SDA-All about

SmokingMan

#74951 Re: SDA-All about

Post by SmokingMan »

Nije Omer r.a halifa pa da nema zaštitu :mrgreen: . Danas se svakom predsjedniku dodjeljuje tjelesna straža po dužnosti. Iako Bake nije moj predstavnik niti će ikada biti, ipak je dotična u pravu. Neka me neko demantira ako nisam u pravu, mislim da i običan civil može iznajmiti sebi privatnu zaštitu po potrebi.
Bloo
Globalna šefica

#74952 Re: SDA-All about

Post by Bloo »

mirza_15 wrote: 10/07/2022 10:15 Iznošenje stava neke nevladine organizacije po nekom pitanju je, najčešće, pokušaj da se utiče na odluke. Kada neko protestuje ili paradira vrši pritisak na one koji donose odluke. Oni koji odlučuju mogu biti vjernici, ali mogu biti i pripadnici bilo koje druge skupine koja se oglašava, protestuje, paradira... Na onima koji odlučuju je da poštuju Ustav, zakone, evropske i svjetske standarde. A NVO može da se oglasi po bilo kojem pitanju koje se tiče njenog djelokruga rada i da napiše saopštenje kakvo hoće sve dok to nije govor mržnje, pozivanje na nasilje, dok samo saopštenje i ono što je napisano u njemu ne krši zakon na neki način. Naravno, i svi drugi onda imaju pravo da to komentarišu i na saopštenje reaguju.

Biti član nekog udruženja ne znači da moraš slušati i pratiti. Ja po svoje mišljenje ne idem ni kod koga. IZ može da da svoje mišljenje sa šerijatskog stanovištva po nekom pitanju jer su za to najmjerodavniji, a na članovima je hoće li ga poštovati. IZ organizuje aktivnosti: održavanje džamija i drugih objekata, održavanje dnevnih, sedmičnih, godišnjih obreda, organizuje nastavu u mektebima, medresama, dženaze... Ne moraš za te stvari nikoga "slušati" i "pratiti", ali vjerniku trebaju u svakodnevnom životu. A što se tiče političkih stavova koje bilo ko iz IZ-a iznosi... Nismo Borg Mada ima i takvih.

Cijela poenta onog što pišem je da vjerska zajednica nema ništa manja prava na javno djelovanje od bilo koje druge organizacije. Ne može se tu biti selektivan pa zabraniti bilo kojoj organizaciji, koja je zakonski dozvoljena, javno djelovanje, samo zato što ti se ne sviđaju stavovi te organizacije. Naravno, i to javno djelovanje mora biti u skladu sa zakonom. Sekularizam je da vjerska zajednica nema formalne poluge vlasti i ni na koji način, formalno, ne učestvuje u donošenju odluka. Nigdje ne dižu ruku za neki zakon, nigdje nije potrebna njihova potvrda ili mišljenje... Druga je stvar što vjerske zajednice, zbog brojnosti, imaju daleko veći uticaj u javnosti od udruženja pčelara. To nije pojava karakteristična za nas. U kompletnom zapadnom svijetu je situacija slična. Na izborima glasaju ljudi, a političari se bore za njihovu naklonost i vode računa o tome šta javnost misli o nekom pitanju. Ne bi trebali da povlađuju svakom pritisku, treba da vode računa o ljudskim pravima i slobodama, ustavu, zakonima, poveljama, konvencijama... (To nije uvijek slučaj) Ali u okviru svega toga će se kretati u pravcu koji zagovara većina. To je na kraju i smisao demokratije i izbora. Većina će odlučiti da li je neko dobro radio u njihovom interesu ili nije.
1. Da, ali Povorka ponosa je skup GRAĐANA koji TRAŽE svoja prava koja su zagarantovana drugim GRAĐANIMA - prava koja prizilaze iz državnih zakona (da ih tako nazovem). Skup vjernika koji protestuje PROTIV npr. Povorke ponosa i eventualno vrši pritisak na državu (iako vjernici kao GRAĐANI već imaju ta prava, plus dodatna prava ispoljavanja svoje vjere (a koje im je omogužila država)), te vjerska institucija koja spominje poreze koje ne plaća, a u svrhu vršenja pritiska na državu, nisu isto. Ja govorim o pritiscima na način - IZ izvor glasova za određenu političku stranku (a koliko vidimo , vole se bošnjački prvaci slikati kako čestitaju reisu Bajrame) - IZ daje izjave gdje sebe predstavlja kao ultimativnu predstavnicu svih muslimana u BiH i to kao vjernika i građana - IZ očekuje određene ustupke povodom davanja prava drugim građanima.
Naravno da IZ, Crkva i ostale vjerske zajednice imaju prava da pišu proglase o stvarima i dešavanjima ako se ne slažu sa njima (ipak je ovo demokratska država :D), ali nemaju prava da spominju poreze niti da nastupaju kao zagovornici građana, već isključivo vjernika.
Da npr. neko udruženje ateista u KS, napiše proglas zašto se naši porezni novci troše na božićne koncertne, javne iftare, vjerske NGO itd. nastala bi drama. Da postoji ogranak The Satanic Temple u Sarajevu i da isti žele organizirati neki događaj i da traže poticaj, baš me interesuje kako bi se reagovalo. Javno.

Na primjer, SOC - Sarajevski otvoreni centar i Organizatori Povorke ponosa nisu nikada dali izjavu u novine da im smeta što se i njihovi novci kao poreznih obveznika troše na božocne koncerte i javne iftare i druge događaje.
Određeni broj pripadnika LGBT zajednice su takođe i vjernici (mada za IZ i određeni dio muslimana u BiH oni nisu vjernici jer samo IZ i pojedinci mogu određivati konje vjernik, a ko ne).

Tako da se nadam da smo razjasnili ovo. Proglasi IZ o bilo čemu nisu problem jer ima pravo na slobodu izražavanja (kao i Crkva kao i ona udruga nesretne Ž. Markić u Hrvatskoj o koncertu KISS-a), ali NEMA pravo da vrši pritisak na način da spominje poreze, da zastupa vjernike kao porezne obveznike, niti da pravi pritisak koji USKRAĆUJE prava GRAĐANIMA.

2. Ne znači, ali ako naša IZ izda fetvu, prilično sam sigurna da je moraš pratiti. Na primjer, fetva o zabrani kremiranja. Ti mozes odluciti da te ipak kremiraju, ali onda ti se nece klanjati dzenaza. Ergo, IZ ima upper hand opet.
Dalje, IZ je ona koja propisuje stavove svojim članovima i još dosta toga što naravno pretpostavljam da znaš a navedeno je u Rezoluciji o tumačenju islama u BiH. Ali nije tema IZ, mada da možemo staviti znak jednakosti između IZ i SDA. Tako da je tvoja "sloboda" da djeluješ i misliš nezavisno od IZ porpilično ograničena.

3. Iako sam već napisala u tačCi 1 - da vjerske zajednice nemaju nikakvih ograničenja na javno djelovanje, problem je način na koji to rade, te razlog iz kojeg to rade. Navesti da su vjernici porezni obveznici, te stoga je potrebno OGRANIČITI traženje ili davanje PRAVA drugih/m poreznih/m obveznika/obveznicima je pogrešno.
IZ i Crkva se mogu javno očitovati o vjerskim pitanjima. Mogu osuditi neki događaj sa tačke vrhovnost autiroteta kod svoje vjerske skupine, ALI ne mogu niti smiju ograničavati ispoljavanje i prakticiranje sloboda i prava zagarantovanih drugim GRAĐANIMA, niti vršiti pritisak na DRŽAVU u ovom slučaju STRANKU da ograniči ili izmjeni zakone koji daju prava GRAĐANIMA. JEr dolazimo u situaciju da zbog glasova i opstanka na vlasti političari koji pripadaju istoj vjerskoj skupini kao i vršitelj pritiska, te glasači može ograničiti prava drugim GRAĐANIMA.
Ako neko vrši funkciju unutar institucija SEKULARNE države, te su za njega glasali GRAĐANI, takvo što je užasno.
Razumijem ja da se bori za glasove, onda se bori za fotelje i silne novce koji se pokradu - ne bori se niko da dobrobit države i građana - te se ne biraju sredstva.

Stoga i navedog, da stanovnik BiH, treba prvo biti GRAĐANIN, a tek onda sve drugo.
Jer demokratija jeste možda "vladavina većine" (tj. oblik upravljanja u kojem se političke i druge odluke donose odlukom većine, najčešće direktnm odlučivanjem ili referendumima, u kojima sudjeluju svi građani,) ali GRAĐANA, a ne vjernika. :) Iz tog razloga kod nas i nije demokratija jer je većina glasačkog tijela politički nepismena.
Bloo
Globalna šefica

#74953 Re: SDA-All about

Post by Bloo »

SmokingMan wrote: 10/07/2022 10:53 Nije Omer r.a halifa pa da nema zaštitu :mrgreen: . Danas se svakom predsjedniku dodjeljuje tjelesna straža po dužnosti. Iako Bake nije moj predstavnik niti će ikada biti, ipak je dotična u pravu. Neka me neko demantira ako nisam u pravu, mislim da i običan civil može iznajmiti sebi privatnu zaštitu po potrebi.
Ja cu biti vitni Hjuston, ti budi moj Keeevin Kostner. :D
SmokingMan

#74954 Re: SDA-All about

Post by SmokingMan »

Bloo wrote: 10/07/2022 10:56
SmokingMan wrote: 10/07/2022 10:53 Nije Omer r.a halifa pa da nema zaštitu :mrgreen: . Danas se svakom predsjedniku dodjeljuje tjelesna straža po dužnosti. Iako Bake nije moj predstavnik niti će ikada biti, ipak je dotična u pravu. Neka me neko demantira ako nisam u pravu, mislim da i običan civil može iznajmiti sebi privatnu zaštitu po potrebi.
:lol:

Cijena: PS5. :mrgreen:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#74955 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

Bloo wrote: 10/07/2022 10:56
imaš ti do toga barem jedan plast koke pošmrkati😂
Dozer

#74956 Re: SDA-All about

Post by Dozer »

Za to kontaktirati Šmrka, i njegove mecene iz SDA.
mirza_15

#74957 Re: SDA-All about

Post by mirza_15 »

@Bloo

Krenuo sam da kucam komentar, ali bolje da ovdje stanemo zbog teme jer ćemo debelo otići u off topic.

P.S. A i neda mi se jer nisam kod kuće i tipkam s mobitela :lol:
Bloo
Globalna šefica

#74958 Re: SDA-All about

Post by Bloo »

mirza_15 wrote: 10/07/2022 12:10 @Bloo

Krenuo sam da kucam komentar, ali bolje da ovdje stanemo zbog teme jer ćemo debelo otići u off topic.

Debeli prstićiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :mrgreen:
plus ljepljivi od agde :oops: znam
zbunjola71sa

#74959 Re: SDA-All about

Post by zbunjola71sa »

:D ovde na temi, sda u malom....sex,drogs and sevdah :D :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#74960 Re: SDA-All about

Post by pici »

Turis u ruke djecici, slikovnice sa zivotinjama i citas im basne o vuku i sedam jarica a onda im priredis gledanje u klanje tih istih bekana i potoke krvi.Ljudi su monstrumi.
pici

#74961 Re: SDA-All about

Post by pici »

Mumini, nejma piva kupit u merkatoru sve razgrabljeno.
tramvajtrojka

#74962 Re: SDA-All about

Post by tramvajtrojka »

zbunjola71sa wrote: 10/07/2022 12:17 :D ovde na temi, sda u malom....sex,drogs and sevdah :D :D
halal pop ala eldin huseinbegovic koji je na bolesnoj zeni i vjeri digao karijeru, a istovremeno trpao drugu hanumicu :mrgreen: :mrgreen:

omiljeni kandidat IZ i SDA za bajramske halal pop koncerte :run: :run:
Login77777

#74963 Re: SDA-All about

Post by Login77777 »

tramvajtrojka wrote: 10/07/2022 12:55
zbunjola71sa wrote: 10/07/2022 12:17 :D ovde na temi, sda u malom....sex,drogs and sevdah :D :D
halal pop ala eldin huseinbegovic koji je na bolesnoj zeni i vjeri digao karijeru, a istovremeno trpao drugu hanumicu :mrgreen: :mrgreen:

A gdje nam je Armin Muzaferija u svemu ovome? :D
mirza_15

#74964 Re: SDA-All about

Post by mirza_15 »

Bloo wrote: 10/07/2022 12:16
mirza_15 wrote: 10/07/2022 12:10 @Bloo

Debeli prstićiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :mrgreen:
Tako nekako :mrgreen:
Dozer

#74965 Re: SDA-All about

Post by Dozer »

pici wrote: 10/07/2022 12:54 Mumini, nejma piva kupit u merkatoru sve razgrabljeno.
Pa jel Bajram ili nije? Valja proslaviti :D

Idr ono standardno - po pivare u cugu, a onda "Allaha mi, hebacu mater...." :lol:
SmokingMan

#74966 Re: SDA-All about

Post by SmokingMan »

Da si otišao u Šamon našao bi. :mrgreen:
pici

#74967 Re: SDA-All about

Post by pici »

tramvajtrojka wrote: 10/07/2022 12:55

Ima na hayatu prije nekoliko godina idu oni u obilazak i dijele kurbane.Navrate mjest sirotinji, kod huseinBEGovica i s vrata ture mu komad kurbana a on ko iz topa "Dobro dosli, moj najdrazi dan kad koljem" :shock:

Juce bajramski program na Hayatu i neki mumin prica o bajramu.Poce o klanju a voditeljici kez od uha do uha.UŽAS! :shock:
Bloo
Globalna šefica

#74968 Re: SDA-All about

Post by Bloo »

mirza_15 wrote: 10/07/2022 13:02
Bloo wrote: 10/07/2022 12:16

S tim da kao porezni obveznik želim da bude što više "nemoralnih" dešavanja. :D Jer to su i moji novci. Hljeba i antidržavnih, antireligijski, antisvega performansa!
Login77777

#74969 Re: SDA-All about

Post by Login77777 »

pici wrote: 10/07/2022 12:54 Mumini, nejma piva kupit u merkatoru sve razgrabljeno.
Laz!!! Nisu to ovi iz SDA pokupovali nego ovi iz Njihove Stranke… :izet: :lol:
giannibelif

#74970 Re: SDA-All about

Post by giannibelif »

Znam personu iz komšiluka roditeljskog, ubio čovjeka, ležao na robiji i otišao na hadž. Imam i prijatelja, hadžija, privatnik i stručnjak u svojom poslu. Što ja znam i gdje sam bio uključen u neke aktivnosti, sigurno je nekih tri stotine hiljada maraka podijelio na stipendije učenicima i studentima, kupovao udžbenike, slao na ekskurzije, opremao djecu za školu od-do, kupovao matursku i apsolventsku odjeću, zapošljava u svoju firmu i kod partnera gdje god može koga od djece bez roditelja. On je svoj hadž odradio milion puta, a za svaku akciju kada me pitao gdje bi da uputi pomoć, samo je jednu molbu imao, neka ostane između nas.
Hank Paldum

#74971 Re: SDA-All about

Post by Hank Paldum »

Billy The Pljuc wrote: 10/07/2022 10:36 :-D

Da smrada ne kvotate ne bih ni znao da je zabrinut postom u kojem se "poziva na linč" određene ličnosti koja btw nije ni pomenuta u istom. Fino fino, lijepo je vidjeti mumina kako obitava na forumu na jedan od najvećih praznika muslimana i izražava zabrinutost. Helem:

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/demo ... /220709033

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/demo ... /220709075

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/pred ... /220710001

Kada si izdajnik, smrad, lopov, nekompetetno đubre, krvopija koja opstaje decenijama na krvi sopstvenog naroda i pri tome bezobzirno pišaš po istom a takvi su maltene svi odreda u najjačoj stranKi u bošnjaka, prije ili kasnije bi trebalo da ti se desi nešto od primjera gore navedenih. Na moju žalost kod nas se najvjerovatnije neće desiti ništa od toga kako to moderatorica i ustvrdi u svom osvrtu a nije da ne bi trebalo, mnogi su zaslužili glavom da plate ovo što rade. Istorija nas uči da bez žrtve nema boljitka mada ostaje konstatacija da smo mi isuviše mali (svakim novim danom smo sve manji) da bi uopšte reagovali kako to sirotinja već zna reagovati u primjerima širom svijeta. Mi kao narod uglavnom idemo linijom manjeg otpora i nismo spremni za žrtve, radije biramo bijeg i politiku "netalasanja" jer smo ne tako davno isuviše propatili pod rukovodstvom ovih koji nas i dan danas drže u okovima i svakodnevno bičuju.

Šta reći na Kavaza i istupe, mnogo pametnije glavice od moje su već sve rekle i meni lično je milina pročitati postove od nekolicine forumaša koje smatram mlađom rajom koja je elokventna, pametna i sposobna da ispravno kritički razmišlja. Raduje me što ova napaćena zemlja još uvijek ima takve ljude i samim tim još uvijek ima nadu da će opstati i postati mjesto dostojno života. Iskreno se nadam da isti neće pokleknuti i otići odavde jer u njima je budućnost svih nas i onih koji dolaze poslije a na nama starohanima je da im pomognemo da dođu u priliku da grade jedno bolje društvo. Naravno pod budućnošću ne smatram naraštaje kojima je govedo Zahiragić i slični uzor.

Bajram Šerif Mubarek Olsun svima koji shvataju značenje istog i koji se nisu ogriješili na značaj ovog praznika i vjere kojoj pripadaju. Takvih na forumu ima još uvijek dok se isto ne može ustvrditi za ove o kojima je tema.
Kada me već zoveš smradom da ti "smrad" odgovori.
Smrad se može saprati ali kukavičluk i nesposobnost koju posjeduješ ne možeš.

Pominješ mlade, nije te stid na mlade stavljati teret da vama starkeljama pomognu napraviti bolje društvo kada 20 godina niste q-em mrdnuli dok su oni bili još u školi i dječijem vrtiću (namjerno pišem da oni vama pomognu a ne kako ti tepaš jer vidim kako im pomažete) i sada hoćete da oni vašu bitku biju za koju vam je bilo mrsko 25 godina da ustanete.

Kao zamjenu za Bakira, Sarajlića i Zahiragića im nudite i dajete Zvizdiće, Čampare, Radončiće i Konakoviće koji su dobar dio prošle i predprošle decenije vama zagoračavali život kao i Bakir i Sarajlić i onda imaš obraza da pričaš o mladima i budućnosti i kako ste njihova podrška
Jah :lol:
JoseMujica

#74972 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

Bloo wrote: 10/07/2022 13:39
mirza_15 wrote: 10/07/2022 13:02

S tim da kao porezni obveznik želim da bude što više "nemoralnih" dešavanja. :D Jer to su i moji novci. Hljeba i antidržavnih, antireligijski, antisvega performansa!
ti baš želiš da SDA uzme izbore pas igrom jakog veznog reda Zahiragić-Reis u borbi protiv bluda i nemorala :lol:

Jednom, dok smo šetali kroz polja marihuane, reče mi Konfučije: Mujice, igračima koji su dobri s loptom ne daješ loptu u noge pred kraj utakmice, upamti to :wink:
Bloo
Globalna šefica

#74973 Re: SDA-All about

Post by Bloo »

JoseMujica wrote: 10/07/2022 18:07
Bloo wrote: 10/07/2022 13:39

ti baš želiš da SDA uzme izbore pas igrom jakog veznog reda Zahiragić-Reis u borbi protiv bluda i nemorala :lol:

Jednom, dok smo šetali kroz polja marihuane, reče mi Konfučije: Mujice, igračima koji su dobri s loptom ne daješ loptu u noge pred kraj utakmice, upamti to :wink:
I opet ja :D ako je cijena da SDA 2 aka NiP preuzme glasove od SDA da se ograničavaju građanske slobode, treba da se zapitamo, šta će se sve uraditi za glasove i vlast prije i nakon izbora. :D
Bloo
Globalna šefica

#74974 Re: SDA-All about

Post by Bloo »

I evo ga, finalni rezultat toga što se godinama dopustilo da SDA svojata Srebrenicu i to od strane samih udruženja i onog odvratnog lika.
SDA - Stranka Demokratske Akcije Sarajevo

KONAKOVIĆ I FORTO NEMAJU ŠTA TRAŽITI U SREBRENICI!

Da je Konakoviću važniji bošnjački narod od njegove stranke, on ne bi u danima kada se obavlja zajednička dženaza i ukup žrtava genocida obilazio Srebrenicu i hvalio se otvaranjem stranačke kancelarije. Upravo su Elmedin Konaković i njegov lutak na navijanje Edin Forto, iskazali grubo nepoštovanje prema žrtvama genocida, odbivši njihov zahtjev da ponište odluku o dodjeli priznanja kontroverznoj Nevenki Tromp. Njih dvojica neprestano ističu “zajednički imenitelj koji ih okuplja”, ali očuvanje tog imenitelja ponekad uključuje relativiziranje historijskih činjenica, neprimjereno etiketiranje pripadnika Armije RBiH koje se naziva seljacima, uvredljiv govor o ezanu, te zajednički i otvoreni napad na javni moral i način života građana KS.
Konaković i Forto nemaju šta tražiti među porodicama žrtava genocida i bošnjačkim povratnicima u RS-u. Njih ne zanima istina o genocidu, već glasovi. Forto nije u stanju proučiti Fatihu i iskazati poštovanje prema žrtvama ubijanim zbog njihovog vjerskog identiteta. Njihovo ulagivanje neće zasjeniti izdajničku odluku da kao predsjednici NIP-a i NS-a ne podrže zajednički nastup 10 probosanskoh stranaka u koaliciji “Pokret za državu”. Ta Konakovićeva izdaja nosi dodatnu gorčinu jer otkriva njegovu spremnost da o esencijalnim pitanjima za opstanak države, on lakše pregovara s Draganom Čovićem, nego s predsjednicima 10 probosanskih stranaka.
Konaković i Forto nemaju svoje kandidate za institucije vlasti u RS-u, jer njih zanima samo Sarajevo. Državotvorna politika tog nesposobnog i gramzivog dvojca najbolje se ogleda u likovima njihovih stranačkih eksponenata, pijanog višegradskog odbornika Muamera Sofovića, koji predvodi proslave sa srpskim zastavama i smutljive Boške Ćavar, čija HDZ-ova ruka je zimus poklopila Mostar.
JoseMujica

#74975 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

Bloo wrote: 10/07/2022 18:13
JoseMujica wrote: 10/07/2022 18:07

I opet ja :D ako je cijena da SDA 2 aka NiP preuzme glasove od SDA da se ograničavaju građanske slobode, treba da se zapitamo, šta će se sve uraditi za glasove i vlast prije i nakon izbora. :D
ehhh moja ti ...ja godinama vičem da su od SDA jedino gori njeni isprdci jer niti jedan nije nastao zbog idejnog neslaganja već zbog nezadovoljenih apetita. No, haj s najstudentom, donedavno omiljenog SDA fakulteta, Kiflom ima barem taj iskorak da vidimo lijevo-desnu koaliciju, što je doskora bilo nezamislivo.

A mora se mijenjati i na svakim izborima glasati protiv trenutne vlasti, sve dok se paščad ne dresiraju, kako bi se promjenio trenutni mafijaški modus operandi koji je jednoobrazan za sve sranke, nebitno jesu li nominalno lijevo-centar-desno...ideologija, tj. narativ koji koriste je samo prašina koja nam se baca u oči, a korupcija i nepotizam su zajednički sadržilac našeg političkog života
Post Reply