Cujemo se na jesen
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
BlackRiver
- Ateista
#62302 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Bilo je neuobicajeno vise slucajeva, mozda su i mediji vise fokus na to stavili, tesko je reci bez ozbiljnog istrazivanja, problem je sto ga nije bilo, bar ne ozbiljnog i nezavisnog od mainatream narativa.Point. wrote: ↑22/04/2022 06:33Uopšte nije bilo veliki broj slučajeva, nego su pojedini paničari to pokušavali uveličati pa su sve stavljali pod "vakcina je kriva" naravno bez zrno dokaza. Upravo mjere i vakcinacija stamovništva su doveli do toga da se covid suzbije.Ateista wrote: ↑21/04/2022 08:39
Ne znam listu, ali je imalo smisla razgovarati o toj mogucnosti s obzirom na veliki broj slucajeva sportista sa cudnim problemima. Tesko je dokazati, ali ne treba iskljuciti da je vakcina na to uticala, kad se sjetim sta je meni uradila ne bi me cudilo.
Drugi dio nikad nisam vidio da neko ozbiljno govori o tome, mozda par likova da se moglo naci ali daleko od toga da je to uobicajen stav onih koji.su protiv mjera, to vise koriste provaxeri i covid panicari u pokusaju da diskredituju sve koji preispituju zvanicni narativ pa kad nemahu sta reci onda - ma ja, 5g, bil gejc, ravnozemljasi i slicno, iako vecina nikad nista od toga nije pomenula osim u zajebanciji.
Sa druge strane, mnoci su jako ozbiljno pozivali na lick down, razne zabrane nevakcinisanim, podrzavali idiotske mjere i covid potvrde, a sad je svakom jasno koliki je to sve idiotizam bio.
Opet kazem, bez dokaza ni ja ne tvrdim nista, samo da se trebalo istraziti, a ta mogucnost se u startu odbacuje jer nije dobra reklama za phizer.
Stvarno mislis da su mjere i vakcina suzbile pandemiju?
Dvije godine raznih primjera, od drzava sa skoro nikakvim mherama i one tipa kina i australija, primjera niske stope vakcinacije kao kod nas i jako visoke u drugim drzavama, i niko nije uspio pobijediti vitus dok nije dosao ovaj blazi soj kad su odjednom svi pobijedili, ukljucujuci i zemlje sa manjom stopom vakcinacije i minimalnim mjerama?
Hajmo biti realni i priznati da su vakcine i mjere mozda spasile odredheni broj zivota (mjere sigurno i uzele ali to je druga prica), ali da ni jedno ni drugo nije suzbilo virus nego je sam prirodno mutirao kao sto se davno govorilo da ce vjerovatno biti, tako da mjere i vakcine nemaju nikakvu zaslugu za suzbijanje pandemije i ovu sad normalizaciju.
Naravno, ne treba zaboraviti ni putina, on je isto dao ogroman doprinos suzbijanju pandemije.
-
hladan.preminger
#62303 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
da imaš zrno mozga ne bi poredio laži ljudi u struci na osnovu kojih su ljudima oduzimana ljudska prava, i piskaranje anonomusa (uključujući i mene) po jebenom klixuja71 wrote: ↑19/04/2022 20:57Više laži se od botova ovdje moglo pročitati...hladan.preminger wrote: ↑17/04/2022 09:59 Toliko laži je struke izrekla u posljednje dvije godine da niko više nema povjerenja u stavove koji idu u prilog samo jednom narativu, dok se sve ostalo brutalno cenzuriše.
-
cassius
#62304 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma do jucer su govorili da je u BiH vakcinisano 30% stanovnistva maximalno, a sad odjednom vakcine sprijecile pandemiju
Ne treba obracat paznju na ove forumske muhe , koji lete s teme na temu i bombaju svojim neznanjem i trolanjem.
Ne treba obracat paznju na ove forumske muhe , koji lete s teme na temu i bombaju svojim neznanjem i trolanjem.
- Point.
#62305 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Gledaj brude što se umislio da zna.
Ono BiH uzima za referensu, jebo ostale zemlje koje su davno izašle iz pandemije.
Ono BiH uzima za referensu, jebo ostale zemlje koje su davno izašle iz pandemije.
-
ja71
#62306 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa ne mogu se porediti laži jer ih nije bilo sa strane strukehladan.preminger wrote: ↑22/04/2022 08:44da imaš zrno mozga ne bi poredio laži ljudi u struci na osnovu kojih su ljudima oduzimana ljudska prava, i piskaranje anonomusa (uključujući i mene) po jebenom klixu
A što se tiče foruma, nisam upratio tebe je li spadaš u grupu botova koji svjesno lažu ili si antivakser koji je pao na njihovu propagandu
-
cassius
#62307 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nije bilo lazi. "Sljedece 2 sedmice su kljucne "ja71 wrote: ↑22/04/2022 20:47Pa ne mogu se porediti laži jer ih nije bilo sa strane strukehladan.preminger wrote: ↑22/04/2022 08:44
da imaš zrno mozga ne bi poredio laži ljudi u struci na osnovu kojih su ljudima oduzimana ljudska prava, i piskaranje anonomusa (uključujući i mene) po jebenom klixu![]()
A što se tiče foruma, nisam upratio tebe je li spadaš u grupu botova koji svjesno lažu ili si antivakser koji je pao na njihovu propagandu
- apsidejzi
#62308 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Vakcine nisu zaustavile pandemiju jer im to nikada nije ni bila poenta. Nazalost, mediji su to pompezno najavljivali i onda je doslo do mnogih razocarenja kasnije. Cilj vakcine je da izazove imunolosku reakciju u organizmu i natjera ga da napravi antitijela koja ce prepoznati odredjeni dio virusa i reagovati kada pravi virus udje u organizam. Poenta je da ti da par dana prednosti jer odbrana ne krece s nule nego vec imas neko oruzje u arsenalu. Ako mogu porediti sa ljudskim ratovima, rat u BiH je bio rat "bez vakcine" gdje smo morali praviti armiju s nule, a rat u Ukrajini je rat "sa vakcinom" gdje su oni vec imali kakvu takvu vojsku i onda dobili booster od zapada. Vidimo i rezultat. I dalje je razaranje, i dalje je borba, ali nije drzava pala za dva dana.Ateista wrote: ↑22/04/2022 08:17Bilo je neuobicajeno vise slucajeva, mozda su i mediji vise fokus na to stavili, tesko je reci bez ozbiljnog istrazivanja, problem je sto ga nije bilo, bar ne ozbiljnog i nezavisnog od mainatream narativa.
Opet kazem, bez dokaza ni ja ne tvrdim nista, samo da se trebalo istraziti, a ta mogucnost se u startu odbacuje jer nije dobra reklama za phizer.
Stvarno mislis da su mjere i vakcina suzbile pandemiju?![]()
Dvije godine raznih primjera, od drzava sa skoro nikakvim mherama i one tipa kina i australija, primjera niske stope vakcinacije kao kod nas i jako visoke u drugim drzavama, i niko nije uspio pobijediti vitus dok nije dosao ovaj blazi soj kad su odjednom svi pobijedili, ukljucujuci i zemlje sa manjom stopom vakcinacije i minimalnim mjerama?
Hajmo biti realni i priznati da su vakcine i mjere mozda spasile odredheni broj zivota (mjere sigurno i uzele ali to je druga prica), ali da ni jedno ni drugo nije suzbilo virus nego je sam prirodno mutirao kao sto se davno govorilo da ce vjerovatno biti, tako da mjere i vakcine nemaju nikakvu zaslugu za suzbijanje pandemije i ovu sad normalizaciju.
Naravno, ne treba zaboraviti ni putina, on je isto dao ogroman doprinos suzbijanju pandemije.
Prema tome, vakcina je pomogla da se smanji broj smrtnih slucajeva i teskih oboljenja u trecem i cetvrtom valu. Dok je zapadna Evropa (koja je vakcinisana 80%+ preko 18 godina) imala mali broj smrtnih slucajeva na milion stanovnika, balkan je harao sa smrtnim slucajevima. Imali smo period u BiH gdje je mjesecima dnevni broj smrtnih slucajeva bio preko 30. Crna gora je mjesecima imala 4-5 smrtnih slucajeva svaki dan. Na drzavu od 600.000 stanovnika to je mnogo. Na kraju je omikron bio prirodna vakcina. I ja sam ga dobio. Dobro me obalio jedan dan a sebi sam dosao tek nakon 7 dana. Da nisam bio vakcinisan to bi trajalo duze. I to je cijena koju placas. Drzava je "investirala" u moju vakcinaciju i ja sam se vratio na posao nakon 7 dana umjesto 14 koliko je prosjek za nevakcinisane. Sedam dana sam placao porez umjesto da su oni meni placali bolovanje.
-
ja71
#62309 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Laž ili pogrešna procjena?
Čiji konkretno stručnjaci su to rekli? Američki, Kineski, Njemački ... ?
https://maps.app.goo.gl/aoHAWHWfjQvq2cub9
Last edited by ja71 on 23/04/2022 10:21, edited 1 time in total.
-
Trappist
#62310 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Cuj vakcine nisu bile da smanje zarazu... Ljudi dragi sta vi pišete, je li vi amneziju neku imate ili shizofreniju?
"Kompanije Pfizer i BioNTech saopćile su da je njihova vakcina protiv COVID-19 gotovo 91 posto efikasna u sprečavanju korona virusa.
Pozivajući se na ažurirane podatke iz istraživanja, kompanije su saopćile da se vakcina pokazala kao 100 posto efikasna u sprečavanju zaraze korona virusom među učesnicima ispitivanja u Južnoj Africi, gdje je dominatan novi soj virusa B1351, iako je broj učesnika u istraživanju bio relativno mali – 800.
Nova stopa efikasnosti od 91,3 posto niža je u odnosu na 95 posto, koliko je prvobitno objavljeno u novembru sa 44.000 učesnika u ispitivanju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters "
"Kompanije Pfizer i BioNTech saopćile su da je njihova vakcina protiv COVID-19 gotovo 91 posto efikasna u sprečavanju korona virusa.
Pozivajući se na ažurirane podatke iz istraživanja, kompanije su saopćile da se vakcina pokazala kao 100 posto efikasna u sprečavanju zaraze korona virusom među učesnicima ispitivanja u Južnoj Africi, gdje je dominatan novi soj virusa B1351, iako je broj učesnika u istraživanju bio relativno mali – 800.
Nova stopa efikasnosti od 91,3 posto niža je u odnosu na 95 posto, koliko je prvobitno objavljeno u novembru sa 44.000 učesnika u ispitivanju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters "
- Sanjarko
#62311 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
prokolalo kroz populaciju, valjda stane skroz, primirilo je se dosta, ovdje jedna osoba ima post ovo sr*nje kao posljedicu, barem doktori tako kazu, nazalost
-
biglebovski
#62312 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Univerzitet Emory ograničava pristup internetu za studente koji ne žele primiti booster
Univerzitet Emory pokrenuo je program za ograničavanje pristupa internetu za studente koji su odbili da dobiju dopunsku vakcinu protiv COVID-19, saopštila je škola.
Program je osmišljen da ohrabri učenike da dobiju dopunsku vakcinu protiv COVID-19. Školska politika zahtijeva od učenika i nastavnika da imaju vakcinaciju protiv COVID-19 i dopunsku vakcinu.
Studenti koji nisu primili tri vakcine u februaru su obavešteni da će im pristup internetu biti ograničen ili da će im brzina biti usporena ako ne pokažu da imaju dopunsku vakcinu ili su zatražili izuzeće od vakcinacije.
Oko 1.300 učenika ima ograničen Wi-Fi oko sedmice od 14. marta.
Izvršni direktor Emoryjevog odgovora i oporavka od COVID-19, Amir St. Clair, rekao je za Emory Wheel da ga je otprilike polovina učenika koji nisu imali buster tada dobila ili zatražila izuzeće nakon što je program počeo.
„Ograničenja Wi-Fi-ja su bila vrijedna mjera usklađenosti koja je pomogla u promicanju učešća“, rekao je St. Clair. “Nadamo se da će i dalje imati uticaja.”
St. Clair je rekao za web stranicu da bi, ako studenti dostave dokaz o dopunskoj vakcinaciji, njihov pristup internetu trebao biti vraćen u roku od nekoliko dana.
Izuzeci se prvo moraju pregledati i odobriti, rekao je St. Clair, što može potrajati sedam do 10 dana.
https://www.wsbtv.com/news/trending/emo ... AH42L6PMQ/
Univerzitet Emory pokrenuo je program za ograničavanje pristupa internetu za studente koji su odbili da dobiju dopunsku vakcinu protiv COVID-19, saopštila je škola.
Program je osmišljen da ohrabri učenike da dobiju dopunsku vakcinu protiv COVID-19. Školska politika zahtijeva od učenika i nastavnika da imaju vakcinaciju protiv COVID-19 i dopunsku vakcinu.
Studenti koji nisu primili tri vakcine u februaru su obavešteni da će im pristup internetu biti ograničen ili da će im brzina biti usporena ako ne pokažu da imaju dopunsku vakcinu ili su zatražili izuzeće od vakcinacije.
Oko 1.300 učenika ima ograničen Wi-Fi oko sedmice od 14. marta.
Izvršni direktor Emoryjevog odgovora i oporavka od COVID-19, Amir St. Clair, rekao je za Emory Wheel da ga je otprilike polovina učenika koji nisu imali buster tada dobila ili zatražila izuzeće nakon što je program počeo.
„Ograničenja Wi-Fi-ja su bila vrijedna mjera usklađenosti koja je pomogla u promicanju učešća“, rekao je St. Clair. “Nadamo se da će i dalje imati uticaja.”
St. Clair je rekao za web stranicu da bi, ako studenti dostave dokaz o dopunskoj vakcinaciji, njihov pristup internetu trebao biti vraćen u roku od nekoliko dana.
Izuzeci se prvo moraju pregledati i odobriti, rekao je St. Clair, što može potrajati sedam do 10 dana.
https://www.wsbtv.com/news/trending/emo ... AH42L6PMQ/
-
cassius
#62313 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sljedece 2 sedmice su kljucne !

- DEMONIKA
#62314 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
dok ta ista BIH i nije bila u pandemiji i iz nje očito izašla ništa bolja i ništa gora od ostalih
a sa urušenim zdravstvom
i bez vakcina
bez ikoga da ti vrata otvori ako hitni nazoveš, uz andol koji je bio jedini dostupan
u bolnicama gdje su žene na održavanju čistoće (dok nisu ubacili stažiste) pratile pacijente na respiratorima,
mislim na one respiratore koji su bili u funkciji
i ti kao šveđanin ( iz zemlje gdje ih je bolio džon za ikakve mjere, niti su ih imali)
sad palaBudiš i sve znaš o ovoj poharanoj bosni
da, što se nas tiče. jebo ostale zemlje koje su nas jebavale 30god i još nas handre, gosn fake swwed
-
Trappist
#62315 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... i_ostalo_m
"Ovako izgleda Šangaj. Sad stavljaju kaveze da ljudi ne mogu izaći iz zgrada"
Auu pa ovi stovatelji kineskih diktatorskih represivnih mjera ce doživjeti prevelik nalet srece i adrenalina kad ovo vide, strah me da se ne spakuju i ne odlete u Sangaj!
Eh eto demokratske države, ugledajte se kako drzava vodi brigu o svakom svom stanovniku!
Auu pa ovi stovatelji kineskih diktatorskih represivnih mjera ce doživjeti prevelik nalet srece i adrenalina kad ovo vide, strah me da se ne spakuju i ne odlete u Sangaj!
Eh eto demokratske države, ugledajte se kako drzava vodi brigu o svakom svom stanovniku!
- Point.
#62316 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pišeš ko naduvana. Bez smisla i poente.DEMONIKA wrote: ↑24/04/2022 04:47dok ta ista BIH i nije bila u pandemiji i iz nje očito izašla ništa bolja i ništa gora od ostalih
a sa urušenim zdravstvom
i bez vakcina
bez ikoga da ti vrata otvori ako hitni nazoveš, uz andol koji je bio jedini dostupan
u bolnicama gdje su žene na održavanju čistoće (dok nisu ubacili stažiste) pratile pacijente na respiratorima,
mislim na one respiratore koji su bili u funkciji
i ti kao šveđanin ( iz zemlje gdje ih je bolio džon za ikakve mjere, niti su ih imali)
sad palaBudiš i sve znaš o ovoj poharanoj bosni
da, što se nas tiče. jebo ostale zemlje koje su nas jebavale 30god i još nas handre, gosn fake swwed
Švedska je imala mjere. Ne kao neke druge države, ali je imala.
- jasib
#62317 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Trappist wrote: ↑24/04/2022 09:58 https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... i_ostalo_m
@splinter , znaš li nam objasniti koji je soj corona virusa aktivan u Šangaju, i koliko je ova situacija ozbiljna i moguća ponovna pandemija?Šangaj je u nedjelju prijavio 39 umrlih od posljedica koronavirusa što je najveći dnevni broj uprkos tome što se grad sedmicama nalazi u lockdownu. Kinezi upozoravaju na ozbiljnost situacije zbog porasta broja infekcija.
Od početka zatvaranja, u Šangaju je bilo 87 mrtvih od korone, dok je u cijeloj Kini prijavljeno gotovo 22.000 slučajeva zaraze.
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/sang ... /220424063
-
MUNAFIK
#62318 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Auuuu 39 mrtvih u gradu od 30 miliona sok i nevjerica, ali to nije sve jer prosjek starosti umrlih je preko 80 godina.jasib wrote: ↑25/04/2022 00:03Trappist wrote: ↑24/04/2022 09:58 https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... i_ostalo_m
Eh eto demokratske države, ugledajte se kako drzava vodi brigu o svakom svom stanovniku!@splinter , znaš li nam objasniti koji je soj corona virusa aktivan u Šangaju, i koliko je ova situacija ozbiljna i moguća ponovna pandemija?Šangaj je u nedjelju prijavio 39 umrlih od posljedica koronavirusa što je najveći dnevni broj uprkos tome što se grad sedmicama nalazi u lockdownu. Kinezi upozoravaju na ozbiljnost situacije zbog porasta broja infekcija.
Od početka zatvaranja, u Šangaju je bilo 87 mrtvih od korone, dok je u cijeloj Kini prijavljeno gotovo 22.000 slučajeva zaraze.
Nevjerovatno je da ljudi pristaju da ih se ovako ponizava.
- ultima_palabra
#62319 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.newsnationnow.com/health/my ... -cdc-who/
Kakva je sad ovo pizdarija?At least one child has died amid an increase in acute hepatitis among children, the World Health Organization said Saturday. There have been at least 169 cases reported in 12 countries and officials don’t know what’s causing the surge, that’s prompted a health advisory from both WHO and the Centers for Disease Control and Prevention.
Health authorities worldwide are investigating the mysterious increase in severe cases of hepatitis in young children. Hepatitis is inflammation of the liver, a vital organ that processes nutrients, filters the blood and helps fight infections. When the liver is inflamed or damaged, its function can be affected.
As of Thursday, WHO says acute cases of hepatitis have been reported in the United States, the United Kingdom, Spain, Israel, Denmark, Ireland, the Netherlands, Italy, Norway, France, Romania and Belgium. The largest surge is in the U.K. where 114 of the 169 cases have been reported.
The cases are being reported in children ranging from one month old to 16 years, and so far, 17 have needed liver transplants, the health organization said. WHO gave no details of the reported death.
Of the cases WHO is monitoring:
A common cold virus known as an adenovirus was detected in at least 74 cases
20 of those tested revealed a COVID-19 infection
19 had a co-infection of COVID-19 and adenovirus
The organization said it is monitoring the situation closely and is working with British health authorities, other member states and partners.
In the U.S., Alabama health officials identified nine cases of hepatitis in children, ages 1 to 6, who also had tested positive for adenovirus since October. None of the children had COVID-19.
The CDC sent out an alert Thursday warning doctors to be on the lookout for symptoms of pediatric hepatitis, possibly linked with a cold virus, as part of a wider probe into unexplained cases of severe liver inflammation in young children.
In the advisory, the CDC asked health care providers or state public health authorities to alert the agency to any child younger than 10 who may have been diagnosed with hepatitis with an unknown cause since October.
“In November 2021, clinicians at a large children’s hospital in Alabama notified CDC of five pediatric patients with significant liver injury, including three with acute liver failure, who also tested positive for adenovirus. All children were previously healthy,” CDC officials wrote. “Case-finding efforts at this hospital identified four additional pediatric patients with hepatitis and adenovirus infection for a total of nine patients admitted from October 2021 through February 2022; all five that were sequenced had adenovirus type 41 infection identified.”
-
splinter
#62320 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Iskreno ne pratim baš tako pomno sva dešavanja po ovom pitanju u posljednje vrijeme. Za mene je pandemija davno završena, u svako slučaju njen peak jeste.jasib wrote: ↑25/04/2022 00:03Trappist wrote: ↑24/04/2022 09:58 https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... i_ostalo_m
Eh eto demokratske države, ugledajte se kako drzava vodi brigu o svakom svom stanovniku!@splinter , znaš li nam objasniti koji je soj corona virusa aktivan u Šangaju, i koliko je ova situacija ozbiljna i moguća ponovna pandemija?Šangaj je u nedjelju prijavio 39 umrlih od posljedica koronavirusa što je najveći dnevni broj uprkos tome što se grad sedmicama nalazi u lockdownu. Kinezi upozoravaju na ozbiljnost situacije zbog porasta broja infekcija.
Više dojmila reakcija vlasti na outbreak u Shanghai-ju i ekstremne mjere koje poduzimaju u posljednih 15-20 dana. Stvarno nisam imao pojma da je to tako tamo. Kako god strategija Zero Covid se pokazala pogrešnom jer je na kraju veća šteta od koristi koju ista daje.
Mislim da je tamo u pitanju podvarijanta Omicrona BA.1.1 koja se i pojavila prvi u put u susjednom gradu Suzhouu.
Koliko je prenosiva ova podvrijanta i koja je virulencija nisam siguran, mada je još rano za takve procjene. VIše stvari bit će poznato kroz koji dan, kako budu dolazili podaci ukoliko Kinezi budu voljni da ih sharuju.
inače, mnogo je stvari zanimljvih vezano za Shanghai u vezi ovog virusa. Naime tamo se nalati prva laboratorija koja sekvencirala puni genom virusa još početkom januara 2020.godine i objavila ga 11 janura te godine. Ineteresntno mjesec dana nakon toga laboratorija je zatvorena.
Također u Shaghai-ju i laboratorija Sangon Biotech koja se pominjala prije 5-6 mjeseci jer su u uzorcima tla uzetih sa Anktarktika 2018. nađene sekvence Sars-cov-2 virusa, iako se vjerovatno radilo o kontaminaciji uzorka u laobratoriji, zanimljivo je kada se ta kontaminacija mogla desiti.
Dosta je poveznica sa Wuhanom, npr ima dosta laboratorija, imaju "mokre pijace" a i sam grad je ogroman.
-
Trappist
#62321 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
"Šangaj je u nedjelju prijavio 39 umrlih od posljedica koronavirusa što je najveći dnevni broj uprkos tome što se grad sedmicama nalazi u lockdownu. Kinezi upozoravaju na ozbiljnost situacije zbog porasta broja infekcija."
E hajmo strucnjaci, lockdown daje rezultate a ? Joj joj slusaj struku, ostani doma...
E hajmo strucnjaci, lockdown daje rezultate a ? Joj joj slusaj struku, ostani doma...
-
cassius
#62322 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zar kinezi nisu vakcinisani ? Ah da, jesu , ali onim nevalidnim vakcinama sto Fauci nije odobrioTrappist wrote: ↑25/04/2022 10:08 "Šangaj je u nedjelju prijavio 39 umrlih od posljedica koronavirusa što je najveći dnevni broj uprkos tome što se grad sedmicama nalazi u lockdownu. Kinezi upozoravaju na ozbiljnost situacije zbog porasta broja infekcija."
E hajmo strucnjaci, lockdown daje rezultate a ? Joj joj slusaj struku, ostani doma...![]()
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#62323 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Uh što mi je drago što se pokazalo nakraju da je sva situacija oko ovog "smrtonosnog" virusa prenaduvana od strane medija i pojedinih laboratorijskih štakora što su dobili pet minuta slave
Ali neka smo mi bili teoretičari zavjere
Jedino gdje su ovi paničari u prednosti su štekovi ulja, brašna i narezaka pa sad ne osjete poskupljenja istih....
Ali neka smo mi bili teoretičari zavjere
Jedino gdje su ovi paničari u prednosti su štekovi ulja, brašna i narezaka pa sad ne osjete poskupljenja istih....
- armin071
#62324 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Link: https://www.wochenblick.at/corona/biont ... rksamkeit/Korona režim se ne umara od ponavljanja mantre da su eksperimentalni preparati genetskog inženjeringa protiv Covid-19 sigurni i efikasni, poput mantre. Ali, kako pokazuje izvještaj BioNTech-a američkoj komisiji za vrijednosne papire i berze (SEC), čak ni proizvođač nije uvjeren. Postoji očigledna zabrinutost zbog ozbiljnih nuspojava injekcija mRNA. Istovremeno, priznaje da "trajnost" imunološkog odgovora "još nije dokazana u kliničkim ispitivanjima". BioNTech je stoga direktno u suprotnosti sa svim zagovornicima obaveznog zahtjeva.
Prema BioNTech-u, trenutno razvija Covid špriceve koje su također namijenjene zaštiti od varijanti. U izvještaju za nadzorno tijelo američke berze (US Securities And Exchange Commission, skraćeno SEC), partnerska kompanija Pfizer na adresi Goldgrube 12 morala je priznati da je zbog nedostatka sigurnosti i efikasnosti svoje trenutne pripreme za korona, trajno odobrenje od strane vlastima je uskraćeno da ostanu, izvještava dr. Peter F. Mayer na tkp.at. Do sada je sredstvo za vakcinaciju bilo na tržištu u SAD-u sa odobrenjem za hitne slučajeve, u Evropi uz uslovno i vremenski ograničeno odobrenje. Iako je već naručeno 1,8 milijardi doza vakcine, kompanija je pesimistična. Prema američkim zakonima, farmaceutska kompanija je dužna da ukaže na ove rizike. U suprotnom, protiv kompanije bi se mogli podnijeti strašni zahtjevi za naknadu štete.
BioNTech: Buduća zarada neizvjesna
"Naš prihod u velikoj mjeri ovisi o prodaji naše vakcine protiv COVID-19 i naš budući prihod od naše vakcine protiv COVID-19 je neizvjestan", piše BioNTech u izvještaju. I to uprkos rekordnoj prodaji od skoro 19 milijardi eura u 2021. i neto dobiti od 10,3 milijarde. BioNTech/Pfizer je prošle godine isporučio 2,6 milijardi doza vakcine širom svijeta. Međutim, priznaje da možda neće moći pokazati dovoljnu sigurnost i djelotvornost jedinjenja: "Možda nećemo moći pokazati dovoljnu efikasnost ili sigurnost naše vakcine protiv COVID-19 i/ili formulacija specifičnih za varijantu, kako bismo dobili trajne regulatorne odobrenje u Sjedinjenim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Evropskoj uniji ili drugim zemljama u kojima je vakcina odobrena za upotrebu u hitnim slučajevima ili ima uslovno odobrenje za stavljanje u promet.”
Nije sigurno: ozbiljne nuspojave mogu spriječiti odobrenje
Izvještaj također potvrđuje da se mogu javiti ozbiljne nuspojave koje bi mogle spriječiti odobrenje: „Tokom naših kliničkih ispitivanja ili čak nakon dobijanja regulatornog odobrenja, mogu se pojaviti ozbiljni štetni događaji koji odlažu ili prekidaju klinička ispitivanja i regulatorno odobrenje ili mogu odgoditi ili spriječiti tržišno prihvaćanje naših kandidati za proizvode.”
Osim toga, trajnost imunološkog odgovora još nije dokazana kliničkim studijama. Osim toga, nema garancije da se neće pojaviti novi sigurnosni problemi: "Naknadno otkrivanje prethodno neotkrivenih problema moglo bi negativno utjecati na komercijalnu prodaju proizvoda, dovesti do ograničenja proizvoda ili dovesti do povlačenja proizvoda s tržišta."
Cijena dionica je pala
Udio BioNTech-a je i dalje u opadajućem trendu i izjednačio se na cijeni između oko 120 i skoro 185 dolara u posljednjih nekoliko mjeseci. Trend trenutno pada. U avgustu prošle godine cijena je bila oko 380 dolara. Izvještaj da dopunske vakcinacije izazivaju samo mjerljivu imunološku reakciju na nekoliko sedmica, koja je sada također ušla u mainstream, ne bi trebala biti baš prednost za BioNTech.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#62325 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Što reče jedan mudar čovjek: spasonosnu vakcinu je napravila kompanija koja je zbog nuspojava svojih proizvoda više na sudu nego ja u klozetu