Pa ja tako i gledam na to. Ko nece da radi odlicno, meni manja konkurencija.
"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
- Haris.ba
#676 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
-
Karikaturist
#677 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nije i nece nikad biti posao za mene.
Moze donositi pare mozda.
Moze donositi pare mozda.
-
mehoxy
#678 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Po meni su razni nacini zaradjivanja na drustvenim mrezama i Youtube previse riskantni da bi ih se moglo smatrati nekakvim poslom, bar kod nas.
Bilo sta se moze dogoditi da izgubis popularnost i/ili zaradu i onda te nema nigdje, tj. nemas radnog iskustva niti znanja da trazis drugi posao u zemlji gdje se poznavanje stranog jezika i iskustvo trazi i od cistacice.
Bilo sta se moze dogoditi da izgubis popularnost i/ili zaradu i onda te nema nigdje, tj. nemas radnog iskustva niti znanja da trazis drugi posao u zemlji gdje se poznavanje stranog jezika i iskustvo trazi i od cistacice.
- Dope_Man
#679 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
U svakom poslu rizik postoji. Otvoris restoran, prodavnicu itd.. pa se nadas da ce biti dovoljno musterija da pokrije troskove i donese neku zaradu. A kao konobar ili prodavac posao ti je siguran koliko i gazdin prihod. Ako on ne zaradi dovoljno, nece ni tebe placati nego te otpusti.mehoxy wrote: ↑10/07/2022 10:24 Po meni su razni nacini zaradjivanja na drustvenim mrezama i Youtube previse riskantni da bi ih se moglo smatrati nekakvim poslom, bar kod nas.
Slazem se ja itekako da treba imati i dodatne vjestine a ne samo vjestinu snimanja gluposti za storije, ali je cinjenica da zivimo u tom svijetu, i da ti klinci, i ako ne uspiju napraviti ogromni uspjeh, zapravo imaju prilika da rade za "social team" kompanija, a danas ih svaka ima. Tu ima opet prednost neko ko je uspio skupiti par hiljada djecurlije da ih prati, nego neko ko je o marketingu citao u knjigama a na facebooku ima samo mamu i tektu za prijatelje.
Jednostavno, treba biti svjestan da se trziste rada, a pogotovo nacini zaradjivanja para samostalno, mijenjaju jako brzo, a drsaticno su se promijenili u zadnjih 10tak godina sa masovnim sirenjem drustvenih medija i mogucnoscu zarade na istim.
- Ozimician
#680 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Svaki posao je riskantan, nema više sigurnog posla - prednost tih zarada na društvenim mrežama je u tome što si ''viđen'' i kasnije ako ti to ne bude više išlo - valjda si stekao neka poznanstva ili vještine da možeš da se prešaltaš. Ti poslovi su daleko fleksibilniji od onih na koje smo mi navikli. Kakve vještine ima neki radnik na šalteru općinske sale - ako danas/sutra ostane bez posla? Sigurno će ovaj sa društvenih mreža biti vrijedniji na tržištu rada od takvog nekog.mehoxy wrote: ↑10/07/2022 10:24 Po meni su razni nacini zaradjivanja na drustvenim mrezama i Youtube previse riskantni da bi ih se moglo smatrati nekakvim poslom, bar kod nas.
-
Hakiz
#681 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ne ako je riječ o poslu za koji treba konkretna vještina.Ozimician wrote: ↑10/07/2022 10:53Svaki posao je riskantan, nema više sigurnog posla - prednost tih zarada na društvenim mrežama je u tome što si ''viđen'' i kasnije ako ti to ne bude više išlo - valjda si stekao neka poznanstva ili vještine da možeš da se prešaltaš. Ti poslovi su daleko fleksibilniji od onih na koje smo mi navikli. Kakve vještine ima neki radnik na šalteru općinske sale - ako danas/sutra ostane bez posla? Sigurno će ovaj sa društvenih mreža biti vrijedniji na tržištu rada od takvog nekog.mehoxy wrote: ↑10/07/2022 10:24 Po meni su razni nacini zaradjivanja na drustvenim mrezama i Youtube previse riskantni da bi ih se moglo smatrati nekakvim poslom, bar kod nas.
- Ozimician
#682 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Koju to konkretnu vještinu ima radnik na šalteru općinske sale?Hakiz wrote: ↑10/07/2022 10:59Ne ako je riječ o poslu za koji treba konkretna vještina.Ozimician wrote: ↑10/07/2022 10:53
Svaki posao je riskantan, nema više sigurnog posla - prednost tih zarada na društvenim mrežama je u tome što si ''viđen'' i kasnije ako ti to ne bude više išlo - valjda si stekao neka poznanstva ili vještine da možeš da se prešaltaš. Ti poslovi su daleko fleksibilniji od onih na koje smo mi navikli. Kakve vještine ima neki radnik na šalteru općinske sale - ako danas/sutra ostane bez posla? Sigurno će ovaj sa društvenih mreža biti vrijedniji na tržištu rada od takvog nekog.
-
Hakiz
#683 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Istu koju ima youtuber.
Banalno, ako si youtuber koji zarađuje praveći komične klipove, dosadiš ljudima i propadne ti kanal, teško ćeš biti konkurentniji na tržištu od šalterskog radnika koji je dobio otkaz. Obojica imate vještine koje vam nisu donijele uspjeh, a nemate vještine koje vas čine konkurentnim, na primjer tržištu hitno neophodni keramičari, može se zaraditi pravo dobro.
-
ibizza
#684 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Podatak: UNSA 2010 godina, 63.000 studenata, UNSA 2021 , broj studenata 23.000
ako je ovo istina, onda smo debelo u problemu.
Jučer Bajram namaz u džamije Kralj Fahd, da smo se u dvorištu fino poredali, pola dvorišta bi ostalo prazno, uz to, da nema arapa sa ženama i djecom, vjerojatno bi svi u dzamiju stali. Nekad ranije, krcata dzamija i dvorište, pa smo morali klanjati po trotoarima.
Jučer Bajram namaz u džamije Kralj Fahd, da smo se u dvorištu fino poredali, pola dvorišta bi ostalo prazno, uz to, da nema arapa sa ženama i djecom, vjerojatno bi svi u dzamiju stali. Nekad ranije, krcata dzamija i dvorište, pa smo morali klanjati po trotoarima.
-
mehoxy
#685 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Dope_Man wrote: ↑10/07/2022 10:37U svakom poslu rizik postoji. Otvoris restoran, prodavnicu itd.. pa se nadas da ce biti dovoljno musterija da pokrije troskove i donese neku zaradu. A kao konobar ili prodavac posao ti je siguran koliko i gazdin prihod. Ako on ne zaradi dovoljno, nece ni tebe placati nego te otpusti.mehoxy wrote: ↑10/07/2022 10:24 Po meni su razni nacini zaradjivanja na drustvenim mrezama i Youtube previse riskantni da bi ih se moglo smatrati nekakvim poslom, bar kod nas.
Slazem se ja itekako da treba imati i dodatne vjestine a ne samo vjestinu snimanja gluposti za storije, ali je cinjenica da zivimo u tom svijetu, i da ti klinci, i ako ne uspiju napraviti ogromni uspjeh, zapravo imaju prilika da rade za "social team" kompanija, a danas ih svaka ima. Tu ima opet prednost neko ko je uspio skupiti par hiljada djecurlije da ih prati, nego neko ko je o marketingu citao u knjigama a na facebooku ima samo mamu i tektu za prijatelje.
Jednostavno, treba biti svjestan da se trziste rada, a pogotovo nacini zaradjivanja para samostalno, mijenjaju jako brzo, a drsaticno su se promijenili u zadnjih 10tak godina sa masovnim sirenjem drustvenih medija i mogucnoscu zarade na istim.
Naravno da je riskantno, ali nije u istoj mjeri (ako ne otvaras vlastiti biznis sa vrlo ogranicenim sredstvima), i opet ti ostaje radno iskustvo. 90% ovih nasih seljacina od poslodavaca ce samo zakolutati ocima ako im za radno iskustvo kazes da si bio influenser ili igrao igrice, u tom slucaju bi sigurno imao prednost radnik na salteru.Ozimician wrote: ↑10/07/2022 10:53mehoxy wrote: ↑10/07/2022 10:24 Po meni su razni nacini zaradjivanja na drustvenim mrezama i Youtube previse riskantni da bi ih se moglo smatrati nekakvim poslom, bar kod nas.
Svaki posao je riskantan, nema više sigurnog posla - prednost tih zarada na društvenim mrežama je u tome što si ''viđen'' i kasnije ako ti to ne bude više išlo - valjda si stekao neka poznanstva ili vještine da možeš da se prešaltaš. Ti poslovi su daleko fleksibilniji od onih na koje smo mi navikli. Kakve vještine ima neki radnik na šalteru općinske sale - ako danas/sutra ostane bez posla? Sigurno će ovaj sa društvenih mreža biti vrijedniji na tržištu rada od takvog nekog.
- Ozimician
#686 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa iskreno taj influenser zna kako napraviti i voditi Instagram, TikTok, Facebook, YouTube - a firme koje se bave social media Marketingom - niču kao gljive poslije kiše.
Fakultet se definitivno više ne isplati upisivati jer nije više garant dobrog života, to znaju i djeca i roditelji. Kod nas počinje trend kao na Zapadu (Njemačka) gdje fakultet upisuju samo djeca bogatih roditelja, tj. kojima egzistencija ne zavisi od budućeg zanimanja. Svako onaj kome treba nešto da radi za egzistenciju, neće ići na fakultet.
Fakultet se definitivno više ne isplati upisivati jer nije više garant dobrog života, to znaju i djeca i roditelji. Kod nas počinje trend kao na Zapadu (Njemačka) gdje fakultet upisuju samo djeca bogatih roditelja, tj. kojima egzistencija ne zavisi od budućeg zanimanja. Svako onaj kome treba nešto da radi za egzistenciju, neće ići na fakultet.
- Sanjarko
#687 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
ide prica prije problematicniju djecu po skolama pustali da prodzu na popravnima, sad to nezele jer nema djece, da budu puniji razredi sljedece godine, od nas 14 potomaka, 6-ro se iseliloibizza wrote: ↑10/07/2022 11:11 Podatak: UNSA 2010 godina, 63.000 studenata, UNSA 2021 , broj studenata 23.000ako je ovo istina, onda smo debelo u problemu.
-
mehoxy
#688 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ko god prati demografske trendove, zna da smo vec odavno u velikom problemu. Samo drzava i poslodavci to jos uvijek ne shvataju previse ozbiljno.ibizza wrote: ↑10/07/2022 11:11 Podatak: UNSA 2010 godina, 63.000 studenata, UNSA 2021 , broj studenata 23.000ako je ovo istina, onda smo debelo u problemu.
I nismo samo mi, nego citav region. Srbija svakih 10 godina gubi grad velicine Sarajeva samo na negativnom prirastaju...
- Ozimician
#689 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Poslodavci itekako shvataju, zato se i traži mogućnost olakšanog uvoza radne snage (kao u svim razvijenim zemljamamehoxy wrote: ↑10/07/2022 11:31Ko god prati demografske trendove, zna da smo vec odavno u velikom problemu. Samo drzava i poslodavci to jos uvijek ne shvataju previse ozbiljno.ibizza wrote: ↑10/07/2022 11:11 Podatak: UNSA 2010 godina, 63.000 studenata, UNSA 2021 , broj studenata 23.000ako je ovo istina, onda smo debelo u problemu.
I nismo samo mi, nego citav region. Srbija svakih 10 godina gubi grad velicine Sarajeva samo na negativnom prirastaju...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#690 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Obicni pad broja obrazovanih i pad broja religioznih ne koreliraju ovakoibizza wrote: ↑10/07/2022 11:11 Podatak: UNSA 2010 godina, 63.000 studenata, UNSA 2021 , broj studenata 23.000ako je ovo istina, onda smo debelo u problemu.
-
mehoxy
#691 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Da shvataju, veliki poslodavci poput Binga ili Preventa bi uradili sve da zadrze postojece radnike a ne rade prakticno nista. Nedavna povecanja plata ne racunam jer su povisene sa "bijednog" na "los" nivo, a pomenute firme definitivno imaju kapacitet da urade vise.
- wickerman
#692 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Mod mene u firmi ima 80 prijavljenih i jos cca 30 koni nisu i to koliko znam od nji niko ni nece. Uglavnom pretpostavljam imaju neke naknade,penzije,pogodonosti. Znaci mislim da nema firme i privatne, a i drzavne gdje nema ljudih na crno.Dope_Man wrote: ↑10/07/2022 10:08Ja cu prije ruku u vatru staviti da ih 250 hiljada radi, samo na crno. Odi na pijacu Heco u Sarajevu, pogledaj koliko ih radi u svakoj radnji.. stotine ljudi su tu a od pofinog broja koje znam da rade ili su radili tu, prijavljenih je do sad bilo = 0. Svi oni na biro zbog osiguranja, a ovamo rade za ciste pare bez poreza.
@Karikaturist instagram i tiktok itekako mogu biti posao, naravno da to nije slucaj masovno, vrlo su rijetki oni koji od toga mogu zaraditi da zive, ali se moze. Licno sam prije x godina imao youtube kanal na kojem sam zaradjivao 5-6 stoja mjesecno u periodu kad sam bio redovan, samo sam ja bio lijen. Da sam se posvetio full tome umjesto "pravom" poslu, sigurno da sam mogao doci na par milja mjesecno. Sve gdje mozes za neki svoj proizvod, sta god to bilo, biti placen je posao manje vise.
- Ozimician
#693 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Generalno je jako teško zaustaviti radnika ako on odluči da ide, a radnici iz Binga i Preventa (pogotovo 40+ god) nije baš da su bilo gdje vani prispjeli.
S njemačkim platama se nijedna BH firma ne može takmičiti. E sad pošto si naveo konkretne firme, ako pogledaš rezultate poslovanja (javno dostupni), Prevent je već nekoliko godina u minusu i sve više se orjentišu drvnoj industriji, tekstilna im pravi gubitak. Što se Binga tiče, gledavši sadašnje finansijsko stanje kompanije - imaju prostora da podignu plate za max 10% i da budu na granici isplativosti.
Narod traži ''ograničavanje marži'' za trgovce, a traži povećanje plata za radnike u tim trgovačkim centrima...ima li to logike?
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#694 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
reality check...broj upisanih na UNSA nekad i sad nije relevantan ni za šta drugo osim što pokazuje koliko je UNSA uništen....UNSA 2010 nije imala neke konkurencije, a sada je itekako ima...90% privatnih univerziteta danas je bolje od UNSA, sviđalo se to nama ili ne.ibizza wrote: ↑10/07/2022 11:11 Podatak: UNSA 2010 godina, 63.000 studenata, UNSA 2021 , broj studenata 23.000ako je ovo istina, onda smo debelo u problemu.
UNSA se isplati samo onom malom broju studenata koji ne moraju plaćati, a za sve ostale koji moraju, haman svaki privatni univerzitet je bolja opcija, čak i oni kiseljački i travnički, koje smo do unatrag koju godinu ismijavali.
- Ozimician
#695 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Tačno, ja isto poznajem nekoliko osoba koje su odbile poslove jer je poslodavac htio da ih prijavi xDwickerman wrote: ↑10/07/2022 11:48Mod mene u firmi ima 80 prijavljenih i jos cca 30 koni nisu i to koliko znam od nji niko ni nece. Uglavnom pretpostavljam imaju neke naknade,penzije,pogodonosti. Znaci mislim da nema firme i privatne, a i drzavne gdje nema ljudih na crno.Dope_Man wrote: ↑10/07/2022 10:08
Ja cu prije ruku u vatru staviti da ih 250 hiljada radi, samo na crno. Odi na pijacu Heco u Sarajevu, pogledaj koliko ih radi u svakoj radnji.. stotine ljudi su tu a od pofinog broja koje znam da rade ili su radili tu, prijavljenih je do sad bilo = 0. Svi oni na biro zbog osiguranja, a ovamo rade za ciste pare bez poreza.
@Karikaturist instagram i tiktok itekako mogu biti posao, naravno da to nije slucaj masovno, vrlo su rijetki oni koji od toga mogu zaraditi da zive, ali se moze. Licno sam prije x godina imao youtube kanal na kojem sam zaradjivao 5-6 stoja mjesecno u periodu kad sam bio redovan, samo sam ja bio lijen. Da sam se posvetio full tome umjesto "pravom" poslu, sigurno da sam mogao doci na par milja mjesecno. Sve gdje mozes za neki svoj proizvod, sta god to bilo, biti placen je posao manje vise.
Ali baš je to razlog - gubitak pogodnosti. Npr. svim šehidskim porodicama je isplativije da rade na crno, jer onda gube penziju, a to se nikome ne isplati. A i što se zdravstvenog tiče - ako si na birou - ne plaćaš ama baš ništa kod doktora, a ako si prijavljen i plaćaš zdravstveno - moraš plaćati raznorazne participacije xD Jednostavno sistem nam je takav da potiče rad na crno, jer se ne isplati raditi legalno nikako, nemaš nikakvu prednost legalnog rada u društvu.
- Ozimician
#696 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Apsolutno tačno. Najbolji primjer trenutno je Stomatološki fakultet u Sarajevu, nimalo lagan, 7000 KM godina !!! - poslije fakulteta, mogućnosti zaposlenja (barem u Sarajevu) - nikakve. U Njemačku otići - jako teško i prve 2 god radiš prijavljen službeno kao stom. asistent (praktično za minimalac). I hajd nek neko kaže da se isplati upisati taj fakultet ?JoseMujica wrote: ↑10/07/2022 11:55reality check...broj upisanih na UNSA nekad i sad nije relevantan ni za šta drugo osim što pokazuje koliko je UNSA uništen....UNSA 2010 nije imala neke konkurencije, a sada je itekako ima...90% privatnih univerziteta danas je bolje od UNSA, sviđalo se to nama ili ne.ibizza wrote: ↑10/07/2022 11:11 Podatak: UNSA 2010 godina, 63.000 studenata, UNSA 2021 , broj studenata 23.000ako je ovo istina, onda smo debelo u problemu.
UNSA se isplati samo onom malom broju studenata koji ne moraju plaćati, a za sve ostale koji moraju, haman svaki privatni univerzitet je bolja opcija, čak i oni kiseljački i travnički, koje smo do unatrag koju godinu ismijavali.
-
Hakiz
#697 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
A šta ćeš reklamirati/prodavati tim marketingom?
Klasna borba nikada neće prestati, po svoj prilici.
-
Hakiz
#698 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ima kada narod vidi privatnu imovinu vlasnika tih trgovačkih firmi. I to je marketing, kukaš kako daješ radnicima prevelike plate, previše imaš zaposlenih, male marže, a tu izjavu daješ iz novog Porchea dok ti je na ruci Rolex.
-
Hakiz
#699 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Vačjda fakultet upisuješ zato što to voliš i želiš rafiti, ne zbog toga što je to najbolje plaćenoOzimician wrote: ↑10/07/2022 11:59Apsolutno tačno. Najbolji primjer trenutno je Stomatološki fakultet u Sarajevu, nimalo lagan, 7000 KM godina !!! - poslije fakulteta, mogućnosti zaposlenja (barem u Sarajevu) - nikakve. U Njemačku otići - jako teško i prve 2 god radiš prijavljen službeno kao stom. asistent (praktično za minimalac). I hajd nek neko kaže da se isplati upisati taj fakultet ?JoseMujica wrote: ↑10/07/2022 11:55
reality check...broj upisanih na UNSA nekad i sad nije relevantan ni za šta drugo osim što pokazuje koliko je UNSA uništen....UNSA 2010 nije imala neke konkurencije, a sada je itekako ima...90% privatnih univerziteta danas je bolje od UNSA, sviđalo se to nama ili ne.
Zato kod nas niko ne valja, svi rade poslove za koje se nadajj da će biti dobro plaćeni, ne one šta vole, pa ih zato rade preko volje, ne žele se udubljivati, razvijati vještine, stručno napredovati itd .
- Ozimician
#700 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa da, to mi je upravo jedan kolega iz Njemačke rekao - razlika između BiH i Njemačke jeste u tome što su u Njemačkoj društva razdvojena, bogataši se ne susreću sa sirotinjom svakodnevno - idu u posebne škole, liječe se u posebnim bolnicama, izlaze na posebna mjesta. Tako da običan narod nema predstavu o njihovom bogatstvu.
I realno gledajući, privatna imovina bilo koga u BiH se ne može ni u snu mjeriti sa privatnom imovinom njihovih parnjaka u Evropi i svijetu - ali je kod nas mahala i sve se vidi.
Jedan Bingo kad poveća platu za 100KM netto radnicima, dakle 6000 x 173KM (brutto) = 1 038 000 KM - dakle skuplje od bilo kojeg Porschea i Rolexa zajedno. - i to samo za jedan mjesec !!! Obzirom da je 2021 god. bingo ostvario dobit od oko 20 mil. KM, a u 2020 god. je bio u minusu. Znači povećanje plate od samo 100KM mjesečno radnicima može da ugrozi poslovanje na tolikom broju radnika. Tako da, glupo je očekivati od takvih firmi da će radi 100KM veće plate (koja ni radniku neće donijeti bogatstvo) - ugrozi poslovanje svih 6000 KM.
Bingo ima mjesečnu ratu kredita preko 1 mil. KM - objekti i otvorena radna mjesta se moraju otplatiti. Itd.
Ne branim Bingo, niti bilo koga, ali kad su te velike firme u pitanju, male promjene mogu da dovedu do velikih posljedica.