Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Jedna napomena: Ako se ta racionalizacija dogodi odmah, ne raguješ, pogotovo na forumu, prvo emotivno, onda budeš Hakiz. Na forumu te razapnu.
Prvo se svekolikoj forumskoj javnosti moraš dokazati emotivnim reagivanjem, da bi ti ista dozvolila racio. Ali i tada moraš u određenim intervalima ubacivati prigodne izraze šoka i nevjerice kojima taj racio razvodniš emocijom. Jer, zaboga, otkuda ti pravo da zadržiš hladnokrvnost?
Zar u tom dijelu mog posta koji si citirao zaista ima išta šokantno i nepoznato iskustvu jedne odrasle osobe?
Nemoguće.
Odgovor na napomenu podsjećanjem:
čovječe, ja tebe ne poznajem, prema tome, stvarno ne znam ništa o tome šta ti znači ovo:"budeš Hakiz".
A nije mi poznata ni ta obaveza da se nešto "moraš dokazivati svekolikoj forumskoj javnosti".
Eo, ja se najiskrenije nadam da ćeš i to osjećanje.... "razapetosti na forumu", uspjeti da racionalizuješ nekad ako već ne ide u roku odmah kao u slučaju osjećanja gađenja, bijesa ili mržnje dok čitaš/slušaš o pedofiliji ili silovanju koje se dešava nekom drugom.
Sretno.
Kad ja prije neki dan racionalno i hladnokrvno napisah "kako će feminizam pomoći" bilo je "Zar je to sve šta imaš reći". Nisam pokazao dovoljno šokiranosti i empatije kojom bih zadovoljio apetite forumske publike. To znači "biti Hakiz", biti tretiran kao parija kada nisi šokiran onoliko koliko se od tebe očekuje.
I u Sjevernoj Koreji kažnjavaše one koji nisu dovoljno glasno jecali kada je umro prethodni Kim.
¤ jelena ¤ wrote: ↑09/07/2022 12:06
Naravno da jesu i prirodne i za očekivati.
Svak naše loše ili negativno mišljenje o nečemu ili nekome koliko god bilo opravdano, praćeno je negativnim emocijama...averzijom, prezirom, bijesom, mržnjom - bili mi toga svjesni ili ne. Što smo svjesniji toga - tim bolje.
Uzmi bilo koji primjer....čitaš ili slušaš o pedofiliji, silovanju, zločinu....prirodno je i očekivano da osjećaš i prezir i gađenje i bijes i mržnju prema počiniteljima svega navedenog. Je li to dobro i korisno - nije (mada se čini da jeste) jer pod snažnim uticajem tih emocija, koliko god one bile i prirodne i društveno prihvatljive i normalne, ti ne možeš normalno funkcionisati, racionalno donositi sudove o tim pojavama, a sve se to odražava i na ponašanje. Takve emocije te ne navode da učiniš ili kažeš nešto dobro, korisno, pametno. Tek kad ih racionalizuješ i kad "splasnu", onda se možeš vratiti normalnim životnim tokovima. Čak i ako odreaguješ u stvarnosti tako da se odbraniš i uspiješ u tome, pod uticajem pomenutih osjećanja, opet te pojave koje su bijes, gađenje, mržnu....izazvale ti ne možeš iskorijeniti. Možeš sebe u tom trenutku spasiti nekog napada, nasilja, silovanja, ali nasilje ostaje, trauma ostaje, a posljedice se trpe cijeli život. I to je život jbg.
Ja kad npr. čitam o zločinima, generalno što više detalja piše to više utiče na mene, mada mi se znalo desiti i da pročitam dosta tekstova na tu temu u kraćem periodu pa me ne potresu koliko bi inače. Nekad me više banalna neka stvar potrese i izazove negativnu emociju (koja je možda triger za neku ozbiljniju raniju situaciju). Za ovo da nas takve emocije ne navode da učinimo nešto pozitivno i korisno, i meni se čini, mada mislim da je teoretski moguće, kao emocionalna alhemija.
E, takvi ljudi su jedini koje ja mogu nazvati herojima....kako rata, tako i bilo kojih drugih tragedija.
Slažem se, mada mi je to donekle i nadljudska osobina.
Moglo bi se o ovom do beskonačnosti.... ali nije baš da je direktno vezano za temu.
@Hakiz Nadam se da si dobro razumio, kad sam rekla da bih unajmila narikaču za tebe, mislila sam na nekoga ko će za tebe da odradi ono jecanje što tebi ne ide na forumu. Neko ko će da edituje tvoje postove uz emotional IQ dodatak. Vidiš da te volim(o) i pazim(o), kao nikoga.
no_sikiriki wrote: ↑10/07/2022 10:32
@Hakiz Nadam se da si dobro razumio, kad sam rekla da bih unajmila narikaču za tebe, mislila sam na nekoga ko će za tebe da odradi ono jecanje što tebi ne ide na forumu. Neko ko će da edituje tvoje postove uz emotional IQ dodatak. Vidiš da te volim(o) i pazim(o), kao nikoga.
Shvatio sam, samo nastavljam u svom stilu
Da, vidim, jedino mene tako volite kako me volite I obrnuto
John Cleese wrote: ↑10/07/2022 14:43
Ne znam, ali zvuci spektakularno - narucujemo i to i par skokova u grob, obavezno!
Mr. Moss - fil fri tu bust d fjuneral!
Jesi siguran, vidi šta je Bloo napisala glede definicije?
Me thinks not...za mene može ovaj special pod br. 4. I bez tevihida i paklama, thanks. (jer logically, ljudi na ovoj temi će mi organizovati funeral, a možda i oni na "meme dana"
John Cleese wrote: ↑10/07/2022 14:43
Ne znam, ali zvuci spektakularno - narucujemo i to i par skokova u grob, obavezno!
Mr. Moss - fil fri tu bust d fjuneral!
Jesi siguran, vidi šta je Bloo napisala glede definicije?
Me thinks not...za mene može ovaj special pod br. 4. I bez tevihida i paklama, thanks. (jer logically, ljudi na ovoj temi će mi organizovati funeral, a možda i oni na "meme dana"
Na istoj stranici je i definicija koja odgovara kontekstu: "crying/laughing so loud it sounds like screaming or yelling" - uzgred, vjerujem i da je to prvobitno znacenje izraza.
A za tebe sam, evo, pribiljezio - bez tevhida, bez paklama, bez BahaMalija... ide specijalitet br.4, a dok se profesionalac valja po terenu i prijeti skakanjem, mogao bih ja spontano ekčli skočit i povuc i Hakiza za sobom (ako slučajno jos bude medju nama) - poslije svi dobiju po šerbe i igramo se razlaza. Lajk?
John Cleese wrote: ↑10/07/2022 18:34
A za tebe sam, evo, pribiljezio - bez tevhida, bez paklama, bez BahaMalija... ide specijalitet br.4, a dok se profesionalac valja po terenu i prijeti skakanjem, mogao bih ja spontano ekčli skočit i povuc i Hakiza za sobom (ako slučajno jos bude medju nama) - poslije svi dobiju po šerbe i igramo se razlaza. Lajk?
Lajk!
Smrt nikad nije zvučala primamljivije.
A ja vjerujem da će nas Hakiz sve nadživjeti, mene hoće sigurno, jer...
John Cleese wrote: ↑10/07/2022 18:34
Lajk!
Smrt nikad nije zvučala primamljivije.
A ja vjerujem da će nas Hakiz sve nadživjeti, mene hoće sigurno, jer...