Nierika wrote: ↑03/07/2022 00:03
Razumijem šta želiš reći, ne znam, možda se lakše oduprijeti pozitivnim emocijama nego negativnim
. Ili takva osoba iracionalni osjećaj mržnje i averzije prema pripadniku drugog naroda ne percipira kao mržnju prema drugom nego zaštitničku ljubav prema sebi. Umjesto pripadnika drugog naroda može pisati bilo kakva drugačijost. Mada mi se nekad čini da svim ljudima na svijetu treba ispušni ventil, ako nije u formi nacionalizma
pitam se kuda i na šta su onda usmjerene negativne emocije..
Upravo... ovo prvo boldirano je stub na kojem nacionalizam i viševjekovna među....ljudska mržnja na ovim prostorima i počiva i uspješno se održava i prenosi s generacije na generaciju.
Mržnja je društveno neprihvatljiva. Svi mi znamo, jel, da nisi dobar i fin ako mrziš, da to nešto nije dobro i ne valja....ali ako sebe i druge ubijediš da ti ne mrziš druge etnije/nacije/religije..., nego samo voliš svoje, onda je to ok...prolazi glat autocenzuru I ne samo da je ok, nego vremenom postaje tvoja moralna dužnost i obaveza da to svoje što voliš i braniš....
A to što sve oko sebe, drugačije od sebe, gledaš sa stalnim podozrenjem i vidiš kao potencijalnu prijetnju, neprijatelja, izvor svih zala i problema u tvojoj avliji koju moraš kad-tad od tog zla očistiti da bi ona fercerala po tvojim uzusima, mjerilima i sistemom vrijednosti u tvojoj glavi...to ti nije nikakav problem i nije zlo u tebi, nego ...tvoja moralna obaveza. (govorim o ekstremnom nacionalizmu i fašizmu....to je uvijek u paketu, samo je stvar društvenih okolnosti kad se otvara jedan, a kad drugi)
Sve u svemu kolektivno ludilo, prokletstvo....kako god.
Negativne emocije su usmjerene na ono što vidimo i doživljavamo kao negativno, loše, zlo...bila to društvena pojava, ideja....čovjek, grupacija, narod, nacija.... zasljepljujuće su, kako god okreneš.... mač s dvije oštrice od kojih strada i onaj ko ih proživljava i hrani....a ne samo onaj ili ono prema kome ili čemu su usmjerene.
Izvinjavam se na offu i dužini ove ponjave.