Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
ja71
- ultima_palabra
#62227 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa antivakseri su obicno i ljubitelji diktatura poput Kine i Rusije, tako da to pitanje sebi postavite.cassius wrote: ↑10/04/2022 14:21To je Kina i to njih ne zanima. Samo U S A i malo zapadna EvropaTrappist wrote: ↑10/04/2022 14:04 Da pitam ove obožavaoce lika i djela kineskih metoda sprjecavanja sirenja virusa, citate li u sangaju sta se sve dešava? Dronovi nadlijecu koji govore kako građani ni na prozor ne bi trebali izlaziti, a onda narod sinoc izasao na prozore i svi poceli vrištati, scena kao u hororu. To su videi koji se nigdje osim na redditu ne dijele, a kad je trebalo dijeliti videe i slike mrtvih kako padaju na ulici zbog korone, i do klixa je doslo. U Sangaju vec 7 dana ljudi ne smiju izaci iz svojih stanova iako je preko 80% stanovništva vakcinisano. Gdje su sad oni borci za nane i dede, ovo im je ok?![]()
-
Trappist
#62228 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma. Kako da ne. Pa skoro sve zapadne drzave su kopirale kineski model borbe protiv virusa, a one koji nisu(svedska) su velike demokrate i borci za nane i dede nazivali fasistima i ubicama starijih.ultima_palabra wrote: ↑10/04/2022 15:42Pa antivakseri su obicno i ljubitelji diktatura poput Kine i Rusije, tako da to pitanje sebi postavite.
-
McGradySA
#62229 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Uskoro nam slijedi četvrta bocka...živ je Covid umro nije
-
ja71
#62230 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ovi ovdje što šire propagandu propagandu protiv vakcinacije su, garantujem vam, vakcinisani. Samo prevode žedne preko vode. Dušmani nam.
-
Trappist
#62231 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ponavljam, fali ti ona slika na avataru, bas je dobro isla sa tvojim pisanjem.
Mozda mislis na mene, ne znam. Ja sam se vakcinisao cim sam dobio priliku, nikakav problem i nikad s tim problem necu imati. Ali imam problem sto ja, iako sam dobio vakcinu, ne mogu uci u neku europsku drzavu zato jer mi fali njihova potvrda, bez obzira sto je vakcina ista. Imam problem sto mi sad traze trecu vakcinu, pa ce vjerovatno traziti i cetvrtu vakcinu i tako dalje.
-
ja71
#62232 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
@Trappist
Dobro, nisam znao da ćeš se ti tu prepoznati
Dobro, nisam znao da ćeš se ti tu prepoznati
- ultima_palabra
#62233 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Koje su to kopirale, osim donekle Australije?Trappist wrote: ↑10/04/2022 21:07Ma. Kako da ne. Pa skoro sve zapadne drzave su kopirale kineski model borbe protiv virusa, a one koji nisu(svedska) su velike demokrate i borci za nane i dede nazivali fasistima i ubicama starijih.ultima_palabra wrote: ↑10/04/2022 15:42
Pa antivakseri su obicno i ljubitelji diktatura poput Kine i Rusije, tako da to pitanje sebi postavite.
-
Trappist
#62234 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Mjesec dana zabrana izlaska starijima od 65 i mladjima od 18, policijski sat od 18:00 do 05:00 ujutru, sve zatvoreno osim najosnovnijih prodavnica, ko udje na kopnenu granicu isao u šatore koji su postavljeni na granici, maske se morale nositi i na bjelasnici/igmanu, javno objavljivanje imena ljudi koji su u izolaciji. Pravimo se sad ludi malo a, odjednom zaboravili svi neke stvari.
- ultima_palabra
#62235 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Mogao sam umrijeti a ne saznati da je Bosna zapadna zemlja, hvala ti sto si me prosvijetlio...Trappist wrote: ↑11/04/2022 18:57Mjesec dana zabrana izlaska starijima od 65 i mladjima od 18, policijski sat od 18:00 do 05:00 ujutru, sve zatvoreno osim najosnovnijih prodavnica, ko udje na kopnenu granicu isao u šatore koji su postavljeni na granici, maske se morale nositi i na bjelasnici/igmanu, javno objavljivanje imena ljudi koji su u izolaciji. Pravimo se sad ludi malo a, odjednom zaboravili svi neke stvari.
-
Trappist
#62236 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
ma ja, sad se ono kao pravis smijesan/pametan/lud. Ali evo, kad vec trazis:ultima_palabra wrote: ↑11/04/2022 19:09Mogao sam umrijeti a ne saznati da je Bosna zapadna zemlja, hvala ti sto si me prosvijetlio...Trappist wrote: ↑11/04/2022 18:57
Mjesec dana zabrana izlaska starijima od 65 i mladjima od 18, policijski sat od 18:00 do 05:00 ujutru, sve zatvoreno osim najosnovnijih prodavnica, ko udje na kopnenu granicu isao u šatore koji su postavljeni na granici, maske se morale nositi i na bjelasnici/igmanu, javno objavljivanje imena ljudi koji su u izolaciji. Pravimo se sad ludi malo a, odjednom zaboravili svi neke stvari.
"Grčka Od jučer je na teritoriji cijele Grčke uvoden policijski sat kojim će biti ograničeno kretanje građana od 21 do 5 sati ujutro. Napuštanje domova dopušteno je samo zbog radnih obaveza, zbog hitnih zdravstvenih razloga, kao i zbog kućnih ljubimaca, ali za svaki od ovih razloga će biti potrebna potvrda ili sms poruka. Vlada je objasnila da je odluka usljedila nakon što je bilo konstatirano nužno kretanje građana."
"Portugal je u ponedjeljak proglasio izvanredno stanje i odmah uveo policijski sat u oblastima koje su najteže pogođene koronavirusom. Počev od ponedjeljka, a najmanje dva tjedna oko sedam miijuna ljudi, odnosno oko 70 posto populacije, morat će ostati u kućama zbog policijskog sata, koji će trajati radnim danima između 23 i 5 ujutru, a vikendom od 13 do 05 ujutru. Vlada je proglašenjem izvanrednog stanja dobila specijalna ovlaštenja o odlukama koje mogu biti prolongirane, a restriktivne mjere mogu biti pojačane ako ne počne opadati broj inficiranih koronavirusom."
" Austrijska vlada pooštrit će dalje mere za suzbijanje koronavirusa i preći će sa "laganog zaključavanja" na potpuno zaključavanje kao što je to bio slučaj u ožujku. Ograničenje slobode kretanja, koje je do sada važilo samo od 20 do šest sati ujutro, od utorka bit će prošireno na čitav dan. Prema Uredbi, koju će vlada predstaviti poslije podne, mjere će biti na snazi do 6. prosinca. Kao i u ožujku, građani će moći da napuštaju svoja četiri zida samo iz određenih razloga, a to su kupovina namirnica, izlazak zbog posla, odlazak kod liječnika, odlazak radi pružanja pomoći drugoj osobi, ili kraća šetnja oko mjesta stanovanja, to jest radi psihičkog i tjelesnog oporavka, ali bez pratnje osobe koja nije iz istog kućanstva. Pored toga, odobrena je i šetnja ljubimaca, kao i izlazak iz vjerskih razloga."
"Francuska vlada se postupno kretala od policijskog sata na lokalnoj razini i zatvaranja lokala do sadašnjeg nacionalnog zaključavanja, iako su škole i ključna preduzeća i dalje otvoreni. Građani do 1. prosinca mogu izlaziti iz svojih domova samo radi kupovine hrane, odlaska na posao ili iz zdravstvenih i hitnih obiteljskih razloga. Vježbanje na otvorenom dozvoljeno je sat vremena dnevno."
"Belgijske vlasti su krajem prošlog mjeseca donijele odluku o zatvaranju zemlje zbog katastrofalne epidemiološke situacije, a po ugledu na Francusku karantena će trajati najmanje mjesec dana. Od 1. studenoga u Belgiji su zatvorene sve prodavnice koje nisu od životnog značaja, zabranjuju se kućne posjete kao i svi izlasci iz domova izuzev u slučaju kupovine, krajnje nužde ili obaveznog posla."
"Vlada Španije proglasila je 25. listopada izvanredno stanje u zemlji zbog koronavirusa i uvela policijski sat od 23 sata do 6 sati ujutru. Regionalni lideri imaju ovlaštenja da utvrđuju različito vrijeme za policijski sat, dok god su ograničenja kretanja oštrija, da zatvore regionalne granice za putovanje i ograniče okupljanja na šest ljudi koji ne žive zajedno. Španjolska vlada je tijekom pandemije već proglasila dva izvanredna stanja. Prvo je bilo uvedeno u ožujku na nacionalnoj razini, kada je na snazi bila stroga karantena diljem zemlje, dok su prodavnice bile zatvorene, a privatni sektor angažiran u borbi protiv pandemije. Nacionalno izvanredno stanje ukinuto je u junu nakon što je uspostavljena kontrola nad diljem zaraze i spriječen kolaps bolnica."
"Nakon što je broj zaraženih u Velikoj Britaniji prešao milijun, vlada je uvela drugi nacionalni karantin. Građani će do 2. prosinca smijeti da napuste svoje domove samo u slučaju odlaska na posao i u školu, radi kupovine osnovnih životnih namirnica i lijekova, brige o ugroženima i rekreacije. Prehrambrene prodavnice, ljekarne, škole i univerziteti ostat će otvoreni. Kafići i restorani bit će zatvoreni, a radit će samo oni objekti koji isporučuju narudžbe za ponijeti. Sve trgovine na malo koje ne prodaju osnovne životne namirnice bit će također zatvorene."
"Italija je prošlog tjedna uvela policijski sat nakon što je za jedan dan zabilježila više od 28.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a uredba će biti na snazi do 3. prosinca. Nove mjere uključuju noćni policijski sat koji će trajati od 22 sata navečer do pet sati ujutru. Uredba ograničava putovanja između regija najgore pogođenih koronom, u kojima je naloženo zatvaranje kafića, restorana, većine trgovina i muzeja."
"Češka, rekorder drugog vala u Europi, uvela je krajem prošlog meseca policijski sat od 21 do 5 ujutru. Izuzeti su oni koji idu na posao i vlasnici pasa, koji mogu sa njima i uvečer i noću u šetnje, ali samo 500 metara od kuće. Ograničeno je i kretanje preko dana kada vlada zahtijeva od građana da idu na posao i u kupovinu neophodnih potreba za sebe i članove obitelji."
"Karantin u Nemačkoj trajat će do početka prosinca. Cilj je da se do Božića smanji broj novih infekcija, a da pritom gospodarstvo funkcionira, a škole i vrtići ostanu otvoreni. Zajednički boravak na javnim mestima dozvoljen je samo članovima jednog kućanstva ili zajedno sa još jednim kućanstvom i to najviše deset osoba. Kršenja ovih mjera bit će kažnjeno."
Da vidim koju ces pametnu doskocicu sad izvaliti
- ultima_palabra
#62237 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa dobro, znas li sta je kineski model? Niko nikud 2-3 sedmice, zavarivanje vrata zarazenima i ostalo... ovo je sve kamilica sto si ti postavio.
-
Trappist
#62238 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa to se ovdje i hvalilo, kako su uspjeli pobijediti covid prosle godine. I ne, kineski model je ustvari zero covid, to su godinu i po pokusavale i zapadne drzave raditiultima_palabra wrote: ↑11/04/2022 21:12 Pa dobro, znas li sta je kineski model? Niko nikud 2-3 sedmice, zavarivanje vrata zarazenima i ostalo... ovo je sve kamilica sto si ti postavio.
- ultima_palabra
#62239 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zero covid je radila Kina i jos neke zemlje u istocnoj Aziji, sad imaju problem jer stanovnistvo nije nikako bilo izlozeno omicronu. U Evropi i Americi je suprotno od toga, stotine miliona prebolovalo u decembru i januaru.Trappist wrote: ↑11/04/2022 21:16Pa to se ovdje i hvalilo, kako su uspjeli pobijediti covid prosle godine. I ne, kineski model je ustvari zero covid, to su godinu i po pokusavale i zapadne drzave raditiultima_palabra wrote: ↑11/04/2022 21:12 Pa dobro, znas li sta je kineski model? Niko nikud 2-3 sedmice, zavarivanje vrata zarazenima i ostalo... ovo je sve kamilica sto si ti postavio.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#62240 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Australija nije bas "donekle" kopirala.
- Ateista
#62241 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sve u svemu, ni jedne mjere nisu imale koristi, ni kineso-australijski model, ni zapadni, a ni bosansko-svedski.ultima_palabra wrote: ↑11/04/2022 21:29Zero covid je radila Kina i jos neke zemlje u istocnoj Aziji, sad imaju problem jer stanovnistvo nije nikako bilo izlozeno omicronu. U Evropi i Americi je suprotno od toga, stotine miliona prebolovalo u decembru i januaru.
-
Trappist
#62242 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... i_ostalo_m
"Kina na rubu nemira zbog ekstremnog lockdowna? Ljudi prosvjeduju i vrište s prozora"
Vidi antivaxera sto se zale, pa naravno da ovo zaslužuju kad ne vjeruju struci...
"Kina na rubu nemira zbog ekstremnog lockdowna? Ljudi prosvjeduju i vrište s prozora"
Vidi antivaxera sto se zale, pa naravno da ovo zaslužuju kad ne vjeruju struci...
-
cassius
- saint_mirad
#62244 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
i jos im porucuju 'control your desire for freedom.' bas uzasno.Trappist wrote: ↑12/04/2022 17:22 https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... i_ostalo_m
-
ja71
#62245 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ovo je čista laž koju se potura i pitam se kome je u interesu da prosječan Bosanac u to povjeruje.
Zašto npr. Bosna ima oko 3x veću smrtnost na milion stanovnika od Njemačke?
- hatemondays
#62246 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Mi nismo nikoga kopirali, jednostavno ostrvo mozemo raditi sta hocemo a stanovnistvo poprilicno poglupo pa im je proslo gnjavljenje naroda bez neke velike nuzde. Najveca pizdarija je bilo lockdown 5km od kuce u siromasnijim zonama a bogatasi landaraju u svojim mahalama. Najveci zatvor je napravio onaj hajvan iz Western Australije, mislim da je u martu popustio. Najvise su najebali ovi iz Melbourna ali njihov glavni je pomalno kineski nastrojen. Najtuznije je bilo sto nisi mogao napustiti drzavu na minimum 3 mjeseca i to nisi mogao otici ako ti poslodavac ne da slobodno ta 3 mjeseca. Povrh toga su ogranicili broj putnika po avionu 30 tako da su bukvalno sve zatvorili na taj nacin. Malo je ljudi umrlo ali sad za broj vise niko i ne mari evo danas u jednom stateu 14 mrtvih. Izbocali su nas maximalno sto jes jes.
- -Chesterfield-
#62247 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
- Ateista
#62248 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zato sto bosna ima sebiju i nakaradan zdravstveni sistem, to je glavni razlog. Mjere mozda imaju neki uticaj u datom momentu, ali kad se jednom popuste opet dodje do povecanja, ne mozes komstantno drzati ljude u lockdownu. Korist nije to sto nesto manje pojedinaca umre, korist bi bila da se zaustavi epidemija i to niko nije uspio, iako su nam govorili da se strpimo jos par sedmica...
-
ja71
#62249 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
@Ateista
Osnovna razlika je ta što Njemačka ima oko 77% vakcinisanih. To drastično smanjuje broj onih koji dospiju u 'Sebijine' ruke. Ni Nijemci ne bi imali značajno bolju situaciju da su imali procenat vakcinisanih kao BiH.
Druga razlika je ta što su Nijemci kao narod to ozbiljno shvatili i ispoštovali mjere umjesto da se prave pametni kako su beskorisne. To im je donijelo vrijeme dok nije došla vakcina.
Tek na treće mjesto bih stavio bolji zdravstveni sistem koji u Bosni samo služi kao izgovor jer nisu ispoštovana prva dva uzroka.
Osnovna razlika je ta što Njemačka ima oko 77% vakcinisanih. To drastično smanjuje broj onih koji dospiju u 'Sebijine' ruke. Ni Nijemci ne bi imali značajno bolju situaciju da su imali procenat vakcinisanih kao BiH.
Druga razlika je ta što su Nijemci kao narod to ozbiljno shvatili i ispoštovali mjere umjesto da se prave pametni kako su beskorisne. To im je donijelo vrijeme dok nije došla vakcina.
Tek na treće mjesto bih stavio bolji zdravstveni sistem koji u Bosni samo služi kao izgovor jer nisu ispoštovana prva dva uzroka.
- Ateista
#62250 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ok, stoji da vakcine prave razliku, to sto su ljudi bili disciplinovaniji isto pravi malu razliku ali to je pitanje licnog ponasanja a ne mjera, ko hoce da se cuva mogao je i kod nas, ko nece nije se ni u njemackoj cuvao. Tu je po meni vise razlika sto su ljudi tamo vise uplaseni, prpagandom i svim, vise vjeruju svojim politicarima nego ovdje.ja71 wrote: ↑13/04/2022 11:34 @Ateista
Sve u svemu, mjere su mogle inati smisla do vakcina, ali i to je trebalo posteno reci a ne strpite se jos dvije sedmice. I pored najstrozijih mjera u nekim zemljama, virus nije iskorijenjen.