Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Throttle

#57576 Re: Zeničani

Post by Throttle »

seno_bh wrote: 17/06/2022 01:32 Pozdrav
Zna li neko jel ima u Zenici lasersko skidanje dioptrije?
Mama je skidala mrenu u Matuzicima, svi ih preporucuju za zahvate na ocima
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#57577 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

Ovjerene izjava da kandidat nije otpušten kao rezultat disciplinske mjere.

Gdje se ovo vadi?
Crni cvijet

#57578 Re: Zeničani

Post by Crni cvijet »

Jimmy McNulty wrote: 17/06/2022 12:04 Ovjerene izjava da kandidat nije otpušten kao rezultat disciplinske mjere.

Gdje se ovo vadi?
Mislim da ovo sam sastaviš, možda ima i neki urnek, i samo onda trebaš ovjeriti kod notara ili državno, šta ti je brže i isplativije. Kod notara su ovjere oko 4,70.

Mada me ne bi čudilo da su i to drugačije uveli u proceduru :D možda neko ipak zna sigurnije
Casual's

#57579 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Jimmy McNulty wrote: 17/06/2022 12:04 Ovjerene izjava da kandidat nije otpušten kao rezultat disciplinske mjere.

Gdje se ovo vadi?
Je li to hoš kod Fude aplicirat? :mrgreen:

Samo svoju izjavu napišeš, impe prezime, JMBG i ovjeriš (ako si nezaposlen možeš za dž u opšćini).
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#57580 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

Casual's wrote: 17/06/2022 14:07

Gdje se ovo vadi?
Je li to hoš kod Fude aplicirat? :mrgreen:

Samo svoju izjavu napišeš, impe prezime, JMBG i ovjeriš (ako si nezaposlen možeš za dž u opšćini).
Ma kakav Fudo, izašo konkurs 150 mjesta na ŽFBH

Ovo samo uzmeš u opštini izjavu i rukom napišeš da se protiv tebe ne vodi krivični postupak i druga izjava da nisi otpušten.

Izjave po 20 feninga, ovjera po 2 marke.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#57581 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

Crni cvijet wrote: 17/06/2022 13:09
Mislim da ovo sam sastaviš, možda ima i neki urnek, i samo onda trebaš ovjeriti kod notara ili državno, šta ti je brže i isplativije. Kod notara su ovjere oko 4,70.

Mada me ne bi čudilo da su i to drugačije uveli u proceduru :D možda neko ipak zna sigurnije
Ima u opštini primjerak 20 feninga, a ovjera je 2 marke. Ti vlastitom rukom napišeš što mi je pomalo smiješno ali hajd :lol:
Spoiler
Show
Image
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#57582 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Konkurisanja na javni konkurs :D
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#57583 Re: Zeničani

Post by anex »

Image

Kaže pajdo " poskupilo gorivo jarane...jbg"

:thumbup:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#57584 Re: Zeničani

Post by Bobi »

E vidis ti to sad..jel smije on po trotoaru ili mora po cesti..konj je vala opasniji ovih elektricnih zvrkova :D ?
Casual's

#57585 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Konja bar cujes, onog konja na romobilu ne cujes. :mrgreen:
addiction
Grijem se na: ze toplana ba ze

#57586 Re: Zeničani

Post by addiction »

Sta ovo bazeni se izgradili ko Real Madrid.
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#57587 Re: Zeničani

Post by anex »

Bobi wrote: 17/06/2022 16:32 E vidis ti to sad..jel smije on po trotoaru ili mora po cesti..konj je vala opasniji ovih elektricnih zvrkova :D ?
Išao ja s njim na biciklu, pita on mene "smijem li ja po stazi biciklistićkoj s konjem" :lol:

Ma reko haj slobodno.... :D
phillie

#57588 Re: Zeničani

Post by phillie »

Veceras svira Nemoguce vruce u Trubaduru, sutra tekma s Veležom. Lijepa desavanja za 77. rodjendan kluba, posebno ako se uzme u obzir u kakvim okolnostima klub trenutno egzistira. Svojim individualnim ucescem u ovakvim desavanjima smo znacajna podrska klubu, pa kako doprinosimo ljepsoj atmosferi, tako i finansijski pomazemo klubu da brze rjesava dugove.

Svako od nas svojim ucescem cini dio lijepe price! Za ono do cega nam je iskreno stalo, poziv nam valjda i nije potreban. Bitno je biti vjetar u ledja nasem jedinom Čeliku, svakako u ovim teskim vremenima, a u skladu sa svojim mogucnostima. SAMO ČELIK!

Image
Laissez faire

#57589 Re: Zeničani

Post by Laissez faire »

Grad nam već odavno liči na kasabu.

Najkvalitetniji među nama uglavnom odlaze.

Ostaju pretežno klimoglavci, poltroni i dupelisci koji se, upravo jer su takvi, i dokopaše sigurnih poslova i fotelja.

Pa nas preko "medija" koje vode slični beskičmenjaci terorišu političkim "uspjesima" svojih šefova i kolega.

Grad (?) niskog morala i jos nižih kriterija, bez kulture, sporta, dešavanja, investicija, kompanija, perspektive.

Grad (?) koji je ostao bez šmeka, vlastitog humora, raje, duha, otpora i promišljanja.

Većina onog preostalog što vrijedi i predstavlja "Zenicu kakva bi trebala biti" je večeras u Hotelu Dubrovnik, a sutra na Bilinom.

I najveća vrijednost ovog nedozvoljavanja gašenja Čelika je upravo u tome što na jednom mjestu možemo sresti i družiti se s ljudima koji su odbili biti dio svega onog što grad pretvori u kasabu.

P.S. Gasi babovinu. Kito.
DebelinJoe

#57590 Re: Zeničani

Post by DebelinJoe »

Laissez faire wrote: 18/06/2022 15:10 Grad nam već odavno liči na kasabu.

Ostaju pretežno klimoglavci, poltroni i dupelisci koji se, upravo jer su takvi, i dokopaše sigurnih poslova i fotelja.

Pa nas preko "medija" koje vode slični beskičmenjaci terorišu političkim "uspjesima" svojih šefova i kolega.

Grad (?) niskog morala i jos nižih kriterija, bez kulture, sporta, dešavanja, investicija, kompanija, perspektive.

Grad (?) koji je ostao bez šmeka, vlastitog humora, raje, duha, otpora i promišljanja.

Većina onog preostalog što vrijedi i predstavlja "Zenicu kakva bi trebala biti" je večeras u Hotelu Dubrovnik, a sutra na Bilinom.

I najveća vrijednost ovog nedozvoljavanja gašenja Čelika je upravo u tome što na jednom mjestu možemo sresti i družiti se s ljudima koji su odbili biti dio svega onog što grad pretvori u kasabu.

Meni je Zenica super.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#57591 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

DebelinJoe wrote: 18/06/2022 15:54
Meni je Zenica super.
Sta ti se najvise svidja :)
phillie

#57592 Re: Zeničani

Post by phillie »

Laissez faire wrote: 18/06/2022 15:10 Grad nam već odavno liči na kasabu.

Meni je Zenica super.
Ti se ne brojis, tebe su zabljesnula svjetla velegrada :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Al ako sutra zenicani ne ispostuju Celik i ne dodju na utakmicu, komotno se mogu iseliti. Hajd eto ne zanima vas sto je Celik nizeligas, hajd ne gleda vam se Vares, Jahorina, Fortuna, Stupcanica....ali ako za rodjendan kluba, kad ti dolazi clan Premijer Lige (za kojojm toliko pati vecina "navijaca), u nocnom terminu, ne mogu se izdvojiti 5-6 maraka, nek se ubiju.
DebelinJoe

#57593 Re: Zeničani

Post by DebelinJoe »

_BataZiv_0809 wrote: 18/06/2022 15:57
Meni je Zenica super.
Sta ti se najvise svidja :)
Zeničanke. Fine, krotke, prijatne, smješkaju se za razliku od teških i umišljenih Sarajki,

Fin narod generalno.

Sviđa mi se ova tišina u Zenici i činjenica da život ide nekim laganijim i sporijim tempom nego u Sa.

Fini i uredni parkovi, dobro isplanirn grad.
sagitariusZE

#57594 Re: Zeničani

Post by sagitariusZE »

Nije sve tako sivo, samo ljudi vole da kukaju…
DebelinJoe

#57595 Re: Zeničani

Post by DebelinJoe »

sagitariusZE wrote: 18/06/2022 21:48 Nije sve tako sivo, samo ljudi vole da kukaju…
Ja zaista ne znam zbog čega Zeničani kukaju kontra svog grada. Evo blatuša, moja nova domovina uređenija je i čišća od većine sarajevskih naselja. Zenica fakat sasvim solidno izgleda.
Distortion

#57596 Re: Zeničani

Post by Distortion »

Zanimljivo je cuti misljenje kad covjek koji sa strane dodje i pohvali grad, a pri tom je iz Sarajeva koji je ipak glavni grad drzave, onda to treba prihvatiti a ne govoriti kontra. Nisam osoba koja ce samo hvaliti i govoriti da je sve super ali treba postovati i druga misljenja ljudi koji su privremeno tu a inace dolaze iz veceg grada.
On je navikao da gubi dosta vremena zbog guzvi u Sarajevu jer ti treba dosta vremena ako hoces da dodjes od tacke a do tacke b. U Zenici je to dosta lakse i prakticnije jer smo manji grad. Sve se moze pjeske zavrsit ako se ima obaveza u gradu. Ja sam cesto u Sarajevu poslom, a i privatno dosta idem tako da mi je ta guzva u saobracaju i peglanje bas smor. Covjek se onda vrati u Zenicu i skonta koliko je manji smor, gubljenje vremena i novca.

Bešlić poskupio cevape :mrgreen:
Sydnor

#57597 Re: Zeničani

Post by Sydnor »

Moraš malo i kukat jer imaš potencijal da poslije Banja Luke i Sarajeva budeš najbolji grad u BiH i onda gledaš kasabe kako te šiju u mnogim stvarima.

Još jedna stvar, lahko je Joeu kad je vjerovatno došao na dobru platu i operisan je od lokalne politike jer ga i ne zanima, a nama je svaki dan gledat Rame, Piviće i Husetiće.

Eto kad nabrojim samo njih trojicu sam sebi jbm mater što nisam emigrirao u Njemačku.
kakavdanakneiskustvu

#57598 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

DebelinJoe wrote: 18/06/2022 23:24
sagitariusZE wrote: 18/06/2022 21:48 Nije sve tako sivo, samo ljudi vole da kukaju…
Ja zaista ne znam zbog čega Zeničani kukaju kontra svog grada. Evo blatuša, moja nova domovina uređenija je i čišća od većine sarajevskih naselja. Zenica fakat sasvim solidno izgleda.
znači komšije smo,dobro došao
Bosanski_pastuh

#57599 Re: Zeničani

Post by Bosanski_pastuh »

Realno stanje Zenice...

Politika - gradom vlada Fudo seoska varalica, koji je spreman na lopovluk, nepotizam, jednoumlje, urbicid, a najveci konkurenti mu SDA, grobari normalne Zenice. Iole normalni i strucni ljudi poput Britvara su na margini. Grad bez ozbiljne alternative. Ipak, u gradu se iskristalisala kriticna masa poltrona i dupelizaca, koji ce se spustiti nisko kad god je potrebno, a za svoj sitni kokosarski interes. Ogledalo je gradsko vijece u kojem nema pripadnika drugih naroda sto je porazno za jednu sredinu koja bi zeljela biti ogledalo normalne multietnicne drzave, a da ne govorimo da su zastupljeni uglavnom navedeni poltroni i likovi sa dna kace. Dovoljno je vidjeti ko je u ulozi predsjedavajuceg i kakav je njegov nastup. Takvi likovi iz stripa su danasnja estrada. Portali poput 072info, koji sluze za mahalsku politicku propagandnu svrhu, samo su krakovi takvog mentalnog sklopa.

Kultura - Jako malo desavanja, nedovoljno za grad poput Zenice, a o kvalitetu ne treba trositi rijeci. Desavanja na regionalnom nivou su rijetkost, dok bi nesto na svjetskom nivou bilo ravno svjetskom cudu.

Sport - sav u provaliji, a odnos prema Čeliku dovoljno pokazuje koliko je danasnja Zenica uljez u svojoj kozi. Zalosno je da su pored politickog rusilackog faktora i Zenicani, osim osvijestene manjine, digli ruke od "svog" kluba. Tako to bude kad ode normalna raja, a kad dodju neki novi koji ne zele da se integriraju u vrijednosti grada i da ga obogacuju svojim individualnim doprinosom nego bi da grad prilagodjavaju sebi sto obicno ide u negativnom smjeru.

Infrastruktura - DebelinJoe je kao neko sa strane dobro primjetio da je grad dobro isplaniran, a i lijepo se prosetati Kamberovica poljem, ostavstina "zlih komunistickih" predaka, dok danas oni koji vode grad ne mogu urediti ni centar grada da na nesto lici, jer je najneuredjeniji u cijeloj drzavi. Kad shvatis da je uredjeniji bio 97. iza rata. Nema brendiranih firmi sto je za jedan veci grad za bh. uslove katastrofa, ali zato rentas u Titovoj poslovni prostor i onda ti likovi koji prodaju divlji duhan smrde ispred i tjeraju potencijalne musterije. Takodje, treba pogledati i na sta lici zeljeznicka i autobuska stanica, kao i trg ispred gradske uprave sto ostavlja uzasne dojmove.

Sigurnost - Najveci razlog odlaska ljudi pored neimastine je nesigurnost u zdravstvene i sigurnosne institucije. Ljudi mogu zrtvovati sebe, ali ne zele svoju djecu.

Investicije - grad pati od manjka radnih mjesta sa normalnim uslovima i platama. Grad koji i dan danas dozivljava egzodus mladih.

Ekologija - Toplana je donekle popravila stanje po tom pitanju, ali i dalje tu ima mnogo prostora za napredak, pa sve dok onkologija ne bude turisticko mjesto u sklopu bolnice.

Nocni izlazak - jako lose. Uglavnom se izlazak pretvorio u mjesta za nargile u kojima se slusaju autotune likovi. Omladina zatrovana sundom. Klijentela za normalna urbana mjesta je bas manjina. Iza 24h nemas vise kako treba gdje izaci. Faktori za to su brojni. Nivo varosice.

Suma sumarum - iznimno lose, uzasno. Grad na nivou kasabe. Prije 50 godina grad je imao puno vise skolovanog i sposobnog kadra, desavanja, kreacije, prosperiteta itd. Upitno je da ce Zenica sa nakaradnim kapacitetima ikad biti ono sto moze! Nazalost, to je realnost i zato mnogi bjeze iz svog grada. I opet je to grad kojeg najvise volim, ali trenutno mnogo toga je trulo i veoma boli! Ne znam sta bi se moralo desiti da Zenica krene ka boljem. Grad cine ljudi, a kukolja na sve strane! Zao mi je sto sam pesimista za ono sto mi je srcu najdraze. Ne znam kako, ali valjda to nekad nekako bude bolje!
Casual's

#57600 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Poprilično realno. :thumbup:

Ja bi još više fokusa stavio na sigurnost. Par "glavonja" vedri i oblači gradom. Parkiraju gdje žele, stanu na po ulice da se uslikaju, prijete običnoj raji, a murija ga šlajfa.

Evo ona dvojica što su Vračeta šamarali već mjesecima vozaju neki skuter bez kaciga i tablica, niko ih ne smije dirati jer su Fudini ljudi za "crne" poslove.

Neko ko živi vani i dođe u Ze 2-3 puta godišnje ne može imati realnu sliku stanja u gradu.
Post Reply