Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

no_sikiriki

#28126 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

vjeshalica wrote: 05/07/2022 19:42
no_sikiriki wrote: 05/07/2022 19:18
Nažalost, neki imaju "empatiju" samo prema muškarcima koji su lažno optuženi za silovanje. Za žene ili djevojčice, u kontekstu fizičkog nasilja ili seksualnog zlostavljanja, slabo.
Ljudi imaju empatiju prema tome da je ucinjena nepravda prema nekome i to na nacin da se tesko moze saprati. Lakse bi se sapro da ga je neko optuzio da je ukrao ili ubio nego da je silovao.

A sto se tice zena,nije ti tacno. Ljudi se zgrozavaju ali im je pristup pogresan,nije u pitanju empatija nego zaljenje i iskazivanje jadanja na tu osobu. Smatraju je jadnicom. Imaju specifican osjecaj dodatnog srozavanja zrtve. Kao osudjuju cin silovanja ali prezivjelu dodatno jadaju.

Iako, u oba slucaja ljudi nisu zasluzili da budu dodatno tretirani lose pored te lose stvari koja im se desila.
Dobro, ti pričaš o jednom, ja o drugom.
Pod "neki" sam mislila na Hakiza i slične, pa pročitaj ponovo.
vjeshalica

#28127 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

no_sikiriki wrote: 05/07/2022 19:47
Oh, izvini, iako sam sa doticnim imala vec okrsaj na drugoj temi i ovoj davno kad sam rekla da ima "izrazen senzibilitet" prema ovim otrovima u drustvu najvise, malo se previse sekirao oko spiska pedofila kako bi bili dostupni i trazio nekakvo razumijevanje njihovog polozaja medju nama...ah bila je to teska rasprava.
¤ jelena ¤

#28128 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ¤ jelena ¤ »

Nierika wrote: 03/07/2022 00:03 Razumijem šta želiš reći, ne znam, možda se lakše oduprijeti pozitivnim emocijama nego negativnim. Ili takva osoba iracionalni osjećaj mržnje i averzije prema pripadniku drugog naroda ne percipira kao mržnju prema drugom nego zaštitničku ljubav prema sebi. Umjesto pripadnika drugog naroda može pisati bilo kakva drugačijost. Mada mi se nekad čini da svim ljudima na svijetu treba ispušni ventil, ako nije u formi nacionalizma pitam se kuda i na šta su onda usmjerene negativne emocije..
Upravo... ovo prvo boldirano je stub na kojem nacionalizam i viševjekovna među....ljudska mržnja na ovim prostorima i počiva i uspješno se održava i prenosi s generacije na generaciju.
Mržnja je društveno neprihvatljiva. Svi mi znamo, jel, da nisi dobar i fin ako mrziš, da to nešto nije dobro i ne valja....ali ako sebe i druge ubijediš da ti ne mrziš druge etnije/nacije/religije..., nego samo voliš svoje, onda je to ok...prolazi glat autocenzuru I ne samo da je ok, nego vremenom postaje tvoja moralna dužnost i obaveza da to svoje što voliš i braniš....

A to što sve oko sebe, drugačije od sebe, gledaš sa stalnim podozrenjem i vidiš kao potencijalnu prijetnju, neprijatelja, izvor svih zala i problema u tvojoj avliji koju moraš kad-tad od tog zla očistiti da bi ona fercerala po tvojim uzusima, mjerilima i sistemom vrijednosti u tvojoj glavi...to ti nije nikakav problem i nije zlo u tebi, nego ...tvoja moralna obaveza. (govorim o ekstremnom nacionalizmu i fašizmu....to je uvijek u paketu, samo je stvar društvenih okolnosti kad se otvara jedan, a kad drugi)

Sve u svemu kolektivno ludilo, prokletstvo....kako god.

Negativne emocije su usmjerene na ono što vidimo i doživljavamo kao negativno, loše, zlo...bila to društvena pojava, ideja....čovjek, grupacija, narod, nacija.... zasljepljujuće su, kako god okreneš.... mač s dvije oštrice od kojih strada i onaj ko ih proživljava i hrani....a ne samo onaj ili ono prema kome ili čemu su usmjerene.

Izvinjavam se na offu i dužini ove ponjave. :cry: :oops:
no_sikiriki

#28129 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

vjeshalica wrote: 05/07/2022 19:46
no_sikiriki wrote: 05/07/2022 14:29 Kako zaštititi desetogodišnju djevojčicu s intelektualnim poteškoćama od seksualnih predatora?
Trenutno ima starateljku, do prije godinu dana, bila je u Domu.
U međuvremenu je spolno sazrela, ranije nego očekivano, izmedju 9-10 godine, nažalost.

Meni je bilo mučno saznanje da ako izađe sama na biciklu i sl., sreće muškarce koji bi da se malo "druže" s njom, da joj pokažu auto...komšija je zove "na doručak"....i vjerovali ili ne, otac neke kolegice iz razreda je ZOVE na mobitel da vidi da li treba negdje da je odbaci i sl.

Meni se povraća od svega toga, od saznanja da su tako "obični" muškarci među nama spremni da iskoriste desetogodišnju djevojčicu.
Starateljka je nažalost vrlo naivna i pomalo nesvjesna intelektualnog stanja djevojčice, misli da je može puštati vani samu, a da joj neće ništa biti.
Mislim da je samo pitanje vemena dok ne dođe do neželjene trudnoće. :(
Insistirati na promjeni starateljke jer doticna nije svjesna stanja tog djeteta i kao takva poluzalupana nije svjesna posljedica. Ona je kao staratelj za nju nepodobna. Treba uvesti dodatno vjestake da stanje djeteta predstave kakvo jeste i shodno tome zamijeniti i staviti drugog staratelja da se o njoj brine.
Ima smisla, ali s obzirom da je mala čitav život skoro u Domu provela, teško da bi je iko drugi "uzeo" u tom stanju i tih godina. Pa je teško izvagati, sigurno joj je bolje sa starateljkom u nekom općem smislu. Samo se nadam da će žena shvatiti i poduzeti ono što je potrebno da je zaštiti.
konoplja

#28130 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

Fascinantno je kako je rijec <nacionalizam> poprimila tako negativno znacenje u posljednih 80ak godina.
Ljudi kao da nikada nisu naucili, ili su zaboravili, da je nacionalizam nekada bila sila za oslobodenje i kraj tiranije, za revoluciju.
Cak i danas ljudi simpatisu neke nacionalizme, svjesno ili ne, npr. katalonski ili skotski. Selektivno.
Kao da je kontekst bitan.
Bloo
Globalna šefica

#28131 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

konoplja wrote: 05/07/2022 19:55 Fascinantno je kako je rijec <nacionalizam> poprimila tako negativno znacenje u posljednih 80ak godina.
Ljudi kao da nikada nisu naucili, ili su zaboravili, da je nacionalizam nekada bila sila za oslobodenje i kraj tiranije, za revoluciju.
Cak i danas ljudi simpatisu neke nacionalizme, svjesno ili ne, npr. katalonski ili skotski. Selektivno.
koji nacionalizam?
Inkluzivni nacionalizam?
Ekskluzivni nacionalizam?
Generalno nacionalizam?
konoplja

#28132 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

Bloo wrote: 05/07/2022 19:59
konoplja wrote: 05/07/2022 19:55 Fascinantno je kako je rijec <nacionalizam> poprimila tako negativno znacenje u posljednih 80ak godina.
koji nacionalizam?
Inkluzivni nacionalizam?
Ekskluzivni nacionalizam?
Generalno nacionalizam?
Anti kolonijalni nacionalizam.
vjeshalica

#28133 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

no_sikiriki wrote: 05/07/2022 19:54
vjeshalica wrote: 05/07/2022 19:46

Insistirati na promjeni starateljke jer doticna nije svjesna stanja tog djeteta i kao takva poluzalupana nije svjesna posljedica. Ona je kao staratelj za nju nepodobna. Treba uvesti dodatno vjestake da stanje djeteta predstave kakvo jeste i shodno tome zamijeniti i staviti drugog staratelja da se o njoj brine.
Ima smisla, ali s obzirom da je mala čitav život skoro u Domu provela, teško da bi je iko drugi "uzeo" u tom stanju i tih godina. Pa je teško izvagati, sigurno joj je bolje sa starateljkom u nekom općem smislu. Samo se nadam da će žena shvatiti i poduzeti ono što je potrebno da je zaštiti.
Mora se izvrsiti pritisak na starateljicu da dodje tobe,ako vec nema nekog prostora da se nesto zamijeni, ili da se ona i dijete drze dodatno pod nadzorom s obzirom na stanje
Ja vidim iz ovoga svega da ona nije podobna da joj bude staratelj i opcenito jer ako nije svjesna njenog stanja,i posljedica tog njenog hodanja i upustanja u komunikaciju sa nepoznatim osobama,onda nije nikako za toga. Ne mora neko biti ni sa posebnim potrebama da bi ga neki manijak obrlatio na ulici,moze biti i obicno dijete koje ode do granapa ili skole da ga neko namami. To su predatori,umobolni,perfidni i izverzirani da nasrcu na djecu. To samo mlin za meso lijeci.
dale cooper

#28134 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Zato što je gotovo pa postalo pravilo da se nacionalizmi definiraju po svom negativnom odnosu prema onima drugima koji mu ne pripadaju
odnosno po ogromnom šovinističkom naboju koji prati nacionalizam.
konoplja

#28135 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

dale cooper wrote: 05/07/2022 20:04
Zato što je gotovo pa postalo pravilo da se nacionalizmi definiraju po svom negativnom odnosu prema onima drugima koji mu ne pripadaju
Treba reclaim rijec nacionalizam!
no_sikiriki

#28136 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

vjeshalica wrote: 05/07/2022 20:02 Ne mora neko biti ni sa posebnim potrebama da bi ga neki manijak obrlatio na ulici,moze biti i obicno dijete koje ode do granapa ili skole da ga neko namami. To su predatori,umobolni,perfidni i izverzirani da nasrcu na djecu. To samo mlin za meso lijeci.
Da, nažalost.
S tim da je meni u svemu ovome najodvratnije to što se od 3 navedena slučaja "primamljivanja" djevojčice, samo u jednom slučaju radi o random liku s ulice, drugi je komšija, a treći otac djeteta koje s njom ide u školu. Dakle likovi prokužili da ima smetnje u razvoju i da je lak plijen, pa hajmo probati.
Bloo
Globalna šefica

#28137 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Career goalsImage
Snake Eyes

#28138 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Snake Eyes »

no_sikiriki wrote: 05/07/2022 14:29 Kako zaštititi desetogodišnju djevojčicu s intelektualnim poteškoćama od seksualnih predatora?
Trenutno ima starateljku, do prije godinu dana, bila je u Domu.
U međuvremenu je spolno sazrela, ranije nego očekivano, izmedju 9-10 godine, nažalost.

Meni je bilo mučno saznanje da ako izađe sama na biciklu i sl., sreće muškarce koji bi da se malo "druže" s njom, da joj pokažu auto...komšija je zove "na doručak"....i vjerovali ili ne, otac neke kolegice iz razreda je ZOVE na mobitel da vidi da li treba negdje da je odbaci i sl.

Meni se povraća od svega toga, od saznanja da su tako "obični" muškarci među nama spremni da iskoriste desetogodišnju djevojčicu.
Starateljka je nažalost vrlo naivna i pomalo nesvjesna intelektualnog stanja djevojčice, misli da je može puštati vani samu, a da joj neće ništa biti.
Mislim da je samo pitanje vemena dok ne dođe do neželjene trudnoće. :(
Da li starateljka dobija novac za svoje usluge starateljstva?
no_sikiriki

#28139 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

Može vala i mali intermezzo o rasizmu. :mrgreen:

dale cooper

#28140 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

konoplja wrote: 05/07/2022 20:06
dale cooper wrote: 05/07/2022 20:04

Treba reclaim rijec nacionalizam!
Ima i plemenitijih ciljeva.
Hakiz

#28141 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

vjeshalica wrote: 05/07/2022 19:49
no_sikiriki wrote: 05/07/2022 19:47
Oh, izvini, iako sam sa doticnim imala vec okrsaj na drugoj temi i ovoj davno kad sam rekla da ima "izrazen senzibilitet" prema ovim otrovima u drustvu najvise, malo se previse sekirao oko spiska pedofila kako bi bili dostupni i trazio nekakvo razumijevanje njihovog polozaja medju nama...ah bila je to teska rasprava.
Malo ti izvrćeš, ali poznata si po tome.
Hakiz

#28142 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

¤ jelena ¤ wrote: 05/07/2022 18:41 Kako će pomoći feminizam?

Je li moguće da čovjek, misaono biće, pročita kratak komentar o seksualnom zlostavljanju djevojčice (+ ometene u razvoju) i da mu jedina reakcija bude...ta će taj feminizam?
Moguće je u kontekstu feminizma.

Ali, ovdje se sve svodi na spamanje, pa smo vi sipajte otrov.
¤ jelena ¤

#28143 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ¤ jelena ¤ »

Je li moguće da čovjek, misaono biće, pročita kratak komentar o seksualnom zlostavljanju djevojčice (+ ometene u razvoju) i da mu jedina reakcija bude...ta će taj feminizam?
Nažalost, neki imaju "empatiju" samo prema muškarcima koji su lažno optuženi za silovanje. Za žene ili djevojčice, u kontekstu fizičkog nasilja ili seksualnog zlostavljanja, slabo.
Znači, neki ljudi u nekoj državnoj ustanovi su odradili kategorizaciju tog djeteta, a onda su neki drugi ljudi u nekoj drugoj državnoj ustanovi, instituciji, to dijete dodijelili toj starateljki.

Izvršena procjena od strane nekih....stručnjaka....više njih... i učinjeno je što je učinjeno.

I tako....ko zna koliko je jos takvih slučajeva.

Treba odraditi rekategorizaciju. To se radi nakon nekoliko godina ili tako nekako.

Koje su šanse da to odrade neki drugi stručnjaci....

I kome sve to prijaviti? Na osnovu kojih dokaza? Ne može se, ipak, na osnovu priče i onoga što smo čuli.

I ko to zakonski može i ima pravo da uradi?

Nisam pametna.
John Cleese

#28144 Re: Danasnji "feminizam"

Post by John Cleese »

Panta rei :|

Uzgred, to je zapravo i odgovarajuce znacenje.
Moras priznati da su nacionalisti uglavnom kretencine :D
Hakiz

#28145 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Izvini, ali laješ.

Feminizam je ideologija, pedofilija je psihički poremećaj. Ili krivično djelo kada se počini.

Tražiti da feminizam rješava pedofiliju je kao tražiti da socjaldemokratija rješava šizofreniju.

Ali, ti si napisala težak slučaj i čim neko nije reagovao kako ti naređuješ, upali ti se cancel mod. Jer, zaboga, pitati kako će to feminizam pomoći protiv pedofilije ne treba postaviti na temi o femimizmu.
¤ jelena ¤

#28146 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ¤ jelena ¤ »

Čuj naređuje, neko, nešto.....na forumu. :lol:

S kim li se ti svađaš....
no_sikiriki

#28147 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

Hakiz wrote: 05/07/2022 20:29

Izvini, ali laješ.

Feminizam je ideologija, pedofilija je psihički poremećaj. Ili krivično djelo kada se počini.

Tražiti da feminizam rješava pedofiliju je kao tražiti da socjaldemokratija rješava šizofreniju.

Ali, ti si napisala težak slučaj i čim neko nije reagovao kako ti naređuješ, upali ti se cancel mod. Jer, zaboga, pitati kako će to feminizam pomoći protiv pedofilije ne treba postaviti na temi o femimizmu.
Na ovoj temi se, kao što si mogao vidjeti pisalo, i piše, o svemu i svačemu, i mimo feminizma.
I znaš ti vrlo dobro da ja ne očekujem da "feminizam riješi" taj slučaj.
Ti možeš reagovati kako ti se reaguje. Ja imam pravo, nakon određenog vremena na ovoj temi, primijetiti nešto - a to je da imaš izrazit nedostatak empatije kada se radi o bilo čemu vezanom za žene. Kad se priča o ubijenim ženama, šprdaš se. Kad se priča o silovanju, nudiš rješenja kako bi žene trebale to drugačije gledati.
Kad se priča o lažnim optužbama za silovanje, odjednom postaješ izuzetno strastven i tad je smak svijeta za čovječanstvo.
Meni eto, čitajući te sad već neko vrijeme, interesantna ta "podjela" empatije.
no_sikiriki

#28148 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

¤ jelena ¤ wrote: 05/07/2022 20:26 Znači, neki ljudi u nekoj državnoj ustanovi su odradili kategorizaciju tog djeteta, a onda su neki drugi ljudi u nekoj drugoj državnoj ustanovi, instituciji, to dijete dodijelili toj starateljki.

Izvršena procjena od strane nekih....stručnjaka....više njih... i učinjeno je što je učinjeno.

I tako....ko zna koliko je jos takvih slučajeva.

Treba odraditi rekategorizaciju. To se radi nakon nekoliko godina ili tako nekako.

Koje su šanse da to odrade neki drugi stručnjaci....

I kome sve to prijaviti? Na osnovu kojih dokaza? Ne može se, ipak, na osnovu priče i onoga što smo čuli.

I ko to zakonski može i ima pravo da uradi?

Nisam pametna.
Ma, ne znam ni ja stvarno, znam da se općenito radi o pozitivnoj osobi dobrih namjera, ali vjerujem i vremenom da će joj sve to postati preteško. Znam da je nikad ne bi "vratila" u sistem, jer je ona htjela i da usvoji (ali ne može, jer je neudata), tako da se samo nadam da neće više biti naivna i učiniti koliko može da zaštiti malu. Samo mislim da će kasnije biti sigurno još problema, ali o tom potom, valjda bude i ta rekategorizacija...
vjeshalica

#28149 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

Hakiz wrote: 05/07/2022 20:21
Malo ti izvrćeš, ali poznata si po tome.
Ne bi da sirim pricu opet,ali nisi u pravu. Rasprava je bila o registru iznio si svoje misljenje,dobio si kontra misljenje i to je to.
Hakiz

#28150 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

no_sikiriki wrote: 05/07/2022 20:38
Hakiz wrote: 05/07/2022 20:29

Izvini, ali laješ.

Na ovoj temi se, kao što si mogao vidjeti pisalo, i piše, o svemu i svačemu, i mimo feminizma.
I znaš ti vrlo dobro da ja ne očekujem da "feminizam riješi" taj slučaj.
Ti možeš reagovati kako ti se reaguje. Ja imam pravo, nakon određenog vremena na ovoj temi, primijetiti nešto - a to je da imaš izrazit nedostatak empatije kada se radi o bilo čemu vezanom za žene. Kad se priča o ubijenim ženama, šprdaš se. Kad se priča o silovanju, nudiš rješenja kako bi žene trebale to drugačije gledati.
Kad se priča o lažnim optužbama za silovanje, odjednom postaješ izuzetno strastven i tad je smak svijeta za čovječanstvo.
Meni eto, čitajući te sad već neko vrijeme, interesantna ta "podjela" empatije.
Tebi se to čini jer gledaš iz svog ugla. Što imaš pravo, ali ne da lažeš o meni. To što ja ne reagujem sa emocijama koje ti očekuješ ne znači da su silovanja i slične stvari manje strašne. Samo, tebe više interesuje forma od suštine.

I šta je pogrešno u tome što sam rekao da kada bi žene drugačije gledale na silovanje, to možda umanjilo broj silovanja zato pto bi silovatelji izgubili neke razloge da siluju.

Nija valjda da si ti protiv smanjenja broja silovanja ako bi do toga došlo metodom koja se tebi ne sviđa :shock:
Last edited by Hakiz on 05/07/2022 20:53, edited 1 time in total.
Post Reply