Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ko je spominjao Gazu kao alternativu? Ovi današnji "performansi" i šaka jada lezbača i pedera su alternativa,neka nova društvena vrijednost ? Takvi da nameću prilično konzervativnom društvu, gdje religija ipak veliku ulogu (koliko god bilo licemjernih pobirnika iste), nove norme ponašanja u vidu istospolnih brakova, zajednica i kao šlag na tortu da nam ponude performans u vidu golaća na trgu.
Nisu oni nikakva alternativa, vec jedan dio naseg raznolikog drustva.
A to sto je drustvo "konzervativno" (ja ipak mislim da je samo nepismeno), nije nikakvo opravdanje za zabrane.
Budi kozervativan u svoja cetiri zida, ha ja.
KatoBosanski wrote: ↑26/06/2022 00:02
Ma samo se povlaci paralela, da se objasni lokalnim kozojebima.
Gde, u Leskovcu?
Leskovačka policija je uhapsila mladića zbog sumnje da je do smrti silovao šestomesečnu kozu Lolitu, nakon što je prethodno u noćnim satima provalio u tor.
Šveđani se jedni drugima obraćaju sa „ti“. Ovakav način komunikacije proističe iz ubjeđenja da svako ljudsko biće ima jednaka prava i jednako vrijedi kao i svi ostali, te u skladu s tim nema razloga da se nekome obraćate iz pozicije manje vrijednog.
Stvar čiste kulture i poštovanja.
Čuj nekoga zvati vi i to sa velikim slovom: Vi. Kakav pećinski običaj.
kasnas wrote: ↑26/06/2022 16:54
U pismenim društvima persiranje davno ukinuto, ljudi razgovaraju na ravnopravnim i zdravorazumskim osnovama.
To jarane i kralju je skroz druga tema. Ne skreći sa staze, Deda Mraze.
Gdje to? Zivim u jednom vrlo pismenom drustvu, gdje je Vi normalan nacin ophodjenja sa osobama koje se ne poznaju. Kada ti neko dadne "ti", koga ne
poznajem, znam da ispred sebe imam nevaspitanu osobu.
kasnas wrote: ↑26/06/2022 16:54
U pismenim društvima persiranje davno ukinuto, ljudi razgovaraju na ravnopravnim i zdravorazumskim osnovama.
Potpuno pogresno. U pismenim i kulturnim drustvima zna se gdje se i kako koristi persiranje. Onaj ko to ne zna i ne koristi, a svoje neznanje opravdava tim floskulama.
Kod nas generalno, da se vratim na temu, postoji problem postovanja drugoga. Od stavova, uvjerenja, do licnog prostora. Ravnopravna i zdravorazumska komunikacija ne postize se kroz familijariziranje sa sugovornikom vec medjusobno uvazavanje i postivanje. A „Vi“ je odraz toga.
Ocito je da tebi koncept rjecice „Vi“ nije poznat, cim si je pomijesao sa mnozinom, samo nemoj nam svoje neznanje prodavati kroz koncept naprednosti, pliz.
Last edited by hadzinicasa on 26/06/2022 17:01, edited 1 time in total.
kasnas wrote: ↑26/06/2022 16:59Šveđani se jedni drugima obraćaju sa „ti“. Ovakav način komunikacije proističe iz ubjeđenja da svako ljudsko biće ima jednaka prava i jednako vrijedi kao i svi ostali, te u skladu s tim nema razloga da se nekome obraćate iz pozicije manje vrijednog.
Stvar čiste kulture i poštovanja.
Čuj nekoga zvati vi i to sa velikim slovom: Vi. Kakav pećinski običaj.
Selam za Švecku! Nadam se da Vi uživate u toj lijepo državi
Persiranje je vjerovatno nastalo u pećinska vremena kad najjači među primitivnima zauzme ulaz u pećinu i određuje ko može ući. Onda je došao neki hudnik i rekao: o ti domaćine ima li bujruma? A ovaj kompleksaš mu odgovorio: nisam ja tebi ti, obraćaj mi se sa Vi uzvišeni referentu za ulaz i izlaz. I tako se u plemenu raširila priča da onog ko ima najduže koplje u ruci treba oslovljavati sa Vi.
Persiranje je čisto pećinarenje. Izvještaćeno komplikovanje prirodno uravnoteženih ljudskih odnosa.
kasnas wrote: ↑26/06/2022 17:08
Persiranje je vjerovatno nastalo u pećinska vremena kad najjači među primitivnima zauzme ulaz u pećinu i određuje ko može ući. Onda je došao neki hudnik i rekao: o ti domaćine ima li bujruma? A ovaj kompleksaš mu odgovorio: nisam ja tebi ti, obraćaj mi se sa Vi uzvišeni referentu za ulaz i izlaz. I tako se u plemenu raširila priča da onog ko ima najduže koplje u ruci treba oslovljavati sa Vi.
Persiranje je čisto pećinarenje. Izvještaćeno komplikovanje prirodno uravnoteženih ljudskih odnosa.
Na ovakav komentar bespredmetno je odgovarati (pecina i covjek na ulazu u pecinu). Ukidanje persiranja je vezano za totalitarna drustva. U Italiji Mussolini je ukinuo persiranje, a falsifikat komunizma u Sovjetskom Savezu, kao ostavstinu iz vremena feudalizma (kazem falsifikat jer SSSR nije bila diktatura proleterijata, vec malog broja ljudi na celu partije, stoga se ista drzava ne moze klasificirati kao komunisticka, vec jedino kao totalitarna diktatura).
Opet suprotno, kolega. U pismenim drustvima je "Vi". Postoje ekstremi kao npr. Japan, gdje je to na tragu neke tvoje price ali nista posebno.
Stvar je u tome sto ce i domacin gostu da se obrati sa "Vi".
Upitno je kakvi su ljudski odnosi prirodno uravnotezeni. U vojsci nema sanse da vojnik treba oficiru da kaze "ti", jer ce mu sutra poceti j.... mater. Eto, cisto zbog toga.
To sto ti pricas, to bi bilo idealno ali nisu ljudi idealni.
kasnas wrote: ↑26/06/2022 17:21
Persiranje se ne može ničim opravdati osim navikom.
A realno nema nikakve razlike hoćeš li pekaru reći: daj mi hljeb, hvala, ili: dajte mi hljeb, hvala. Hvala je bitno, persiranje je budalaština.
Navike su ropstvo. Braniti ih je isto ropstvo. Eto kao mora tako. Ne mora.
Pa nisu navike.
I komunističko "ti" nije bilo slučajno "ti" već što je u duhu takve ideologije.
Jesu navike. Nekad neko rekao treba tako i niko više nikad nije pitao zašto. A čovjek je inteligentno biće i svijet se mijenja, stvari treba preispitivati i težiti jednostavnosti. Zato su Šveđani preispitali što si ti meni vi ako si mi ti, bićeš mi ti kao što sam tebi ja ti.