EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- ZoomZoomKiwi
#2451 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Živi bili pa vidjeli.
EV u trenutnom stanju razvoja, kako njihovog (pogon/baterije) tako i infrastrukture, su sranje i to je jedina istina.
A o tome da su bezdušna sva ta E vozila, to je suvišno pričati nekome kome je auto samo od A do B.
Ima nas koji volimo automobile, vožnju i dobru cestu, a suhoparne brojke nas ne zanimaju. Može usisivač biti brži od mog SUS, ali bez obzira. Na kraju krajeva, uvijek ima neko brži, bit je u uživanju u vožnji.
EV u trenutnom stanju razvoja, kako njihovog (pogon/baterije) tako i infrastrukture, su sranje i to je jedina istina.
A o tome da su bezdušna sva ta E vozila, to je suvišno pričati nekome kome je auto samo od A do B.
Ima nas koji volimo automobile, vožnju i dobru cestu, a suhoparne brojke nas ne zanimaju. Može usisivač biti brži od mog SUS, ali bez obzira. Na kraju krajeva, uvijek ima neko brži, bit je u uživanju u vožnji.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#2452 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Razmisljao sam da uzmem neki EV, ali sam definitivno odustao. Deracu ICE dok god bude moglo, a do tad ce se razviti valjda infrastruktura ili ce napraviti baterije koje se napune za 5 minuta i traju 1000km.
- Haris.ba
#2453 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ma svakom njegovo. Primjera mali milion. Ko fotografija na film. Neko digitalnu fotografiju smatra bezdusnom, nepravom fotografijom. Ali, zna se sta vecina koristi i nikakav problem nema sa tim.EFD22 wrote: ↑08/07/2022 20:43 Živi bili pa vidjeli.
Koliko godina je trebalo da se dodje do danasnjeg stadija razvoja SUS motora za prosjecno putnicko vozilo i da putnicko vozilo dodje do nivoa "svaka kuca auto"?
Na kraju odlucice ekonomija.
- ZoomZoomKiwi
#2454 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Da ne budete svi vozali Honde EM3000 ili čak EM6500 za sobom

- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#2455 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Tako su i kauboji govorili da auto nema dusu i da su povezani sa svojim konjem 
Da ne treba sipati gorivo, nego mu das malo vode, malo zobi i on ide.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#2456 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
a tek parne mašine 
- ZoomZoomKiwi
#2457 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Nije problem napredak tehnologije.sime_cipol wrote: ↑08/07/2022 22:22 Tako su i kauboji govorili da auto nema dusu i da su povezani sa svojim konjem
Problem je što nam sa EV prodaju muda pod bubrege, i za mnogo više novca, dobijaš mnogo manje praktično auto. I na kraju, km dođe skuplje ako hoćeš da se voziš kao čovjek. Samo pogledajte onu SAT patrolu od BG do Istre sa S klasom i EQSom.
Za dva punjenja od ukupno 40min na najbržim punjačima za taj put ti treba 12000 RSD, a u dizel S klasi ti treba 9000 RSD i ne moraš stati nijednom, još ti ostane goriva za nazad.
Katastrofa
- B6Redhell
#2458 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ti kauboji su sad najveci protivnici elektrifikacije prevoznih sredstava. Dok im u poljima iza rančeva pumpe idu gore dole i pumpaju sirovu naftu.sime_cipol wrote: ↑08/07/2022 22:22 Tako su i kauboji govorili da auto nema dusu i da su povezani sa svojim konjem
-
citroen xm
#2459 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Parne lokomotive i mašine, pa posle vozila sa SUS motorima su imala smisla i u trenutku pojavljivanja bila istinski i ogroman napredak.
El. auta danas nisu nikakav, ni minimalni napredak, a nemaju ni puno smisla.
Baš ovi zeleni koji nam uvode ograničenja i prisiljavaju na el. auta, upravo ponovo pale termo elektrane na zapadu. Kakva ironija...
Baš ovi zeleni koji nam uvode ograničenja i prisiljavaju na el. auta, upravo ponovo pale termo elektrane na zapadu. Kakva ironija...
- Haris.ba
#2460 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ah ti zeleni.citroen xm wrote: ↑09/07/2022 10:39 Parne lokomotive i mašine, pa posle vozila sa SUS motorima su imala smisla i u trenutku pojavljivanja bila istinski i ogroman napredak.
Mi nismo prestali kopati ugalj. Nafte ne vadimo, svojih sus motora nemamo. Izvadimo naftu koju imamo i napravimo motor i vozilo i uzivajmo.
- RagibUzoriti
- Vozim: Vozim se na struju
#2461 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Po cemu su sranje konkretno osim po tvojoj izjavi kojom to tvrdis?EFD22 wrote: ↑08/07/2022 20:43 Živi bili pa vidjeli.
Za jednu normalnu porodicu,za voznje po gradu,odlaska na planinu ili vikendom na izlet,u zemlji gdje ima izgradjena infrastruktura za el.vozila,elektricni automobili su super stvar.
To sto je tvoje misljenje i iskustvo ograniceno, to nema nikakve veze sa realnosti.
Niko ne uzima el.vozila da bi se trkao sa njima,nego jednostavno zbog neke ustede i ekonomicnosti do nekih granica.
Niko ne uzima el.vozila da bi vozio ture BiH-Njemacka sa istim.
Ponavljam,za potrebe jedne porodice, taksija,dostavne sluzbe...i vise nego dovoljno
Ospem se kad cujem mantre koje se ponavljaju o "bezdušnosti" jednih naspram drugih vozila...
-
Naslovnica
#2462 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Sta se konkretno ustedi kada su u pitanju EV?!

-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#2463 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Bosnjo prica o bezdusnosti elektricnih auta a vozi golf 5 tdi
- tramvajtrojka
#2464 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
pa to neka je vrhunac tehnologije prozor zadnji na kurblu u golfu , zivot ide dalje tehnologija napreduje normalno da ce ici svi el sistemi pomoci al haj sta ce to velikim bosnjama uber vozacinama koji ne vezu pojas jer je za pichke, i koji koriste varalice da im ne pistiizvrsni direktor wrote: ↑09/07/2022 11:39 Bosnjo prica o bezdusnosti elektricnih auta a vozi golf 5 tdi
da imam kesh prvi bi uzeo ev auto al kad je covjek kokuz tjesi se da su nam auta stara dvadesetak godina u prosjeku top
- RagibUzoriti
#2465 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Navodio sam xy puta primjere ,evo opet da ponovim.
U zemlji gdje zivim cijena mog el.vozila i vozila sa motorom na fosilna goriva,iste klase,su cjenovno ista.
Autonomija voznje mi je svakako par stotina kilometara po putovanju, bilo da je gradska ili voznja kada putujem na vikendicu ca 300km u jednom pravcu.
Autonomija sa punim baterijama mi varira od 400 do 500 km,zavisno od stila voznje i godisnjeg doba(deklarisana autonomija proizvodjaca 450 km cini mi se)
Jeftiniji servis
Tih 400-500 kilometara predjenih me kosta dosta,dosta jeftinije u odnosu na vozilo sa motorom na fosilno gorivo,s tim sto imam vrhunsku opremu u istom vozilu.( po danasnjim cijenama 7,5 eura za 450 km struja,naspram 97 eura za dizel isto 450 km autonomije)
Ugodniji za voziti
Druge pogodnosti po pitanju putarine i slicno.
Punim ga kuci i na poslu,ne na brzim punjacima.
Znaci kada ga punim na poslu,dodju mi kilometri dzabe tj guzovače
Eto ukratko.
-
Naslovnica
-
citroen xm
#2467 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ništa kod el. vozila nije cjenovno isto, niti povoljnije već višestruko skuplje. Međutim fazon je u toj guzovači koji vi pojedinci dobijete od pojedinih države. Ta guzovača koju vi dobijate bi se da je sreće i da nije nakardnih sistema vrijednosti mogla iskoristiti na puno pametnije i humanije stvari od finansiranja jedne zablude i pljačke koja se zove el. vozilo. I uz sve to i dalje vam treba jedno normalno auto za dalja putovanja jer električne igračke za to nisu sposobne
- RagibUzoriti
#2468 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Hajde jos jednom procitaj svoj post,pa skontaj kakvu si glupost napisao.citroen xm wrote: ↑09/07/2022 13:42 Ništa kod el. vozila nije cjenovno isto, niti povoljnije već višestruko skuplje. Međutim fazon je u toj guzovači koji vi pojedinci dobijete od pojedinih države. Ta guzovača koju vi dobijate bi se da je sreće i da nije nakardnih sistema vrijednosti mogla iskoristiti na puno pametnije i humanije stvari od finansiranja jedne zablude i pljačke koja se zove el. vozilo. I uz sve to i dalje vam treba jedno normalno auto za dalja putovanja jer električne igračke za to nisu sposobne
Frapiran sam tvojom površnošću....
-
citroen xm
#2469 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Apsolutno nikakva glupost. Post je i napisan čitajući vaše izgovore zašto je el. auto dobar izbor, kako je povoljno, kako je zeleno i ostale površne zaključke.
Realno ga hvalite svi jer ga kupite za isti novac zbog upumpavanja zajedničkih para od strane države u vašu komociju. Hvalite ga jer se džaba napunite negdje i slične stvari.
To što zagađuje više od običnog auta, to što košta više, to što je nesposobno za bilo šta van grada, za to se vas jebe.
Realno ga hvalite svi jer ga kupite za isti novac zbog upumpavanja zajedničkih para od strane države u vašu komociju. Hvalite ga jer se džaba napunite negdje i slične stvari.
To što zagađuje više od običnog auta, to što košta više, to što je nesposobno za bilo šta van grada, za to se vas jebe.
- RagibUzoriti
#2470 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ja sam iskljucivo pisao o mom licnom iskustvu i misljenu.citroen xm wrote: ↑09/07/2022 13:52 Apsolutno nikakva glupost. Post je i napisan čitajući vaše izgovore zašto je el. auto dobar izbor, kako je povoljno, kako je zeleno i ostale površne zaključke.
I pisem samo faktima, nikakvim rekla kazala pricama.
Da ti neko dodje i kaze: investiraj svoj novac u jedno vozilo takve vrste,mi cemo ti subvencionirati troskove putovanja, zar ti ne bi ucinio isto?
Ili bi glumio fol moralnu vertikalu i pricao i dalje hićaje i šuplje priče?
Ja placam putarinu 7 puta manje nego SUS vozila.
Predjeni put u XY kilometrima do neke granice me kosta ca 10 puta manje novca ili pak 0/nista.
Imam stalnu cijenu/nepromjenjivu servisa u garantnom roku od (konkretan slucaj) 270 ca eura po servisu, dok za SUS motore cista lutrija koliko ces da platis.
Trebam da budem lud i da ne prihvatim trenutne pogodnosti/subvencije od drzave i da se furam lafo na moral i neke principe???
Budimo realni
- ZoomZoomKiwi
#2471 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ne vide dalje od nosa.citroen xm wrote: ↑09/07/2022 13:52 Apsolutno nikakva glupost. Post je i napisan čitajući vaše izgovore zašto je el. auto dobar izbor, kako je povoljno, kako je zeleno i ostale površne zaključke.
A kad polako krenu jenjavati subvencije, što za kupovinu vozila, što za struju kojom se pune, onda će biti kuku lele.
Uostalom, pogledajte SAT patrolu od BG do Istre, ponavljam se.
Skuplje se voziti sa EQS nego sa S klasom, i to ako hoćeš najbrže punjenje od 40min.
Možeš uštediti malo, ali onda ti valja sjedit na pumpi dva sata.
A to da pređeš sa EV 500km a proizvođač deklarirao 450 je notorna laž. Al’ hajd nema veze. Preći ćemo preko toga.
Onaj gore što spominje Golfa V, ne znam, možda je njemu to auto “špic vrheva”. U moju avliju nikad nije i nikad neće VWAG govno, ni na benzin, ni na dizel ni na struju. Zbog toga što me ne poznaje, opraštam pokušaj vrijeđanja.
Svima vam savjetujem da pogledate par dokumentarca, pravih, ne YT, tipa BBC ili tako nešto o Litiju, ekstrakciji i rafiniranju istog. Kao i da pronađete statistiku za svaki državu u kojoj živite o izvorima iz kojih se pravi električna energija, i u kojim procentima.
Imam pravo da govorim o bezdušnosti EV, jer sam na ovom forumu uz par još kolega jedan od rijetkih koji zaista uživa u vožnji. I znam šta je Mazda MX-5, i šta je BMW 240i i tako dalje. Znam šta je dobra šasija, dobra distribucija mase, i šta je LSD.
Svaka Vama čast ako ste EV kupili iz pravih razloga, misleći da pritom štitite majčicu Zemlju. Mislite tako i dalje.
Sretni Vam svi kilometri svima!
-
Karikaturist
#2472 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Bas se puno brinete za ljude koji voze EV..
- ZoomZoomKiwi
#2473 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ni najmanje.
Brinem se za sebe, jer zbog slijepih koji misle da su EV sve, ja od 2035. neću moći kupiti SUS auto, jer tobože zagađuju.
Neki dan sam pisao, jedna TE (od njih 400) u USA izbaci CO2 u atmosferu za godinu koliko i 7.5 miliona vozila koji prosječno pređu 15000km za tu godinu.
Ali je giljotina samo na auto-industriji.
Zatrpat će nas otrovni litij, nećemo imati vode da pijemo.
A šteta je zabraniti nešto što se razvija duže od stoljeća i što je dostiglo jako visok nivo u smislu termičke efikasnosti. Ljudi moji Euro 5 i 6 auta toliko malo zagađuju da je ova priča o zabrani apsurdna.
Možda sam zadrti tradicionalista, ali pomisao da dolazi svijet u kojem neće biti Ferrarijevih atmosferskih V8 i V12, Lambovih V10 i V12, pa makar da ih čujem u prolazu, i još mnogo takvih kultnih mašina, i više i manje pristupačnih, me užasava. Jebo ti taj svijet.
A neka i EV i svakakvih vozilica, meni nijedno auto ne smeta. Volim ih sve.
-
Karikaturist
#2474 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Znas li ti gdje je ba 2035..
Daj nemam volje dalje ni citati.
Daj nemam volje dalje ni citati.
- ZoomZoomKiwi
#2475 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Pa šta je 12-13 godina. Da je u 2065. isto mi ne bi bilo drago, realno. Zašto braniti bilo šta. Onda da prizemljimo sve avione 2035. i da pogasimo sve termoelektrane. Pa da onda pričamo, doduše u mraku, o ekologiji.