Ok ovo je genijalno svaka im cast sto su se sjetili
Ukrajina
-
lajkujMe
#95551 Re: Ukrajina
-
zilog
#95552 Re: Ukrajina
Niko te ne moze sprijeciti da imas svoje misljenje, ali je ovo namisljanje identicno prekodrinskim proruskim pamfletima.mo-town wrote: ↑24/06/2022 05:09Ukrajinci su imali vrlo ogranicen izbor u startu. Sto se desavalo prije ruske agresije i kakva im je pomoc bila obecavana od strane Zapada - samo oni znaju. Ono sto mi znamo da su do sada u oruzju dobili tek dio koji im je do sada zvanicno obecan (vjerovatno itekako manje od onoga sto im je nezvanicno obecavano). Kada je ipak krenulo rokanje, Zapad je poceo kalkulirati, prevenstveno vodjen svojim interesom.zilog wrote: ↑24/06/2022 00:48 Makron nije zapad i sto se tice Ukrajine, on se gotovo nista i ne pita. Ovakva Rusija na koljenima itekako odgovara civilizovanom svijetu.
1. Svejedno je. Sa Putlerom, ili bez njega, Rusija se treba zabaviti o sebi, da joj vise nikad ne padne na pamet ovakvo divljastvo!
2. Bespredmetno. Samo prijetnja, bilo kakvom upotrebom nuklearnog oruzja, bi Rusiju dovela u apsolutnu izolaciju, cak i od Kine, jer u slucaju nuklearne razmjene, ni Kina ne bi ostala postedjena.
3. Bas naprotiv, slom ruske hegemonije bi poslao snazan signal Kini, da se sila i qrcenje ne isplati.
I da, Ukrajinci ginu, ali da se nisu suprostavili podivljalom kepecu, ubrzo bi mi ginuli. Ti ne mislis tako?
Sto se nuklerne opcije tice, ne bih je iskljucio. Imas poremecenog Putina kojim se nista ne moze prognozirati ako mu se planovi ne ispune.
I slom ruske hegemonije bi itekako dodao vodu na mlin Kini - povoljan pristup sirovinama je ono sto im je preduslov za njihovu dalju expanziju. Ako Zapad porazi Ruse, gura ih direktno u zagrljaj Kini (svjesni su i Rusi toga i sumnjam da prizeljkuju takvu situaciju).
Dakle, niko, osim Rusije nije uvukao Ukrajinu u ovo. Pomoc u oruzju, koja im je obecana i koja pristize, ima svoju dinamiku i ne moze brze. Potrebne su odluke kongresa, obuke, dostava i da ne nabrajam...
Ako pitas, zasto to nije ranije pripremljeno? Onda bi neki tamo mo-town, naprdjivao, kako je to bio povod za rusku preventivnu specijalnu bla bla bla...
Sto se tice tog poremecenog Putina, on da se gologuz skine na sred Crvenog trga, ne moze sam lansirati nuklearke. Da moze, ne bi uopste bilo bitno hoce li dobiti degenek u Ukrajini, ili nece. Lansirao bi ih nekada, svakako. Za to bi jedina opcija bila preventivna megatona na Kremlj. U svakom slucaju nista od mantre o nuklearnom ratu zbog degeneka u Ukrajini. Isto tako, Ukrajinci imaju dovoljno najradioaktivnijeg otpada u Cernobilu i dovoljno ludih pilota, da bi Moskva postala nenastanjena pustahija, ako bi Rusi rokali nuklearkama samo po Ukrajini.
Nesto ti sa Kinom ne stima ta racunica. Do sada se smatralo, ako Putler pobjedi u Ukrajini, da ce to ohrabriti Kinu za agresivniji nastup prema Tajvanu i Juznom kineskom moru. Kako sada odjednom da kina profitira i ako Rusija poklekne.
Od tri teze koje guras, sve tri podsjecaju na prorusku propagandu, statisticki mi bas ne lici na objektivno sagledavanje situacije. Ti kako god hoces, ali ne prolazi ti prica...
-
emirolini
#95553 Re: Ukrajina
Sta kaze onaj analiticar, Rusko oruzje dobro pogadja sve precizno?
-
Zumbul2
#95554 Re: Ukrajina
Izgleda baš Himars juče radio na Snake isl.
https://www.thedrive.com/the-war-zone/b ... raine-says
https://www.thedrive.com/the-war-zone/b ... raine-says
-
Naslovnica
- janje_
#95556 Re: Ukrajina
Jutros je naredjeno povlacenje iz Sjeverodonjecka..
- drug_profi
#95557 Re: Ukrajina
Ali baš direkt u lanser...
-
lajkujMe
#95559 Re: Ukrajina
Ovo meni lici na ometanje rakete ili kvar na guidance.
Jos jedno Rashisticko skladiste bup
- drug_profi
#95560 Re: Ukrajina
Ide neka mobilizacija. Kalmička republika.
-
lajkujMe
#95561 Re: Ukrajina
Jucer je Valeri Zaluzhny izjavio da Ukrajinske snage moraju imati mobilnu odbranu.
Sad dolazi ova vijest
Izgleda da UA napusta Severodonetsk a mozda cak i Lyschansk.
Cim se ovakve stvari objavljuju znas da je negdje zagustilo.
Pad Popasne se pokazao katastrofalnim za UA preko nje i iskljucivo preko nje Rusi su uspjeli ovo sto su uspjeli.
Predpostavljam da postavljaju odbranu na novim linijama Zapadno od Lyschanska koji imaju laksu logistiku i manju ugrozenost od okruzenja.
Nije dobro za moral ali jeste dobro za cjelokupnu odbranu i smanjenje gubitaka na terenu.
Sad dolazi ova vijest
Izgleda da UA napusta Severodonetsk a mozda cak i Lyschansk.
Cim se ovakve stvari objavljuju znas da je negdje zagustilo.
Pad Popasne se pokazao katastrofalnim za UA preko nje i iskljucivo preko nje Rusi su uspjeli ovo sto su uspjeli.
Predpostavljam da postavljaju odbranu na novim linijama Zapadno od Lyschanska koji imaju laksu logistiku i manju ugrozenost od okruzenja.
Nije dobro za moral ali jeste dobro za cjelokupnu odbranu i smanjenje gubitaka na terenu.
-
lajkujMe
#95562 Re: Ukrajina
Kherson oblast i ofanziva
Vlada medijska tisina unutar Ukrajine vezano za ovaj front.
Nazalost moram prijaviti da treci dan zaredom nema aktivnosti na tom reonu.
Attiljerijski dueli su se smanjili na pred ofanzivna dejstva
2-3 tackice i to je to.
Razlog mi je nepoznat ali predpostavljam da ofanziva nije uspjela
Evo usporedbe
Danas:

Prije 5 dana

Vlada medijska tisina unutar Ukrajine vezano za ovaj front.
Nazalost moram prijaviti da treci dan zaredom nema aktivnosti na tom reonu.
Attiljerijski dueli su se smanjili na pred ofanzivna dejstva
2-3 tackice i to je to.
Razlog mi je nepoznat ali predpostavljam da ofanziva nije uspjela
Evo usporedbe
Danas:

Prije 5 dana

Last edited by lajkujMe on 24/06/2022 08:58, edited 1 time in total.
- drug_profi
#95563 Re: Ukrajina
Ova tiha mobilizacija sto je naređena u južnoj vojnoj oblasti je radi zaštite Krima, koji spada pod njenu zonu odgovornosti.
Međutim, šuška se za kraj mjeseca isto i u ostalim oblastima.
E sad, sa tim se kalkuliše, jer bez obzira na propagandu mladim urbanim rusima mozak još nije dovoljno ispran da bi rado išli ginut.
Međutim, šuška se za kraj mjeseca isto i u ostalim oblastima.
E sad, sa tim se kalkuliše, jer bez obzira na propagandu mladim urbanim rusima mozak još nije dovoljno ispran da bi rado išli ginut.
-
Milenkov buraz
#95564 Re: Ukrajina
Ovo dimi k'o da je na dieseltoska wrote: ↑23/06/2022 21:25proizvode li još uvijek ove Točke?SpoilerShowpa i očekivati je neke proteste, imaju slobodnu da iskažu nezdovoljstvo bilo čime, a u ratu je bezbroj povoda,Čitalac wrote: ↑23/06/2022 20:11 NBC News prenosi da među Ukrajincima raste nezadovoljstvo zbog načina na koji tamošnje rukovodstvo vodi odbrambeni rat. Građani sve glasnije iskazuju protest zbog slanja neiskusnih boraca na prve linije fronta, a i dalje se postavlja pitanje kako je moguće da ukrajinskim vojnicima, uprkos silnoj pomoći sa Zapada, nedostaje osnovna oprema. Takođe, jedan od instruktora potvrđuje da za mnoge vojnike obuka traje svega pet dana.
https://www.nbcnews.com/news/world/russ ... -rcna33268
problem je tišina, to bi značilo strah od vlasti
ako ne onda troše sve jer su došle bolje i preciznije
- Spiritbreaker
-
Naslovnica
#95566 Re: Ukrajina
BBC, CNN...
-
lajkujMe
#95567 Re: Ukrajina
Da vise izvora potvrdilo UA odustaje od SDa
Moguce da ce se povuci i iz Lyschanska ako je tako onda ce formirati novu liniju odbrane
Bakhmut-Siversk

Ova linija ima najvise logike
Moguce da ce se povuci i iz Lyschanska ako je tako onda ce formirati novu liniju odbrane
Bakhmut-Siversk

Ova linija ima najvise logike
- madner
#95568 Re: Ukrajina
Valjda odluka ne kasni pa par hiljada ljudi ne plati cijenu.
- Spiritbreaker
#95569 Re: Ukrajina
Ma ima da se cuva putna komunikacija...ocigledno se boje zatvaranja i obruca, dzaba raja silna izginula u gradskim borbama, ocigledno se ni sa brda u Lisicanku ne moze vise nista branit zbog navale sa strane iz pravca Popasne. Steta, mislim da je ovo veliki moralni udarac.
-
lajkujMe
#95570 Re: Ukrajina
Primjetno je povlacenje sa citavog reona.
Mislim da su jos u petak zapoceli s povlacenjem teske tehnike i municije s tog reona.
Ovo sto je ostalo su odstupnice i jos pokoje formacije koje nisu jos povucene.
U SD je povucen dobar dio boraca u Lyschansku nema vise teske tehnike.
Rekao je i Zaluzhny da ovaj info nije riskantan po branioce.
Sto po meni sugerise da je vecina evakuisana.
Po meni jedina pametna odluka koja se mogla donijeti u svrhu ocuvanja zivota i vojske.
Iako bi mrcvarenje Rusa za Lyschansk potrajalo jos par sedmica da su se odlucili braniti UA nije htjela riskirati iznenadno okruzivanje.
A snabdjevanje grada je izuzetno otezano
-
lajkujMe
#95571 Re: Ukrajina
Partizani opet na djelu
- madner
#95572 Re: Ukrajina
Mrcvarenje je samo ako Rusi vise gube od UA.lajkujMe wrote: ↑24/06/2022 09:14Primjetno je povlacenje sa citavog reona.
Mislim da su jos u petak zapoceli s povlacenjem teske tehnike i municije s tog reona.
Ovo sto je ostalo su odstupnice i jos pokoje formacije koje nisu jos povucene.
U SD je povucen dobar dio boraca u Lyschansku nema vise teske tehnike.
Rekao je i Zaluzhny da ovaj info nije riskantan po branioce.
Sto po meni sugerise da je vecina evakuisana.
Po meni jedina pametna odluka koja se mogla donijeti u svrhu ocuvanja zivota i vojske.
Iako bi mrcvarenje Rusa za Lyschansk potrajalo jos par sedmica da su se odlucili braniti UA nije htjela riskirati iznenadno okruzivanje.
A snabdjevanje grada je izuzetno otezano
Ako su se izvukli, onda svaka cast.
-
lajkujMe
#95574 Re: Ukrajina
Meni je zanimljivo da je odluka za povlacenje izgleda donesena jos u petak taman nekad kad su Scholz i Macron bili tu.
Taman nekad kad je trening za Himars i PZH2000 zavrsen.
UA komanda ne cini apsolutno nista slucajno svaki potez je kalkulisan.
Jeste primjetili da je bez objave stiglo jos m109 haubica i jucer izmedju ostalog u novom paketu pomoci dolazi preko 35.000 municije za 105mm to nije greska Ukrajina nije imala te haubice niti je iko objavio sto znaci krisom dolaze.
Sve ovo meni sugerise da se desava duboka promjena taktike na terenu.
Ocigledno usporavanje i mrcvaranje neprijatelja ne daje vise zeljene rezultate.
Mislim da cemo od sada gledati fluidnije borbe ne toliko odbranu koliko kombinacije odbrane i kontranapada.
Manje grcevite odbrane a vise zasjeda i manevrisanja naprijed nazad ne dajuci Rusima priliku za koncentrisanu artiljeriju.
Jeste primjetili da je bez objave stiglo jos m109 haubica i jucer izmedju ostalog u novom paketu pomoci dolazi preko 35.000 municije za 105mm to nije greska Ukrajina nije imala te haubice niti je iko objavio sto znaci krisom dolaze.
Mislim da cemo od sada gledati fluidnije borbe ne toliko odbranu koliko kombinacije odbrane i kontranapada.
Manje grcevite odbrane a vise zasjeda i manevrisanja naprijed nazad ne dajuci Rusima priliku za koncentrisanu artiljeriju.
-
Mrvice_ba
#95575 Re: Ukrajina
Ne dijelim optimizam uopšte,orke su izasle ko pobjednici dosad u ratu na istoku, uzeli su ključne gradove.lajkujMe wrote: ↑24/06/2022 09:32 Meni je zanimljivo da je odluka za povlacenje izgleda donesena jos u petak taman nekad kad su Scholz i Macron bili tu.
A nasi katastrofa od ofanzive na herson, nisu nista značajno uradili, a valja sve ovo vratiti ako uopšte misle?