Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#24601 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mk ultra »

So What! wrote: 08/07/2022 16:49

Da mi je vidit sta ste vas trojica dokazali ovdje, osim sto sutite i javljate se kad je nesto popljuvati.

Hiljadu puta vam ponovljeno, da smo mi barem clanica EU, upola bogati i upola zaduzeni ko Hrvatska i da godisnje imamo 20 miliona, a ne 1 do 2 miliona turista, pa bih ja rekao, ali vazda se vrti prica, e kako je mogao ovaj, kako je mogao onaj, kako u RS-u prave 30 kilometara u ravnom, a u FBiH 10 u brdu ne mogu i slicno.

Evo da vas pitam, kad vec tako pomno pratite, u BiH se trenutno gradi oko 45 kilometara autoputa, koja dionica se gradi u ravnici osim dionice Johovac - Rudanka kod Doboja, koja treba da se otvori sad pred izbore.

Ako imamo para, kao drzava, kao drustvo, gdje su nam. Koliki nam je drzavni budzet, a koliki su entitetski? Koliko imamo vanjskog duga i gdje vrtimo taj kapital? I na kraju krajeva koliko kosta izgradnja autoputa kroz BiH, i koga znate da bi nam ga jeftinije napravio?

Niko ga bez kredita nije napravio.

Hrvatska je do 2013te imala 1290km autosceste u pogonu, dakle prije ulaska u EU

Pisao sam isto tako nekad, pare nam ne daju
Iz kojeg razloga ne znam, da li je to prevelika korupcija (mada ne mozemo reci da je u HR nema) ili nesto trece ne znam

Znam samo da mi pravimo u prosjeku evo manje 5km godisnje? To nije realno, bez obzira na teren

Ako hoces reci da je kamenjar od bijace do rijeke jednostavan, bez ijedne pristupne ceste...? Slobodno tjesi, ali teren nije razlog spore gradnje.
klixoris

#24602 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by klixoris »

Dzontra_Volta wrote: 08/07/2022 16:41
klixoris wrote: 08/07/2022 14:43

TBM bi imao najvise smisla, posebno ako se uzme u obzir duzina tunela i ko zna kakva konfiguracija terena koja ce ih docekati kada krenu sa kopanjem. Sudeci po ranijim iskustvima, cisto sumnjam da su adekvatno sve istrazili. Bit ce tu raznih i neocekivanih otkrica
Radiće se klasičnom metodom, jer ne znaju na šta će naletiti unutra. Ako naiđu na pećinu/provaliju ili podzemno jezero, TBM mogu samo gurnuti dole i pozdraviti se s njim.
Pa onda niko ne bi busio tunele sa TBM-om da je to slucaj. Posebno u Alpama npr. Nisam te struke i ne zelim da pametujem, ali koliko znam i kod TBM-a se kontinuirano sondira teren ispred, bas zbog tih skrivenih pecina, voda ili trusnog tla. Pa ako nalete na tako nesto, TBM stane, odradi se taj dio klasicnim metodama, sve stabilizuje i onda nastavlja sa TBM.
ZoomZoomKiwi

#24603 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by ZoomZoomKiwi »

Baš tako, pa i na Gotthardu (mislim na onaj Base tunel, od 50+km, ne na prvi Gotthard iz 1882.) su naletjeli na milion nekih prepreka, sve riješeno kako treba. A kopalo se TBMom.
konami666

#24604 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by konami666 »

escobar__ wrote: 08/07/2022 14:37

Nemojte zajebavat, težak je teren neviđen igdje drugdje u svijetu. 😎
Da mi je vidit sta ste vas trojica dokazali ovdje, osim sto sutite i javljate se kad je nesto popljuvati.

Hiljadu puta vam ponovljeno, da smo mi barem clanica EU, upola bogati i upola zaduzeni ko Hrvatska i da godisnje imamo 20 miliona, a ne 1 do 2 miliona turista, pa bih ja rekao, ali vazda se vrti prica, e kako je mogao ovaj, kako je mogao onaj, kako u RS-u prave 30 kilometara u ravnom, a u FBiH 10 u brdu ne mogu i slicno.

Evo da vas pitam, kad vec tako pomno pratite, u BiH se trenutno gradi oko 45 kilometara autoputa, koja dionica se gradi u ravnici osim dionice Johovac - Rudanka kod Doboja, koja treba da se otvori sad pred izbore.

Ako imamo para, kao drzava, kao drustvo, gdje su nam. Koliki nam je drzavni budzet, a koliki su entitetski? Koliko imamo vanjskog duga i gdje vrtimo taj kapital? I na kraju krajeva koliko kosta izgradnja autoputa kroz BiH, i koga znate da bi nam ga jeftinije napravio?
konami666 wrote: 08/07/2022 16:00Da su kopali supenim kasikama bio bi gotov do sad
Vidi se da radna akcija mentalite nije izasao iz naseg naroda, cim ovakve stvari lupaju.
Ti si na drogama. Ja da sam pravio sam autoput do sada bi ga završio. Ali bitnije je varati na rendžerima i otvarati dionice od po deset metara. Čak i kosovo ima vise kilometara autocesta od Bosne. Bosna je apsolutno najgora na balkanu sto se tiče cesta. A te tvoje gluposti ne možeš ni kuci svojoj lupati i da te shvate za ozbiljno.
Dzontra_Volta

#24605 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dzontra_Volta »

klixoris wrote: 08/07/2022 17:50
Dzontra_Volta wrote: 08/07/2022 16:41
Radiće se klasičnom metodom, jer ne znaju na šta će naletiti unutra. Ako naiđu na pećinu/provaliju ili podzemno jezero, TBM mogu samo gurnuti dole i pozdraviti se s njim.
Pa onda niko ne bi busio tunele sa TBM-om da je to slucaj. Posebno u Alpama npr. Nisam te struke i ne zelim da pametujem, ali koliko znam i kod TBM-a se kontinuirano sondira teren ispred, bas zbog tih skrivenih pecina, voda ili trusnog tla. Pa ako nalete na tako nesto, TBM stane, odradi se taj dio klasicnim metodama, sve stabilizuje i onda nastavlja sa TBM.
To možda može po tim Alpama, gdje je tlo čvrsto. Ovo je kraško područje i ne postoji način da premostiš velike raspone dok ti je TBM zakrčio put. Više studija je potvrdilo da se u ovom tunelu može ići samo klasičnom metodom. Pogotovo ako će ugovor ići po žutom fidicu, neće izvođaču past na pamet da se izlaže tolikom riziku da mu ispadne skuplja pita nego tepsija.
El_comadante

#24606 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by El_comadante »

konami666 wrote: 08/07/2022 18:17

Vidi se da radna akcija mentalite nije izasao iz naseg naroda, cim ovakve stvari lupaju.
Ti si na drogama. Ja da sam pravio sam autoput do sada bi ga završio. Ali bitnije je varati na rendžerima i otvarati dionice od po deset metara. Čak i kosovo ima vise kilometara autocesta od Bosne. Bosna je apsolutno najgora na balkanu sto se tiče cesta. A te tvoje gluposti ne možeš ni kuci svojoj lupati i da te shvate za ozbiljno.
Samo da dodam da je Bosna u mnogo cemu najgora na balkanu, ne samo po pitanju cesta.
kakabanja213

#24607 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by kakabanja213 »

Dokle su dosli ovi Tarcin- Ivan? Je li za mjesec dana otvaranje??
So What!

#24608 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

mk ultra wrote: 08/07/2022 16:59Niko ga bez kredita nije napravio.

Hrvatska je do 2013te imala 1290km autosceste u pogonu, dakle prije ulaska u EU

Pisao sam isto tako nekad, pare nam ne daju
Iz kojeg razloga ne znam, da li je to prevelika korupcija (mada ne mozemo reci da je u HR nema) ili nesto trece ne znam

Znam samo da mi pravimo u prosjeku evo manje 5km godisnje? To nije realno, bez obzira na teren

Ako hoces reci da je kamenjar od bijace do rijeke jednostavan, bez ijedne pristupne ceste...? Slobodno tjesi, ali teren nije razlog spore gradnje.
U BiH možemo dobiti onoliko kredita koliko nam EU odobri, jer 90% izgrađenog autoputa smo kreditima njihovih institucija napravili, i u RS-u i u FBiH.

Evo Dodik je pokušao s Kinezima, a gradilišta nema još uvijek, dok je EU stopirala finansiranje RS-a zbog tih kineskih avantura i evo odjednom održavaju sastanke sa ovima iz FBiH oko zajedničke naplate.

Hrvatska je autoputeve gradila raznim aranžmanima, a njima se ispalti dati kredit jer se radi o zemlji u kojoj kada niko ništa ne bi radio, opet bi mogli živjeti od turizma jer se radi o jednoj od najpopularnijih svjetskih destinacija, gdje imaju jak industrijski sjever koji ima ekonomiju kao i bilo koja druga zemlja Centralne Evrope i turistima bogatu Dalmaciju.

Koliko su zainteresovani da grade autoput kroz siromašnu Slavoniju, dovoljno govori da i tamo svoj dio koridora Vc mrljave kao i mi u BiH, iako imaju idealan teren za izgradnju.

Autoputevi se u BiH grade od 2001. godine, a trenutno izgrađenog imamo 228 kilometara, što kaže da u prosjeku otvaramo oko 10 kilometara godišnje. Znam, prosjek nam je teški k... eh to već možemo da pripisujemo javašluku, kriminalu, političarima i na kraju krajeva narodu koji bira iste.
Login77777

#24609 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Login77777 »

Jel ovo tender za odabir ko ce ga graditi ili jedan od tendera koji prije toga ide. Nesto sumnjam da ce realno izvodzac radova biti odabran uskoro.
So What!

#24610 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Login77777 wrote: 08/07/2022 21:15 Jel ovo tender za odabir ko ce ga graditi ili jedan od tendera koji prije toga ide. Nesto sumnjam da ce realno izvodzac radova biti odabran uskoro.
Bukvalno tender za izbor izvođača, pretkvalifikacija ilitiga prvi krug tendera, ali poučeni prethodnim iskustvima (most Počitelj, tunel Kvanj), to može godinama potrajati, ranije su objavljeni tenderi za projektovanje i nadzor.

Code: Select all

https://www.jpautoceste.ba/wp-content/uploads/2021/02/Construction-of-tunnel-Prenj.pdf
Login77777

#24611 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Login77777 »

So What! wrote: 08/07/2022 21:45
Login77777 wrote: 08/07/2022 21:15 Jel ovo tender za odabir ko ce ga graditi ili jedan od tendera koji prije toga ide. Nesto sumnjam da ce realno izvodzac radova biti odabran uskoro.
Bukvalno tender za izbor izvođača, pretkvalifikacija ilitiga prvi krug tendera, ali poučeni prethodnim iskustvima (most Počitelj, tunel Kvanj), to može godinama potrajati, ranije su objavljeni tenderi za projektovanje i nadzor.

Code: Select all

https://www.jpautoceste.ba/wp-content/uploads/2021/02/Construction-of-tunnel-Prenj.pdf
Znaci moguce je po procedurima da vec narrdne godine znamo ko ce ga graditi. Jasno mi je da nece to tako brzo ici ali teoretski bi bilo moguce.
So What!

#24612 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Login77777 wrote: 08/07/2022 21:54Znaci moguce je po procedurima da vec narrdne godine znamo ko ce ga graditi. Jasno mi je da nece to tako brzo ici ali teoretski bi bilo moguce.
Meni je prvom iskreno teško povjerovati u to, ali u teoriji da, postoje predispozicije da se tako nešto desi.
Haris.ba

#24613 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

So What! wrote: 08/07/2022 22:36
Login77777 wrote: 08/07/2022 21:54Znaci moguce je po procedurima da vec narrdne godine znamo ko ce ga graditi. Jasno mi je da nece to tako brzo ici ali teoretski bi bilo moguce.
Meni je prvom iskreno teško povjerovati u to, ali u teoriji da, postoje predispozicije da se tako nešto desi.
Pozurili da otvore proceduru, pa ako rezultati izbora budu losi, pozurice i dodjeliti posao "zna se kome".

Ako poslije izbora bude po starom, godinama ce se dogovarati kome.
RJ57

#24614 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

Tunel Prenj najduži je i najsloženij građevinski objekat na cijeloj dionici autoceste od Svilaja do Bijače u dužini od 10.450 metara..”

polako se spuštamo … počelo je sa 14 km, pa je dugo bilo 13, pa onda 11 a sad smo na 10,45 :D
neki

#24615 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by neki »

Nikad nije bilo 14 km, ni 13, a ni 11...
So What!

#24616 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Haris.ba wrote: 09/07/2022 09:58
So What! wrote: 08/07/2022 22:36

Pozurili da otvore proceduru, pa ako rezultati izbora budu losi, pozurice i dodjeliti posao "zna se kome".

Ako poslije izbora bude po starom, godinama ce se dogovarati kome.
Nema šanse da EA ima garancija za ovaj posao, a opremi i radnoj snazi da ne govorimo.

Trenutno, od domaćih kompanija, na koridoru Vc, EA radi na tri dionice, Hering radi na jednoj dionici, dok Integral Inženjering radi na dvije dionice.

Ovako izgleda stanje:

- Johovac - Rudanka (6,1 km) (62,5 miliona €) - Integral Inženjering a.d. (BIH)
- Rudanka - Putnikovo Brdo (5,3 km) (93,72 miliona €) - Integral Inženjering a.d. (BIH); GD Granit a.d. (MKD)
- Poprikuše - Nemila (5,5 km) (208 miliona €) - Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. (TUR)
- Nemila - Vranduk (5,67 km) (63,96 miliona €) - HGG İnşaat A.Ş. (TUR)
- Vranduk - Ponirak (5,3 km) (66,5 miliona €) - AzVirt MMC (AZE) - Hering d.d. (BIH)
- Ponirak - Vraca (2,65 km) (59,4 miliona €) - Euro-Asfalt d.o.o. (BIH)
- Tarčin - tunel Ivan (4,90 km) (77,9 miliona €) - Euro-Asfalt d.o.o. (BIH); GD Granit a.d. (MKD)
- tunel Ivan (2 km) (57,6 miliona €) - Euro-Asfalt d.o.o. (BIH)
- most Počitelj (0,98 km) (28,11 miliona €) - AzVirt MMC (AZE); Sinohydro Corporation Ltd. (CHN); PowerChina RoadBridge Group Co. Ltd. (CHN)
- Počitelj - Zvirovići (10,81 km) (56,22 miliona €) - China State Construction Engineering Corporation Ltd. (CHN)

Uz dodatak da ima ima i:

- Vlakovo - Mostarsko Raskršće (1,44 km) (11,9 miliona €) - Euro-Asfalt d.o.o. (BIH)

To bi zbirno značilo, da Euro-Asfalt trenutno izvodi radove samostalno na 6,1 kilometru (od čega su tuneli 4,65 kilometara) i za to su plaćeni 129 miliona eura sa PDV-om, dok sa makedonskim Granitom dijele ugovor za jednu dionicu u dužini od 4,9 kilometara i vrijednosti od 78 miliona eura.

Integral Inženjering radove izvodi samostalno također u dužini od 6,1 kilometar i za to su plaćeni 62,5 miliona eura s PDV-om, dok sa makedonskim Granitom dijele ugovor za jednu dionicu u dužini od 5,3 kilometara i vrijednosti od 93,72 miliona eura.

Na jednoj dionici je trenutno ostao Hering i to Vranduk - Ponirak u dužini od 5,3 kilometara i vrijednosti od 66,5 miliona eura, ali gdje će cijena porasti jer su tražili dodatno finansiranje od 25 miliona eura, a ugovor za ovu dionicu dijele sa azerbejdžanskim AzVirtom.

Pored toga Hering i Euro-Asfalt su ostali podizvođači na dionici Počitelj - Zvirovići, gdje praktično i nema kineskih radnika, ali glavninu novca i dalje odnose Kinezi.

Ima i ovdje dobar tabelarni prikaz, kojem fali nekoliko tendera, ali pokriva većinu do sada i prikazuje koliko je koštalo ovo do sada izgrađeno, te po mom proračunu Cengiz Insaat je apsolutni šampion, gdje su do sada osvojili tendera vrijednosti 645 miliona eura s PDV-om, na izgradnji koridora Vc i uvjeren sam da će dobiti i izgradnju tunela Prenj.

Na tabeli kompanije koje su naznačene iza \\\ su samo podizvođači, i u suštini su obavljale većinu posla, ali nisu bile dio pobjedničkog konzorcija.

Image
RJ57

#24617 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

neki wrote: 09/07/2022 15:07 Nikad nije bilo 14 km, ni 13, a ni 11...
naravno da nije, samo su nam to maloumnici tako prezentirali
So What!

#24618 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

RJ57 wrote: 09/07/2022 22:02
neki wrote: 09/07/2022 15:07 Nikad nije bilo 14 km, ni 13, a ni 11...
naravno da nije, samo su nam to maloumnici tako prezentirali
Uvijek se vrtila vijest o desetak kilometara, ali sam i ja pronašao članke iz 2020. i 2021. godine, gdje neki mediji su vrtili dužinu od 12,5 kilometara, pa onda 12, iako se iz istih godina mogu pronaći članci gdje se spominje dužina koja je navedena i u tenderu, dakle malo jače od 10 kilometara.
drug_profi

#24619 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Prezentirali su dionicu koja se zove Tunel Prenj, a koja je mozda podrazumjevala Tunel od 10,5 km i pristupne ceste sa oba portala, pa tako ukupna duzina izgrađenog autoputa iznosi mozda 12-13 km.
Recimo po projektu na juznoj strani tunela, nakon izlaska iz velikog tunela odmah ides lijevo u jedan manji, do kojeg ce se morati napraviti kraci vijadukt ili cvrsti podzid. Mislim da po izlasku iz njega vec imas dodatna 2 km. Hoce li to biti dio ovog LOTa ili nece, to ne znam.
Labirint

#24620 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Labirint »

Haris033 wrote: 09/07/2022 22:04 Jbt, koliko vremena ovaj SoWhat! Iz Tešnja provodi na forumu.. Moze li se znati koliko te plaćaju za ovaj posao?
Plaćaju ga 2000 eura mjesečno, ranije je to spominjao a sada će i regres, 70 posto prosječne plate. :oops:
Čovjek postavlja more korisnih informacija, ako ti se ne dopada ima foe i lagano... Ne kontam ovaj bapski tip ljudi sto im svaka dlaka smeta :roll:
So What!

#24621 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

drug_profi wrote: 09/07/2022 22:08 Prezentirali su dionicu koja se zove Tunel Prenj, a koja je mozda podrazumjevala Tunel od 10,5 km i pristupne ceste sa oba portala, pa tako ukupna duzina izgrađenog autoputa iznosi mozda 12-13 km.
Recimo po projektu na juznoj strani tunela, nakon izlaska iz velikog tunela odmah ides lijevo u jedan manji, do kojeg ce se morati napraviti kraci vijadukt ili cvrsti podzid. Mislim da po izlasku iz njega vec imas dodatna 2 km. Hoce li to biti dio ovog LOTa ili nece, to ne znam.
Uglavnom sada je raspisan tender a la Hranjen, samo bušenje dvije cijevi i opremanje jedne, dok je ranije raspisan tender za izradu Idejnog (preliminarnog projekta) i izradu Glavnog projekta za pripremu gradilišta (pristupni putevi, vodosnabdijevanje, sanbdijevanje električnom energijom).

Još uvijek nema tendera za nadzor, što obično ide prije tendera za izgradnju, a ovdje će trebati jedan baš ozbiljan nadzor, a da će tender za izgradnju potrajati pa im se ne žuri.

Što se tiče tih pristupnih dionica kroz polje Bijele i kroz obronke Prenja, s njima mogu startati komotno kada tunel Prenj bude negdje na sredini i tad ne mora značiti da će ga završiti prije nego što završe pristupne dionice.

Za ovo su se pripreme vršile još i prije 2020. godine, a kada je pandemija izbila, otkazan je Road Show u Londonu, pa je održan kasnije kada se malo stišala pandemija te je 17 kompanija izrazilo zanimanje za izgradnju tunela Prenja, a njih 15 je izrazilo zanimanje za izgradnjom Mostarske obilaznice.

EU nam je očigledno halalila ove pare i pogurala da ove procedure krenu što prije, jer je ovaj tender objavljen ispred njihovih institucija, iako su i naše uvijek u stanju da godinama odugovlače iste. Kakogod, za SDA ne glasati, sve da sutra dovuku mašine i počnu bušiti Prenj, a poslije izbora nadati se da će se nešto desiti na polju ovih tendera.
Last edited by So What! on 09/07/2022 22:26, edited 1 time in total.
mayab

#24622 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mayab »

RJ57 wrote: 09/07/2022 10:43 Tunel Prenj najduži je i najsloženij građevinski objekat na cijeloj dionici autoceste od Svilaja do Bijače u dužini od 10.450 metara..”

polako se spuštamo … počelo je sa 14 km, pa je dugo bilo 13, pa onda 11 a sad smo na 10,45 :D
E baš zbog ovakve izjave, jedem malter i autocestama i vladi i svima odgovornima, jer ako je tako, a jeste , zašto se to nije počelo prvo graditi
So What!

#24623 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

mayab wrote: 10/07/2022 06:52E baš zbog ovakve izjave, jedem malter i autocestama i vladi i svima odgovornima, jer ako je tako, a jeste , zašto se to nije počelo prvo graditi
Zato što je originalno trasa trebala da ide pored Jablanice, kuda trenutno ide i magistralna cesta, a o ideji tunela Prenj se počelo pričati prije 10-ak godina (2012/2013), a FBiH odlučuje se na izmjenu trase 2014. godine i od tada su se razvijale idejne trase, dešavao bunt građana Jablanice, tražila su se sredstva i evo sredinom 2022. godine, raspisan je tender.
RJ57

#24624 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

ja se bojim da je i ovaj tender samo predizborno zamazivanje očiju, volio bih da se varam ali iskustvo mi nalaže suprotno
ZoomZoomKiwi

#24625 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by ZoomZoomKiwi »

So What! wrote: 09/07/2022 22:24
drug_profi wrote: 09/07/2022 22:08
Spoiler
Show
Prezentirali su dionicu koja se zove Tunel Prenj, a koja je mozda podrazumjevala Tunel od 10,5 km i pristupne ceste sa oba portala, pa tako ukupna duzina izgrađenog autoputa iznosi mozda 12-13 km.
Uglavnom sada je raspisan tender a la Hranjen, samo bušenje dvije cijevi i opremanje jedne, dok je ranije raspisan tender za izradu Idejnog (preliminarnog projekta) i izradu Glavnog projekta za pripremu gradilišta (pristupni putevi, vodosnabdijevanje, sanbdijevanje električnom energijom).

Ovdje piše: “… Izgradnja i opremanje obje tunelske cijevi radit će se paralelno. …”
Post Reply