lajkujMe wrote: ↑08/07/2022 17:25 @Comanche
Da ti dam jedan fini detaljni odgovor zasto ovo kod nas na temi nije optimizam nego realno sagledavanje cinjenica (uz optimizam)
24 Februar, Rusija salje preko 200.000 profesionalnih vojnika na agresiju u Ukrajinu.
Plus Tadasnje respektabilne vojske LNR i DNR koje su brojale oko 100.000 sa mobilizovanim ljudstvom.
Skupili su najbolje sto imaju s najboljom opremom sto imaju.
Poslali sve od Avijacije, oklopa, artiljerije, specijalnih jedinica, krsterecih i balistickih raketa, mornarica predvodjena Moskvom.
Kod Ukrajinaca djelomicno bio Pikachu face totalna nevjerica.
Rezultat u prvih 7 dana Rusi su osvojili 95% onog sto drze danas! Minus ona teritorija koju su na koncu u panici napustili u Aprilu.
U tih 7 dana su imali najvise napretka ali i najvise gubitaka procjena je oko 10.000 (tad smo se zajebavali s tom cifrom dok nije Oryx poceo plakati kako ima previse unistene tehnike i nece mjesecima stici sve izbrojati).
Najvise teritorije su osvojili na Jugu uz velike izdaje lokalnih politicara i ponekih komandanata ali i zbog lose pripreme odbrane na tom reonu.
Do sredine Marta linije su se ustabilile i tu krece Sjeverna kontra ofanziva sacuvan Kijev i Ruske trupe su do Aprila bile u poluokruzenju, u Sumiju i Cerijevu su imali strasne gubitke hint Vlad kad im se smijao. Harkiv probali da uzmu prvog (najblizi grad Rusiji) pisi propalo razbijeno bruku BTGa.
Dolazi do povlacenja sa Sjevera (jbg skontali da ce izgubiti ako nastave) i perioda od par sedmica pripreme za Donbas Rusi mijenjaju taktiku probali na Marijupolju gdje im je uspjela taktika ravnaj blok po blok zgrada dok ne ostane nista sem hrpe betona.
U toj pripremi Ukrajinci odmah kontru udarise na Harkiv reon, uspjesno potiskaju neprijatelja haman do Granica, nisu jos ali su velikim dijelom uspjeli.
Donbas krece glavna ofanziva Rusa negdje sredinom Maja od tada do danas Rusi su napredovali ukupno 20 km i napokon uz 7000 mrtvih uspjevaju zauzeti Severodonetsk a Lyschansk dobivaju gratis jer je UA komanda bila zadovoljna ucinkom u SDu nema potrebe za riskiranje okruzenja.
Jos da ne spominjemo Popasnu, zbog nje je SD i Lyschansk pao ali da bi Rusi dobili Popasnu zrtvovali su oko 2000 do 3000 vojnika (sami priznali) za grad od koliko ono stanovnika? Ko Travnik otprilike.
Citavo vrijeme Ukrajinska armija je sve jaca i jaca danas je AFU mnogo jaci nego AFU 24 februara.
Ne samo zbog silne silne zapadne pomoci nego i zbog cinjenice da su mobilizovali ljudstvo i to najvise bivsa vojna lica.
Optimizam kod nas nije zato sto navijamo nego sto vidimo sta se desava na terenu.
Kako dani prolaze tako se vidi da Rusi imaju sve manje i manje snage.
Nekad su Rusi vodili 5 velikih operacija istovremeno, sad im je domet 5 lokalnih napada dnevno max.
Avijacije nigdje, mornarica podvukla rep i pobjegla nazad u Sevastopolj, pjesadija suncokretila, tenkovi i oklopi ne smiju ni izac iz svojih rupa. Evo jucer probali opet s kolonom 9 tenkova unisteno iste sekunde to je jedan citav BTG tenkova.
Nema vise ni krstarecih ni balistickih a ono sto je preostalo je smece ili u slucaju Iskandera vrlo moguce hakovano.
PVO im ne uspjeva odbraniti Belgorod, Kursk, onu rafineriju...
Jucer Putin licno najavio operacionu pauzu (ne mozemo vise moramo doci sebi pauzu).
Moli za pregovore (po njihovim uvjetima)
I sta Zelenski radi? Sta Zaluznhi radi?
Zelenski je na frontu obilazi trupe, Zaluznhi vjerovatno slavi rodjendan danas![]()
Sve su Rusi probali, i poslije 2700 ispaljenih dalekometnih raketa i dalje Ukrajinska ekonomija stoji, i dalje AFU tu nikad jaci, i dalje AFU avijacija leti, i dalje pjesadija ide i stisce Ruse svaki dan prema nazad.
Ono sto sad gledamo je prelomni trenutak za kojeg su najvise zasluzni Ukrajinci izdrzali su masovnu silovitu Rusku hordu.
Toliko hvaljenu prije 24 februara.
Ta horda ne postoji vise, glavninu borbi sad vodi Wagner (i oni haman pa svi gotovi) LNR i DNR koje su izgubile ogromni ogromni broj ljudstva, 1/3 Ruske armije je unistena ili onesposobljena.
Rusi vrse vec tajne mobilizacije i salju meso na front ali to meso prebrzo gine. Ne mozes Kuharu dat pusku i uniformu i reci mu idi osvoji onaj rov... Mislim mozes al dobijes od Kuhara suncokret.
Ja vec od pocetka Maja govorim, sve indikacije su tu da postoji veoma jasna strategija sklopljena zajedno s Americkom, Britanskom i NATO stabovima.
Tu je razradjena strategija za sve
Taktika
Strategija
Obuke
Oruzanje
Municija
Logistika
Analize
Obavjestajne informacije
Cak sta vise pogledajte upravo ove brojke sto je objavio neko iznad
700.000 Ukrajinskih vojnika plus 300.000 ostalih formacija.
U Ukrajini trenutno nema vise od 200 do 300 hiljada Rusa (i to je veliki ????)
Sto znaci da su UA i SAD plus NATO otprilike skontali Rusku vojsku i sta je tacno potrebno da se ista izgura van Drzave.
Dok mi ovdje strepimo mjesecima sta ce biti AFU zajedno s partnerima u jeku rata kreira potpuno novu vojsku koja ce uskoro biti spremna da opali Ruse toliko jako da ovi nece znati sta ih je snaslo.
Apsolutno niko na ovom forumu/temi ne podcjenjuje Ruse.
Rusi stvarno imaju numerolosku superiornost u skoro svemu pa opet dar mar po guzici.
Upravo zbog toga, zbog historije Ruske i sovjetske armije svi mi plus svi analiticari su precjenili Ruske mogucnosti.
Ova danasnja Ruska armija nema veze sa zivotom sa Crvenom Armijom koja je bila 100x vise spremna od ovog sranja.
Dzaba ti sva tehnika sva premoc ako imas neorganizivanu staromodmu vojsku. Taktika 0 poena, strategija -0 poena, znanje i umjece ratovanja 1 od 10 poena. Hrabrost i motivisanost 0 poena. Oficirsko osoblje obicni koruptivni nepotizirani Klosarski Generali i oficiri.
Ono sto se zapravo desava je da Pro Rusi uveliko podcjenjuju prvo Ukrajinsku armiji i vodstvo a onda pogotovo podcjenjuju Americku Vojsku i drzavu.
Zapravo se tek sad vidi koliko je ogroman jaz izmedju njihove vojske pa onda svih ostalih.
U pozadini oni uveliko bez neke pompe pomazu Ukrajincima sto oruzjem sto obavjestajno i razno razne druge metode...
Ja vam garantujem a to Rusi vrlo vrlo dobro znaju da nedaj boze dodje do konvencionalnog rata izmedju SAD I Rusije da bi Ruska armija, avijacija i mornarica bile zbrisane s lica zemlje za 30 do 60 dana.
Tako da savjetujem svim skepticima u Ukrajinsku pobjedu da malo sacekaju, veliki je rat s ogromnim brojem oruzja i ljudstva.
Sacekajte da Ameri odrade svoju magiju uz pomoc ostalih saveznika.
Na kraju ce Rusi boga moliti da Ukrajinci ne okrenu armiju na Moskvu, pristace na sve uvjete samo da se zaustavi ogromni raspad sistema.
Ukrajina
-
Bossona
#99076 Re: Ukrajina
-
sumirprimus
#99077 Re: Ukrajina
Ma sta kazes na monitel daj nemoj me zaebvatlajkujMe wrote: ↑08/07/2022 17:43Hoces mi vjerovati da sve ovo preko mobitela (zato i ove silne stamparske greske) lagano u Bingo City centru uz kaficu i cigarusumirprimus wrote: ↑08/07/2022 17:27Au care alal vjera jesi ovo sve sad nakuco? Mišn imposiblSpoilerShow![]()
Svaka cast cojk se potrudic ko malo ko treba odat priznanje![]()
![]()
Nije mi mrsko jer stvarno jesam budala sto se Ukrajine tice.
U kuci me pozdravljaju djes Ukrajinac a na poslu se pitaju sto sam otanjio s rezultatima![]()
Velim Himars ljudi Himars dosao sreci nikad kraja
@saimidin
Ne tjera te niko da citas ja ovo pisem zbog svog gusta![]()
Elem
Sta radi ruska žgadija dijete otela
-
nles
#99078 Re: Ukrajina
Reklama vs. stvarnost:

- GandalfSivi
#99079 Re: Ukrajina
Ne radi forum preko mobitela, par dana vec mi blokira stranicu na pola, uzas...
-
lajkujMe
#99080 Re: Ukrajina
Evo i Ukrajinski PZH2000 u dejstvu snimano unutra...
Space shuttle jarane preko Toucha pucas
-
lajkujMe
#99082 Re: Ukrajina
Mislim da sam postavio ali nisam siguran
Mala kompilacija Switchbladova
-
BiBi911
-
Excel2
#99084 Re: Ukrajina
E da je 600 dobit, pa ovo je top. U obrusavanju mijenja ciljeve.
Samo da je kumulativna, ovome nista ne bi pobjeglo.
Samo da je kumulativna, ovome nista ne bi pobjeglo.
-
Excel2
#99085 Re: Ukrajina
Iphone?GandalfSivi wrote: ↑08/07/2022 18:18 Ne radi forum preko mobitela, par dana vec mi blokira stranicu na pola, uzas...
-
lajkujMe
#99086 Re: Ukrajina
Pa polako ovo im je prvi mjesec upotrebe treba vremena da se uvjezba.
Al mogli su malo jaceg loadera staviti
Al mogli su malo jaceg loadera staviti
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
-
lajkujMe
#99089 Re: Ukrajina
Evo ga opet Melitpol skladiste bup
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
-
lajkujMe
#99092 Re: Ukrajina
Novi vojni paket SADa
Jos 4 Himarsa dolazimo sad do brojke od 12 Himars
+ M270 oko 10 tak komada
Ovo je vec ozbiljna cifra
Jos 4 Himarsa dolazimo sad do brojke od 12 Himars
+ M270 oko 10 tak komada
Ovo je vec ozbiljna cifra
-
lajkujMe
#99093 Re: Ukrajina
Pocetkom prosle sedmice odobren jedan paket od 700+ miliona izmedju ostalog u paketu su bila 4 Himarsa obuka je vec bila pocela (navodno danas usli u dejstva).
To je bio drugi paket pomoci s Himarsom u sebi.
Ovo danas je treci manji paket od 400miliona s jos 4 Himarsa
Mislio sam da si upratio
Plus Americki sluzbenik tako kaze
Inace dobar thread o Americkoj analizi procitajte.
Smjesan mi bio dio "mi sad znamo da Ukrajinci gadjaju strateska skladista" No shit
Last edited by lajkujMe on 08/07/2022 20:08, edited 1 time in total.
-
lajkujMe
#99094 Re: Ukrajina
Eo jos
Plus M270 ulaze i fight + dodatne PzH2000+novi Krabovi
Zapravo sila teskog naoruzanja ulazi u Ukrajinu ovih dana.
Iskreno ovo sto smo do sada gledali udara na Ruse.. bice maciji kasalj za ono sta cemo vidjeti za 7 dana
-
WarrenGrozni
-
lajkujMe
#99096 Re: Ukrajina
Majke samo sto ne zaplace ko 8 godisnjak jer nije dobio ono sto je htio za rodjendan.
- SanskiBiser
#99097 Re: Ukrajina
Tom Cooper koji je inace Austrijanac kaze da od Februara do danas poruka austrijskih analiticara kao i one koje prati u njemackoj se svodi na ovu slikuWarrenGrozni wrote: ↑08/07/2022 20:11Šta mrači ovaj Švabo?
Zar ne vidi da Herson samo što nije pao? Ništa o tome.
Zar ne vidi šta rade Himarsi?

uz Kuperov komentar "I am using this opportunity to apologize to my poor brain, first and foremost - for what I saw really caused pains."
-
lajkujMe
#99099 Re: Ukrajina
SanskiBiser wrote: ↑08/07/2022 20:18Tom Cooper koji je inace Austrijanac kaze da od Februara do danas poruka austrijskih analiticara kao i one koje prati u njemackoj se svodi na ovu slikuWarrenGrozni wrote: ↑08/07/2022 20:11
Šta mrači ovaj Švabo?
Zar ne vidi da Herson samo što nije pao? Ništa o tome.
Zar ne vidi šta rade Himarsi?![]()
uz Kuperov komentar "I am using this opportunity to apologize to my poor brain, first and foremost - for what I saw really caused pains."
Sasvim iskreno meni ovaj zvuci ko Madner haha
Nekako imam utisak da barata iskljucivo oficijelnim informacijama s obe strane pa izvlaci zakljucke.
A ne kao npr neke legende OSINTa koji pokrivaju bukvalno sve od drustvenih medija, oficijelnih objava svakakvih vrsta, satelita do "official news"
Ko da ima pod broj jedan zastarjeli info pod broj dva previse se oslanja na sigurica info...
Inace primjetio sam da Osint zajednica pomalo impresionirana ali i iznervirana kvalitetom i opsegom Opseca u Khersonu.
Muk dole kazu
-
lajkujMe
#99100 Re: Ukrajina
https://www.politico.com/news/2022/07/0 ... a-00044735
Evo potvrde sta je u novom paketu
4 Himarsa i municija za iste ali i 1000 komada "smart" municije 155mm. To jest escalibur najvjerovatnije.
Plus 35.000 kom standardne 155mm.
Evo potvrde sta je u novom paketu
4 Himarsa i municija za iste ali i 1000 komada "smart" municije 155mm. To jest escalibur najvjerovatnije.
Plus 35.000 kom standardne 155mm.