Vidim da redovno to objasnis a sada si preskocio
Inace, @WarMonitor3 je twitao danas podosta dobrih info. narocito o juznom ratistu.
Vidim da redovno to objasnis a sada si preskocio
Vidi se u daljini još jedna platforma koja čeka na Harpoon ili Neptun,
Busotine su pogodjene ali je drugi snimak star 9 godina iz Crvenog Mora
Ukrajinske okupirane naftne platforme su pogođene i zapaljene i to se desilo. Pretpostavljam da su uništene.Šta je sa posljedicama po ekologiju jer ta nafta iz bušotina sada ide u morellull wrote: ↑20/06/2022 21:29Busotine su pogodjene ali je drugi snimak star 9 godina iz Crvenog Mora
https://i.imgur.com/5K35BiN.png
Da, potpuno se slazem pogodjene su i ozbiljno ostecene ... nisam procitao o tome da li se nafta izljeva ali pretpostavljam da je tako bas kao sto si napisao.Bossona wrote: ↑20/06/2022 21:43Ukrajinske okupirane naftne platforme su pogođene i zapaljene i to se desilo. Pretpostavljam da su uništene.Šta je sa posljedicama po ekologiju jer ta nafta iz bušotina sada ide u morellull wrote: ↑20/06/2022 21:29
https://i.imgur.com/5K35BiN.png![]()
Mislim da si ovom zadnjom recenicom sve objasnio.lajkujMe wrote: ↑20/06/2022 21:46
Meni je ovo zanimljiv fenomen.
Zeljezara je mogla biti gadjana od Rusa da su htjeli, u drugom svjetskom ratu, zeljezara bi bila meta broj 1, 200 aviona protiv zeljezare.
Tad je celik bio strateski bitan hiljade tenkova oklopnjaka i oruzja je dolazilo celika.
Danas? Jok nista... Zeljezo u vojsci nebitno.
Nema vise masovne proizvodnje oruzja kao nekada a zeljeza bukvalno na svakoj strani da se kupi za bagatelu.
Tako da je Mital Steel jedino politicko/ekonomski cilj a ne strateski. Nije skroz nebitan jer Ukrajina zaradjuje pare od Mital Steela plus namiruje domace potrebe. A Rusima nedovoljno bitam jos uvijek da trose masu Kalibr ( imal jos kalibara odavno nisam cuo za njih) i Onix na njih.
A Indijac vlasnik jos bitno Rusima odrzati dobre odnose s Indijom.
Ne mora značiti imaju bezbjedosni ventili koji zatvore sistem u slučaju pucanja cijevi ili požara, zavisi gdje i šta je pogođenoBossona wrote: ↑20/06/2022 21:43Ukrajinske okupirane naftne platforme su pogođene i zapaljene i to se desilo. Pretpostavljam da su uništene.Šta je sa posljedicama po ekologiju jer ta nafta iz bušotina sada ide u morellull wrote: ↑20/06/2022 21:29
https://i.imgur.com/5K35BiN.png![]()
Sto se tice dometa i navodjenja, moze komotno.lajkujMe wrote: ↑20/06/2022 21:38 @zilog
Ti si strucnjak za ovo.
Ove naftne platforme sto su danas rokane, prvo sam pomislio da je Himars, moze biti, ali nekako imam osjecaj da jos nisu spremni.
Jel moguce da su ovo bile Harpoon rakete.
Malo sam glup za ovo ali naftna platforma koja je na moru sto se Harpoona tice izgleda kao savrsena meta brod koji stoji na mjestu ha ja.
Dal su Ukrajinci skontali da Harpooni savrseno rade i protiv naftnih platformi![]()
A imaju vjerovatno dovoljan broj lansera i raketa da rokaju po Crnom Moru.
Fazon Neptuna nije sto on ne moze ovo da gadja, nego nemaju ih.
Nikako ili vrlo malen broj, bez mogucnosti proizvodnje raketa i lansera.
Cuvali ga za nedaj boze.
Sad harpooni rokaju sve 100km od Odese.
Factory Reset za Ruse![]()
Nadam se da su sigurnosni ventili dublje ispod platforme na dovodnoj cijevi i da nema izliva nafte u more, mada rašisti mogu to naknadno sabotirati da bi okrenuli javno mnjenje protiv Ukrajine ili fabrikovati priču da se nafta izljeva u more. Da nisu okupirali i napali Ukrajinu ne bi bilo ni ovih deđavanja oko naftnih platformi u Crnom moru-