Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
jamaks

#16226 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by jamaks »

ecos vitez nema na stanju ftxf35d, pitao mailom u petak
dekara

#16227 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dekara »

jamaks wrote: 03/07/2022 11:59 ecos vitez nema na stanju ftxf35d, pitao mailom u petak
Obavijest da ce biti od 1.7 snizenje 10 dana ko je rezervisao prije i platio 1 taj ce dobiti klimu,poslije gotovo nema vise.
Mirza1982

#16228 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Mirza1982 »

Vase misljenje o fujitsu inverter klimama?
Komsija je zasmago,pa ga zanima da li su cemu?
Uzeo bi 18 ku, prevashodno da je koristi za grijanje..
Peugeot2008

#16229 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Peugeot2008 »

Mirza1982 wrote: 03/07/2022 14:45 Vase misljenje o fujitsu inverter klimama?
Fujitsu je dobra klima generalno. Da bi ti netko pomogao moraš malo opisati parametre, koliko m2, kakva je izolacija, kako se do sada grijao, eto započeti.
Mirza1982

#16230 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Mirza1982 »

Peugeot2008 wrote: 03/07/2022 17:58
Mirza1982 wrote: 03/07/2022 14:45 Vase misljenje o fujitsu inverter klimama?
Fujitsu je dobra klima generalno. Da bi ti netko pomogao moraš malo opisati parametre, koliko m2, kakva je izolacija, kako se do sada grijao, eto započeti.
On bi nju sto se tice grijanja koristio dok ne pocnu minusi jer ima grijanje na pelet.
Zanima ga generalno ta marka klima, da nema kakva serija da ima manu, da li treba na nesto posebno obratit paznju.
romim

#16231 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

Kad je covjek nerealan pa poredi sa jedne strane uredjaj, a sa druge energent.
Isto kao da za pelet ne treba nista nego on gori onako u vreci, ili da za klimu ne treba struja, nego radi na vazduh.
rovac13

#16232 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Mirza1982 wrote: 03/07/2022 20:01
Peugeot2008 wrote: 03/07/2022 17:58

On bi nju sto se tice grijanja koristio dok ne pocnu minusi jer ima grijanje na pelet.
Zanima ga generalno ta marka klima, da nema kakva serija da ima manu, da li treba na nesto posebno obratit paznju.
Marka je dobra.
Ja imam jednu ugradjenu 2012. odradila vec 10 zima kao glavno grijanje u kuci,i nikad kvara ni servisa ni nista.....osim mene ima ih jos puno takvih,to je dovoljan pokazatelj o proizvodjacu.

Ako si picajzla naci ces manu i najboljoj,svi imaju mozda nesto sto te nervira.Skoro je lik vratio mitsubishi LN ne svidja mu se ;) a kosta oko 3000km ;)

Fujitsu generalno su vanjske jedinice malo glasnije kad je vani minus,ali griju dobro u minusu.Daikin i mitsubishi su generalno tisi.
romim

#16233 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

Nijedna nije idealna.

Evo Mitchubishi SF42, u hladjenju krilca ne mogu biti u polozaju u kojem zelis, nego samo gore.
Ako postavis krilca na dole da hladni vazduh pada odmah ispod klime, a ne da ide dalje od klime pa pada dole, nakon sat vremena krilca se sama podizu gore.

Po meni, to nikakve logike nema.
Ako vec postoji opcija podešavanje krilca, onda mi dozvoli da to i koristim kako mi odgovara, a ne da svako sat vremena moram vracati na zeljeni polozaj.
rovac13

#16234 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Moj fujitsu isto u hladjenju ne moze dole oborit krilca.Od 8 pozicija gornje 4 su za hladjenje a donje 4 za grijanje.Mislio sam da je to svima logicno.Ali evo prvi put cujem da neko i to zeli.

Kod daikina krilca funkcionisu na principu pokrenes swing pocnu se mrdat i zaustavis ih u bilo kojem polozaju koji zelis........ali za ove godine nikad nisam isprobao u hladjenju oborit da puse dole........fujitsu moze po plafonu haman puhat.......tako nikad ne osjetimo da puse po nama ledeno a hladnoca se prirodno spusta dole i super .
romim

#16235 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

Pa jednostavno postoji potreba.
Dijete spava po danu.
Klima kad su krilca prema gore, duva dalje od sebe i onda hladan vazduh pada dole.
Kad oborim krilca na dole onda hladan vazduh pada ispod klime i ne ide dalje.
Ne znam kako da ti objasnim, ali probao sam.
Kad si krilca gore i fan na najmanjoj brzini, opet na 5 metara osjetim hladan vazduh.
Kad oborim krilca na dole, nema tog hladnog strujanja.

Zasto je to tako odredjeno da moraju biti gore, pretpostavljam da ima veze sa tacnoscu u održavanju zadate temperature.
rovac13

#16236 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Valjda je tako prirodno.

Hladan zrak je tezi.Ako ga saljes gore on ce svakako pasti dole i rashladiti prostoriju.......ako ga posaljes dole on ce pasti dole nece se vise dizati,i nece se jednako rashladit prostor....kao sto si i ti rekao pada dole i ne ide dalje.......a ja zelim imat sve rashladjeno.

Kod grijanja suprotno,topao zrak laksi.Kolko god ga tjeras dole on se podigne,i ispod plafona najtoplije.Zato je dobro klimom gurati topli zrak dole.

Nisam mogao pretpostavit da ce neko bas to trazit.Znao sam da fujitsu ne moze puhat dole hladno,nisam znao za mitsu.Ali nebi mi nikad palo upozorit te na to prije kupovine.Nikad nisam pomislio da bi to neko htio.
ZoomZoomKiwi

#16237 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ZoomZoomKiwi »

Ista stvar je i kod automatskih klima u automobilima, u auto modu, ako grije, puše na noge, ako hladi, puše ka gore.

Najjače mi je kad vidim automatsku klimu naštimanu na 18° ili LO i puhanje okrenuto svugdje osim gdje treba. Naši ljudi su najveći inžinjeri i naučnici.

Naštimaš željenu temperaturu i ostaviš automatici da odradi svoje, tako mi je svaka klima naštimana i nemam problema. U autu 22°, u kući 24°. Nit gledam gdje puše nit mi smeta ako puše u mene, a ni ako ne puše u mene.
romim

#16238 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

Nije ni bitno toliko, mada mi nekako i na najmanjoj brzini ventilatora, duva vazduh prilicno daleko od klime pa ispada kao da direktno duva u mene.

Sigurno ima razlog zasto su to ogranicili na maksimalno sat vremena.

Nisam nesto previse koristio Hansol na hladjenju pa se ne sjecam da li su krilca mogla biti u zeljenoj poziciji.

To za auto nisam primjetio, bas cu da pogledam.
Ne znam kako kod tebe bude sa tih 24c, ali kod mene bi bilo kao u zamrzivacu.
Neka normalna temperatura je 26c da je ugodno, da nije toplo, i da nije velika razlika izmedju ostatka kuce.

Nekad sam sa rovcem vodio polemiku oko tih 26c, jer sam mislio da je to pretoplo, ali ispade u praksi da nije.
titanium80

#16239 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by titanium80 »

..nn
Last edited by titanium80 on 04/07/2022 11:09, edited 1 time in total.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#16240 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

romim wrote: 04/07/2022 09:47
Nekad sam sa rovcem vodio polemiku oko tih 26c, jer sam mislio da je to pretoplo, ali ispade u praksi da nije.
Bitnije je mjeriti i vlagu i temp. i prema tome se voditi.

Ja kada sam imao potrtebe za hladjenjem nisam nikada ispod 26 isao, ali sam detaljno pratio itemp. i vlagu, nekada je dovoljno smanjiti vlagu i da bude ugodno.

Sada sam napravio automatiku koja prati te parametre i po potrebi ili hladi ili odvlazuje.
romim

#16241 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

Imam tri termometra i koliko sam primjetio, temperatura bez klime se krece izmedju 27c i 29c.
Sa klimom je to 26c do 27c.

Vlaznost se krece u rasponu od 45% do 65%

Koju vrijednost vlaznosti odrzavas za ugodan osjecaj?

I jos jedno pitanje kad si vec tu, da ne rovim po netu.
Onaj wifi modul za klimu sto si pravio, moze kontrolisati klimu samo u lokalnoj wifi mrezi ili se moze koristiti i sa udaljene lokacije?
piplica

#16242 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Sada skoro i ne hladim, jer je temp u kucu do max 24C.
Po sezoni par dana po par sati, ove godine nisam hladio.

Moze i jedno i drugo, za Remote se malo sa Port Forwardingom moras poigrati.
Crni_bimbo

#16243 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Crni_bimbo »

Pozdrav
preporuka za klimu inverter (prostor cca 40m2) )?
Budžet cca 1500KM bez ugradnje
romim

#16244 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

piplica wrote: 04/07/2022 10:55 Sada skoro i ne hladim, jer je temp u kucu do max 24C.
Po sezoni par dana po par sati, ove godine nisam hladio.

Moze i jedno i drugo, za Remote se malo sa Port Forwardingom moras poigrati.
Ne znam kako uspjevas da bude samo 24c.
Da li sto je prizemlje ili je toliko prejaka izolacija.

Znam da je kod mene u prizemlju dosta svjezije, ali na spratu je bez klime dosta toplo preko dana.
Bez obzira na izolaciju i dobru stolariju, toplota se uvuce u kucu, posebno kad je vani kisa.
Doduse, nemam roletne pa sunce moze grijati direktno kroz prozore.

Nabavio sam potrebni materijal i prije nego sam nabqvio klime, ali nikako da nadjem vremena da se posvetim tome i da to napravim.
piplica

#16245 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Izoacija je prije solidna nego prejaka.

Bez roletni imaš saunu, a usput moja kuća je na sred livade, skoro da nema betona niti asfalta oko nje.
Dalje opeka se ponaša kao kondezator, ja topline ja hlanoće, dok je Ytong skoro pa neutralan kada je i jedno i drugo u pitanju.

Svaki balkon je veliki toplotni most, ljeti grije, zimi hladi, bez obzira koliko natpraš izolacije u zidove, plus masa malih toplotnih mostova, i tako se nabere toga da ti ugrije.

To malo ko misli o tome pri gradnji, kasnije to sve dođe na naplatu.
the_hooligan_ec

#16246 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by the_hooligan_ec »

Molim vas može li savjet imam razvedene radijatore po kući koristilo se centralno grijanje na pelet. Koliko bi me došlo sad toplotnu pumpu da stavim na postojeće radijatore,komšija mi reče da je on za 2000 km to isto uradio što je za mene nekako nezamislivo.

Ili pak da se odlučim na neku inverter klima do 35m2 , već imam Lg dual inverter koja je odlična 2 sobe bez problema grije samo što zimi brzo ulazi u defrost.. Unaprijed hvala
bilic

#16247 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bilic »

the_hooligan_ec wrote: 04/07/2022 21:30 Molim vas može li savjet imam razvedene radijatore po kući koristilo se centralno grijanje na pelet. Koliko bi me došlo sad toplotnu pumpu da stavim na postojeće radijatore,komšija mi reče da je on za 2000 km to isto uradio što je za mene nekako nezamislivo.

Ili pak da se odlučim na neku inverter klima do 35m2 , već imam Lg dual inverter koja je odlična 2 sobe bez problema grije samo što zimi brzo ulazi u defrost.. Unaprijed hvala
8000 do 11000 KM
brzinski
Al možda i poticaja dobiješ ..... :izet:
romim

#16248 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

Tacno, sve to ima svoje.

Kod nas je jos uvijek zastupljen neki zastarjeli, klasicni sistem gradnje.
Zato se u Evropi balkoni postavljaju tako da se napravi termicki most.

Aj ti sve to objasni nasim ljudima i nadji majstore koji ce to uraditi kako treba.

Da je sad pravim, svasta nesto bi se uradilo drugacije, ali sta je tu je.
Nisam ja ni ovako nezadovoljan, sve je to sasvim pristojno i dobro, samo znam da je moglo i bolje.
ZoomZoomKiwi

#16249 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ZoomZoomKiwi »

https://raiffeisenbank.ba/stanovnistvo/ ... efikasnost

(Iskoristio prošle godine i dobio finog povrata nazad (tačno 20%, u roku od 7 dana od momenta donošenja računa - koji moraju biti istovjetni predračunima prema kojima je kredit i odobren)

A ima i u drugim bankama:

https://intesasanpaolobanka.ba/stanovni ... j-eko-dom/
Haris.ba

#16250 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Haris.ba »

romim wrote: 04/07/2022 21:35 Tacno, sve to ima svoje.

Kod nas je jos uvijek zastupljen neki zastarjeli, klasicni sistem gradnje.
Zato se u Evropi balkoni postavljaju tako da se napravi termicki most.

Aj ti sve to objasni nasim ljudima i nadji majstore koji ce to uraditi kako treba.

Da je sad pravim, svasta nesto bi se uradilo drugacije, ali sta je tu je.
Nisam ja ni ovako nezadovoljan, sve je to sasvim pristojno i dobro, samo znam da je moglo i bolje.
Kako termicki most sa balkonom?
Post Reply