ultima_palabra wrote: ↑10/07/2022 15:10
Hakiz wrote: ↑10/07/2022 14:44
Nije to ista oblast.
Ne petljam se u rad privrednog društva, to reguliše agencija.
Donosim zakon o radnom vremenu privrednih društava na mojoj teritoriji. Ne može agencija za bankarstvo narediti banci da radi u nekom terminu ako zakon kantona kaže da je na teritoriji kantona u tom terminu zabranjen rad.
A ako mogu zakonom narediti kada ne smije se raditi, mogu i kada se mora.
Joj, kako mali Djokica zamislja zakone i uredbe

Pogotovo mi se dopada ovo boldirano. Pa banka mora organizovati proces rada za to dodatno radno vrijeme, dodatne satnice, zaposlenike... sve to spada pod nadzor Agencije. Lokalni organ vlasti moze banci naplatiti taksu za istaknutu firmu i to je otprilike to.
Znaci, nacelnik Sapne donese uredbu da Raiffeisen banka mora raditi 0-24 i oni se moraju tome povinovati... pa to nema ni u Sjevernoj Koreji.
Pa, agencija dozvoli osnivanje banke, sud upiše u registar, UIO dodijeli poreski broj itd, svako iz svoje nadležnosti.
Općina ne izda dozvolu za rad na njenoj teritoriji. I? Šta će agencija, narediti općini da banci odobri rad? Agencija reguliše rad banke, ne općine, nema ingerencije nad općinom.
A općina nije derogirala odobrenje agencije za osnivanje banke, nije derogirala upis u registar, dodjelu broja, sve je to važeće. Rekla je banci, ti postojiš, sve super, ali nećeš raditi na mojoj teritoriji. Dok ne zadovoljiš moje uslove
Po tvome agencija može narediti bankama da je radno vrijeme uposlenika 20 ili 160 sati sedmično a ne 40, ne važi zakon o radu u bankama, godišnji odmori ne traju 20 radnih dana nego 5, itd.
Jer, sve u bankama određuje agencija, zar ne?
Koliko se meni čini, nezavisnost agencije, bilo koje, ne pidrazumijeva nezavisnost od zakona. Agencija ne može donositi odluke koje su protiv zakona. Ako se ne varam.
Načelnik Sapne neće donijeti uredbu da samo Raiffeisen rafd 0-24. Nego će donijeti uredbu po kojoj firme određene djelatnosti imaju određeno radno vrijeme na teritoriji općine.
Neće imati isto radno vrijeme kafić i banka, ali svi kafići će imati isto radno vrijeme, barem okvirno. Kao i sve banke. Niko ne brani banci da ima dvokratno radno vrijeme, pa radi od 8 do 12 i od 16 do 20. I eto, 8 sati dnevno, a ljudi imaju i poslijepodne uslugu banke. Recimo, za poslovne subjekte banka ima šaltere koje rade od 8 do 16, dok za građanstvo ima šaltere koji rade 8-12 i 16-20.