Ukrajina

karanana

#94901 Re: Ukrajina

Post by karanana »

djugum wrote: 21/06/2022 16:04 Cisao sam jednu analizu moguce reakcije NATO-a na koristenje takticke nuklearke u Ukrajini. Vjerovatno nebi reagovali reciprocno vec sa konvecijalnim naoruzanjem i moguci cilj je Krim zajedno sa ruskom crnomorskom flotom.
Bacanje nuklearnog naoruzanja na clanicu NATO-a = game over i laku noc.
nesto slicno je nas dragi i pokojni lazanski pricao sa onim debelim na pinku prije 5-6 godina. scenario ruske eskalacije da bi doslo do eskalacije. model ruskog napada na baltik, gdje taktickim nuklearkama pogadjaju neke negleske brodove. onda englezi i ameri odgovaraju konvencionalnim naoruzanjem po ruskim ciljevima. e onda rusi lansiraju nuklearku na london. po toj simulaciji tu staje jer englezi i amerikanci ne bi uzvratili po rusiji. kao niko jos nije uspio uci u mozak rusa i razmisljanja sta bi rus i kako bi rus.
geralt

#94902 Re: Ukrajina

Post by geralt »

sime_cipol wrote: 21/06/2022 16:11
djugum wrote: 21/06/2022 16:04 Cisao sam jednu analizu moguce reakcije NATO-a na koristenje takticke nuklearke u Ukrajini. Vjerovatno nebi reagovali reciprocno vec sa konvecijalnim naoruzanjem i moguci cilj je Krim zajedno sa ruskom crnomorskom flotom.
Ljudske rase mi ne bi bilo zao. Vise bih zalio ostali prirodni svijet koji bi nestao. Mravi, pcele, kukci, medvjedi, slonovi, tigrovi, ukratko sve
Prezivila bi i ljudska rasa, teorija o nuklearnoj zimi je naucno pobijena. Od 1945. do 1996. je bilo preko 2000 nuklearnih eksplozija (testovi), pa nas evo. Kimovci u Sj. Koreji jos uvijek rokaju.
TomANDJerry

#94903 Re: Ukrajina

Post by TomANDJerry »

Mislim da NATO nebi reagirao, ali bi odmah sve moguce sankcije bile uvedene i sva moguca izolacija --- nema polako cemo, smanjujemo ovisnost itd ... odmah da ni ptica preko granice ne moze.

Ukrajina bi realno kapitulirala i to bi se moralo prihvatiti.

Ali, vjerovatno bi se totalnim sankcijama pridruzile i Kina i Indija (i ostatak svijeta, izuzev Srbije naravno) jer i te zemlje bi vidjele u kom smjeru ide koristenje bilo kakvog nuklearnog oruzja. Cak mislim da su Kina i Indija jedine nuklearne sile koje imaju u ustavu ili pravilu upotrebe nuklearnog oruzja odredbu da one NIKADA nece prve da ga iskoriste (što recimo niko drugi nema, cak niti NATO zemlje).

Vjerujem da bi se i Rusija sama vrlo brzo raspala nakon što bi krenuli koristiti nuklearno oruzje, iako je vjerovatno 50% stanovništva mentalno bolesno od svakodnevne propagande --- preostalih 50% bi bili spremi na sve da se to zaustavi.

Oko korištenja nuklearnog oruzja protiv NATO-a je vec druga stvar, to je jako komplikovano i pitanje je šta bi se desilo ... koliko bi uopste komadanata Ruskih nuklearnih kapaciteta (podmornica, silosa itd) bilo spremno nastaviti sa takvom naredbom ... naravno, pitanje je i kako bi sam vrh drzave reagovao da mali patuljak takvo nesto naredi --- jer to odmah znati i tvoju smrt i smrt svih ljudi koje u zivotu poznajes.

NATO bi vjerovatno odgovorio nuklearnim unistenjem zapadnog dijela Rusije, ako se bude moglo onda poslije toga okupacija i osiguranje da takva drzava nikada više ne postoji, Kina bi preuzela Sibir itd ... sve pod uslovom da zivot na sjevernoj polulopti uopste više bude moguc (a to zavisi od broja ispaljenih projektila i šta bi oni pogodili, NATO bi vjerovatno ispali par stotina samo da se osigura uništenje Rusije --- ali sa druge strane je previše faktora da bi se znalo)
karanana

#94904 Re: Ukrajina

Post by karanana »

geralt wrote: 21/06/2022 16:05
karanana wrote: 21/06/2022 16:00

slazem se, ali gdje na kopnu, u koju rafineriju vodi cjevovod iz ovih gadjanih platformi?
Na Krimu, radi se o kompaniji koja je citava bukvalno ukradena od Ukrajine 2014.

Svaka kap nafte koju oni ispumpaju smanjuje ukrajinske rezerve koje se nalaze u zemlji, zato i jeste logicno da gadjaju platforme.
a pod cijom su kontrolom bile ove platforme prije 24.2.2022?
drug_profi

#94905 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

sime_cipol wrote: 21/06/2022 16:11
Ljudske rase mi ne bi bilo zao. Vise bih zalio ostali prirodni svijet koji bi nestao. Mravi, pcele, kukci, medvjedi, slonovi, tigrovi, ukratko sve
Đole bi rekao: "zao mi konja".
Ja bih rekao: zao mi pasa.
I djece ljudskog roda naravno.
To oruzje postoji. I jednog dana ce biti upotrijebljeno u large scale konfliktu. Prosto jer postoji, a konflikti su pristuni uvijek. Izdrzali smo 77 godina zivota sa tim da ga se nije docapo nijedan ludak. Evo sad ludaka sa jednim od najvecih N arsenala.
Ali vjerujem da u ruskoj armiji ima jos dovoljno mudrih oficira koji ce to sprijeciti.
geralt

#94906 Re: Ukrajina

Post by geralt »

karanana wrote: 21/06/2022 16:16
geralt wrote: 21/06/2022 16:05
Na Krimu, radi se o kompaniji koja je citava bukvalno ukradena od Ukrajine 2014.

Svaka kap nafte koju oni ispumpaju smanjuje ukrajinske rezerve koje se nalaze u zemlji, zato i jeste logicno da gadjaju platforme.
Ruskom. Samo sto je dotad Ukrajina izbjegavala eskalaciju. Sta im sad mogu, izvrsiti agresiju na njih?
zigzag

#94907 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Bombardovaće Kijev i Harkov.

Postalo je besmisleno sve.... a rusi i dalje šalju topovsko meso u drugu zemlju da ginu. ruske matere i dalje šute...
Last edited by zigzag on 21/06/2022 16:23, edited 1 time in total.
karanana

#94908 Re: Ukrajina

Post by karanana »

geralt wrote: 21/06/2022 16:20
karanana wrote: 21/06/2022 16:16

Ruskom. Samo sto je dotad Ukrajina izbjegavala eskalaciju. Sta im sad mogu, izvrsiti agresiju na njih?
aha. nisam znao ovo da su rusi kontrolisali platforme i prije februara. ja sam mislio da su ukrajinci bili na ovim platformama sve do februarske agresije.
GandalfSivi

#94909 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

A realno ne kontam zasto Litvaniji ovo treba. Kaljingrad je mala enklava, na nekoj globalnoj razini nema strateski znacaj, bezze provociraju ove budale…
Palmalma

#94910 Re: Ukrajina

Post by Palmalma »

GandalfSivi wrote: 21/06/2022 16:23 A realno ne kontam zasto Litvaniji ovo treba. Kaljingrad je mala enklava, na nekoj globalnoj razini nema strateski znacaj, bezze provociraju ove budale…
Mozgovi iz Brisela im naredjuju
GandalfSivi

#94911 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

Palmalma wrote: 21/06/2022 16:24
GandalfSivi wrote: 21/06/2022 16:23 A realno ne kontam zasto Litvaniji ovo treba. Kaljingrad je mala enklava, na nekoj globalnoj razini nema strateski znacaj, bezze provociraju ove budale…
Mojne me ti citirati svega ti…
drug_profi

#94912 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ukrajina je ostala bez flote 2014. I kad sve sagledas, ovaj rat je dao sansu Ukrajini da se iscupa iz beznađa u koje su upali 2014. Da ovog nije bilo zemlja bi se politicki rastrgala, i lagano odselila na zapad.
Palmalma

#94913 Re: Ukrajina

Post by Palmalma »

GandalfSivi wrote: 21/06/2022 16:25
Palmalma wrote: 21/06/2022 16:24

a sta ce drugo biti. Kada dobiju po guzi'i - svi ce mo mahati zastavama Litvanije
karanana

#94914 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Palmalma wrote: 21/06/2022 16:26
GandalfSivi wrote: 21/06/2022 16:25

a sta ce drugo biti. Kada dobiju po guzi'i - svi ce mo mahati zastavama Litvanije
ti si na sigurnom, pod palmom pijes himber u damasku.
Palmalma

#94915 Re: Ukrajina

Post by Palmalma »

drug_profi wrote: 21/06/2022 16:25 Ukrajina je ostala bez flote 2014. I kad sve sagledas, ovaj rat je dao sansu Ukrajini da se iscupa iz beznađa u koje su upali 2014. Da ovog nije bilo zemlja bi se politicki rastrgala, i lagano odselila na zapad.
Kakvu sansu? Sta ti je!
Ukrajina u najboljem slucaju moze proci kao Kipar, jedan dio - ovaj katolicki u EU, ostatak Rusiji.
drug_profi

#94916 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Palmalma wrote: 21/06/2022 16:27
drug_profi wrote: 21/06/2022 16:25 Ukrajina je ostala bez flote 2014. I kad sve sagledas, ovaj rat je dao sansu Ukrajini da se iscupa iz beznađa u koje su upali 2014. Da ovog nije bilo zemlja bi se politicki rastrgala, i lagano odselila na zapad.
Kakvu sansu? Sta ti je!
Ukrajina u najboljem slucaju moze proci kao Kipar, jedan dio - ovaj katolicki u EU, ostatak Rusiji.
Sikter.
TomANDJerry

#94917 Re: Ukrajina

Post by TomANDJerry »

Ne smijes pokazati da se povlacis pred nasilnikom, jednostavno teorija igara ... zamisli da si tek dosao u zatvor i neko trazi od tebe najbezvezniju stvar, ako popusti --- to je samo otvoren put za dalje ucjene.

Svaki metar NATO teritorije -- je NATO teritorija na kojoj vrijede NATO pravila ... isto tako je suprotno za Rusiju.

Šta bi bilo da Velika Britanija trazi da njihovi avioni lete preko sibira do Pekinga i ako Rusi odbiju, da ovi krenu prijetiti nuklearnim oruzjem.

Zalosno je što je došlo do ovoga, ali zapad nema izbora ... mora se jasno znati da niti na jednom centimetru onoga što je civilizacija Ruski barbari ne mogu da postavljaju svoja pravila.
GandalfSivi

#94918 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

TomANDJerry wrote: 21/06/2022 16:28
Ne smijes pokazati da se povlacis pred nasilnikom, jednostavno teorija igara ... zamisli da si tek dosao u zatvor i neko trazi od tebe najbezvezniju stvar, ako popusti --- to je samo otvoren put za dalje ucjene.

Svaki metar NATO teritorije -- je NATO teritorija na kojoj vrijede NATO pravila ... isto tako je suprotno za Rusiju.

Šta bi bilo da Velika Britanija trazi da njihovi avioni lete preko sibira do Pekinga i ako Rusi odbiju, da ovi krenu prijetiti nuklearnim oruzjem.

Zalosno je što je došlo do ovoga, ali zapad nema izbora ... mora se jasno znati da niti na jednom centimetru onoga što je civilizacija Ruski barbari ne mogu da postavljaju svoja pravila.
Sve to stoji, ali ovaj koridor nije nikakav novi zahtjev, postoji vec 30 godina. Najstrozije zabraniti bilo kakav prenos oruzja i vojne tehnike, okay, ali ovo je maksuz cackanje mecke…
Peacean

#94919 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Palmalma wrote: 21/06/2022 16:12
Meni se cini da su Džo Pamperes i BoJo htjeli uništiti Rusiju, a u biti samo požurili ono što je neminovno - pretvaranje Kine u najveću silu svijeta!
Kinezi imaju možda još 15-20 godina snage nakon čega im dolazi na naplatu politika jednog djeteta. Kinezi su na dnu zajedno sa Japanom po broju novorođenih a takođe su i ksenofobično društvo tako da imigraciju neće ni razmotriti, i kada za 20 godina odjednom dobiju nekoliko stotina miliona penzionera uz nedovoljno mlade radne snage uslediće im kolaps. Sve prognoze govore da će do kraja ovog vijeka izgubiti polovinu današnje populacije a to će se itekako odraziti na njihov uticaj.
TomANDJerry

#94920 Re: Ukrajina

Post by TomANDJerry »

GandalfSivi wrote: 21/06/2022 16:30
TomANDJerry wrote: 21/06/2022 16:28

Sve to stoji, ali ovaj koridor nije nikakav novi zahtjev, postoji vec 30 godina. Najstrozije zabraniti bilo kakav prenos oruzja i vojne tehnike, okay, ali ovo je maksuz cackanje mecke…
I ja se nadam da ce doci do toga, ali mora doci u nekoj vrsti pregovora ... ni pod koju cijenu zbog ucjena i prijetnji.

Ne govorim ja da na zapadu trebaju biti iskljucivi ludjaci operisani od svake vrste realnosti, nego --- hej, imate problem -> hajde da razgovaramo ...

A taj nacin "AAAA, evo Sarmata, evo nuklearkih, gotovi ste, Rusija do Milvokija, London je sljedeci ako ne bude po našem" --- to samo odje**ti ... jednostavno, nemas drugog nacina --- ne smijes popustiti ni pod koju cijenu. Cak staviše, popuštanje bi samo povecalo opasnost od svjetskog ili nuklearnog rata.
GandalfSivi

#94921 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

TomANDJerry wrote: 21/06/2022 16:36
GandalfSivi wrote: 21/06/2022 16:30

I ja se nadam da ce doci do toga, ali mora doci u nekoj vrsti pregovora ... ni pod koju cijenu zbog ucjena i prijetnji.

Ne govorim ja da na zapadu trebaju biti iskljucivi ludjaci operisani od svake vrste realnosti, nego --- hej, imate problem -> hajde da razgovaramo ...

A taj nacin "AAAA, evo Sarmata, evo nuklearkih, gotovi ste, Rusija do Milvokija, London je sljedeci ako ne bude po našem" --- to samo odje**ti ... jednostavno, nemas drugog nacina --- ne smijes popustiti ni pod koju cijenu. Cak staviše, popuštanje bi samo povecalo opasnost od svjetskog ili nuklearnog rata.
Nema sada nazad, ove ruske pudlice su zalajale, ali moglo je i bez toga, barem u ovom slucaju…
Palmalma

#94922 Re: Ukrajina

Post by Palmalma »

Peacean wrote: 21/06/2022 16:32
Palmalma wrote: 21/06/2022 16:12
Meni se cini da su Džo Pamperes i BoJo htjeli uništiti Rusiju, a u biti samo požurili ono što je neminovno - pretvaranje Kine u najveću silu svijeta!
Kinezi imaju možda još 15-20 godina snage nakon čega im dolazi na naplatu politika jednog djeteta. Kinezi su na dnu zajedno sa Japanom po broju novorođenih a takođe su i ksenofobično društvo tako da imigraciju neće ni razmotriti, i kada za 20 godina odjednom dobiju nekoliko stotina miliona penzionera uz nedovoljno mlade radne snage uslediće im kolaps. Sve prognoze govore da će do kraja ovog vijeka izgubiti polovinu današnje populacije a to će se itekako odraziti na njihov uticaj.
U najgorem demografskom polozaju nalazi se EU. Već desetljećima bilježi se pad nataliteta, a u posljednje vrijeme tom se fenomenu pridružuje i sve veće starenje stanovništva.
zilog

#94923 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Tako se radi sa Rusima, direktno u kost, pa neka laju i prijete koliko hoce.
Ukrajinci su isli niz dlaku (neka neko kaze da nisu), pa evo gdje su danas... :roll:

Ruska bagra bi Dalaj Lami nasla da je nacista i militant, a sto ne bi onda Litvaniji?
sumirprimus

#94924 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Dan porucnika, taksćav dan
Peacean

#94925 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Palmalma wrote: 21/06/2022 16:39
Peacean wrote: 21/06/2022 16:32

U najgorem demografskom polozaju nalazi se EU. Već desetljećima bilježi se pad nataliteta, a u posljednje vrijeme tom se fenomenu pridružuje i sve veće starenje stanovništva.
Jeste što se prirodnog priraštaja tiče, ali je Evropa daleko tolerantnija prema imigraciji tako da su male šanse da dođe do kritične tačke. Sa homogenim društvima kakva su recimo Kina i Japan imigracija u većem broju je potpuno neprihvatljiva i zbog toga će platiti cijenu u budućnosti.
Post Reply