Kolinda wrote: ↑10/07/2022 19:46
Bloo wrote: ↑10/07/2022 19:24
A na engleskom koristi izraz constituent

to je interesantno.
Naravno prema Ustavu ja i jesam konstituentna

ako poštujemo zagradu.
Nisam ti ja baš stručnjak za engleski jezik pa tako da se ne bih upuštao u jezične vratolomije ali sam u neke stvari 100% siguran između ostalih:
- u Dejtonu je dogovoreno da narodi imaju svoje predstavnike
- da predsjedništvo po istom treba oslikavati volju 3 konstitutivna naroda
- da su domovi naroda preslika volje 3 konstitutivna naroda
Engsleki je jedan od jezika US BiH, s obzirom da imamo i strane sudije, ali ne bitno, pokazuje nakaradnost i neozbiljnost domaće vlasti da nisu u stanju prevesti krucijalni dokument. Vezano za engleske pojmove u aneksu 4, koji izazivaju prijepor, a gdje koristiš argument, da US koristi izraz konstitutivni narod, što je istina, ali ga ni sam US, nikad nije tumačio u kontekstu suverenosti što je ključna razlika termina, a s čime se poigravaju ponekad neki neodgovorni političari u BiH.
Narodi imaju svoje predstavnike i to je osigurano načinom popunjavanja Doma naroda, kao i što piše u presudi po apelaciji dr. Bože Ljubića. Bez saglasnosti Doma naroda ne može stupiti na snagu ništa što je prošlo predstavnički dom, tako da je volja naroda osigurana kao i sama zaštita vitalnog naconalnog interesa. Isto vrlo potanko objašnjeno u presudi po apelaciji dr. Ljubića.
Što se tiče predsjedništva, propisano je: "Članovi Predsjedništva biraju se neposredno u svakom entitetu (tako da svaki glasač glasa za popunjavanje jednog mjesta u Predsjedništvu), u skladu sa izbornim zakonom kojeg donosi Parlamentarna skupština".
Eh sad kako se ovde izvlači volja konstitutivnih naroda je veliko pitanje. Ustavni sud nije razmatrao pitanje izbora predsjedništva, niti je to zahtjevano apelacijom dr. Ljubića.
Domovi naroda kako i piše u presudi odražavaju princip pariteta, bez obzira na izbornu volju naroda.
Presuda Europskog suda za ljudska prava su iznad domaće legislative i njihovo provođenje je obavezujuće, što samim tim implicira hitnu promjenu Ustava BiH na način koji ne ide u smjeru politike zagovaranja HDZ-a.
Bez domaćeg koncenzusa, sigurno je da će OHR nastaviti sa politikom nametanja, što daje na važnosti pojedinim rezolucijama u parlamentima zemalja EU. To nije dobro, ali sila ili nasilje nisu prihvatljivi okvir izgradnje modernog političkog uređenja, i to je nažalost jasna poruka domaćim uhljupima.