Ukrajina

lajkujMe

#95576 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Postoje jos 2 linije odbrane na istoku, UA drzi 45% Donbasa

Prva linija Bakhmut-Siversk
Zadnja linija Kramstorsk-Slavljansk

Rusi nisu jos pobjedili
Last edited by lajkujMe on 24/06/2022 09:37, edited 1 time in total.
madner

#95577 Re: Ukrajina

Post by madner »

Ne moze UA odluciti kako ce se braniti, ali moze napadati i tu vrsiti mobilnu borbu.
lajkujMe

#95578 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

@madner

Ono sto Ukrajincima treba je "siva zona" izmedju njih i Rusa.
Sto imaju u Khersonu i Zaporozju i tu su gubitci primjetno manji.
Jer su odbranbene linije daleko od Rusa a ispred mobilne jedinice koje su lovile Ruske jedinice.
U reonu SD-Lyschansk nisu imali takav luksuz.

Vjerovatno ce probati sad napraviti na novim linijama gdje nisu u dometu artiljerije s 3 strane.

Sacekajmo da vidimo sta se desava.

Inace za Kherson, to sto nema artiljerije ne mora nista da znaci.
Karkiv ofanziva je trajala 3 sedmice i u 3 navrata imali smo "mir" koji je trajao po 3 dana.
Ali to se desavalo nakon sto UA oslobodi neki gradic ili lokaciju pa su vrsili ciscenje terena.
_Reds_

#95579 Re: Ukrajina

Post by _Reds_ »

lajkujMe wrote: 24/06/2022 09:37 Postoje jos 2 linije odbrane na istoku, UA drzi 45% Donbasa

Prva linija Bakhmut-Siversk
Zadnja linija Kramstorsk-Slavljansk

Rusi nisu jos pobjedili
Ne drže 45% Donbasa, nego Donjecke oblasti.

Luhansku oblast 95% kontrolišu Rusi, a koja je dio Donbasa.
drug_profi

#95580 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Polako ljudi. Vi pricate isto kao da je Ukrajina bila spremna za rat.
Veliki je uspjeh da je samo ovoliko teritorije okupirano.
Jer vrlo je realno bilo da se izgube i Harkiv i sav istok do Dnjepra. I ja vjerujem da su to Rusi mogli uraditi da su bili spremni na ovakav otpor.
Tek je danas cetvrti puni mjesec rata.
Ako cemo stavljati paralelu na rat u BiH, da racunamo pocetak sa blokadom Sarajeva, ovo je vrijeme kad je šupak Miteran došao u Sarajevo i kad je počela pristizati humanitarna pomoć uglavni grad.
Mi smo još bili u procesu formiranja vojske iz malih grupica doborovoljaca po naseljima.
O naoruzanju je bilo smijesno govoriti. Lovačke puške mahom i poneka oteta papovka. Municije 5-10 metaka.

Znamo da je Ukrajina imala bolju stratnu poziciju, već formiranu armiju, ali je svejedno prerano očekivati rezultate kakve bi mi željeli.
Rusija je velika i silna, ali srećom i nesposobna i zaostala u svakom pogledu. Ipak, u kakav god rat da se uplete, ona ga ne može izgubiti u kratkom roku.
lajkujMe

#95581 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Image

E ovo je prvijenac.

Direktni artiljerijski udar na sam grad Izum.
Nije se do sada desavalo uvijek u predgradja i okolicu nikad na sam grad.

Sudeci po jacini signala u pitanju je velik artiljerijski udar ili eksplozija municije
Spiritbreaker

#95582 Re: Ukrajina

Post by Spiritbreaker »

Mislim da je smijesno ovdje proslavljat udare granata na Izium koji vise nikom nije bitan. Sve je jasno sta je cilj povlacanja, ali druze kad se povuces u 3 dana Iz Zolota, Hirska, SD i Lisicanka, to je raspad sistema. Takticki da, ali cemu onda kontre u samom gradu? Cemu teoretisanje da se sa brda u Lisicanku moze kontrolisat SD? Ovo meni lici nazalost na vrlo losu procjenu mogucnosti, ako se kupilo vrijeme za ensto onda ok, ali ako ikad ovo misle vratit onda ce trebati dupla snaga.
saimidin

#95583 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

Ukrajinci I pored svih gubitaka I dalje su bolji, uzevsi u obzir koliko gvozdjurije I orka ide na njih

Sva pomoc koja dolazi jos nije dovoljna da se orci zaustave

O kontraofanzivi u aug. Mislim da niko vise ni ne razmislja, jer od onog spiska podoljaka nece dobiti ni pola

Lokalni kontranapadi da, ali za ofanzivu nema opreme, mozda ove nove isporuke uspiju zaustaviti orke do aug.

Ps

U vezi eu generalno ne samo od jucer, rama im je rekao lijepo, mada je slicno ponovljeno x puta, ali ovo nekako ljepse zvuci
"Momci, vi ste nered, vi ste veliki nered i vi ste sramota. Mislim da je sramota što država članica NATO-a zarobljenim drži dvije države članice NATO-a, dok je u evropskom dvorištu veliki rat. Naravno da nije dobro da preostalih 26 zemalja mirno sjedi usljed zastrašujuće nemoći"
Kulturno, ali :izet:
splinter

#95584 Re: Ukrajina

Post by splinter »

Mrvice_ba wrote: 24/06/2022 09:34
lajkujMe wrote: 24/06/2022 09:32 Meni je zanimljivo da je odluka za povlacenje izgleda donesena jos u petak taman nekad kad su Scholz i Macron bili tu.
Taman nekad kad je trening za Himars i PZH2000 zavrsen.

UA komanda ne cini apsolutno nista slucajno svaki potez je kalkulisan.

Jeste primjetili da je bez objave stiglo jos m109 haubica i jucer izmedju ostalog u novom paketu pomoci dolazi preko 35.000 municije za 105mm to nije greska Ukrajina nije imala te haubice niti je iko objavio sto znaci krisom dolaze.

Sve ovo meni sugerise da se desava duboka promjena taktike na terenu.
Ocigledno usporavanje i mrcvaranje neprijatelja ne daje vise zeljene rezultate.

Mislim da cemo od sada gledati fluidnije borbe ne toliko odbranu koliko kombinacije odbrane i kontranapada.
Manje grcevite odbrane a vise zasjeda i manevrisanja naprijed nazad ne dajuci Rusima priliku za koncentrisanu artiljeriju.
Ne dijelim optimizam uopšte,orke su izasle ko pobjednici dosad u ratu na istoku, uzeli su ključne gradove.

A nasi katastrofa od ofanzive na herson, nisu nista značajno uradili, a valja sve ovo vratiti ako uopšte misle?
Vojna nadmoć je još uvijek ubjedljivo na strani rusije, pogotovu na glavnim pravcima napada. Sigurno da je UA radila analize i moguće scenarije možda i mnogo gore od trenutnih na terenu.
Očekivao sam i mnogo ranije napredak agresora na istoku ali branitelji su se držali koliko mogu. Sad oni su na neki način u sličnoj situaciji kao i mi, možda 94. prije svega u diplomatskom smislu. Njima dolazi mnogo više oružja nego nama ali nasuprot sebe imaju golemu silu što jest jest. Jbg moraš kamčititi i kmečati da ti fali oružja i da je potrebno da se šalje što više jer ga jednostavno nemaš dovoljno, pogotovu za ofanzivna dejstva, s druge strane moraš pokazati da ipak imaš kakve takve rezultate na terenu i da je dobijeno oružje upotrijebljeno na pravi način.
Između ove dvije opcije moraš savršeno balansirati kako se dotok naoružanja ne bi ugrozio.
Kakvo god stanje na ratištu bilo trenutno, raduje sve veći broj partizanskih akcija sa full učinkom što će na kraju zapravo biti game changer u ovom ratu. Razni ciljevi na okupiranoj teritoriji poput putnih komunikacija, logističkih skladišta, žive sile, manje više sve su legalne mete i njihovim uništavanjem duboko u pozadini stvara se velika prednost nad neprijateljem koja će u konačnici uz nove količine kvalitetnog oružja imati veliki odraz i na stanje na linijama dejstava.
lajkujMe

#95585 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Ne prosljavljam granatiranje Izuma nego isticem nesto novo.

Pogledaj sva desavanja na svim frontovima.

UA je izbjegavala direktne udare na svoje gradove pod okupacijom.

To ukljucuje Kherson, Tokamak, Izum, Rubizhne, Lyman, Vovchansk itd itd

Nesto se promjenilo, npr Kherson ofanziva, ni jedan jedini razlog ne postoji da se ofanziva zaustavi.
Niti su UA nalupani niti se desilo nesto sto bi poremetilo ofanzivu.

Mislim da je ovo neki siri plan i promjena strategije.

Samo da napomenem oko Karkiva nema promjena i dalje drze mostobran istocno od Stare Saltive.
Kherson na 10km od grada su
U SD reonu nisu imali teske gubitke niti bilo kakva okruzivanja.
Usli Himars i PZH2000 u upotrebu.

Ako pratis rat od prvog dana moras vidjeti cudnu promjenu ponasanja UA vojske i to se nagovjestavalo zadnjih 7 dana.

Od promjene ponasanja do iznenadnih strateskih napada.

Npr ispaljenje cak 3 tochke jucer je veoma cudno ponasanje.
Partizani su prebacili u 6 brzinu
Udari na naftnu platformu
Bar 5 bitnih magacina otislo u zrak
Napadnuta rafinerija koja snabdjeva citav LNR/DNR gorivom.
Zmijsko ostrvo se takticki cisti.

Takodjer sam primjetio znatan pad srusenih Ruskih dronova (UA ne fali stingera)

Samo ove sedmice potvrdjena dodatna vojna pomoc od preko 2 mlr eura.
Prestalo kmecanje Ukrajinskih zvanicnika da im fali svega.

Hmm sacekajmo po meni ovo sve sto se desava zadnjih 7-8 dana je veoma atipicno za AFU
Excel2

#95586 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

Spiritbreaker wrote: 24/06/2022 09:49 Mislim da je smijesno ovdje proslavljat udare granata na Izium koji vise nikom nije bitan. Sve je jasno sta je cilj povlacanja, ali druze kad se povuces u 3 dana Iz Zolota, Hirska, SD i Lisicanka, to je raspad sistema. Takticki da, ali cemu onda kontre u samom gradu? Cemu teoretisanje da se sa brda u Lisicanku moze kontrolisat SD? Ovo meni lici nazalost na vrlo losu procjenu mogucnosti, ako se kupilo vrijeme za ensto onda ok, ali ako ikad ovo misle vratit onda ce trebati dupla snaga.
Zadnji put kad sam provjerio, Rusija nije bila jednaka snagom Ukrajini. Samo kaYem.
lajkujMe

#95587 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Ali moram i napomenuti

UA ako misli da zadrzi moral i ujedinjenje Ukrajinaca na ovom nivou mora ubrzo napraviti jedan veliki uspjeh.

Veliki kao npr oslobadjanje Khersona, Melipola ili Izuma
Zumbul2

#95588 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Nemojte koristiti tešku terminologiju kao raspad sistema na istoku, jer organizovano povlačenje nije raspad sistema niti neki nezadrživi proboj rusa. Ovo je čuvanje jedinica i formiranje povoljnije linije fronta i kao što neko reče vjerovatno prelazak na neki fluidni način ratovanja. Ova mobilizacija po Rusiji nam govori više nego što mi razumijemo, a to je da su rusi u govnima...
Poslije nekog predaha vidjećemo ko će organizovati bolju taktiku u nastavku.. Sad ćemo gledati malo udare u pozadini rusa drugačije i ćešće, skladišta i pruge prije svega....
lajkujMe

#95589 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Evoooo ihhhhhhhh

Prvi video dejstva Himars u Ukrajini

2 komada

Sto znaci da su ih podjelili na 2x2

U ovom videu su ispraznili svih 12 raketa 2x6
Last edited by lajkujMe on 24/06/2022 10:15, edited 1 time in total.
drug_profi

#95590 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ako isključimo neki dogovor iza zavjese, a mislim da bi ga za sad trebali isključiti jer ciljevi zapada nisu ni blizu postignuti, onda ovo jeste promjena strategije UAF. Cak i da postoji neka usmena saglasnost Zelenskog da prihvata gubitak određenih teritorija u zamjenu za mir, EU i NATO, mislim da te teritorije nisu obala Azova i Crnog mora.
lajkujMe

#95591 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Razlika izmedju Grad MLRS i HIMARS MLRS

Zumbul2

#95592 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

drug_profi wrote: 24/06/2022 10:08 Ako isključimo neki dogovor iza zavjese, a mislim da bi ga za sad trebali isključiti jer ciljevi zapada nisu ni blizu postignuti, onda ovo jeste promjena strategije UAF. Cak i da postoji neka usmena saglasnost Zelenskog da prihvata gubitak određenih teritorija u zamjenu za mir, EU i NATO, mislim da te teritorije nisu obala Azova i Crnog mora.
Slažem se i ja sa mišljenjem da je povratak crnomorske i azovske obale minimum minimuma za neku diplomatiju... Ovaj istok bi nekako i halalili... Obalu nikako
Spiritbreaker

#95593 Re: Ukrajina

Post by Spiritbreaker »

drug_profi wrote: 24/06/2022 10:08 Ako isključimo neki dogovor iza zavjese, a mislim da bi ga za sad trebali isključiti jer ciljevi zapada nisu ni blizu postignuti, onda ovo jeste promjena strategije UAF. Cak i da postoji neka usmena saglasnost Zelenskog da prihvata gubitak određenih teritorija u zamjenu za mir, EU i NATO, mislim da te teritorije nisu obala Azova i Crnog mora.
Drugim rijecima veleizdaja. Potpisi Alija nek je avlija princip nikome nista dobro nije donio.
madner

#95594 Re: Ukrajina

Post by madner »

Ukraina je bila puno spremnija od Rusije za rat, to je cinjenica. Obavjestno su oni i Englezi uradili majstorski posao, stvorili pogresne predpostavke koje su dovele do neuspjeha velike ofanzive na pocetku rata, uz precjenjene mogucnosti snage same vojske.

Onda se desila korekcija kod strane Rusa, shvatili su mogucnosti protivnika ali i svoje.

Ovo sad je rezultat toga, stanje se nece promjeniti dok jedna od predpostavki ne bude znatno drugacija.
pandaXXL

#95595 Re: Ukrajina

Post by pandaXXL »

emirolini wrote: 24/06/2022 06:32 Sta kaze onaj analiticar, Rusko oruzje dobro pogadja sve precizno?

:lol: jesu im i nuklearni projektili ovako precizni?
Last edited by pandaXXL on 24/06/2022 10:26, edited 1 time in total.
lajkujMe

#95596 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Potvrda, UA napusta SD to jest vec je napustila
Point.

#95597 Re: Ukrajina

Post by Point. »

Nema više smisla braniti kostur od grada i ginuti za srušene cigle.
Excel2

#95598 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

madner wrote: 24/06/2022 10:24 Ukraina je bila puno spremnija od Rusije za rat, to je cinjenica. Obavjestno su oni i Englezi uradili majstorski posao, stvorili pogresne predpostavke koje su dovele do neuspjeha velike ofanzive na pocetku rata, uz precjenjene mogucnosti snage same vojske.

Onda se desila korekcija kod strane Rusa, shvatili su mogucnosti protivnika ali i svoje.

Ovo sad je rezultat toga, stanje se nece promjeniti dok jedna od predpostavki ne bude znatno drugacija.
:D :D :D :D :run:
lajkujMe

#95599 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Ovoga se sve cesce navidjamo UA udara po RU artiljeriji
vrbas1979

#95600 Re: Ukrajina

Post by vrbas1979 »

Point. wrote: 24/06/2022 10:39 Nema više smisla braniti kostur od grada i ginuti za srušene cigle.
Branitelji Lenjingrada, Groznog, Sarajeva, Mostara, Vukovara i sličnih se u grobu okreću nakon ovakvih izjava.
BTW kostur grada i srušene cigle su, opštepoznato, idealni za odbranu.
Post Reply