije.
Zamisli da sad kod nas naprave to sa žičarom prema Trebeviću npr. ili sa tramvajem do Hrasnice i onda žičarom do Igmana. Koliko bi to potaklo turizam u gradu...
Tačno. Dokle ćemo više svi da se ravnamo prema nesposobnima i onima koji ne žele napredovati? Uvijek se sve ravna prema nekom minimumu: nastava prema najslabijim učenicima, saobraćaj prema najsporijim vozačima, naplate gradskog prevoza prema onima koji "ne znaju, neće, ne žele da nauče" itd.
drndalo

#4846 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by drndalo »

tramvajtrojka wrote: 11/07/2022 17:41
Image

evo i šina :izet: :shock:
Forto OSTAVKA !

Kakav je ovo nacin, jel treba da nam svaki dan neko ko pretrcava cestu sa 4 trake pored vrlo pristojnog podhodnika izvrne nogu, ugane zglob, koljeno podere...?
NediM17

#4847 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by NediM17 »

Kad smo kod pothodnika na Stupu od 4 pokretne stepenice rade samo jedne.
O prljavstini da ne govorim.
drndalo

#4848 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by drndalo »

NediM17 wrote: 12/07/2022 09:25 Kad smo kod pothodnika na Stupu od 4 pokretne stepenice rade samo jedne.
O prljavstini da ne govorim.
Jel' opasnije od pretrcavanja 4 trake iza zbuna ? S obzirom da smo mi, mene3 cudi da niko nije vec demontirao i odnio pokretne stepenice...

Kao da je to problem rijesiti...
kabal1337

#4849 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by kabal1337 »

Ja bi kartice pravio kao one u centrotransu. Prazne a odmah se izdaju.
Osim za: penzionere, radnike i sl. Kartice bi opet bile prazne ili eventualno druge boje ali bi licne podatke korisnika povezao sa serijskim brojem kartice u bazu podataka.
Tako da se u slucaju gubitka ista deaktivira, a sredstva se povuku na zamjensku karticu. Sve gotovo za 5 min.

Dopunu kao centro, preko aplikacije , na salter mjestu i eventualno nekom automatu.
Dopustiti ulaz u minus max dvije voznje kako bi osoba mogla obaviti dopunu sredstva bez da pravi guzvu kod vozaca.
Uvesti neke bonuse kao na fazon ACC taga na autoputu kako bi ljudi zadrzali kartice.

Ali obavezno baza podataka za mjesecne pretplatnike da se u slucaju nekog kasnjenja uplata problem moze korigovati brzo.
VladaFBiH

#4850 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by VladaFBiH »

p206 wrote: 12/07/2022 02:09 dobar primjer... ima primjera, po svijetu samo treba prepisati, sve je već izmišljeno... ne treba se praviti pametan

da nije turizma budžet kantona nikad ne bi prešao milijardu, kao što je to bilo u godini prije korone i to bi trebalo da bude prioritet, ulaganja u održavanje takvih mjesta, žičare za vidikovce... šta bi Istanbul dao za jedan Hum npr. , preslabo mi koristimo ono što imamo...
što se tiče prevoza, tamo pored 100 metro stanica, trenutno u izgradnji još toliko, mi ne možemo toliko jer je to drugi svijet za nas ali može se svake godine pokrenuti neki mega projekat, para ima, nikad u historiji nije bilo više para u Sarajevu nego sad
kako bi (turistički) dobro bilo kada bi ponovo digli spomenik...
Post Reply