Pokusavaju odvesti pricu u smjeru homofobije, medjutim Matt se odlicno pripremio i rekao, hajde da zanemarimo ko sta voli ili ne voli, daj da vidimo da li je to nesto sto odgovara ili ne odgovara cinjenicama.
Danasnji "feminizam"
- Snake Eyes
#26651 Re: Danasnji "feminizam"
- n+1
#26652 Re: Danasnji "feminizam"
Pa šta očekivati od akademske discipline u kojoj je moguće podvaliti odlomak iz Mein Kampf, zamijeniti "Jevreji" sa "muškarci", i to uredno prođe kao akademski rad.Humljanin wrote: ↑19/06/2022 10:29U pravu si, možda bi poštenije bilo da ga je pustio da pola sata vergla neke bezsadržajne fraze o rodnoj ideologiji. Al hajd..dale cooper wrote: ↑18/06/2022 23:52
Da, ali se da prilika da i osoba sa kojom priča da potpun odgovor.
Ovdje u ovom gore klipu sa ovim koledž profesorom negdje od 50-te sekunde edituje fast forwardujuci sa muzikom jedan kompletan odgovor
čovjeka u nekih 30-tak sekundi (koji je očigledno puno duži) i onda negdje od druge minute ulazi u konfrontaciju sa njime. I naravno lik
osjećajući da je njegovo interesovanje za tematiku sasvim druge prirode mijenja ton i postavlja kontra pitanja.
Mene puno više fascinira svako malo protupitanje od njegovih sugovornika "Why are you asking that question?"
Ne znam sa sam ikada u životu doživio sa mi se autoritet iz nekog polja obrati sa tim protupitanjem.
Za mene je šokantna razina defenzivnosti i nekakve skrivene agresije u tom kontrapitanju.
Većinom su stručnjaci i profesori (pa i običan majstor) presretni kada vide da netko iskazuje iskren interes za njihov posao i područje rada. Meni se svako malo dogodi (jer sam znatiželjan po prirodi) da upadnem u prrduge razgovore sa ljudima pitajući ih samo jedno pitanje iz njihove branše. Ljudi budu presretni da nekoga interesira nešto čime se bave i takav razgovir obično potraje duže nego što sam mislio.
Nedavno sasvim neplanirano i neočekivano vidio jednog poznanika da se bavi pčelarstvom i bezveze upitah iznenađeno,a on oduševljen krene pričati i tako razvijemo razgovor da sam jedva uspio obaviti šta sam pošao.
Ne mogu zamisliti da na pitanje iz struke neki znalac odgovori "a zašto postavljaš to pitanje" , pogotovo univerzitetski profesor kojemu je životna hrana da priča o tome.
Jbt ni automehaničar mi nikad niie reagirao na takav način kada bi ga upitao kako neki dio funkcionira.
Za mene je vrlo znakovita takva vrsta reakcije kao i primjedbe da je spominjanje riječi "istina" transfobično.
-
Niemand
- dale cooper
#26654 Re: Danasnji "feminizam"
Pa bilo bi pošteno da se sasluša kompletan argument druge strane sa obzirom da se radi o profesoru socijalnih studija.Humljanin wrote: ↑19/06/2022 10:29U pravu si, možda bi poštenije bilo da ga je pustio da pola sata vergla neke bezsadržajne fraze o rodnoj ideologiji. Al hajd..dale cooper wrote: ↑18/06/2022 23:52
Da, ali se da prilika da i osoba sa kojom priča da potpun odgovor.
Ovdje u ovom gore klipu sa ovim koledž profesorom negdje od 50-te sekunde edituje fast forwardujuci sa muzikom jedan kompletan odgovor
čovjeka u nekih 30-tak sekundi (koji je očigledno puno duži) i onda negdje od druge minute ulazi u konfrontaciju sa njime. I naravno lik
osjećajući da je njegovo interesovanje za tematiku sasvim druge prirode mijenja ton i postavlja kontra pitanja.
Mene puno više fascinira svako malo protupitanje od njegovih sugovornika "Why are you asking that question?"
A što se tiče ovog "Why are you asking that question?" to je sasvim validno jer Walsh konstantno sere o dopiranju do "istine" i "realnosti"
Ok. Zašto onda otvoreno ne kaže ovom liku da su ono što on smatra istinom i realnošću isključivo spolne odnosno biološke
odrednice muškarca i žene. Da bi se argumentovano razgovaralo o nečemu potrebno je znati sa kojih startnih pozicija se kreće.
Recimo kolega @konoplja je bio otvoren i pošten po tom pitanju u našoj razmjeni prije par stranica.
- hadzinicasa
#26655 Re: Danasnji "feminizam"
https://slate.com/human-interest/2017/0 ... exist.html
Is It Time to Change the Definition of “Woman”?
- konoplja
#26656 Re: Danasnji "feminizam"
Otvoris rjecnik kad tamo pise,hadzinicasa wrote: ↑19/06/2022 15:48 https://slate.com/human-interest/2017/0 ... exist.html
Woman or Womxn: woman is a woman; anyone who feels as a woman; is for a woman to decide
Nisu u clanku odgovorili na naslovno pitanje, a ako je cilj da citatelj odgovori - onda je od mene odgovor ne.
- hadzinicasa
#26657 Re: Danasnji "feminizam"
To bi znacilo da negiramo „istinu“.konoplja wrote: ↑19/06/2022 16:15Otvoris rjecnik kad tamo pise,hadzinicasa wrote: ↑19/06/2022 15:48 https://slate.com/human-interest/2017/0 ... exist.html
Woman or Womxn: woman is a woman; anyone who feels as a woman; is for a woman to decide
Nisu u clanku odgovorili na naslovno pitanje, a ako je cilj da citatelj odgovori - onda je od mene odgovor ne.
Jednako kako tvorac dokumentarca (nisam pogledala osim par isjecaka) inzistira na trazenju „istine“, nepobitna je cinjenica da su drustveni konstrukti a pratila ih i medicina, uznapredovali pa u stvarnom svijetu imamo ljude koji su rodjeni s jednim setom fizickih karakteristika koje su potpomognuti naukom promijenili u onaj set koji je blizi onome kako se oni osjecaju.
Imamo evoluciju svijesti, drustvenih konstrukata i nauke, stvarnog stanja, realiteta - sad cemo odbaciti sve to jer - zna se, pobogu, brate mili - sta je zensko!!! (I to je ono sto mu je profesor pokusao reci kad mu je dao komentar da mu je taj izraz „traganje za istinom“ - seksisticko ili kako je vec rekao, parafraziram - jer je nakon pokusaja da sazna sta ga zapravo pita - drustveni ili bioloski kontekst - bilo jasno da ovoga zanima samo provokacija a nikako bilo kakva smislena diskusija)
Dakle, moglo bi se reci da bi eventualna korekcija definicije bolje odgovarala „istini“. Da ne zadirem dalje u pojam tzv. „univerzalne istine“.
Pretenciozno je postavljati se na poziciju nekoga ko „zna istinu“.
- konoplja
#26658 Re: Danasnji "feminizam"
Ej, izvini nisu mi neke stvari jasne, pa molim te pojasni sta tacno mislis.hadzinicasa wrote: ↑19/06/2022 16:57To bi znacilo da negiramo „istinu“.
Jednako kako tvorac dokumentarca (nisam pogledala osim par isjecaka) inzistira na trazenju „istine“, nepobitna je cinjenica da su drustveni konstrukti a pratila ih i medicina, uznapredovali pa u stvarnom svijetu imamo ljude koji su rodjeni s jednim setom fizickih karakteristika koje su potpomognuti naukom promijenili u onaj set koji je blizi onome kako se oni osjecaju.
Imamo evoluciju svijesti, drustvenih konstrukata i nauke, stvarnog stanja, realiteta - sad cemo odbaciti sve to jer - zna se, pobogu, brate mili - sta je zensko!!! (I to je ono sto mu je profesor pokusao reci kad mu je dao komentar da mu je taj izraz „traganje za istinom“ - seksisticko ili kako je vec rekao, parafraziram - jer je nakon pokusaja da sazna sta ga zapravo pita - drustveni ili bioloski kontekst - bilo jasno da ovoga zanima samo provokacija a nikako bilo kakva smislena diskusija)
Dakle, moglo bi se reci da bi eventualna korekcija definicije bolje odgovarala „istini“. Da ne zadirem dalje u pojam tzv. „univerzalne istine“.
Pretenciozno je postavljati se na poziciju nekoga ko „zna istinu“.
Na sta se "to" referira?To bi znacilo da negiramo „istinu“.
Koja je to "istina"? Mozes li ti ponuditi definicju zene u drustvenom kontekstu?
- Bloo
- Globalna šefica
#26659 Re: Danasnji "feminizam"
Žena, majka, kraljica.
D'oh.
D'oh.
- tramvajtrojka
- piupiu
#26661 Re: Danasnji "feminizam"
A pjesma nad pjesmama?
Ti nikad neeeećeš biti kao moja mati
Što je bilaaaa ocu mooooooom
Kraljicaaaaaa, sluškinjaaaaa, sve
Al' nikada po svooom.
Ti nikad neeeećeš znati ljuuuubav dati
Kao što je ona ocu moooom
Dala sveeeee što imala jeeeeee
Sve da sačuuuuuva doooom...
Ne vjerujeeeeem jaaaaaaa
U Edipaaaaaaaa...
Ni u Lacanovaaaaaa zrcalaaaaa...
Daj mi jednog Frojda samooooo
Da mi definic'ju žene daaaaaaaa
Daj mi jednog Frojda samooooo... oooooo
Žena tu je ne-čovječicaaaaa
- piupiu
#26662 Re: Danasnji "feminizam"
Nisu ni prvi, ni posljednji koji su ovo probali.Niemand wrote: ↑19/06/2022 14:01![]()
Za neupucene, nije zezancija:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Grievan ... ies_affair
-
John Cleese
#26663 Re: Danasnji "feminizam"
Samo da prijavim da su mi oci pune suza, kao i svaki put kad mi to pjevaspiupiu wrote: ↑19/06/2022 18:11![]()
A pjesma nad pjesmama?![]()
Ti nikad neeeećeš biti kao moja mati
Što je bilaaaa ocu mooooooom
Kraljicaaaaaa, sluškinjaaaaa, sve
Al' nikada po svooom.
Ti nikad neeeećeš znati ljuuuubav dati
Kao što je ona ocu moooom
Dala sveeeee što imala jeeeeee
Sve da sačuuuuuva doooom...
Ne vjerujeeeeem jaaaaaaa
U Edipaaaaaaaa...
Ni u Lacanovaaaaaa zrcalaaaaa...
Daj mi jednog Frojda samooooo
Da mi definic'ju žene daaaaaaaa
Daj mi jednog Frojda samooooo... oooooo
Žena tu je ne-čovječicaaaaa
- Bloo
- Globalna šefica
#26664 Re: Danasnji "feminizam"
A Adam reče: sada eto kost od mojih kosti, i tijelo od mojega tijela. Neka joj bude ime čovječica, jer je uzeta od čovjeka.
Zato će ostaviti čovjek oca svojega i mater svoju, i prilijepiće se k ženi svojoj, i biće dvoje jedno tijelo.
I Platona!
-
John Cleese
#26665 Re: Danasnji "feminizam"
Svi feministi, neoplatonisti (
), net pehlivani, domaci i strani - svi na ovu stranu! 
- piupiu
#26666 Re: Danasnji "feminizam"
Je l' jedno 50. put?John Cleese wrote: ↑19/06/2022 18:22Samo da prijavim da su mi oci pune suza, kao i svaki put kad mi to pjevas![]()
![]()
Nikad Čoli ovu oprostit'
- dale cooper
#26667 Re: Danasnji "feminizam"
Jeste vala glup tekst ove Čoline pjesme. Ko je ono pisao? Dino? Figures. 
-
John Cleese
-
no_sikiriki
#26669 Re: Danasnji "feminizam"
Ja kod frizera nedavno i ide ova pjesma, komentarišem "koji idiotluk od pjesme", čovjek me ništa ne konta, na kraju mu objašnjavam tekst i onda skontam našla si i ti gdje ćeš i kome ćeš.dale cooper wrote: ↑19/06/2022 18:44 Jeste vala glup tekst ove Čoline pjesme. Ko je ono pisao? Dino? Figures.![]()
- dale cooper
#26670 Re: Danasnji "feminizam"
Možda se uskoro neko novi javi na temi da se požali kako mu je neka "prokleta feministkinja" objašnjavala zašto je Čolina pjesma idiotluk.no_sikiriki wrote: ↑19/06/2022 19:27Ja kod frizera nedavno i ide ova pjesma, komentarišem "koji idiotluk od pjesme", čovjek me ništa ne konta, na kraju mu objašnjavam tekst i onda skontam našla si i ti gdje ćeš i kome ćeš.dale cooper wrote: ↑19/06/2022 18:44 Jeste vala glup tekst ove Čoline pjesme. Ko je ono pisao? Dino? Figures.![]()
![]()
-
Hakiz
#26671 Re: Danasnji "feminizam"
Ma ne. Nego dovodim u sumnju da je to što neko kaže da se nekako osjeća jednako da to jeste. Šta ako stvarno ima psihički problem, onda tvrdnja te osobe mora biti pod sumnjom.KraljicaIzJajca wrote: ↑18/06/2022 18:45Indirektno ovim pitanjem vodis u daljnje, narednopitanje: Da li je pogresna seksualna orijentacija jednako rezultat puknute osobe.![]()
Uostalom, šta bi se meni danas dogodilo da počnem govoriti da se osjećam kao sin božiji i zahtijevam prava u skladu s mojim osjećajem?
Neću, vjetovatno moći sa vama o ovome puno pričati, jedan moderator mi se naklatio na kosti pa me banuje bez obrazloženja, ali važnije bez razloga, to jeste lično me progoni, pa mi trajni ban vjetovatno slijedi ubrzo. Iako to radi hinjski, šuteći, pretpostavljam ko je, pa još malo dok vas mogu nervirati, istrpite me.
- Riddle
#26672 Re: Danasnji "feminizam"
Ma ko bi tebe tako finog, umišljaš, moj Hakize. 
-
Hakiz
-
no_sikiriki
#26674 Re: Danasnji "feminizam"
Ne sumnjam ni najmanje, samo je pitanje vremena.dale cooper wrote: ↑19/06/2022 20:02 Možda se uskoro neko novi javi na temi da se požali kako mu je neka "prokleta feministkinja" objašnjavala zašto je Čolina pjesma idiotluk.![]()
- Snake Eyes