Ma ja ba...Ali samo da podsjetim:
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... ba-9129911
Misliš Hrvati?General War wrote: ↑07/07/2022 11:33Ma sta kazes?![]()
![]()
Mozda bolje, ljiljan ce na peljesac kad HDZ dobije izborni zakon po mjeri?
Ne, mislim HDZKolinda wrote: ↑07/07/2022 13:46Misliš Hrvati?General War wrote: ↑07/07/2022 11:33
Ma sta kazes?![]()
![]()
Mozda bolje, ljiljan ce na peljesac kad HDZ dobije izborni zakon po mjeri?
Niko razuman ne dovodi to u pitanje, niti iko hladne glave moze osporiti pravo Hrvatske da izgradi most.
Da da, misliš....samo vam ljepše i malo manje šovinistički zvuči HDZ....jer ne daj Bože da izgovorite Hrvati pa bi možda netko i zamjerio....
Kako to ti poveza Bošnjake i most a da si iz jednadžbe izuzeo Srbe i Hrvate iz BiH?? Se ako nije problem pojasni....nles wrote: ↑07/07/2022 15:05Niko razuman ne dovodi to u pitanje, niti iko hladne glave moze osporiti pravo Hrvatske da izgradi most.
No, cinjenica je da je izgradnje politizirana od prve zamisli, daleko prije pocetka izgradnje, i to najvise od Hrvatske.
Ja bih rekao da je izgradjen 30% iz potrebe, 30% iz prestiza i 40% "za inat Mujama".
Prvo, cijela DNZ ima nekih 115 000 stanovnika, tendencija opadajuca; onih koji zaista prelaze preko mosta, jedva 80 000.
Drugo, postojale su alternative gradnji mosta: kopneni koridor ili tunel. Ni jedno ni drugo nije cak ni razmotreno.
Zasto? Pa, vjerovatno kao placebo za neke komplekse, odnosno "pokazivanje Bosnjacima ko je gazda u kuci", kako bi to rekao Karamilimetric.
Tako da... dragi susjedi, neka je sretno i bericetno i da zaradite dosta soldi na mostu, bar za onih 3-4 mjeseca u sezoni. Ili kad nije bura.
Nisi vrijedan ni da te ignorisem, sendvicaru.Kolinda wrote: ↑07/07/2022 15:13Kako to ti poveza Bošnjake i most a da si iz jednadžbe izuzeo Srbe i Hrvate iz BiH?? Se ako nije problem pojasni....nles wrote: ↑07/07/2022 15:05
Niko razuman ne dovodi to u pitanje, niti iko hladne glave moze osporiti pravo Hrvatske da izgradi most.
No, cinjenica je da je izgradnje politizirana od prve zamisli, daleko prije pocetka izgradnje, i to najvise od Hrvatske.
Ja bih rekao da je izgradjen 30% iz potrebe, 30% iz prestiza i 40% "za inat Mujama".
Prvo, cijela DNZ ima nekih 115 000 stanovnika, tendencija opadajuca; onih koji zaista prelaze preko mosta, jedva 80 000.
Drugo, postojale su alternative gradnji mosta: kopneni koridor ili tunel. Ni jedno ni drugo nije cak ni razmotreno.
Zasto? Pa, vjerovatno kao placebo za neke komplekse, odnosno "pokazivanje Bosnjacima ko je gazda u kuci", kako bi to rekao Karamilimetric.
Tako da... dragi susjedi, neka je sretno i bericetno i da zaradite dosta soldi na mostu, bar za onih 3-4 mjeseca u sezoni. Ili kad nije bura.
nles wrote: ↑07/07/2022 15:05Niko razuman ne dovodi to u pitanje, niti iko hladne glave moze osporiti pravo Hrvatske da izgradi most.
Ne govorim o prosjecnom hrvatskom gradjaninu (mada ima i takvih), vec o politicarima.JohnnyS wrote: ↑07/07/2022 15:22nles wrote: ↑07/07/2022 15:05
Vjeruj mi da nikom u Hrvatskoj nije bilo bitno išta pokazati Bošnjacima niti je u toliko velikom postotku građen zbog njih. Most je reklama bio za HDZ, minimalno ima veze s Bošnjacima, budi realan
Ne bih se složio. Kopneni koridor kroz BIH povezuje Dubrovačko primorje sa sjevernom obalom, ali ne doprinosi nimalo Pelješcu i Korčuli. Tunel je svakako bio opcija, ali most nije samo transportni element - nego je i što se kaže 'landmark'. Dakle element koji obilježava regiju i doprinosi turističkoj privlačnosti iste. I naravno, najbitniji aspekt je Pelješac. Taj poluotok ima toliko uspavanog i neiskorištenog potencijala da boli glava. S otvorenim mostom, otvorene su i opcije za dugoročni razvoj. Mogu bez ikakvog problema postati jedna od najuspješnijih turističkih destinacija.nles wrote: ↑07/07/2022 15:05 Niko razuman ne dovodi to u pitanje, niti iko hladne glave moze osporiti pravo Hrvatske da izgradi most.
Cast svacijem misljenju, ja zadrzavam moje.vaučer wrote: ↑07/07/2022 15:25Ne bih se složio. Kopneni koridor kroz BIH povezuje Dubrovačko primorje sa sjevernom obalom, ali ne doprinosi nimalo Pelješcu i Korčuli. Tunel je svakako bio opcija, ali most nije samo transportni element - nego je i što se kaže 'landmark'. Dakle element koji obilježava regiju i doprinosi turističkoj privlačnosti iste. I naravno, najbitniji aspekt je Pelješac. Taj poluotok ima toliko uspavanog i neiskorištenog potencijala da boli glava. S otvorenim mostom, otvorene su i opcije za dugoročni razvoj. Mogu bez ikakvog problema postati jedna od najuspješnijih turističkih destinacija.nles wrote: ↑07/07/2022 15:05 Niko razuman ne dovodi to u pitanje, niti iko hladne glave moze osporiti pravo Hrvatske da izgradi most.
Misliš Hrvati?
Inat nema veze sa konkurencijom, vec sa demonstracijom sile. Ono, vidi sta mogu da ti uradim - samo zato sto mi je tako ceif.vaučer wrote: ↑07/07/2022 15:45
Naravno. Ljetujem na Pelješcu skoro 30 godina i znam od ljudi dole koliko im ovo znači i kolika su očekivanja. A znam i kako su bili izolirani i kako se sporo bilo šta razvijalo na poluotoku. Doslovno slijepo crijevo, destinacija za zaljubljenike, ali bez prave perspektive za razvoj. Sad je na njima da zadrže što je dobro, da se ne prodaju jeftino masovnom turizmu - ali bar imaju priliku - sve radi mosta.
A misliti da je taj most većinom napravljen iz inata - bezveze. Da je BIH turistički konkurent Hrvatskoj pa hajde.
Jeste, ali ne kada je more u pitanju.
Pa naveo si inat kao dominantan razlog za izgradnju.nles wrote: ↑07/07/2022 16:02 Inat nema veze sa konkurencijom, vec sa demonstracijom sile. Ono, vidi sta mogu da ti uradim - samo zato sto mi je tako ceif.
I nisam to naveo kao jedini razlog, postoji naravno i pitanje prestiza. A i upotrebna vrijednost u onih 3-4 mjeseca sezone.
Ja sam tamo ljetovao jos prije rata. I za divno cudo, bilo je puno kao sibica i bez mosta.
A taj "potencijal" valjda predstavlja onih par kilometara obale koja jos nije betonirana i onih nekoliko parcela u Postupu, gdje loza jos nije povaljana da bi se napravilo mjesta za apartmane.
Login77777 wrote: ↑07/07/2022 17:02 Most je po mom misljenju dobra ideja. Onima kojima treba pomoci, pomoce. A ne vidim realno da je na stetu BiH. A sto se inata tice. Sumnjam da je iz inata. Jedini koji ga u tu svrhu gledaju su HDZ Hrvati iz BiH. Jer eto Komsic je bio protiv mosta. To sto je Komsic gdje god moguce koalicioni partner HDZ BiH to necemo spomenuti.![]()
A srecom nisu svi Hrvati HDZ BiH kao sto vidimo na forumasu @vaučer![]()

hare_1989 wrote: ↑07/07/2022 16:11Jeste, ali ne kada je more u pitanju.
Planine, rijeke, šume, jezera,....
Da smo pametni i malo manje lopovi, duplo više bi mogli imati turista nego i jedna zemlja sa Balkana. Pa samo iz Visokog bi mogli izvoziti cisterne i cisterne zraka i visočke magle podno piramida, za tržište EU, a o turistima koji bi tu dolazili, stotine milina godišnje bi mogli opslužiti. Međutim, glupi smo, a pri tome skloni lopovluku i kriminalu, te u tom slučaju, sav potencijal propada.
Vidim prepoznao si suštinuGeneral War wrote: ↑07/07/2022 18:27hare_1989 wrote: ↑07/07/2022 16:11
Jeste, ali ne kada je more u pitanju.
Planine, rijeke, šume, jezera,....
Da smo pametni i malo manje lopovi, duplo više bi mogli imati turista nego i jedna zemlja sa Balkana. Pa samo iz Visokog bi mogli izvoziti cisterne i cisterne zraka i visočke magle podno piramida, za tržište EU, a o turistima koji bi tu dolazili, stotine milina godišnje bi mogli opslužiti. Međutim, glupi smo, a pri tome skloni lopovluku i kriminalu, te u tom slučaju, sav potencijal propada.![]()
![]()
![]()