INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Sanjarko

#7551 Re: Poskupljenja

Post by Sanjarko »

tandmand wrote: 06/07/2022 10:12
Sanjarko wrote: 06/07/2022 05:52 +1 domet onih protesta bili plenumi, to i Zukan Helez nesto neki dan spomenu
Mada je OFF moram reagirati na spomen Zukana Heleza, kafanskog bojnika, tkzv. socijaliste, koji je:
kao ministar, iz kase RVI, momku Lane Prlić dao 150.000 KM.

Isti klinac, da li narod i državu kradu reketaši sa petokrakom na čelu ili ovi pučani što vaze o vjeri, identitetu i guzicama.
neznam to, samo znam da spomenu covjek slicno kao i forumasi ovdje, kao @zigica boy i dr
darius_maximus

#7552 Re: Poskupljenja

Post by darius_maximus »

shape of despair wrote: 06/07/2022 09:22
laik1981 wrote: 06/07/2022 09:15 Na proteste trebaju izaci oni koji nemaju i kojima je skupo, te koji su generalno nezadovoljni.. Valjda u ovom gradu ima par desetina hiljada takvih.. Ako nema onda je Fadil sve u pravu, a mi sto se bunimo zivimo u zabludi..
Ima nas takvih i 50k ali ja kažem, naučeni smo da šutimo od malena.;Šuti i radi, dobro je; šuti imaš kakav-takav posao; šuti redovna ti je plata, bolje i 500 nego 0; šuti nemoj šta kome reći da se ne zamjeriš; sabur, bit će to dobro; šuti djete dosadan si; nastavnice imam ja jedno pitanje, nešto mi nije jasno - podsmijevanje u razredu i odgovor nastavnice ono tipa što me išta pitaš, sad si me pitao al nemoj više.
Sad i kad neko izađe na proteste druga strana će reći vidi levata. Stidi se raja da ih vide na kamerama i prepoznaju i da kao nemaju. Bolje se nategnuti od plate do plate
Ma jok, ne bih rekao da je to.
Ima tu jedno milion stavki, ali neke osnove su:

- Ko će se žaliti? Radna klasa sve i da izadje od privatnika na vrijeme da stigne, može to jedan dan uraditi. Možda dva. Možda i pet. Nakon pet dana, izgubi se momentum. Sve institucije na godišnjim, pa dok se okupe, pa dođite sljedeće hefte, čuli smo vaš glas, radimo na tome. Grupe koje mogu više "pogurati", kao što su studenti, penzioneri, sindikati, itd. će gledati kud sunce hoda. Penzioneri kontaju ja sam svoje prozivio, nek' protestvuje ko hoće, sindikati u talovima (vjerovatno).

- Kome će se žaliti? Imaš toliko nivoa vlasti da ne znaš koji bi prvi spalio. Na kantonalnom bi valjda inspekcije i sudovi trebali raditi na kontrolama divljanja. S obzirom da su ove veće lance kaznili s desetak milja ono jednom, mislim da je to otprilike to. Na federalnom se izbjegavaju pitanja akciza i nameta kao sam vrag. Izbjegavaju se jer mi vjerovatno nemamo nikakvog plana kako da se sa svime izborimo, osim da prebacimo sve na pleća radnika i potrošača. Narod ne vjeruje nijednoj instituciji, s razlogom.

- Ko će održavati plamen? Vođe, organizacije, istraživački novinari, itd. bi trebali stalno potpirivati vatru. Ne znam da imamo ijednu od ovih stavki u državi na nekom posebnom nivou (možda CIN i slične, ali malo je to). Klix će ti napisati da imamo najvišu inflaciju u jednom članku a u drugom će me pitati kupujem li buđavi plavi sir jer je nezdrav, a ja kupujem koji je kad na akciji gdje.

- Ko hoće promjene? Većina naroda voli polu-kriminalni ambijent u kojem živimo. Nije kod nas džaba zajebancija "od ponedjeljka pravna država". Vole svi iskoristiti pogodnosti ovog šupljeg sistema. "Što ja ne bih, kada svi drugi rade? Ja debil, oni pametni?" Svijest o kolektivu nam je nula, nula. Svako sebe gleda i neće se truditi da drugom bude bolje, da bi i njemu bilo kroz mjesec-dva. Sve je instant i samo daj.

Sve to kad saberemo, dobiješ što dobiješ.

Umjesto da se krene od većih grupa, kao što su npr. prijevoznici.
Da oni kažu, mi više prevoziti nećemo dok se ne smanji cijena goriva, jer nije normalno.
Ovako oni guraju cijene gore, pa padne na trgovce.
Da trgovci kažu, nećemo kupovati (barem neku) robu, dok se ne smanje cijene goriva i nabavke, jer nije normalno.
Ovako oni guraju cijene gore, pa padne na potrošače.
Potrošači kažu, halo inspekcija, vlada, hoćete li malo pogledati šta se dešava, jer nije normalno.
Inspekcije odrade posao reda radi, sudovi se banjaju, vlada gleda da namakne što više sredstava, jer nema svakako plana kako se boriti s ovim.
Niti imaš rezervi, niti volje i znanja da sazoveš industrije (koje svakako i nemamo) da se dugoročno šta isplanira.
Opet, među potrošačima, pola ih čeka da skapa, pola je na nekoj državnoj sisi (policija, zdravstvo, itd. neće se uvezati da skupa traže bolje uvjete), studenti gledaju da pobjegnu ili na odmor ili iz države i ostane ti "srednja klasa" iz realnog sektora koja bi sada trebala nadoknaditi sve ovo gore iznad.

Na samom kraju - odgovornost.
Svi oni koji su odgovorni za ovo stanje, od cijena goriva do cijena hrane, itd. neće odgovarati za ovo.
Niti odgovornosti (za političare), niti konkurencije (za trgovce).
Ironmen

#7553 Re: Poskupljenja

Post by Ironmen »

sagosen wrote: 05/07/2022 20:53
Sve je palo u zadnjih 10 dana, barel nafte u SAD-U oko 106 dollara u Evropi nesto malo iznad kod nas i dalje gorivo 3,65, barel nafte cijena iz februara ali pumpadzije lihvare i dalje.
mali Ninja

#7554 Re: Poskupljenja

Post by mali Ninja »

Bosnjo mora nesto okretat…
Sanjarko

#7555 Re: Poskupljenja

Post by Sanjarko »

Ironmen wrote: 06/07/2022 10:43
sagosen wrote: 05/07/2022 20:53
Sve je palo u zadnjih 10 dana, barel nafte u SAD-U oko 106 dollara u Evropi nesto malo iznad kod nas i dalje gorivo 3,65, barel nafte cijena iz februara ali pumpadzije lihvare i dalje.
joja bacva
jazzer

#7556 Re: Poskupljenja

Post by jazzer »

Maloprije kolege na hodniku dogovoraju odlazak s posla na proteste, a dobrostojeca je firma. ipak imamo bar malo svijesti,
bice nas sigurno 15ak.
kleja

#7557 Re: Poskupljenja

Post by kleja »

jazzer wrote: 06/07/2022 11:16 Maloprije kolege na hodniku dogovoraju odlazak s posla na proteste, a dobrostojeca je firma. ipak imamo bar malo svijesti,
bice nas sigurno 15ak.
Pa svi bi poslodavci trebali predvoditi svoje radnike u ovome poslije sramotne uredbe Vlade FBiH sa Frljokom na čelu iste u vidu pomoći radnicima.
dječak sa šibicama

#7558 Re: Poskupljenja

Post by dječak sa šibicama »

Neko ima para, ali vecina nema.

I medju tim nekim, dosta su krediti, kaze mi zenska koja radi u banci, skoro 80% kredita su potrosacki. To sve govori.
Vecina ljudi koje poznajem, jedan kredit pokrivaju drugim, zaduzenje na zaduzenje.

A neki imaju, istina, puni ko brod. Samo to je debela manjina ljudi.
soha96

#7559 Re: Poskupljenja

Post by soha96 »

Ma i ovi koji imaju moraju vise platiti pa imaju manje. Imam skoro dupla primanja u odnosu na prije 2 godine a zivim evo skoro isto.
Haris.ba

#7560 Re: Poskupljenja

Post by Haris.ba »

dječak sa šibicama wrote: 06/07/2022 12:28 Neko ima para, ali vecina nema.

I medju tim nekim, dosta su krediti, kaze mi zenska koja radi u banci, skoro 80% kredita su potrosacki. To sve govori.
Vecina ljudi koje poznajem, jedan kredit pokrivaju drugim, zaduzenje na zaduzenje.

Zvucacu ko Bisera, ali gdje nije tako? Dvije plate masis, ides u dubiozu?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#7561 Re: Poskupljenja

Post by konektovan »

Otišlo je ovo sve u quratz...do nove sam mogao milju odvojiti u štek, sad ako gurnem 700-800 KM, veselje...
Fossil

#7562 Re: Poskupljenja

Post by Fossil »

Ovo mi nikad nije bilo jasno, pa valjda cu zivjeti u okviru svojih mogucnosti a ne na “silu” izigravati nesto sto nisam.
Ulazi u sebe, nauci neku novu vjestinu. Pokusaj se izgraditi i ojacati finansijski a ne pravac u banku daj kredit za Sat, telefon, odmor itd.
Upropaste se finansijski do kraja.
citroen xm

#7563 Re: Poskupljenja

Post by citroen xm »

Mislim, nije da sada pravdam ljude koji se zadužuju bez razmišljanja i rasipaju pozajmljene pare, niti mi je želja da kažem kako se dobro živi u ovoj napaćenoj zemlji. Ali to što su potrošački krediti većina i ne govori baš puno o ovome prethodno pomenutom. Većina ljudi podiže potrošačke kredite da recimo kupi novi namještaj, "novo" polovno auto do 10000 KM, kućnu tehniku itd. Dakle sve su to potrošački krediti, ali se uredno otplaćuju i nisu bezveze potrošene pare. Takođe u ovom vremenu inflacije, ako recimo želiš kupiti nešto novo u kuću, odlično je vrijeme za kredit.
Snake Eyes

#7564 Re: Poskupljenja

Post by Snake Eyes »

konektovan wrote: 06/07/2022 13:32 Otišlo je ovo sve u quratz...do nove sam mogao milju odvojiti u štek, sad ako gurnem 700-800 KM, veselje...
Ali zato je tu naramak cokokada u ostavi.
jazzer

#7565 Re: Poskupljenja

Post by jazzer »

Kakvo je tesko vrijeme doslo ispade da je bolje imati nego nemati.
mali Ninja

#7566 Re: Poskupljenja

Post by mali Ninja »

jazzer wrote: 06/07/2022 14:34 Kakvo je tesko vrijeme doslo ispade da je bolje imati nego nemati.
Bolje cijeli zivot imati nego samo jedan dan nemati…
Logovan

#7567 Re: Poskupljenja

Post by Logovan »

mali Ninja wrote: 06/07/2022 15:05
jazzer wrote: 06/07/2022 14:34 Kakvo je tesko vrijeme doslo ispade da je bolje imati nego nemati.
Bolje cijeli zivot imati nego samo jedan dan nemati…
Bolje uzivati, nego se patiti.
daario naharis

#7568 Re: Poskupljenja

Post by daario naharis »

Bolje 100 godina zivjeti kao kralj, nego jedan dan kao siromah.
dječak sa šibicama

#7569 Re: Poskupljenja

Post by dječak sa šibicama »

Fossil wrote: 06/07/2022 14:06

Ovo mi nikad nije bilo jasno, pa valjda cu zivjeti u okviru svojih mogucnosti a ne na “silu” izigravati nesto sto nisam.
Ulazi u sebe, nauci neku novu vjestinu. Pokusaj se izgraditi i ojacati finansijski a ne pravac u banku daj kredit za Sat, telefon, odmor itd.
Upropaste se finansijski do kraja.
Kod nas je uvijek bilo bitno pokazivati se.

Evo prijatelj i njegova zena, imaju dvoje djece, kupili stan prosle godine. Dijelom finansirali stanom koji su prdali, manji stan, a ostalo kredit digli. Ostalo para od kredita, opremili sredili stan, a onda visak para "ulozili" u jebogulzuke. Do ovog proljeca su trosili, putovali po bih, malo do mora, svaki dan neki restoran, instagram slike i tako dalje. Sad potrosili, nema mora jbg nema se para, treba vratiti kredit pa su digli novi kojim ce pokriti dio starog :D

Takvih je more. Neko kupi dobro auto pa se pokazuje tako, za rucak pasteta, neko digne sprat na kuci pa fasada ceka 20 godina, sta da radis to je nas mentaliti.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7570 Re: Poskupljenja

Post by _BataZiv_0809 »

citroen xm wrote: 06/07/2022 14:30 Mislim, nije da sada pravdam ljude koji se zadužuju bez razmišljanja i rasipaju pozajmljene pare, niti mi je želja da kažem kako se dobro živi u ovoj napaćenoj zemlji. Ali to što su potrošački krediti većina i ne govori baš puno o ovome prethodno pomenutom. Većina ljudi podiže potrošačke kredite da recimo kupi novi namještaj, "novo" polovno auto do 10000 KM, kućnu tehniku itd. Dakle sve su to potrošački krediti, ali se uredno otplaćuju i nisu bezveze potrošene pare. Takođe u ovom vremenu inflacije, ako recimo želiš kupiti nešto novo u kuću, odlično je vrijeme za kredit.
Uostalom da bi digao kredit ne mozes biti na birou.

Nije to nikakav pokazatelj bijede. Cak naprotiv.
citroen xm

#7571 Re: Poskupljenja

Post by citroen xm »

:thumbup:

Ima nešto malo ovih mikrokreditnik koje daju svima kredite, ali kamatama zaklaše. Ali za sve banke trebaš imati leđa.
n+1

#7572 Re: Poskupljenja

Post by n+1 »

Onih > 14 milijardi što građani BiH štede...

Samo bih volio vidjeti podatak o kojem broju građana je riječ. Najvažniji podatak koji nikad nije objavljen, uz medijan platu.

Mislim da bi to razbilo mnoge mitove.
tap3ah75

#7573 Re: Poskupljenja

Post by tap3ah75 »

n+1 wrote: 06/07/2022 18:17 Onih > 14 milijardi što građani BiH štede...

Samo bih volio vidjeti podatak o kojem broju građana je riječ. Najvažniji podatak koji nikad nije objavljen, uz medijan platu.

Tu je i 4 hiljade od mojih klinaca
:lol:
n+1

#7574 Re: Poskupljenja

Post by n+1 »

tap3ah75 wrote: 06/07/2022 19:35

Tu je i 4 hiljade od mojih klinaca
:lol:
Kapitalisto.
Ci-Nick

#7575 Re: Poskupljenja

Post by Ci-Nick »

A vjerovatno 80% stanovnistva nema nista na štednji,.. dugovanja su približna stednji.
A 50% od tog iznosa je na racunima manje od 10.000 stediša.
Post Reply